Parhaat hoitokeinot virtsatietulehdukseen

Antibioottien ottaminen ei ole ainoa tapa parantaa virtsatietulehdusta. On useita hyödyllisiä vaihtoehtoja, jotka voidaan valmistaa kotona.
Parhaat hoitokeinot virtsatietulehdukseen
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Virtsatietulehdusta voi esiintyä missä vain virtsatien osassa: munuaisissa, virtsajohtimissa, rakossa ja virtsaputkessa. Useimmat tapaukset vaikuttavat alempaan virtsatiehen (rakko ja virtsaputki).

Naisilla on miehiä suurempi riski saada virtsatietulehdus. Tällaiset tulehdukset voivat olla todella kivuliaita ja epämukavia.

Oireet

Virtsatietulehduksessa ei aina ilmene oireita tai merkkejä, mutta jos niitä ilmenee, ovat niitä muun muassa:

  • Vahva ja jatkuva tarve virtsata
  • Polttava tunne virtsatessa
  • Pieni virtsan määrä
  • Virtsa näyttää samealta
  • Punainen tai vaaleanpunainen virtsa (merkki siitä, että virtsassa on verta)
  • Vahva haju
  • Lantiokipu (naiset saattavat tuntea tätä kipua lantion keskiosassa tai häpyluun alueen kohdalla)

Lue myös tämä artikkeli: 8 syytä pahanhajuiseen virtsaan

Aiheuttajat

vatsakipu

Virtsatietulehdus syntyy yleensä silloin kun bakteerit pääsevät virtsatiehen virtsaputken kautta ja alkavat moninkertaistua rakossa. Vaikka virtsatie on suunniteltu taistelemaan mikroskooppisia hyökkääjiä vastaan, voi sen puolustusjärjestelmä joskus pettää.

Nämä voivat olla virtsatietulehduksen oireita:

  • Virtsarakon tulehdus (kystiitti): useimmissa tapauksissa tällaista virtsatietulehdusta aiheuttaa escherichia coli. Tätä bakteeria esiintyy yleensä ruoansulatuskanavassa. Toisinaan syyllisiksi osoittautuvat myös muunlaiset bakteerit.
  • Seksuaalinen kanssakäyminen: seksuaalinen kanssakäyminen voi johtaa kystiittiin, mutta sinun ei välttämättä tarvitse olla seksuaalisesti aktiivinen tulehduksen kehittymiseksi. Samalla tavalla kaikilla naisilla on riski saada kystiitti anatomiansa vuoksi. Mutta myös siksi, että etäisyydet, jotka erottavat virtsaputken peräaukosta sekä virtsaputken aukon virtsarakosta, ovat niin lyhyet.
  • Virtsaputkentulehdus (uretiitti): uretiittia voi esiintyä silloin, kun bakteerit leviävät peräaukosta virtsaputkeen.

Hoidot virtsatietulehdukseen

Antibiootit ovat ensimmäinen ja perinteisin hoitovalinta virtsatietulehdukseen. Monissa tapauksissa oireet katoavat vain muutamaa päivää lääkkeen ottamisen jälkeen.

Antibioottien ottaminen ei ole kuitenkaan ainoa vaihtoehto virtsatietulehduksen hoitamiseksi. Itse asiassa on myös joitakin hoitokeinoja, joita voit tehdä kotona ja jotka eivät vaadi lääkärin määräystä. Voit käyttää näitä hoitokeinoja myös lääkärin ehdottaman hoidon kanssa.

1. Juo vettä

vesi on loistava hoito virtsatietulehdukseen

Yksi ensimmäisistä asioista, joka sinun pitäisi tehdä virtsatietulehduksen ilmaantuessa, on juoda runsaasti vettä. Vedenjuonti auttaa poistamaan bakteerit jotka aiheuttavat tulehdusta, ja se laittaa sinut oikeille raiteille tulehduksen hoidon suhteen.

2. Nauti enemmän C-vitamiinia

On tärkeää, että syöt riittävän määrän ruokia jotka sisältävät C-vitamiinia, koska tämä vitamiini tekee virtsasta hapokkaamman. Toisin sanoen tämä ehkäisee bakteerikasvua virtsateissä.

C-vitamiinilisä voi myös olla hyödyllinen, jos kärsit aktiivisesta virtsatietulehduksesta.

