Logo image
Logo image

Puutarhan maaperä: tyypit ja ominaisuudet

6 minuuttia
Viljelysi tulokset riippuvat pitkälti puutarhasi maaperästä. Siksi on tärkeää tietää, minkälainen on sinun puutarhasi maaperä ja miten sitä voidaan parantaa.
Puutarhan maaperä: tyypit ja ominaisuudet
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Ennen kuin voit käyttää puutarhaasi erilaisten kasvien viljelyyn, on sinun tunnettava alue sekä sen maaperän ominaisuudet. Näin voit varmistaa, että maaperä vastaa kasvien vaatimuksia. Yleisesti ottaen maaperä sisältää kiviainesta, orgaanista ainetta ja vettä. Vesi on yksi maaperän pääkomponenteista.

On kuitenkin olemassa muita tarkempia yhdisteitä, joiden avulla voimme luokitella erilaiset maaperät. Mikäli haluat oppia lisää aiheesta, mukaan lukien maaperän kunnon parantaminen, jatka lukemista!

Yleisimmät puutarhan maaperätyypit

Maaperän koostumus voi olla hyvin erilainen geologisesta alueesta riippuen. Tässä mielessä kunkin maaperätyypin luokittelemiseksi sinun on analysoitava orgaanisen aineen, veden ja kivihiukkasten määrä.

Savimaa

Savi on komponentti, joka erottuu edukseen mitä tulee ravinteiden säilyttämisessä. Tässä maaperätyypissä kivihiukkaset ovat hyvin pieniä, joten savesta on helppo tehdä palloja.

Maaperä jossa on paljon savea on hyvin hedelmällinen kasvualusta, mutta savinen maaperä imee huonosti vettä. Tämä tarkoittaa sitä, että kun kaadat maahan vettä, se pysyy pinnalla. Tämän ominaisuuden vuoksi kasvit eivät saa ravinteita, joita ne tarvitsevat kasvaakseen.

Yksi elementeistä, jotka voit lisätä sen parantamiseksi, on komposti. Tämä on orgaanisesta jätteestä syntynyt lannoite.

Lyhyesti sanottuna, tämä maaperä on erittäin altis vedenpurkaukselle ja tiivistymiselle. Tekniikka jolla savisen maaperän toimivuutta voidaan parantaa, on lisätä orgaanista ainetta.

Alta löydät joitain savisen maaperän tärkeimpiä etuja:

Alta löydät joitain savisen maaperän haittoja:

  • Vaikea työskennellä, raskas ja jopa tahmea koostumus
  • Savipohjainen maaperä on kylmä, joten sen lämpeneminen vie aikaa keväällä
  • Altis tiivistymiselle
  • Huono veden läpäisevyys

Hiekkainen maaperä

Tämä on yksi yleisimmistä puutarhan maaperätyypeistä, ja siinä on kiviä, jotka ovat hieman suurempia kuin savipohjaisessa maaperässä. Hyvä tapa erottaa ne toisistaan ​​on ottaa kourallinen hiekkaa ja tarkastella miten se liukuu sormien läpi.

Joitakin hiekkapohjaisen maaperän ominaisuuksia on, että se on hyvin vettä läpäisevä maaperätyyppi. Näin ollen se myös kuivuu varsin nopeasti ja sitä täytyy kastella usein.

Runsaan kastelun seurauksena ravintoaineet pyrkivät leviämään. Ravintoaineiden katoamisen välttämiseksi voit lisätä lisää orgaanista ainetta ja kastella säännöllisesti.

Sinun on myös mahdollista kasvattaa hyvin kuivuutta kestäviä kasveja. Nurmikot, mehikasvit ja puut viihtyvät myös kuivassa ympäristössä.

