Psoriasis – mikä se on ja mitä eri muotoja sairaudella on?

Psoriasis ei ole vaarallinen sairaus, mutta se voi johtaa vakaviin itseluottamusongelmiin. Psoriasis on periytyvä sairaus, joka aiheuttaa ikäviä iho-oireita.
Psoriasis – mikä se on ja mitä eri muotoja sairaudella on?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli.

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Psoriasis, tai toiselta nimeltään psoriaasi, on krooninen ihotauti, joka aiheuttaa kutisevia ja punoittavia laikkuja iholla. Laikkuja peittää suomumainen, hilseilevä kerros, jonka väri voi olla valkoinen tai hopeaan taittava riippuen tilan vakavuudesta.

Mikä ihmeen psoriasis?

Tämä autoimmuunisairaus johtaa valkosolujen kiihtyneeseen toimintaan. Valkosolujen toiminta aiheuttaa ihosolujen nopeutuneen uudistumisen: solujen uusiutumistahti on viisinkertainen verrattuna normaaleihin ihosoluihin. Iho ei pysy mukana nopeassa uudistumistahdissa, joten vanhat ihosolut eivät ehdi irrota ja pudota, vaan ne muodostavat kutisevia, ärtyneitä laikkuja.

Psoriaasi on yleensä perinnöllinen sairaus, joten jos perheessäsi ei esiinny psoriaasia, on hyvin epätodennäköistä, että se osuu kohdallesi. Tutkijat eivät ole täysin selvillä siitä, miten psoriaasi syntyy, mutta sen uskotaan aiheutuvan sekä geneettisistä tekijöistä että ulkoisista tekijöistä. Sairaus aktivoituu usein tilanteissa, joissa potilas on fyysisen ja psyykkisen stressin alaisena.

Tulehdukset, ihovauriot, HIV ja tietyt lääkkeet voivat laukaista psoriasiksen. Myös epäsäännöllinen elämäntyyli, stressi, ylipaino, tupakointi ja hormonaaliset muutokset voivat johtaa sairauden aktivoitumiseen.

Mitä eri muotoja psoriaasilla on?

Psoriaasilla on monia eri muotoja, joiden hoito riippuu siitä, missä päin kehoa sairaus oireilee ja miten vakavia oireet ovat.

Läiskäpsoriasis

psoriasis kyynärpäässä

Tämä on psoriasiksen yleisin muoto, joka johtaa liiallisesta plakin kertymisestä iholle. Psoriaasi ilmenee yleisimmin kyynärpäissä, polvissa, kasvoilla, korvissa ja selässä.

Psoriaasi alkaa tavallisena ihottumana, joka ei lievity apteekin rasvoilla. Ihottuma muuttuu pian väriltään punaiseksi ja se alkaa hilseillä. Ihottumalla on selkeä laikukas muoto, ja selkeät rajat.

Tämä psoriaasin muoto aiheuttaa kovaa kutinaa ja joissain tapauksissa laikut vuotavat verta ihon kuivuuden ja raapimisen takia.

Jos läiskäpsoriasis ilmenee päänahassa, alkaa iholle muodostua valkoisia laikkuja, jotka näyttävät aluksi hilseeltä. Jos psoriaasi vaikuttaa kynsissä, alkavat ne helposti halkeilla ja joissain tapauksissa kynsi irtoaa kokonaan.

Pisarapsoriasis

Psoriasis niskassa

Tämä psoriaasin muoto aiheuttaa iholle pieniä punoittavia näppylöitä, jotka esiintyvät yleensä torsossa ja raajoissa, mutta niitä voi ilmetä myös korvissa, kasvoilla ja päänahassa. Näppylät eivät kuitenkaan kata suurta ihoaluetta, joten psoriaasi voi olla huomaamattomampi. Tämäntyyppinen psoriaasi on yleisempi alle 30-vuotiaiden keskuudessa.

Tämä psoriaasin muoto ei muodosta yhtä näkyviä ja paksuja laikkuja kuin plakkipsoriaasi ja se aktivoituu usein kylmissä ilmastoissa, joissa iho kuivuu herkästi.

Märkärakkulainen psoriasis

Tämäntyyppinen psoriaasi vaikuttaa usein aikuisiin ja sen tunnistaa märkivien rakkuloiden muodostumisesta iholla. Rakkuloita ympäröivä iho voi punoittaa ja olla ärtynyttä.

