Sukupuolitauteja, joista tulee olla tietoinen
Sukupuolitaudit (STD), jotka tunnetaan yleisesti myös veneerisinä tauteina, tarttuvat yleensä seksuaalisessa kanssakäymisessä tautia kantavan ihmisen kanssa. Näitä tauteja aiheuttavat eliöt siirtyvät ihmiseltä toiselle veren, siemennesteen, emättimen nesteen ja muiden kehonnesteiden kautta.
Lisäksi nämä sairaudet voivat välittyä äidiltä lapselle raskauden tai synnytyksen aikana. Niin ikään ne voivat siirtyä verensiirron yhteydessä tai muiden kanssa jaettujen saastuneiden neulojen kanssa.
Nämä sairaudet voivat tarttua terveeltä näyttäviltä ihmisiltä, jotka eivät tiedä olevansa taudin kantajia. Tämä johtuu siitä, että taudit voivat toisinaan olla oireettomia.
Seksuaalinen aktiivisuus on yksi monia tauteja levittävistä syistä. On kuitenkin mahdollista saada tartunta ilman seksisuhdettakin. Vaikka onkin totta, että lateksikondomit alentavat tartunnan ja sukupuolitautien leviämisen riskiä, ne eivät kuitenkaan poista sitä täysin.
Vaikka siihen sisältyykin riskejä, eivät monet ihmiset ryhdy mihinkään toimenpiteisiin suojatakseen itseään. Tämän huonon tavan lisäksi useimmista sukupuolitaudeista sekä niiden leviämisestä ja tarttumisesta kertovaa valistusta on liian vähän.
Tässä artikkelissa haluamme antaa sinulle hieman lisää hyödyllistä tietoa.
Sukupuolitautien oireet
Sukupuolitauteja esiintyy useiden oireiden tai merkkien kanssa, jotka voivat joskus jäädä huomaamatta. Toisinaan se selviää jollekulle, kun komplikaatioita esiintyy tai kun hänen kumppaninsa saa diagnoosin.
Yleisesti ottaen joitakin oireita ovat:
- Haavaumat tai vammat sukupuolielinten alueella, peräsuolessa tai jopa suussa
- Epätavallinen purkautuminen peniksestä
- Kirvely tai kipu virtsatessa
- Emättimen verenvuoto
- Kipu seksuaalisen kanssakäymisen aikana
- Epätavallisen paha haju ja kellertävä valkovuoto
- Jalkojen, käsien ja vartalon ihottuma
- Vatsakipu
- Imusolmukkeista johtuva nivuskipu
- Kirvely, ärsytys, tulehdus ja kipu peniksessä, emättimessä, peräaukossa ja häpyhuulessa
- Kipu ja ärsytys sukupuolielinten alueella
- Sukupuolielinten syylät
- Loishyönteiset, tunnetaan myös satiaisina tai parasiitteina
- Kuume
- Kipu kehossa
- Sukupuolielinten alueella olevat viat tai ihottuma
- Maksan tulehdus (hepatiitti A-, B-, C- ja D-virukset)
- Kuukautisten välinen vuoto tai vuoto seksin aikana
- Alaselkäkipu
- Ärtynyt virtsaputki (putki, jota pitkin virtsa tulee ulos)
Monet näistä oireista voivat olla lähtöisin muista taudeista, jotka eivät tartu seksuaalisesti. Sen takia on tärkeää käydä testeissä varmistaakseen, mikä sairaus oireita aiheuttaa. On tärkeää painottaa, että nämä oireet voivat ilmestyä päiviä tai jopa vuosia taudin tarttumisen jälkeen, ihmisestä riippuen.
Lue myös: 6 kysymystä, jotka sinun tulisi kysyä gynekologiltasi
Milloin sinun pitäisi käydä lääkärissä
- Jos sinulla esiintyy sukupuolitaudin merkkejä tai oireita.
- Jos olet seksuaalisesti aktiivinen ja epäilet altistuneesi sukupuolitaudille.
