Paranna muistiasi – nämä ovat parhaat vinkit

· helmikuu 28, 2018
Mieli on hyvin mielenkiintoinen, ja se pitää haasteista. Riippuu ihmisestä itsestään, antaako hän mielelleen niitä aineksia joita se tarvitsee ollakseen tehokkaampi ja jotta unohtelu vähenisi.

Teknologia auttaa monessa asiassa, mutta se on myös tehnyt ihmisen aivoista laiskemmat. Eihän meidän tosiaankaan tarvitse enää yrittää muistaa asioita: ne voidaan nähdä suoraan internetistä, puhelimesta tai jostain muusta älylaitteesta. Jos tähän lisätään kaikki se tieto, jota tulee mediasta ja täynnä olevista kalentereistamme, on helppo ymmärtää, miksi asioita unohtuu.

Tässä artikkelissa kerromme, kuinka pystyt parantamaan muistiasi harjoitusten avulla ja ottamalla arkeesi uusia, terveellisiä tapoja.

Muistin parantamisen prosessi

Aivan kuten aivot ”unohtavat” monia asioita, ne voivat myös toipua lyhyessäkin ajassa. Tämä tarkoittaa sitä, että pystyt muuttamaan mielesi kapasiteetin suuremmaksi, jos alat käyttää eräitä tekniikoita tai niksejä, jotka ovat hyviä apuja muistin parantamiseksi.

Itse asiassa meillä on kaikilla kyky muistaa asioita, mutta ongelmana on se, että mielemme ovat tottuneet vähempään vaivannäköön.

Kun et kiinnitä huomiota tai kun luet vain pintapuolisesti, ajatellen jotakin muuta etkä keskity kunnolla… Nämä ovat kaikki hyvän muistin vihollisia.

Lisäksi kun haluat muistaa jotakin, etkä pysty siihen, tulet stressaantuneeksi. Tämän vuoksi on sitten vaikeaa löytää se oikea sana, fakta tai päivämäärä, joka on varastossa muistisi syvimmässä osassa.

Toisaalta taas meidän tulee tiedostaa se, että emme usein anna aivojemme ajatella, järkeillä tai muistaa omin avuin. Me emme anna aivojen levätä kunnolla, emmekä anna niille riittävää aikaa tärkeän tiedon vastaanottamiseksi.

Kuinka muistia voidaan parantaa?

Valkotaulut, televisiomainokset, sosiaaliset verkostot ja internetin haut… Kaikki nämä hyökkäävät aivojen voimia vastaan. Siksi onkin niin, että jos haluat tehdä muististasi loistavan, on tarpeen ottaa käyttöön seuraavat menetelmät.

1. Faktojen uudelleenluonti

mies tietokoneen ääressä

Tämä on varmasti tapahtunut itsellesikin useammin kuin kerran: avainten paikan unohtaminen. Sitten olet käyttänyt pitkiä aikoja siihen, että käyt lävitse kodin joka kolkan, mutta avaimet ovat vain pysyneet hukassa.

Hyvä tapa sen varmistamiseksi, että et enää unohda avaintesi olinpaikkaa, on valita niille yksi ja ainoa paikka, mutta sen lisäksi voit käyttää ”faktojen uudelleenluonti” -tekniikkaa.

Tämä tarkoittaa sitä, että tulee käyttää muutama minuutti sen muistamiseksi, mitä olet tehnyt sen jälkeen kun tulit kotiin (mitä sinulla oli käsissäsi, mihin jätit muut tavarat, mitä olit tekemässä viimeisen kerran kun näit avaimesi jne). Ja sitten äkkiä pystytkin näkemään sen paikan, johon avaimesi laskit.

