8 neuvoa surullisuudesta eteenpäin pääsemiseksi
Jossakin vaiheessa elämää kaikille käy niin, että olo muuttuu surulliseksi. Vaikka tämä ei olekaan mukava asia, suru on kuitenkin luonnollinen tunne. Se on itse asiassa myös hyödyllinen tunne. Suuren suuri ja pitkään kestävä suru voi kuitenkin olla esteenä sille, että voisit olla täysin oma itsesi.
Tässä artikkelissa kerromme hyvistä neuvoista, jotka auttavat pääsemään surullisuudesta eteenpäin. Miten ihminen voi siis lakata olemasta surullinen?
On itse asiassa niin, että suru auttaa meitä olemaan järkevämpiä ja saamaan tasapainoa. Totuus onkin se, että elämä täynnä pelkkää autuutta ja onnellisuutta saattaisi olla hyödytöntä ja epämotivoivaa.
On kuitenkin myös muistettava, että tässä tilassa pysyminen hyvin pitkään on ongelma, joka pitää ratkaista.
Kuinka päästä eroon surullisuudesta?
Oletko itse tällä hetkellä vaikeassa vaiheessa elämääsi, ja tuntuuko aivan mahdottomalta nähdä edes hiukan valoa tunnelin päässä? Jatka lukemista, sillä nämä neuvot voivat auttaa sinua pääsemään eroon surullisuudesta.
1. Lakkaa märehtimästä asioita, jotka sinua vaivaavat
Ensimmäinen askel sitä kohti että lakkaat olemasta surullinen ihminen, on ymmärtää että yhden ja saman ajatuksen pyörittäminen jatkuvasti on sekä haitallista että hyödytöntä.
Kaiken huomiosi keskittäminen siihen mikä sinua masentaa, ei ainoastaan tule lisäämään surullisuuttasi, vaan se myös tekee sinut turhautuneeksi kun et pysty tekemään asialle mitään. Jotta voisit saada tämän haitallisen kehän katkaistua, keskitä mielesi muihin ajatuksiin.
- Ota etäisyyttä suruun siten, että teet jotain hauskaa joka pitää sinut aktiivisena. Kenties on hiukan vaikeaa aloittaa kun et ole tällaiseen tottunut, mutta vähitellen pystyt siihen helpommin ja helpommin.
2. Liiku enemmän
Kun harrastat liikuntaa, aivosi vapauttavat aineita jotka lisäävät tunnetta onnellisuudesta. Jotta voisit taistella masennuksen hetkiä vastaan, kannattaa kokeilla jotakin fyysistä aktiviteettia.
Kokeile useita lajeja, jotta saisit selville mikä itsellesi parhaiten sopii. Siten voit löytää vaihtoehdon, joka ei ole sinulle pitkästyttävä tapa liikkua.
- Kun alat liikkua, voit huomata kuinka olosi alkaa kohentua. Lisähyötynä on se, että mielesi pysyy kiireisenä ja pidät kehoasikin kunnossa.
3. Nuku tarpeeksi
Jotta voisit lakata olemasta surullinen, on hyödyksi yrittää rentoutua. Muista, että ihmisen tulisi nukkua 6-9 tuntia joka yö, jotta keho ja mieli voisivat toimia kunnolla.
Jos olet usein hereillä myöhään, on todennäköistä että unenpuute vaikuttaa mielialaasi. Ja jos surullisuutesi sen sijaan johtuu muista asioista, unesta on apua siksi että se auttaa sinua rentoutumaan, ja mielesi saa näin tarpeeksi lepoa.
- Voit huomata unen määrää lisättyäsi, että nukuttuasi hyvin kaikki tulee näyttämään paremmalta.
- Jos sinulla on ongelmia saada unen päästä kiinni, juo jotakin rentouttavaa hauduketta tai nauti lämmintä maitoa hunajan kera.