Alta löydät joitain hiekkapohjaisen maaperän etuja:

  • Huokoinen ja läpäisee hyvin vettä
  • Helppo työskennellä melkein kaikkina vuodenaikoina
  • Yleensä lämpenee nopeasti keväällä, mikä kannustaa kasvien kasvuun

Alta löydät joitain hiekkapohjaisen maaperän huonoja puolia:

  • Altis kuivumiselle
  • Pitää huonosti ravintoaineita, joten sinun on lisättävä enemmän orgaanista ainetta
  • PH-arvo on usein hapan
Some figure

Kivinen maaperä

Tämä on täysin toisenlainen maaperä. Tässä maaperässä on erimuotoisia ja -kokoisia kiviä. Se ei kuitenkaan pidä vettä hyvin, joten se ei ole paras mahdollinen valinta viljelyyn.

Kivinen maaperä syntyy kun joko ihmisen tai luonnon aiheuttamat tekijät kaksinkertaistavat maaperän kerrokset.

Kivinen maaperä on yleinen kaikkialla maailmassa. Se ei ole paras mahdollinen vaihtoehto kun puhutaan viljelystä ja puutarhan kasvattamisesta koska maaperää on vaikea työstää. Jotkut tässä maaperässä kasvavista kasveista ovat siankärsämö, kehäkukka ja laventeli.

Alta löydät joitain kivisen maaperän etuja:

  • Ihanteellinen koristeellisiin tarkoituksiin
  • Yleinen eri puolilla maailmaa
  • Hyvä veden läpäisevyys

Alta löydät joitain kivisen maaperän huonoja puolia:

  • Vaikea ympäristö puutarhakasvien kasvattamiseen
  • Vaikea kaivaa
  • Vaatii tasoitustöitä

Kalkkikivinen maaperä

Toinen maaperä, jota on melko vaikea käsitellä, on kalkkikivi. Kalkkikivisessä maaperässä orgaaninen aine hajoaa nopeasti.

Tämä tarkoittaa että sinun on lisättävä paljon orgaanista ainetta. Sinun täytyy myös olla hyvin antelias, kun ravitset ja lannoitat tämän tyyppistä maaperää.

Tämän lisäksi on tavallista, että kalkkikivimaassa kasvavilla kasveilla on kellertävän näköisiä lehtiä. Tämän muuttamiseksi sinun on lisättävä paljon multaa ja kasteltava aluetta mahdollisimman hyvin. Älä unohda lisätä orgaanista ainetta jossa on runsaasti lannoitetta.

Neilikat, klematikset, luonnonkasvit ja muut kuivuutta kestävät kasvit viihtyvät hyvin kalkkikivisessä maaperässä.

Mikäli kalkkikivisen maaperän pintakerros on paksu ja sisältää runsaasti orgaanista ainetta, se voi olla hyvin hedelmällinen kasvualusta.

Alta löydät joitain kalkkikivisen maaperän huonoja puolia:

  • Se on emäksinen, mikä tekee siitä sopimattoman happamille kasveille
  • Jos se on matala, se on hyvin huokoinen ja se vesi läpäisee sen nopeasti
  • Ravinteiden nopea menetys

Savea runsaasti sisältävä maaperä

Runsaasti savea sisältävä maaperä on paras viljelyyn ja puutarhan kasvattamiseen. Se erottuu positiivisesti ravinnearvoillaan ​​ja veden pitävyydellään.

Kun katsot maata ja näet, että se on tummanruskea ja mureneva, siinä on runsaasti orgaanista ainetta. Joten se on varsin helppo hoitoinen.

Yksi tärkeä yksityiskohta on, että pintakerroksesta löytyy matoja. Ne kaivavat reikiä, jotka lisäävät maaperän rakennetta.

Alta löydät joitain savisen maaperän etuja:

  • Useimpien kasvien kasvattaminen onnistuu ilman ongelmia
  • Pitää sisällään paljon vettä ja ravinteita
  • Tässä ympäristössä menestyvät kasvit vaativat vain vähän tai ei lainkaan ylimääräisiä materiaaleja

Suurin haittapuoli on kuitenkin se, että savinen maaperä ei sovi luonnonkukkien kasvattamiseen, koska ne kukoistavat laadultaan karkeammassa maaperässä.

Kuinka parantaa puutarhan maaperää

Erilaisilla maaperätyypeillä on tärkeä rooli tällä planeetalla, koska niiden kautta ruoka ja kasvit kasvavat. Tästä syystä ihmiset ovat aina pyrkineet parantamaan maaperän laatua.