2. Käytä tukimenetelmiä muistille

Ehkäpä kouluaikoinasi opettajat näyttivät, kuinka pystyt muistamaan tiettyjä kaavoja, faktoja tai päivämääriä tällaisten apukonstien avulla. Nämä mahdollistavat sen, että yhdistät tiedon lyhyisiin lauseisiin tai sanaketjuihin. Niiden avulla suuri määrä tietoa on tiivistettynä, ja siihen päästään käsiksi helpommin.

Itse asiassa tällaiset menetelmät toimivat tiedon säilyttämisessä ilman, että sinun täytyisi toistaa ihan kaikkea papukaijan tavoin. Parasta on se, että nämä käsitteet eivät unohdu helposti, vaikka kuluisi useampikin vuosi.

Yksi kaikkein tunnetuimmista esimerkeistä on ”My Very Easy Method Just Speeds Up Naming Planets”. Jokaisen ketjun sanan ensimmäinen kirjain tuo mieleen tietyn planeetan Aurinkokunnassa ja sen järjestyksen Auringon suhteen: Merkurius, Venus, Maa (Earth), Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus ja Pluto.

Voit tietysti käyttää näitä muistin tukiniksejä aivan kuten haluat, ja niissä voi olla sanoja tai itse luomiasi lauseita. Niihin voi sisältyä perheenjäsenten nimien etukirjaimia, päivämääriä tai vaikkapa jokin sellainen hahmo, josta pidit lapsena.

3. Lue ääneen

Usein käy niin, että kun selität jotakin asiaa toiselle ihmiselle, kyseinen asia jää selkeämmin mieleen. Samoin pystyt parantamaan ymmärtämistäsi laittamalla opiskelemasi asian sanoiksi, ja se, että aivosi kuuntelevat tietoa, auttaa pitämään sen mielessä.

Siksi onkin tärkeää lukea ääneen silloin, kun opiskelet tai kun haluat jonkin asian pysyvän selkeänä mielessäsi.

Sen lisäksi on hyvä lukea painettuja kirjoja tai lehtiä, kuten silloin joskus ”vanhoina aikoina”. Tietokone- ja tablettiruutujen välittämä valo taas aiheuttaa päänsärkyä.

4. Lepää ja rentoudu

Tämä tekniikka muistin saamiseksi loistokuntoon perustuu siihen, että mieli tarvitsee käsitteiden jämäköittämistä siten, että se ei kiinnitä huomiota johonkin muuhun.

Jos olet käyttänyt aamun opiskeluun, ja sitten menet elokuviin, katsot uutisia tai olet Faceboookissa, luultavaa on, että et tule muistamaan sitä tietoa, jonka olet juuri aikaisemmin oppinut.

Siten suosittelemmekin, että otat hyvät nokoset sen jälkeen, kun olet antanut itsellesi ”kaatosateen tietoa”, mikäli siis haluat välttää tämän tiedon unohtamista. Tai voit esimerkiksi mennä kävelylle puistoon, harrastaa liikuntaa, käydä kuumassa suihkussa tai kuunnella klassista musiikkia. Tällä tavoin mielelläsi ei ole mitään, jolla se voisi viedä itsensä muihin asioihin.

5. Muuta rutiiniasi

jumppatunti

Aivot tarvitsevat uusia tapoja ja seikkailuja. Yksitoikkoisuus tekee aivoista vielä laiskemmat ja levottomammat. Jos haluat muistaa tietyn asian ja tehdä muististasi loistavan, kannattaa muuttaa joitakin päivittäisi tapojasi tai ainakin tehdä asiat eri järjestyksessä.

Muutokset lisäävät mielesi kapasiteettia, sillä mielen täytyy tällöin kiinnittää huomiota johonkin, josta se ei ole tiennyt tai johon se ei ole tottunut.

Älä siis unohda sitä, että mieli on hyvin mielenkiintoinen, ja se pitää haasteista. On sinusta itsestäsi kiinni, annatko sille niitä aineksia joita se tarvitsee ollakseen tehokkaampi ja jotta se ei enää unohtelisi yhtä monia asioita arjessa.