Talkki ja munasarjasyöpä

Talkki ja munasarjasyöpä

Viimeisin päivitys: 02 marraskuuta, 2018

Luultavasti kaikki meistä ovat käyttäneet talkkia jossain vaiheessa elämäänsä. Talkki tunnetaan myös yleisesti vauvatalkkina ja on muitakin tuotteita, jotka sisältävät sitä. Talkkia käytetään moneen eri tarkoitukseen. Sitä käytetään yleisesti kosmetiikassa ja vauvanhoitotuotteissa. Mutta uusissa tutkimuksissa on todettu, että jotkut talkin ainesosat liiallisesti käytettyinä voivat olla yhteydessä munasarjasyöpään.

Mitä talkki on?

Talkki koostuu pääasiallisesti talkista tai magnesiumsilikaatista, joka on sekoitus silikonia, magnesiumia, happea ja vetyä. Luonnollisessa muodossaan talkki sisältää myrkyllisenä aineena tunnettua asbestia, joka useiden tutkimusten mukaan voi aiheuttaa erilaisia syöpiä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on vuodesta 1970 alkaen määrätty, että talkissa ei saa olla asbestia.

Nykyään talkkia käytetään yleisesti pääasiallisena aineosana kosmetiikkatuotteissa kuten myös muissa naisille suunnatuissa tuotteissa. Sen tarkoituksena on imeä ylimääräistä öljyä tai kosteutta, pitäen ihon kuivana ja estäen ihottumia. Tästä syystä monet naiset käyttävät sitä hygienituotteissa. Talkin avulla intiimialueet pysyvät kuivina ja hajuttomina.

Munasarjasyöpä ja talkki

Amerikan syöpäyhdistys varoittaa, että useat tutkimukset ovat osoittaneet mahdollisen yhteyden talkin käytöllä genitaalialueilla ja munasarjasyövän kehittymisellä. Kaikki tutkimukset osoittavat, että talkki voi mahdollisesti kulkeutua kohtuun, munanjohtimiin ja munasarjoihin. Tällöin se aiheuttaa tulehduksen sisäelimiin ja samalla luo suotuisan ilmapiirin syöpäsolujen kasvulle.

Talkin käyttö vauvan hoidossa ja siivouksessa voi aiheuttaa myös munasarjasyövän ilmestymisen myöhemmässä vaiheessa. T alkkihiukkaset, jotka matkaavat naisen synnytyskanavan läpi, voivat varastoitua vuosiksi munasarjoihin aiheuttaen mahdollisesti vakavia sairauksia aikuisena.

Vuonna 1971 tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että 75 prosentissa tutkituista kasvaimista löytyi talkin jäännöksiä. Kahdeksassa muussa maassa 19 eri tutkijan suorittamassa tutkimuksessa todettiin, että naisilla jotka käyttivät talkkituotteita sukupuolielinten alueille oli 30-60 % suurempi riski saada munasarjasyöpä.

Amerikan syöpäyhdistys on julkaissut jo useita varoituksia talkin ja munasarjasyövän yhteydestä. Yhdysvaltalainen Elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) ei kuitenkaan ole suositellut talkkipohjaisten tuotteiden poisvetoa markkinoilta. Se ei edes ole pakottanut tuottajia lisäämään tuotteisiinsa varoitusta pitkäaikaiskäytön riskeistä erityisesti sukupuolielinten alueelle.

Talkin käytön varoituksia

vauva talkki

Lukuisien ympäri maailman talkista tehtyjen tutkimusten tulosten tarkastelun jälkeen, monet  terveysviranomaiset ja jopa jotkut talkintuottajamerkit ovat päättäneet varoittaa käyttäjiä näiden tuotteiden oikeasta käytöstä.

Amerikan lastenlääkäreiden ammatillinen yhdistys (AAP) ei enää suosittele vauvatalkin käyttöä vaippaihottuman hoitoon ja ehkäisemiseen. Päätös tehtiin sen jälkeen kun selvisi, että talkki voi vahingoittaa vauvan keuhkoja ja aiheuttaa vakavia hengitystieongelmia.

Johnson&Johnson -merkin vauvatalkki sisältää merkinnän, jossa suositellaan käyttämään tuotetta vain ulkoisesti. Lisäksi tuotetta ei tule käyttää haavaiselle iholle. Sen ei myöskään tule olla kosketuksissa silmien ja nenän kanssa, koska se voi aiheuttaa hengitystieongelmia.

Yhdysvaltalainen Syövän ehkäisemisen liitto on ehdottanut, että kaikki talkkia sisältävät tuotteet tulisi merkitä. Varoituksesta kävisi ilmi talkin ja munasarjasyövän riskin lisääntymisen yhteys. Varoitus olisi: “Talkin säännöllinen käyttö naisten sukupuolielimen alueella voi huomattavasti lisätä munasarjasyövän riskiä.”


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.