Sukupuolitautien aiheuttajat
Sukupuolitauteja voivat aiheuttaa erilaiset mikrobit, kuten:
- Trikomoniaasi-parasiitit: täit, syyhyt
- Bakteerit: tippuri, klamydia, kuppa
- Virukset: sukupuoliherpes, ihmisen immuunipuutosvirus (HIV), ihmisen papilloomavirus (HPV) sekä hepatiitti B- ja C-virukset
Kun sukupuolitauteja aiheuttavat parasiitit ja bakteerit, voidaan niitä hoitaa antibiootein. Viruksen aiheuttamiin tartuntoihin ei kuitenkaan ole olemassa parannuskeinoa.
Kuka vain seksuaalisesti aktiivinen ihminen voi saada sukupuolitaudin. On kuitenkin tekijöitä, jotka lisäävät henkilön riskiä saada tartunta, kuten:
- Suojaamaton seksisuhde; suojaamaton emätin- tai anaaliseksi tautia kantavan ihmisen kanssa
- Kondomin tai muiden ehkäisymenetelmien vääränlainen käyttö
- Suuseksi kondomin tai hammassuojan kanssa
- Seksisuhteet useiden kumppanien kanssa
- Sukupuolitaudin sairastaminen menneisyydessä lisää toisen sukupuolitaudin saamisen mahdollisuutta
- Pakotettu seksisuhde tai raiskaus
- Huumeiden tai alkoholin käyttö; nämä aineet poistavat estot ja voivat johtaa riskialttiisiin aktiviteetteihin
- Neulojen jakaminen lisää sukupuolitaudin riskiä
- Teini-ikä. Tässä iässä kohdunkaula on epäkypsä ja se muodostuu soluista, jotka muuttuvat jatkuvasti. Tämä aiheuttaa sen, että henkilö on alttiimpi sukupuolitaudeille.
Kuinka alennat sukupuolitartunnan riskiä
- Käytä kondomia
- Vältä vaihtamasta kumppaniasi usein
- Käytä kondomia tai muuta ehkäisymenetelmää oikealla tavalla
- Käy testeissä ennen kuin aloitat seksisuhteen uuden kumppanin kanssa
- Huolehdi rokotuksesta
- Vältä alkoholia ja huumeita
- Kommunikoi: keskustele kumppanisi kanssa ennen seksuaalisen aktiviteetin harrastamista
- Valista lapsia ja nuoria
- Käytä kondomia miehille annettavaan suuseksiin. Käytä hammassuojia naisille annettavaan suuseksiin.
Yleisimmät sukupuolitaudit
1. Klamydia
Klamydia on yleisin bakteeri-infektio.
Se tarttuu emätin-, suu- tai anaaliseksin välityksellä. Se voi myös levitä seksilelujen jakamisen myötä tai äidiltä lapselle raskauden ja synnytyksen aikana.
Yleensä oireita ei ilmene ja se voi vaikuttaa virtsaputkeen, peräsuoleen, kohdunkaulan soluihin sekä joissakin tapauksissa myös silmiin ja kurkkuun. Toisinaan se voi johtaa myös hedelmättömyyteen.
2. Tippuri
Tippuri on bakteeri-infektion aiheuttama sukupuolitauti. Se vaikuttaa virtsaputkeen, kohdunkaulaan, peräsuoleen, peräaukkoon ja kurkkuun.
Tämä infektio voi aiheuttaa vakavia ongelmia vauvoille raskauden aikana. Se voi myös aiheuttaa hedelmättömyyttä.
3. Kuppa
Kuppa on erittäin vaarallinen bakteerien aiheuttama sukupuolitauti.
Se tarttuu yleensä emätin-, suu- tai anaaliseksin välityksellä. Se voi kuitenkin levitä myös jaettujen seksilelujen, verensiirron tai tautia kantavan ihmisen haavojen kautta. Se voi myös siirtyä äidiltä lapselle synnytyksen aikana.
4. Sukupuoliherpes
Herpes simplex -virus aiheuttaa sukupuoliherpestä. Se leviää suoran tartunnan saaneen ihon kontaktin välityksellä suu-, emätin- ja anaaliseksin aikana. Oireita voi ilmaantua vuosia virustartunnan jälkeen.