3. Poista ärsyttävät ruoat ruokavaliostasi

sano ei oluelle kun kärsit virtsatietulehduksesta

Kofeiini, alkoholi, mausteiset ruoat, nikotiini, hiilihappopitoiset juomat sekä keinotekoiset makeutustaineet voivat ärsyttää rakkoasi vielä enemmän. Tämä estää kehoasi toipumasta nopeammin.

Joten yritä syödä terveellisempiä ruokia. Hiilihydraatit esimerkiksi ovat täynnä kuituja ja ne ovat kaiken kaikkiaan terveellisiä kehollesi.

4. Tyhjennä rakkosi… taas

Aina kun tyhjennät rakkosi, vaikka vain pienen määrän verran, pääset eroon joistakin tulehdusta aiheuttavista bakteereista.

5. Koita kotihoitoja

Ruokasooda

ruokasooda on loistava hoito virtsatietulehdukseen

Jos emme hoida virtsatietulehdusta, voi se aiheuttaa munuaistulehduksen ja muuttua paljon vakavammaksi ongelmaksi. Auttaaksesi estämään sitä leviämästä, sekoita 1 tl ruokasoodaa 2,5 dl:aan vettä ja nauti juoma. Ruokasooda neutralisoi virtsassa olevaa happoa ja nopeuttaa toipumista.

Karpalot

Karpalomehu on mainio hoito virtsatietulehdukseen, sillä se taistelee virtsarakon tulehdusta aiheuttavien bakteerien kerääntymistä vastaan.

Niillä on myös hieman antibioottinen vaikutus. Jos juot 100 ml karpalomehua päivässä, voi se auttaa sinua estämään rakkoasi tulehtumasta.

Jos on kuitenkin todennäköistä, että saat tulehduksen seksuaalisesta kanssakäymisestä tai jos sinulla on tulehdus tällä hetkellä, kokeile juoda vähintään 2-4 kupillista karpalomehua päivässä.

Niin ikään voit myös lisätä kourallisen näitä herkullisia marjoja puuroosi aamiaisella.

Ananas

ehkäise tulehdukset ananaksella

Ananaksen syöminen on makea tapa hoitaa virtsatietulehdusta. Bromelaiini on ananaksen sisältämä entsyymi. Bromelaiinin syöminen tavallisten antibioottien kanssa auttaa sinua parantamaan tulehduksen.

Yhteenveto

Sinun tulisi ilmoittaa lääkärille käyttämistäsi luontaishoidoista sekä mahdollisista muista kasveista tai lääkkeistä. Se on tärkeää, sillä sivuvaikutukset tai lääkkeiden väliset keskinäiset reaktiot voivat olla toisinaan vaarallisia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Aydin, A., Ahmed, K., Zaman, I., Khan, M. S., & Dasgupta, P. (2015). Recurrent urinary tract infections in women. International Urogynecology Journal. https://doi.org/10.1007/s00192-014-2569-5
  • Kabbani, M., & Kramer, M. (2014). Urinary tract infection (uti). In Urology at a Glance. https://doi.org/10.1007/978-3-642-54859-8_32
  • Beetz, R. (2003). Mild dehydration: A risk factor of urinary tract infection? European Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1038/sj.ejcn.1601902
  • Ochoa-Brust, G. J., Fernández, A. R., Villanueva-Ruiz, G. J., Velasco, R., Trujillo-Hernández, B., & Vásquez, C. (2007). Daily intake of 100 mg ascorbic acid as urinary tract infection prophylactic agent during pregnancy. Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica.                                                      https://doi.org/10.1080/00016340701273189
  • Zafriri, D., Ofek, I., Adar, R., Pocino, M., & Sharon, N. (1989). Inhibitory activity of cranberry juice on adherence of type 1 and type P fimbriated Escherichia coli to eucaryotic cells. Antimicrobial Agents and Chemotherapy.   https://doi.org/10.1128/AAC.33.1.92
  • Pinzón-Arango, P. A., Liu, Y., & Camesano, T. A. (2009). Role of Cranberry on Bacterial Adhesion Forces and Implications for Escherichia coli– Uroepithelial Cell Attachment. Journal of Medicinal Food.             https://doi.org/10.1089/jmf.2008.0196

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.