Ennen rakkuloiden muodostumista iho on usein punakka, kutiseva ja kivulias.

Koko ihon psoriasis

Tämä on psoriaasin haitallisin ja harvinaisin muoto, sillä se vaikuttaa suurilla ihoalueilla ja ilmenee usein yhdessä märkivien rakkuloiden kanssa. Usein yli 95 % vartalon pinta-alasta on ihottuman peitossa. Erytroderminen eli koko ihon psoriasis vaatii sairaalahoitoa.

Tämä psoriaasin muoto on yleisempi epätasaista läiskäpsoriaasia sairastavilla.

Poimuspsoriasis

Psoriaasi ilmenee usein kainaloissa, nivusissa ja rintojen alla, sillä se viihtyy ihopoimuissa. Psoriaasi voi olla erityisen epämukava, sillä alueiden hikoilu voi pahentaa kutinaa ja ärsytystä.

Tämä psoriaasin muoto aiheuttaa yleensä suuria laikkuja, mutta suomumaista rakennetta ei ilmene. Psoriaasi todetaan helposti, sillä sen oireilu on näkyvää ja selkeää.

Kynsipsoriasis

Kun kynnet alkavat kutista, niiden pinta muuttuu epätasaiseksi tai ne irtoavat paikoiltaan, voi kyseessä olla kynsipsoriasis. Se muistuttaa päänahan psoriaasia ja plakkipsoriaasia.

Päänahan psoriasis

Päänahan psoriaasi voidaan aluksi sekoittaa vakaviin hilseongelmiin. Muut psoriaasin muodot voivat helposti levitä myös päänahkaan.

Psoriaasin oireilu alkaa pienillä suomumaisilla laikuilla, jotka kehittyvät paksuiksi kutiseviksi laikuiksi, jotka voivat levitä koko päänahkaan, sekä niskan, korvien ja otsan alueelle.

Nivelpsoriasis

Tästä kärsivät ovat yleensä 30-50 -vuotiaita. Se aiheuttaa:

  • Tulehdusta
  • Kipua nivelissä ja niitä ympäröivässä kudoksessa
  • Nivelten jäykkyyttä
  • Väsymystä ja liikkuvuuden vähenemistä
  • Silmien punoitusta

On tärkeää, että nivelpsoriasis diagnosoidaan ja hoidetaan ajoissa, näin estetään pysyvät vauriot nivelissä.

Psoriasis ja masennus

Masentunut tyttö psoriasis

Tämä johtuu pitkälti siitä, että psoriaasi on näkyvä, epämiellyttävä sairaus, joka voi herättää kysymyksiä ja ihmettelyä ympäristössä. Psoriaasia sairastava voi kokea näyttävänsä inhottavalta, eikä ihon kutina ja hilseily auta asiaa.

Mikäli psoriaasi aiheuttaa sinulle masennusoireita, on tärkeää hakea apua ja jutella aiheesta ammattiauttajalle. Pyydä tukea myös läheisiltäsi ja muilta psoriaasia sairastavilta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • López-Estebaranz, J. L., de la Cueva-Dobao, P., de la Torre Fraga, C., Galán Gutiérrez, M., González Guerra, E., Mollet Sánchez, J., & Belinchón Romero, I. (2018). manejo de la psoriasis moderada-grave en condiciones de práctica habitual en el ámbito hospitalario español. Actas Dermo-Sifiliográficas. https://doi.org/10.1016/j.ad.2018.02.015.
  • Saraceno, R., Chiricozzi, A., & Chimenti, S. (2015). Psoriasis. In European Handbook of Dermatological Treatments, Third Edition. https://doi.org/10.1007/978-3-662-45139-7_81.
  • Capon F. (2017). The Genetic Basis of Psoriasis. International journal of molecular sciences, 18(12), 2526. https://doi.org/10.3390/ijms18122526
  • Badri, T., Kumar, P., & Oakley, A. M. (2020). Plaque psoriasis. StatPearls (). Treasure Island (FL): StatPearls Publishing. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430879/
  • Saleh D, Tanner LS. Psoriasis, Guttate. In: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482498/
    Benjegerdes, K. E., Hyde, K., Kivelevitch, D., & Mansouri, B. (2016). Pustular psoriasis: pathophysiology and current treatment perspectives. Psoriasis (Auckland, N.Z.), 6, 131–144. https://doi.org/10.2147/PTT.S98954

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.