Virukseen ei ole mitään parannuskeinoa, mutta oireita voidaan hoitaa.
5. Ihmisen immuunipuutosvirus (HIV)
Ihmisen immuunipuutosvirus tartuttaa ja tuhoaa immuunijärjestelmän solut vähentäen siten kehon kykyä suojata itseään muilta tartunnoilta ja sairauksilta. Se voi tarttua suojaamattoman anaali-, emätin- ja suuseksin tai jaettujen infektioneulojen kautta.
Se voi myös siirtyä äidiltä lapselle synnytyksen tai imetyksen aikana, jos äiti on taudinkantaja. Myös verensiirto aiheuttaa riskin.
HIV-virukseen ei ole parannuskeinoa ja AIDSin kehittymiseen on suuri mahdollisuus.
6. Kädellisten immuunikatotauti (AIDS)
AIDS syntyy ihmisen immuunipuutosvirustartunnasta (HIV). AIDS hyökkää kehon immuunijärjestelmää vastaan. Yleensä se siirtyy emätin-, suu- tai anaaliseksin välityksellä. Monilla sitä sairastavilla ihmisillä ei ole oireita, kun taas toiset kärsivät flunssan kaltaisista oireista.
AIDS on tappava sukupuolitauti, johon ei ole parannusta. Viruslääkkeitä voidaan kuitenkin käyttää sairauden torjumiseen ja tartunnan saaneen ihmisen elämän pidentämiseen.
7. Trikomoniaasi
Trikomoniaasi on erittäin yleinen bakteerityyppi. Yleensä se tarttuu seksuaalisen aktiivisuuden välityksellä. Se vaikuttaa emättimen soluihin ja virtsaputkeen.
Se vaikuttaa eniten seksuaalisesti aktiivisiin nuoriin naisiin. Se leviää emätinseksin ja seksilelujen jakamisen kautta tai äidiltä lapselle raskauden aikana.
Se on toisinaan oireeton.
8. Kondylooma (HPV)
Kondyloomia tai sukupuolielinten syyliä aiheuttaa ihmisen papilloomavirus (HPV).
Se leviää suu-, emätin- ja anaaliseksin välityksellä sekä ihon välisen kontaktin kautta tartuntaa kantavan ihmisen kanssa. Syyliä ilmestyy sukupuolielinten ja peräaukon alueelle.
Hoitamattomana se kasvaa ja alkaa muistuttaa kukkakaalia. Tämä sukupuolitauti lisää kohdunkaulan syövän riskiä.
HPV-tartuntaan ei ole parannuskeinoa, mutta kondyloomia voidaan hoitaa lääkkeillä ja jotkut niistä voidaan poistaa kirurgisesti.
9. Kandidiaasi (hiivatulehdus)
Hiivatulehdukset ovat sienien aiheuttamia, jotka majoittuvat ihmisen ihoon, suuhun ja sukupuolielimiin. Se voidaan pitää hallinnassa, mutta toisinaan sieni kasvaa ja aiheuttaa tämän tulehduksen. Usein tartunnan saaneella ihmisellä ei ole mitään oireita.
Hiivatulehdukset voivat levitä emätin-, anaali- ja suuseksin sekä jaettujen seksilelujen välityksellä.
Jos kärsit tästä sukupuolitaudista, on paras välttää tiukkoja vaatteita, jotka on valmistettu synteettisistä kankaista, eivätkä anna ilmavirran kulkea.
Hiivatulehduksen saamisen riski on suurempi raskauden aikana tai jos kärsit diabeteksesta, HIV:stä tai muusta immuunijärjestelmään vaikuttavasta sairaudesta.
10. Häpytäit
Häpytäit ovat pieniä parasiitteja, jotka tarttuvat ihoon ja syövät verta. Ne elävät kehon karvoituksessa, varsinkin häpykarvoissa, vaikka niitä saattaa myös löytyä kainaloista, kasvoilta tai rintakarvoista. Ne ovat harmahtavankeltaisia ja voivat tarttua helposti seksuaalisen kanssakäymisen aikana. Ne voivat kuitenkin levitä myös pyyhkeiden, lakanoiden ja vaatteiden välityksellä.
