Logo image
Logo image

Näin otat vastaan kritiikin

3 minuuttia
Osaatko ottaa vastaan kritiikkiä? Ei ole koskaan liian myöhäistä oppia vastaanottamaan kehittävää kritiikkiä, jolloin siitä tulee liittolaisesi, ei vihollisesi.
Näin otat vastaan kritiikin
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kritiikki herättää meissä vihan, ärtymyksen ja surun tunteita. Monet eivät kestä kritiikkiä, mutta osa meistä osaa ottaa kritiikin vastaan hyvin. Ei ole koskaan liian myöhäistä oppia suhtautumaan kritiikkiin rakentavasti. Tässä artikkelissa annamme sinulle vinkkejä siihen, miten muiden antamaan kritiikkiin voi suhtautua ja miten johdatella tunnereaktio positiiviseen suuntaan negatiivisen sijasta.

Ihminen tarvitsee kritiikkiä

Some figure

 

On täysin normaali reaktio hylkiä kaikkea sellaista, joka saa olomme tuntumaan ikävältä, mutta joskus kritiikki ja negatiiviset asiat ovat tärkeitä luonteen kehittymisen kannalta. Kehittävä kritiikki antaa meille mahdollisuuden oppia, muokkautua ja kypsyä.

Kun kritiikkiä ilmenee elämässä, on tärkeää hyväksyä se tosiasia, että usein ensimmäinen oma reaktio on pettymys, ärtymys, epämukava olo tai viha. Saatat kokea koko tunteiden kirjon ja tunteet ottavat vallan, mutta sinun on valmistauduttava tähän ja tehtävä aktiivinen päätös siitä, miten haluat reagoida kritiikkiin.

Kun näitä tunteita ilmenee, on aika valita kolmen eri polun välillä.

  • Ensimmäinen polku, jonka monet päättävät ottaa, on ummistaa silmät kritiikiltä. Sivuutamme kuulemamme, käännämme selkämme ihmiselle, joka kritisoi meitä ja jatkamme elämäämme muuttumattomina. Tällä polulla on seuraamuksensa: voimme menettää hyvän tilaisuuden kasvuun ja kehitykseen, sillä käännämme selkämme kaikelle sille, mistä emme pidä. Tämä ei välttämättä ole aina hyvä päätös.
  • Toinen yleinen polku, jolle monet astuvat kritiikin jälkeen on masennus ja surullisuus.
  • Kolmas polku on kaikista kehittävin: ota kritiikki vastaan positiivisesti. 

Miten kolmannen polun voi valita?

1. Pidä mieli avoinna

Some figure

 

Kritiikki ei määrittele sinua. Kritiikki on huomion kääntämistä johonkin sellaiseen, mitä teet tai ajattelet. Tästä syystä on tärkeää pitää avoin mieli kun ensimmäiset tunteet, kuten viha tai surumielisyys katoavat. Kritiikki ei ole hyökkäys minuuttasi kohtaan.

On tärkeää miettiä sitä, miten saatat kritiikkiä kohdatessasi ymmärtää väärin kritiikkiä antavan ihmisen tarkoitusperän. On tärkeää ymmärtää, että todellisuudessa kritiikki voi antaa sinulle perspektiiviä ja paljastaa uusia totuuksia maailmasta ja itsestäsi.

Asenne, joka sinun kannattaa omaksua kritiikkiä saadessasi on oppia kommunikoimaan ihmisen kanssa, jolta saat kritiikkiä. Kun opit tämän, tulet näkemään asiat uudesta perspektiivistä, joka nostaa sinua tallomisen sijaan ja muuntuu apuvälineeksi tulevaisuuden tilanteissa.

2. Mikä on kritiikin antajan tarkoitus?

Some figure

 

 

Mielen avoimena pitäminen ei tarkoita sitä, että sinun tulee suhtautua kaikkeen kirjaimellisesti tai uskoa kaikkea, mitä toinen ihminen sinulle sanoo. Älä tee näin. On tärkeää ymmärtää kritiikin antajan perimmäinen tarkoitus, kun saat heiltä negatiivista palautetta.

Joskus kritiikin on pelkästään tarkoitus ärsyttää sinua; ehkä kritiikkiä antavalla ihmisellä on huono päivä ja hän haluaa mollata sinua pönkittääkseen omaa egoaan, tai hän on sinulle kateellinen jostakin saavutuksestasi.

Kuka kritiikin antaja on? Onko kyseessä pomo, työkaveri, vai läheinen ystävä tai kumppani? Töissä palaute liittyy yleensä työsuoritukseesi, joten siihen tulee suhtautua asiallisesti. Ystävältä saatu kritiikki voi satuttaa, mutta heidän tarkoitusperänsä ovat usein puhtaat. Puolitutulta saadun negatiivisen kommentin taas ei tulisi painaa mieltäsi kauaa.

Joskus kritiikin tarkoitus on auttaa sinua, eikä kritiikin antajalla ole mitään synkkiä tarkoituksia kritiikin antamiseen. Tästä johtuen onkin tärkeää saada selville, miksi saat kritiikkiä ja onko sillä pohjaa. Tämä auttaa sinua välttämään väärinkäsitykset.

3. Päätä mitä aiot tehdä saatuasi kritiikkiä

Some figure

 

Oletko saanut selville, että saamasi kritiikki on tarkoitettu auttamaan sinua? Jos näin on, on aika päättää, aiotko tehdä muutoksia elämässäsi tai käytöksessäsi kritiikin perusteella. Joissain tapauksissa kritiikki voi auttaa sinua kasvamaan ja kypsymään muuttamalla käytöstäsi tai tapojasi, ja muutut paremmaksi ihmiseksi. Joskus kritiikin noudattaminen ei kuitenkaan tuo mitään kehittävää elämääsi.

Päätös siitä, mitä haluat kritiikin suhteen tehdä on täysin omissa käsissäsi. Älä tuhlaa aikaasi märehtimällä kritiikkiä yötä myöten, jos se ei johda mihinkään.

Miten reagoit kritiikkiin? Osaatko suhtautua siihen rakentavasti, vai meneekö sinulta heti hermot, jos joku kritisoi sinua? Joskus asetumme heti puolustuskannalle, sillä kritiikki vahingoittaa egoamme. Toisenlaisen asenteen omaksuminen voi auttaa meitä kehittymään ja kasvamaan sekä arjessa että töissä.

Suositeltua lukemista: 5 suurinta virhettä, jotka läheisriippuvaiset ihmiset tekevät


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Barceló, Manuel Güell. ¿ Por qué he dicho blanco si quería decir negro?: Técnicas asertivas para el profesorado y formadores. Vol. 2. Graó, 2005.
  • Caballo, Vicente E. “Asertividad: definiciones y dimensiones.” Estudios de psicología 4.13 (1983): 51-62.
  • Castanyer, Olga, and Estela Ortega. ¿ Por qué no logro ser asertivo?. Desclée De Brouwer, 2003.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.