Tämä japanilainen tekniikka rikkinäisen keramiikan korjaamiseen antaa ajattelemisen aihetta

Rikkinäisen keramiikan korjaamisen taide on melko lailla kuten elämämme pirstoutuneiden alueiden korjaaminen: se vaatii kärsivällisyyttä ja sinnikkyyttä. 
Tämä japanilainen tekniikka rikkinäisen keramiikan korjaamiseen antaa ajattelemisen aihetta

Viimeisin päivitys: 22 marraskuuta, 2018

Rikkinäinen keramiikka on hyvin paljon kuten pirstaloituneet osat elämässämme. On vaikea laittaa palat takaisin yhteen, sillä me kaikki tunnemme olomme kuin rikkoutuneeksi kupiksi tai lautaseksi kokemamme pettymyksen, menetyksen tai petoksen jälkeen.

Tämä rikkoutunut esine voi saada kauneutensa takaisin, mikäli tiedämme kuinka korjata se kunnolla. Useimmat meistä korjaisivat tämän kulhon käyttämällä liimaa.

Japanilaiset ovat kuitenkin jo pitkän aikaa harjoittaneet taidetta, joka ei ole ainoastaan tekniikka keramiikan korjaamiseksi, vaan myös filosofia josta voimme oppia.

Puhumme tietysti kintsugista eli “kultaisesta korjauksesta”. Tämä on mahtava strategia, jota voimme käyttää luomaan uuden, kauniimman ja vahvemman esineen, joka heijastaa meille kaikille tuttua psykologista ulottuvuutta: sitkeyttä ja sinnikkyyttä.

Rikkoutuneen keramiikan korjaamisen taide, kintsugi

korjatut lautaset

Rikkoutunut esine kertoo tarinan. Ehkäpä astia putosi lattialle vahingossa koska mielesi oli jossain muualla, kaukana todellisuudesta. Ehkä osa teeastiastostasi rikkoutui kun nauroit ystävien kanssa jakaessasi onnen hetken.

Jokainen halkeama posliinissa viittaa hetkeen elämässäsi. Keramiikan pois heittäminen on tarpeetonta. Se olisi kuin vahingoittuneen eläimen hylkääminen tai pariskunnan kieltäytyminen tekemästä kompromissia riidan jälkeen.

Kaikki tämä sopii japanilaiseen kintsugi-filosofiaan, joka tunnetaan jo ympäri maailmaa ja joka miellyttää monia ihmisiä.

Katsotaanpa tätä harjoitusta lähemmin. 

Kintsugin lähde

Ymmärtääksemme tätä erityislaatuista tekniikkaa meidän tulee matkata ajassa taaksepäin vuosisadan 1400 loppuun, shogunien aikakaudelle.

Ashikaga Yoshimasa oli japanilainen shogun, joka aloitti tämän vuosituhansien tradition. Hänen suosikkiteekuppiensa rikkouduttua hän päätti lähettää ne Kiinaan korjattavaksi. Pian kupit palautettiin hänelle niin, että niissä oli hyvin huomattavia metallin jäämiä, jotka vähensivät näiden kuppien kauneutta.

Shogun oli hyvin ärsyyntynyt tuloksesta ja pyysi käsityöläisiä pelastamaan kupit. He tekivät sen vain sinetöimällä rikkoutuneet palat kultaisella tahnalla luodakseen erilaisen, kauniimman ja voimakkaamman esineen. 

Shogun oli mielissään.

korjattu astia-kintsugi

Kuinka käyttää kintsugia rikkoutuneille posliineillesi

Olemme varmoja, että tässä vaiheessa kintsugi-tekniikka on saanut sinut valtaansa.

Jos olet utelias, pidät tästä tekniikasta ja haluat kokeilla sitä joidenkin rikkoutuneiden kuppien tai lautasten kanssa, suosittelemme tekemään sen. Se on paljon yksinkertaisempaa kuin luulet!

Mitä tarvitset

  • Keraamiikan korjaamiseen käytettävää ainetta (askartelukaupoista löytyy erilaisia, esimerkiksi pikaliima sopii)
  • Synteettistä kultajauhetta (voit jopa käyttää kultaglitteriä)
  • Rikkinäinen astia
  • Lasta ja/tai hammastikku

Kuinka tehdä se

  • Aloita sekoittamalla korjausaine kultajauheen kanssa. Voit tehdä tämän pahvinpalasella, astiassa tai kupissa. Tarvitsemasi määrä riippuu aina korjattavista ja yhdistettävistä palasistasi.
  • Käyttäen hammastikkua tai lastaa, levitä tätä seosta rikkonaisten palasten reunoille. 
  • Liitä ne sitten ja paina yhteen muutaman hetken ajan. 
  • Tämän jälkeen näet, kuinka kultainen linja muokkaa “arven” posliinissa, haavan joka nyt muodostaa paljon kauniimman sekä uniikimman esineen.
  • Lopuksi sinun täytyy vain antaa sen kuivua muutama tunti, ja sitten se on valmis.
Kintsugi on rikkoutuneen keramiikan korjaamisen taidetta


Kauneus on esineen kertomassa tarinassa, ei itse esineessä

Kintsugi-tekniikkaa voidaan täydellisesti soveltaa omaan elämäämme. 

Sitkeys on henkinen jänne, joka toimii melkein kuin kultainen kitti, liittäen rikkoutuneet palasemme yhteen. Se myös motivoi meitä sulkemaan haavamme ja vuorostaan oppimaan niistä. 

Meidän täytyy lopettaa virheistä, mokaamisista ja haihtuneista unelmista häpeän tunteminen. Sen sijaan meidän tulee pystyä näkemään kauneus polussa, jota olemme kulkeneet elämässämme se on auttanut meitä tulemaan siksi, mitä olemme nyt: kypsiä. Olemme viisaampia olentoja, jotka ovat oppineen “loistamaan” vastoinkäymisistä.

Rikkinäisellä keramiikalla, joka on korjattu kintsugi-tekniikalla, on myös mahtava kyky: se on vahvempaa. Kupit ja lautaset eivät enää rikkoudu niin helposti. Myös ihmiset, joiden tiedetään olevan sitkeitä ja jotka ovat myös sulkeneet haavansa kullalla, eivät ole niin heikkoja kuin aikaisemmin. 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.