Oireisiin kuuluvat ihon ärsytys ja tulehdus. Ne voidaan poistaa erityistä shampoota käyttäen. Lisäksi lakanat, vaatteet ja pyyhkeet tulee desinfioida.
11. Hepatiitti B
Tämä vaarallinen tauti johtuu haitallisesta viruksesta, joka hyökkää maksaa vastaan. Se leviää suu-, anaali- ja emätinseksin välityksellä.
Hepatiittivirusta on kolmentyyppistä: A, B ja C. Ne voivat kaikki levitä seksuaalisen kanssakäymisen välityksellä, mutta hepatiitti B leviää tällä tavoin näistä yleisimmin. Se voi myös levitä, jos veri altistuu sille jaettujen neulojen tai saastuneiden esineiden kautta.
Hepatiitti B hyökkää maksaa vastaan ja johtaa kirroosiin, maksasyöpään, maksan vajaatoimintaan tai jopa kuolemaan.
Hepatiitti B-virukseen ei ole parannuskeinoa. Tartuntaa voidaan kuitenkin hoitaa lääkkeillä. Nykyään on olemassa rokotus, joka voi vahvistaa suojausta tätä tautia vastaan.
On siis elintärkeää käydä testeissä, varsinkin jos olet harrastanut suojaamatonta seksiä tai jos sinulle selviää, että kumppanillasi on sukupuolitauti.
Sukupuolitaudit (STD), jotka tunnetaan yleisesti myös veneerisinä tauteina, tarttuvat yleensä seksuaalisessa kanssakäymisessä tautia kantavan ihmisen kanssa. Näitä tauteja aiheuttavat eliöt siirtyvät ihmiseltä toiselle veren, siemennesteen, emättimen nesteen ja muiden kehonnesteiden kautta.
Lisäksi nämä sairaudet voivat välittyä äidiltä lapselle raskauden tai synnytyksen aikana. Niin ikään ne voivat siirtyä verensiirron yhteydessä tai muiden kanssa jaettujen saastuneiden neulojen kanssa.
Nämä sairaudet voivat tarttua terveeltä näyttäviltä ihmisiltä, jotka eivät tiedä olevansa taudin kantajia. Tämä johtuu siitä, että taudit voivat toisinaan olla oireettomia.
Seksuaalinen aktiivisuus on yksi monia tauteja levittävistä syistä. On kuitenkin mahdollista saada tartunta ilman seksisuhdettakin. Vaikka onkin totta, että lateksikondomit alentavat tartunnan ja sukupuolitautien leviämisen riskiä, ne eivät kuitenkaan poista sitä täysin.
Vaikka siihen sisältyykin riskejä, eivät monet ihmiset ryhdy mihinkään toimenpiteisiin suojatakseen itseään. Tämän huonon tavan lisäksi useimmista sukupuolitaudeista sekä niiden leviämisestä ja tarttumisesta kertovaa valistusta on liian vähän.
Tässä artikkelissa haluamme antaa sinulle hieman lisää hyödyllistä tietoa.
Sukupuolitautien oireet
Sukupuolitauteja esiintyy useiden oireiden tai merkkien kanssa, jotka voivat joskus jäädä huomaamatta. Toisinaan se selviää jollekulle, kun komplikaatioita esiintyy tai kun hänen kumppaninsa saa diagnoosin.