Tässä mielessä maaperällä tulisi olla tiettyjä piirteitä:

  • Tarvittavat ravinteet kasvien kasvuun
  • Tarjota tukea kasveille, jotta kasvit voivat seistä tukevasti
  • Hyvä läpäiseväisyys
  • Kasvin juurien ilman ja veden saatavuuden takaaminen

Näin ollen kasvien kasvukyky riippuu puutarhan maaperän laadusta. Meidän tulisikin aktiivisesti pyrkiä parantamaan maaperämme laatua. Voit tehdä sen tehokkaasti noudattamalla seuraavia vinkkejä.

Hyödynnä kompostia

Komposti on orgaaninen materiaali, joka vapauttaa ravinteita hitaasti maaperään. Tämän ansiosta maaperä pysyy ravittuna ja paranee päivä päivältä.

Yksi kompostin suurimmista eduista on se, että se hyödyntää kierrätettyä orgaanista jätettä. Toisin sanoen se on myös edullisempi tapa lannoittaa maaperää.

Sinun ei kuitenkaan tulisi käyttää eläinten jätöksiä, koska ne voivat aiheuttaa infektioita ja loisia. Käytä muita materiaaleja, kuten puupaloja, kuivia lehtiä, oksia ja kasvijäämiä.

Käytä peitekasveja

Hyvä tapa parantaa maaperän laatua on käyttää peitekasveja. Ne voivat tarjota sekä ruokaa että varjoa. Tällä tavoin he peittävät, suojelevat ja ruokkivat aluetta tulevia satoja varten.

Ensimmäiseksi on tärkeää tunnistaa maaperä, joka tarvitsee tukea ja istuttaa nämä kasvit maaperän hedelmällisyyden parantamiseksi. Näiden kasvien juuret avaavat kanavia, jotta maaperä voi saada vettä ja happea.

Yksi tapa parantaa maaperän laatua nopeasti ja tehokkaasti on istuttaa eri kasviperheiden kasveja. Lisäksi voit jakaa tilan kahteen osaan. Näin yksi osa alueesta kasvattaa kasveja ja toinen parantaa maaperän hedelmällisyyttään.

Some figure

Lisää pitkäjuurisia kasveja

Jos et halua investoida lannoitteisiin tai sinulla ei ole varaa niihin, kannattaa istuttaa pitkäjuurisia kasveja. Niiden kautta ravinteiden on helpompaa päästä maaperään ja siirtyä ulkopuolelle.

Puutarhan maaperän tarkastamisen vaiheet

Kun tiedät kaikkien maaperätyyppien ominaisuudet, edut ja haitat, on aika tarkistaa oman puutarhasi maaperä.

Yksi yleisimmistä menetelmistä on kaivaa tarkastusreikiä eri vuodenaikoina ja eri alueilla. Näiden reikien avulla saat tietoa maaperän tekstuurista, pintakerroksen syvyydestä, maaperän tyypistä ja vesipitoisuudesta.

Voit myös suorittaa kosketustestin. Kuten nimestäkin käy ilmi, sinun tulee ottaa kourallinen maata ottamisesta ja liikuttaa sormiasi  kaikkien yksityiskohtien tuntemiseksi.

Edistyneempi vaihtoehto on sedimentaatiotesti. Tätä varten sinun on lisättävä maaperänäyte lasiastiaan, joka on pitempi kuin leveä. Täytä astia vain puoliväliin asti. Tämän jälkeen lisää astiaan vettä kunnes se on täysi. Lopuksi sulje astia ja ravista sitä voimakkaasti.

Jätä se tasaiselle pinnalle ja odota muutama tunti. Ajan myötä näet kolme tasoa, jotka on jaettu eri väreihin. Alin on hiekka, keskimmäinen on lietettä ja yläosa on savea. Yläosassa on orgaanista ainetta ja vettä.

Kaiken kaikkiaan maaperätyyppisi tunteminen on avain onnistuneeseen puutarhanhoitoon.