4. Ympäröi itsesi positiivisilla ihmisillä
Jos ympärillä olevat ihmiset ovat negatiivisia, monesti omatkin ajatukset muuttuvat tällaisiksi.
- Jotta voisit lakata olemasta surullinen, ympäröi itsesi onnellisilla ja positiivisilla ihmisillä, jotka auttavat sinua näkemään elämän hyvän puolen.
- On hyvin tärkeää, että olet avoinna niille viesteille ja onnellisuudelle, joita nämä uudet ystävät tarjoavat. Muuten sinun tulee olemaan vaikeaa kokea positiivisia tunteita.
5. Varaudu siihen, että surun hetkiä tulee vielä
Elämä on kuin vuoristorata, jossa tunteet muuttuvat nopeasti yhdestä toiseen. Siksi onkin tärkeää, että hyvinä aikoina valmistaudut siihen, että surullisia ja negatiivisia hetkiä tulee vielä.
Tämä valmistautuminen saadaan aikaan siten, että luot ja pidät yllä suhteita positiivisten ihmisten kanssa, vaalit myönteisiä muistoja sekä opettelet näkemään, että surullisuudella on myös positiivinen puolensa.
6. Muuta rutiiniasi
Jos teet samat asiat joka päivä ja jaat elämäsi aina samojen ihmisten kanssa, tämä voi olla masentavaa kenelle tahansa. Jotta voisit lakata olemasta surullinen, sinun tulee poistua yksitoikkoisuudesta sillä hetkellä kun tilanne alkaa tuntua todella huonolta.
- Lisää uusia asioita aina silloin kuin voit, tai ota vaikka yksi vapaapäivä töistä.
- Tähän ei tarvita suuriin muutoksiin pyrkimistä, sillä itse asiassa jo pienetkin asiat riittävät jännityksen ja raikkauden lisäämiseksi päivään.
7. Vaihda ympäristöäsi
Yksi parhaista tavoista surullisuuden torjumiseen on se, että muutetaan ympäristöä. Jos surusi on todella syvää, saatat olla siinä pisteessä että ympäristösi on jatkuva muistutus ongelmistasi.
Tähän ei tarvita niin radikaaleja muutoksia kuin vaikkapa kotoa muuttaminen tai kaupungin vaihtaminen.
- Voit sen sijaan aloittaa siivoamalla huoneesi tai järjestämällä uudelleen jotkut huonekalusi.
- Lisää hiukan valoja tai koriste-esineitä tilaan, jotta saisit virkistystä ja piristystä ympäristöstäsi. Tulet näkemään, että nämä pienet muutokset tulevat tekemään mielialasi paremmaksi.
Tässä on kyse siitä, että teet jotakin sellaista joka saa sinut innostumaan ja inspiroitumaan.
8. Tee jotakin auttaaksesi itseäsi
Et pysty lopettamaan surullisena oloa vain siten, että päätät että nyt et enää tunne oloasi tällaiseksi. Sen sijaan kannattaisi yrittää löytää syy siihen miksi olet surullinen.
Kun sitten löydät nämä syyt, laadi strategia niiden käsittelemiseksi. Se, että sinulla on mielessäsi tavoite, auttaa sinua pysymään keskittyneenä. On mahdollista, että ajan kuluessa pystyt näin löytämään sen vastauksen joka tuo ratkaisun tilanteeseesi.
Jos suru on vakava ongelma joka vaikuttaa elämääsi syvästi, ota yhteyttä terapeuttiin, jotta saisit oikeanlaista apua tilanteeseesi ja pääsisit surullisuudesta eroon.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Martín Escudero, Pilar. (2007).Ejercicio físico y Depresión. Beneficios del ejercicio físico en la prevención y tratamiento de la depresión. https://www.researchgate.net/publication/268486363_Ejercicio_fisico_y_Depresion_Beneficios_del_ejercicio_fisico_en_la_prevencion_y_tratamiento_de_la_depresion
- VV.AA. (2008). Sleep disorders as core symptoms of depression. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3181883/
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.