Yleisesti ottaen joitakin oireita ovat:
- Haavaumat tai vammat sukupuolielinten alueella, peräsuolessa tai jopa suussa
- Epätavallinen purkautuminen peniksestä
- Kirvely tai kipu virtsatessa
- Emättimen verenvuoto
- Kipu seksuaalisen kanssakäymisen aikana
- Epätavallisen paha haju ja kellertävä valkovuoto
- Jalkojen, käsien ja vartalon ihottuma
- Vatsakipu
- Imusolmukkeista johtuva nivuskipu
- Kirvely, ärsytys, tulehdus ja kipu peniksessä, emättimessä, peräaukossa ja häpyhuulessa
- Kipu ja ärsytys sukupuolielinten alueella
- Sukupuolielinten syylät
- Loishyönteiset, tunnetaan myös satiaisina tai parasiitteina
- Kuume
- Kipu kehossa
- Sukupuolielinten alueella olevat viat tai ihottuma
- Maksan tulehdus (hepatiitti A-, B-, C- ja D-virukset)
- Kuukautisten välinen vuoto tai vuoto seksin aikana
- Alaselkäkipu
- Ärtynyt virtsaputki (putki, jota pitkin virtsa tulee ulos)
Monet näistä oireista voivat olla lähtöisin muista taudeista, jotka eivät tartu seksuaalisesti. Sen takia on tärkeää käydä testeissä varmistaakseen, mikä sairaus oireita aiheuttaa. On tärkeää painottaa, että nämä oireet voivat ilmestyä päiviä tai jopa vuosia taudin tarttumisen jälkeen, ihmisestä riippuen.
Lue myös: 6 kysymystä, jotka sinun tulisi kysyä gynekologiltasi
Milloin sinun pitäisi käydä lääkärissä
- Jos sinulla esiintyy sukupuolitaudin merkkejä tai oireita.
- Jos olet seksuaalisesti aktiivinen ja epäilet altistuneesi sukupuolitaudille.
Sukupuolitautien aiheuttajat
Sukupuolitauteja voivat aiheuttaa erilaiset mikrobit, kuten:
- Trikomoniaasi-parasiitit: täit, syyhyt
- Bakteerit: tippuri, klamydia, kuppa
- Virukset: sukupuoliherpes, ihmisen immuunipuutosvirus (HIV), ihmisen papilloomavirus (HPV) sekä hepatiitti B- ja C-virukset
Kun sukupuolitauteja aiheuttavat parasiitit ja bakteerit, voidaan niitä hoitaa antibiootein. Viruksen aiheuttamiin tartuntoihin ei kuitenkaan ole olemassa parannuskeinoa.
Kuka vain seksuaalisesti aktiivinen ihminen voi saada sukupuolitaudin. On kuitenkin tekijöitä, jotka lisäävät henkilön riskiä saada tartunta, kuten:
- Suojaamaton seksisuhde; suojaamaton emätin- tai anaaliseksi tautia kantavan ihmisen kanssa
- Kondomin tai muiden ehkäisymenetelmien vääränlainen käyttö
- Suuseksi kondomin tai hammassuojan kanssa
- Seksisuhteet useiden kumppanien kanssa
- Sukupuolitaudin sairastaminen menneisyydessä lisää toisen sukupuolitaudin saamisen mahdollisuutta
- Pakotettu seksisuhde tai raiskaus
- Huumeiden tai alkoholin käyttö; nämä aineet poistavat estot ja voivat johtaa riskialttiisiin aktiviteetteihin
- Neulojen jakaminen lisää sukupuolitaudin riskiä
- Teini-ikä. Tässä iässä kohdunkaula on epäkypsä ja se muodostuu soluista, jotka muuttuvat jatkuvasti. Tämä aiheuttaa sen, että henkilö on alttiimpi sukupuolitaudeille.
Kuinka alennat sukupuolitartunnan riskiä
- Käytä kondomia
- Vältä vaihtamasta kumppaniasi usein
- Käytä kondomia tai muuta ehkäisymenetelmää oikealla tavalla
- Käy testeissä ennen kuin aloitat seksisuhteen uuden kumppanin kanssa
- Huolehdi rokotuksesta
- Vältä alkoholia ja huumeita
- Kommunikoi: keskustele kumppanisi kanssa ennen seksuaalisen aktiviteetin harrastamista
- Valista lapsia ja nuoria
- Käytä kondomia miehille annettavaan suuseksiin. Käytä hammassuojia naisille annettavaan suuseksiin.
Yleisimmät sukupuolitaudit
1. Klamydia
Klamydia on yleisin bakteeri-infektio.