Ennen kuin voit käyttää puutarhaasi erilaisten kasvien viljelyyn, on sinun tunnettava alue sekä sen maaperän ominaisuudet. Näin voit varmistaa, että maaperä vastaa kasvien vaatimuksia. Yleisesti ottaen maaperä sisältää kiviainesta, orgaanista ainetta ja vettä. Vesi on yksi maaperän pääkomponenteista.

On kuitenkin olemassa muita tarkempia yhdisteitä, joiden avulla voimme luokitella erilaiset maaperät. Mikäli haluat oppia lisää aiheesta, mukaan lukien maaperän kunnon parantaminen, jatka lukemista!

Yleisimmät puutarhan maaperätyypit

Maaperän koostumus voi olla hyvin erilainen geologisesta alueesta riippuen. Tässä mielessä kunkin maaperätyypin luokittelemiseksi sinun on analysoitava orgaanisen aineen, veden ja kivihiukkasten määrä.

Savimaa

Savi on komponentti, joka erottuu edukseen mitä tulee ravinteiden säilyttämisessä. Tässä maaperätyypissä kivihiukkaset ovat hyvin pieniä, joten savesta on helppo tehdä palloja.

Maaperä jossa on paljon savea on hyvin hedelmällinen kasvualusta, mutta savinen maaperä imee huonosti vettä. Tämä tarkoittaa sitä, että kun kaadat maahan vettä, se pysyy pinnalla. Tämän ominaisuuden vuoksi kasvit eivät saa ravinteita, joita ne tarvitsevat kasvaakseen.

Yksi elementeistä, jotka voit lisätä sen parantamiseksi, on komposti. Tämä on orgaanisesta jätteestä syntynyt lannoite.

Lyhyesti sanottuna, tämä maaperä on erittäin altis vedenpurkaukselle ja tiivistymiselle. Tekniikka jolla savisen maaperän toimivuutta voidaan parantaa, on lisätä orgaanista ainetta.

Alta löydät joitain savisen maaperän tärkeimpiä etuja:

Alta löydät joitain savisen maaperän haittoja:

  • Vaikea työskennellä, raskas ja jopa tahmea koostumus
  • Savipohjainen maaperä on kylmä, joten sen lämpeneminen vie aikaa keväällä
  • Altis tiivistymiselle
  • Huono veden läpäisevyys

Hiekkainen maaperä

Tämä on yksi yleisimmistä puutarhan maaperätyypeistä, ja siinä on kiviä, jotka ovat hieman suurempia kuin savipohjaisessa maaperässä. Hyvä tapa erottaa ne toisistaan ​​on ottaa kourallinen hiekkaa ja tarkastella miten se liukuu sormien läpi.

Joitakin hiekkapohjaisen maaperän ominaisuuksia on, että se on hyvin vettä läpäisevä maaperätyyppi. Näin ollen se myös kuivuu varsin nopeasti ja sitä täytyy kastella usein.

Runsaan kastelun seurauksena ravintoaineet pyrkivät leviämään. Ravintoaineiden katoamisen välttämiseksi voit lisätä lisää orgaanista ainetta ja kastella säännöllisesti.

Sinun on myös mahdollista kasvattaa hyvin kuivuutta kestäviä kasveja. Nurmikot, mehikasvit ja puut viihtyvät myös kuivassa ympäristössä.

Alta löydät joitain hiekkapohjaisen maaperän etuja:

  • Huokoinen ja läpäisee hyvin vettä
  • Helppo työskennellä melkein kaikkina vuodenaikoina
  • Yleensä lämpenee nopeasti keväällä, mikä kannustaa kasvien kasvuun

Alta löydät joitain hiekkapohjaisen maaperän huonoja puolia:

  • Altis kuivumiselle
  • Pitää huonosti ravintoaineita, joten sinun on lisättävä enemmän orgaanista ainetta
  • PH-arvo on usein hapan
Some figure

Kivinen maaperä

Tämä on täysin toisenlainen maaperä. Tässä maaperässä on erimuotoisia ja -kokoisia kiviä. Se ei kuitenkaan pidä vettä hyvin, joten se ei ole paras mahdollinen valinta viljelyyn.

