Tämä sinun tulee tietää fibromyalgiasta

· maaliskuu 29, 2018
Fibromyalgia on vaiva, jolle on ominaista krooninen ja yleinen yliherkkyys kivulle.

Fibromyalgia on krooninen muskuloskeletaalinen vaiva, jolle on ominaista yliherkkyys kivulle joillakin kehon alueilla, ilman että kipuun liittyy mitään orgaanista syytä. Sairauteen kuuluu paljon erilaisia oireita, joita ovat mm. lihaskipu, äärimmäinen väsymys, unihäiriöt ja mielialanvaihtelut.

Fibromyalgia tunnustettiin sairaudeksi 90-luvulla. Siitä asti useat ovat pitäneet sitä somaattisena sairautena, ja potilaiden on ajateltu kärsivän oireista ilman fyysistä syytä. Viimeisimmät tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että sairauden syy on neurologinen. Tarkemmin sanoen, se johtuu keskushermoston häiriöistä.

Kuka voi sairastua fibromyalgiaan?

hermosto

Fibromyalgiaa sairastaa 2-5 % väestöstä. Sitä on enemmän tietyissä maissa, kuten Italiassa, Saksassa, Portugalissa ja Espanjassa. Suurin riskiryhmä ovat pääosin naiset: naiset sairastuvat fibromyalgiaan kymmenen kertaa todennäköisemmin kuin miehet. Riskiryhmiä ovat myös:

 • Nivelreumapotilaat.
 • Potilaat, joilla on autoimmuunisairauksia.
 • 2050-vuotiaat ihmiset.

Suosittelemme lukemaan: 6 öljyä niveltulehduksen hoitoon

Suurin syy

Fibromyalgia vaikuttaisi liittyvän keskushermoston muutoksiin. Laukaisevaa mekanismia ei kuitenkaan täysin tunneta. Muita mahdollisia syitä ovat neurohormonaaliset muutokset, perintötekijät ja ympäristötekijät, kuten ruokavalio tai stressi.

Sen pääasiallinen aiheuttaja on yliaktiiviset ja yliherkät kipuradat keskushermostossa. Tämä herkistyminen aiheuttaa jatkuvaa kivuntuntemusta.

Oireet

 • Päänsärky
 • Masennus
 • Allodynia
 • Lihasten jäykkyys
 • Unihäiriöt
 • Herkistynyt kivuntunto
 • Väsymys ja äärimmäinen uupumus
 • Kosketusherkkyyden lisääntyminen
 • Tuki- ja liikuntaelimistön kivut
 • Muutokset kuulossa (tinnitus) ja näössä (fosfeeni)

Liitännäissairaudet

Fibromyalgiaa esiintyy useammin nivelsairauksista, esimerkiksi nivelreumasta tai selkärankareumasta kärsivillä potilailla. Se vaikuttaisi myös olevan yhteydessä autoimmuunisairauksiin, kuten punahukkaan. Lisäksi fibromyalgia voi altistaa keliakialle tai gluteeniyliherkkyydelle.

Liitännäishäiriöt

vaikeudet nukkua

Useimmilla tästä vaivasta kärsivillä potilailla on nukkumisvaikeuksia: heidän unensa on levotonta, mikä pahentaa muita oireita. Heillä on yleensä myös päiväsaikaan esiintyvää uneliaisuutta ja kivuliaita yöllisiä kramppeja. Myös mielialanvaihtelut, masennus ja ahdistus ovat joitakin fibromyalgian seurauksia.

Diagnoosi ja diagnostiset kriteerit

Fibromyalgian havaitsemiseen ei ole mitään konkreettisia tai ehdottomia diagnostisia kriteerejä. Useimmiten diagnoosi tehdään sulkemalla pois muita sairauksia.

Erityisten testien puuttuminen fibromyalgian diagnosoimisessa hidastaa diagnoosin saamista. Ammattilaiset myös väittelevät edelleen siitä, onko fibromyalgia varsinainen sairaus vai syndrooma, eli seurausta useammasta samanaikaisesti esiintyvästä oireesta.

Fibromyalgian diagnosoimiseksi potilaan täytyy tuntea 18 kipupisteestä vähintään 11. Nämä kipupisteet auttavat diagnoosin tekemisessä, sillä ne ovat yleisimpiä tästä sairaudesta kärsivillä potilailla. Toinen diagnoosinen kriteeri on vähintään kolme kuukautta jatkunut kipu.

Kummankin kriteerin herkkyys ja spesifisyys on kuitenkin erittäin korkea, yli 85 %, mikä mahdollistaa sen, että sairaus pystytään erottamaan muista nivelsairauksista. On myös tärkeää mainita, että suuri osa tästä sairaudesta kärsivistä ihmisistä ei koskaan saa diagnoosia tähän prosessiin liittyvistä vaikeuksista johtuen.

Katso myös: Lääkeyrtit fibromyalgian hoitoon

Hoito

lääkäri diagnosoi fibromyalgian aiheuttajat

Ravintoterapia ja painonpudotusstrategiat ovat osa fibromyalgian tehokasta hoitoa nykyään. Esimerkiksi gluteenittomat ruokavaliot ovat osoittautuneet tehokkaiksi oireiden hoidossa.

Lääkehoidossa käytetään usean tyyppisiä masennuslääkkeitä, tulehduskipulääkkeitä ja lihasrelaksantteja. Lisäksi transkraniaalisesta magneettistimulaatiosta on saatu positiivisia tuloksia. Tämän tarkoituksena on vähentää kipua huomattavasti. Se voi kohentaa terveyttä.