Se tarttuu emätin-, suu- tai anaaliseksin välityksellä. Se voi myös levitä seksilelujen jakamisen myötä tai äidiltä lapselle raskauden ja synnytyksen aikana.
Yleensä oireita ei ilmene ja se voi vaikuttaa virtsaputkeen, peräsuoleen, kohdunkaulan soluihin sekä joissakin tapauksissa myös silmiin ja kurkkuun. Toisinaan se voi johtaa myös hedelmättömyyteen.
2. Tippuri
Tippuri on bakteeri-infektion aiheuttama sukupuolitauti. Se vaikuttaa virtsaputkeen, kohdunkaulaan, peräsuoleen, peräaukkoon ja kurkkuun.
Tämä infektio voi aiheuttaa vakavia ongelmia vauvoille raskauden aikana. Se voi myös aiheuttaa hedelmättömyyttä.
3. Kuppa
Kuppa on erittäin vaarallinen bakteerien aiheuttama sukupuolitauti.
Se tarttuu yleensä emätin-, suu- tai anaaliseksin välityksellä. Se voi kuitenkin levitä myös jaettujen seksilelujen, verensiirron tai tautia kantavan ihmisen haavojen kautta. Se voi myös siirtyä äidiltä lapselle synnytyksen aikana.
4. Sukupuoliherpes
Herpes simplex -virus aiheuttaa sukupuoliherpestä. Se leviää suoran tartunnan saaneen ihon kontaktin välityksellä suu-, emätin- ja anaaliseksin aikana. Oireita voi ilmaantua vuosia virustartunnan jälkeen.
Virukseen ei ole mitään parannuskeinoa, mutta oireita voidaan hoitaa.
5. Ihmisen immuunipuutosvirus (HIV)
Ihmisen immuunipuutosvirus tartuttaa ja tuhoaa immuunijärjestelmän solut vähentäen siten kehon kykyä suojata itseään muilta tartunnoilta ja sairauksilta. Se voi tarttua suojaamattoman anaali-, emätin- ja suuseksin tai jaettujen infektioneulojen kautta.
Se voi myös siirtyä äidiltä lapselle synnytyksen tai imetyksen aikana, jos äiti on taudinkantaja. Myös verensiirto aiheuttaa riskin.
HIV-virukseen ei ole parannuskeinoa ja AIDSin kehittymiseen on suuri mahdollisuus.
6. Kädellisten immuunikatotauti (AIDS)
AIDS syntyy ihmisen immuunipuutosvirustartunnasta (HIV). AIDS hyökkää kehon immuunijärjestelmää vastaan. Yleensä se siirtyy emätin-, suu- tai anaaliseksin välityksellä. Monilla sitä sairastavilla ihmisillä ei ole oireita, kun taas toiset kärsivät flunssan kaltaisista oireista.
AIDS on tappava sukupuolitauti, johon ei ole parannusta. Viruslääkkeitä voidaan kuitenkin käyttää sairauden torjumiseen ja tartunnan saaneen ihmisen elämän pidentämiseen.
7. Trikomoniaasi
Trikomoniaasi on erittäin yleinen bakteerityyppi. Yleensä se tarttuu seksuaalisen aktiivisuuden välityksellä. Se vaikuttaa emättimen soluihin ja virtsaputkeen.
Se vaikuttaa eniten seksuaalisesti aktiivisiin nuoriin naisiin. Se leviää emätinseksin ja seksilelujen jakamisen kautta tai äidiltä lapselle raskauden aikana.
Se on toisinaan oireeton.
8. Kondylooma (HPV)
Kondyloomia tai sukupuolielinten syyliä aiheuttaa ihmisen papilloomavirus (HPV).
Se leviää suu-, emätin- ja anaaliseksin välityksellä sekä ihon välisen kontaktin kautta tartuntaa kantavan ihmisen kanssa. Syyliä ilmestyy sukupuolielinten ja peräaukon alueelle.
Hoitamattomana se kasvaa ja alkaa muistuttaa kukkakaalia. Tämä sukupuolitauti lisää kohdunkaulan syövän riskiä.