Kivinen maaperä syntyy kun joko ihmisen tai luonnon aiheuttamat tekijät kaksinkertaistavat maaperän kerrokset.

Kivinen maaperä on yleinen kaikkialla maailmassa. Se ei ole paras mahdollinen vaihtoehto kun puhutaan viljelystä ja puutarhan kasvattamisesta koska maaperää on vaikea työstää. Jotkut tässä maaperässä kasvavista kasveista ovat siankärsämö, kehäkukka ja laventeli.

Alta löydät joitain kivisen maaperän etuja:

  • Ihanteellinen koristeellisiin tarkoituksiin
  • Yleinen eri puolilla maailmaa
  • Hyvä veden läpäisevyys

Alta löydät joitain kivisen maaperän huonoja puolia:

  • Vaikea ympäristö puutarhakasvien kasvattamiseen
  • Vaikea kaivaa
  • Vaatii tasoitustöitä

Kalkkikivinen maaperä

Toinen maaperä, jota on melko vaikea käsitellä, on kalkkikivi. Kalkkikivisessä maaperässä orgaaninen aine hajoaa nopeasti.

Tämä tarkoittaa että sinun on lisättävä paljon orgaanista ainetta. Sinun täytyy myös olla hyvin antelias, kun ravitset ja lannoitat tämän tyyppistä maaperää.

Tämän lisäksi on tavallista, että kalkkikivimaassa kasvavilla kasveilla on kellertävän näköisiä lehtiä. Tämän muuttamiseksi sinun on lisättävä paljon multaa ja kasteltava aluetta mahdollisimman hyvin. Älä unohda lisätä orgaanista ainetta jossa on runsaasti lannoitetta.

Neilikat, klematikset, luonnonkasvit ja muut kuivuutta kestävät kasvit viihtyvät hyvin kalkkikivisessä maaperässä.

Mikäli kalkkikivisen maaperän pintakerros on paksu ja sisältää runsaasti orgaanista ainetta, se voi olla hyvin hedelmällinen kasvualusta.

Alta löydät joitain kalkkikivisen maaperän huonoja puolia:

  • Se on emäksinen, mikä tekee siitä sopimattoman happamille kasveille
  • Jos se on matala, se on hyvin huokoinen ja se vesi läpäisee sen nopeasti
  • Ravinteiden nopea menetys

Savea runsaasti sisältävä maaperä

Runsaasti savea sisältävä maaperä on paras viljelyyn ja puutarhan kasvattamiseen. Se erottuu positiivisesti ravinnearvoillaan ​​ja veden pitävyydellään.

Kun katsot maata ja näet, että se on tummanruskea ja mureneva, siinä on runsaasti orgaanista ainetta. Joten se on varsin helppo hoitoinen.

Yksi tärkeä yksityiskohta on, että pintakerroksesta löytyy matoja. Ne kaivavat reikiä, jotka lisäävät maaperän rakennetta.

Alta löydät joitain savisen maaperän etuja:

  • Useimpien kasvien kasvattaminen onnistuu ilman ongelmia
  • Pitää sisällään paljon vettä ja ravinteita
  • Tässä ympäristössä menestyvät kasvit vaativat vain vähän tai ei lainkaan ylimääräisiä materiaaleja

Suurin haittapuoli on kuitenkin se, että savinen maaperä ei sovi luonnonkukkien kasvattamiseen, koska ne kukoistavat laadultaan karkeammassa maaperässä.

Kuinka parantaa puutarhan maaperää

Erilaisilla maaperätyypeillä on tärkeä rooli tällä planeetalla, koska niiden kautta ruoka ja kasvit kasvavat. Tästä syystä ihmiset ovat aina pyrkineet parantamaan maaperän laatua.

Tässä mielessä maaperällä tulisi olla tiettyjä piirteitä:

  • Tarvittavat ravinteet kasvien kasvuun
  • Tarjota tukea kasveille, jotta kasvit voivat seistä tukevasti
  • Hyvä läpäiseväisyys
  • Kasvin juurien ilman ja veden saatavuuden takaaminen

Näin ollen kasvien kasvukyky riippuu puutarhan maaperän laadusta. Meidän tulisikin aktiivisesti pyrkiä parantamaan maaperämme laatua. Voit tehdä sen tehokkaasti noudattamalla seuraavia vinkkejä.

Hyödynnä kompostia

Komposti on orgaaninen materiaali, joka vapauttaa ravinteita hitaasti maaperään. Tämän ansiosta maaperä pysyy ravittuna ja paranee päivä päivältä.

Yksi kompostin suurimmista eduista on se, että se hyödyntää kierrätettyä orgaanista jätettä. Toisin sanoen se on myös edullisempi tapa lannoittaa maaperää.

Sinun ei kuitenkaan tulisi käyttää eläinten jätöksiä, koska ne voivat aiheuttaa infektioita ja loisia. Käytä muita materiaaleja, kuten puupaloja, kuivia lehtiä, oksia ja kasvijäämiä.

Käytä peitekasveja

Hyvä tapa parantaa maaperän laatua on käyttää peitekasveja. Ne voivat tarjota sekä ruokaa että varjoa. Tällä tavoin he peittävät, suojelevat ja ruokkivat aluetta tulevia satoja varten.

Ensimmäiseksi on tärkeää tunnistaa maaperä, joka tarvitsee tukea ja istuttaa nämä kasvit maaperän hedelmällisyyden parantamiseksi. Näiden kasvien juuret avaavat kanavia, jotta maaperä voi saada vettä ja happea.

Yksi tapa parantaa maaperän laatua nopeasti ja tehokkaasti on istuttaa eri kasviperheiden kasveja. Lisäksi voit jakaa tilan kahteen osaan. Näin yksi osa alueesta kasvattaa kasveja ja toinen parantaa maaperän hedelmällisyyttään.

Some figure

Lisää pitkäjuurisia kasveja

Jos et halua investoida lannoitteisiin tai sinulla ei ole varaa niihin, kannattaa istuttaa pitkäjuurisia kasveja. Niiden kautta ravinteiden on helpompaa päästä maaperään ja siirtyä ulkopuolelle.

Puutarhan maaperän tarkastamisen vaiheet

Kun tiedät kaikkien maaperätyyppien ominaisuudet, edut ja haitat, on aika tarkistaa oman puutarhasi maaperä.

Yksi yleisimmistä menetelmistä on kaivaa tarkastusreikiä eri vuodenaikoina ja eri alueilla. Näiden reikien avulla saat tietoa maaperän tekstuurista, pintakerroksen syvyydestä, maaperän tyypistä ja vesipitoisuudesta.

Voit myös suorittaa kosketustestin. Kuten nimestäkin käy ilmi, sinun tulee ottaa kourallinen maata ottamisesta ja liikuttaa sormiasi  kaikkien yksityiskohtien tuntemiseksi.

Edistyneempi vaihtoehto on sedimentaatiotesti. Tätä varten sinun on lisättävä maaperänäyte lasiastiaan, joka on pitempi kuin leveä. Täytä astia vain puoliväliin asti. Tämän jälkeen lisää astiaan vettä kunnes se on täysi. Lopuksi sulje astia ja ravista sitä voimakkaasti.

Jätä se tasaiselle pinnalle ja odota muutama tunti. Ajan myötä näet kolme tasoa, jotka on jaettu eri väreihin. Alin on hiekka, keskimmäinen on lietettä ja yläosa on savea. Yläosassa on orgaanista ainetta ja vettä.

Kaiken kaikkiaan maaperätyyppisi tunteminen on avain onnistuneeseen puutarhanhoitoon.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Sztern D, Pravia M. Manual para la elaboración de compost: Bases conceptuales y procedimientos. Sidalc.net (1999).
  • Russel EJ, Russel EW. Las condiciones del suelo y el desarrollo de las plantas. (1964).
  • Hortalizas V, Escolar H. Tipos de suelo. (2015).
  • Sánchez J. Fertilidad del suelo y nutrición mineral en plantas – Conceptos básicos. Fertitec S.A (2007).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.