HPV-tartuntaan ei ole parannuskeinoa, mutta kondyloomia voidaan hoitaa lääkkeillä ja jotkut niistä voidaan poistaa kirurgisesti.
9. Kandidiaasi (hiivatulehdus)
Hiivatulehdukset ovat sienien aiheuttamia, jotka majoittuvat ihmisen ihoon, suuhun ja sukupuolielimiin. Se voidaan pitää hallinnassa, mutta toisinaan sieni kasvaa ja aiheuttaa tämän tulehduksen. Usein tartunnan saaneella ihmisellä ei ole mitään oireita.
Hiivatulehdukset voivat levitä emätin-, anaali- ja suuseksin sekä jaettujen seksilelujen välityksellä.
Jos kärsit tästä sukupuolitaudista, on paras välttää tiukkoja vaatteita, jotka on valmistettu synteettisistä kankaista, eivätkä anna ilmavirran kulkea.
Hiivatulehduksen saamisen riski on suurempi raskauden aikana tai jos kärsit diabeteksesta, HIV:stä tai muusta immuunijärjestelmään vaikuttavasta sairaudesta.
10. Häpytäit
Häpytäit ovat pieniä parasiitteja, jotka tarttuvat ihoon ja syövät verta. Ne elävät kehon karvoituksessa, varsinkin häpykarvoissa, vaikka niitä saattaa myös löytyä kainaloista, kasvoilta tai rintakarvoista. Ne ovat harmahtavankeltaisia ja voivat tarttua helposti seksuaalisen kanssakäymisen aikana. Ne voivat kuitenkin levitä myös pyyhkeiden, lakanoiden ja vaatteiden välityksellä.
Oireisiin kuuluvat ihon ärsytys ja tulehdus. Ne voidaan poistaa erityistä shampoota käyttäen. Lisäksi lakanat, vaatteet ja pyyhkeet tulee desinfioida.
11. Hepatiitti B
Tämä vaarallinen tauti johtuu haitallisesta viruksesta, joka hyökkää maksaa vastaan. Se leviää suu-, anaali- ja emätinseksin välityksellä.
Hepatiittivirusta on kolmentyyppistä: A, B ja C. Ne voivat kaikki levitä seksuaalisen kanssakäymisen välityksellä, mutta hepatiitti B leviää tällä tavoin näistä yleisimmin. Se voi myös levitä, jos veri altistuu sille jaettujen neulojen tai saastuneiden esineiden kautta.
Hepatiitti B hyökkää maksaa vastaan ja johtaa kirroosiin, maksasyöpään, maksan vajaatoimintaan tai jopa kuolemaan.
Hepatiitti B-virukseen ei ole parannuskeinoa. Tartuntaa voidaan kuitenkin hoitaa lääkkeillä. Nykyään on olemassa rokotus, joka voi vahvistaa suojausta tätä tautia vastaan.
On siis elintärkeää käydä testeissä, varsinkin jos olet harrastanut suojaamatonta seksiä tai jos sinulle selviää, että kumppanillasi on sukupuolitauti.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Sexually Transmitted Diseases (STDs). Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/std/general/default.htm#:~:text=Human%20Papillomavirus%20(HPV)%20Infection,can%20be%20prevented%20with%20vaccines.
- What causes sexually transmitted diseases (STDs) or sexually transmitted infections (STIs)? National Institutes of Health. https://www.nichd.nih.gov/health/topics/stds/conditioninfo/causes
- Understanding Sexually Transmitted Disease Prevention. WebMD. https://www.webmd.com/sex-relationships/understanding-stds-prevention
- Enfermedades de transmisión sexual (ETS). Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/sexually-transmitted-diseases-stds/symptoms-causes/syc-20351240
- VIH y sida. MedlinePlus. https://medlineplus.gov/spanish/hivaids.html
- Candidosis vaginal. MedlinePlus. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/001511.htm#:~:text=La%20mayor%C3%ADa%20de%20las%20mujeres,no%20ocasiona%20infecci%C3%B3n%20ni%20s%C3%ADntomas.
- Hepatitis B. MedlinePlus. https://medlineplus.gov/spanish/hepatitisb.html
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.