Logo image
Logo image

Kärsivällisyys ja hiljaisuus – viisaiden hyveet

3 minuuttia
Usko tai älä, kärsivällisyys on hyve, jota voit kehittää itsessäsi ajan kuluessa. Viisaat ihmiset tietävät kärsivällisyyden arvon niin oman itsensä kuin heitä ympäröivän maailman kannalta.
Kärsivällisyys ja hiljaisuus – viisaiden hyveet
Viimeisin päivitys: 13 maaliskuuta, 2019

Kungfutse sanoi aikoinaan, että se ihminen, jolla ei ole kärsivällisyyttä elämän pienissä asioissa, tulee olemaan jähmettynyt ja kykenemätön toimimaan silloin, kun hänen eteensä tulee suuria vaikeuksia. Kärsivällisyys ja hiljaisuus ovat hyveitä, jotka liittyvät toisiinsa.

Kun tiedät, koska kannattaa olla hiljaa, pystyt kuuntelemaan toisia. Löydät tällöin sen paikan, jossa pystyt viestimään oman itsesi kanssa sisäisen ympäristösi rauhan ympäröimänä.

Hiljaisena pysyminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sinun tulisi sabotoida itseäsi. Eikä se myöskään tarkoita sitä, että sinun tulisi kätkeä mielipiteesi siksi, että pelkäät puhumisen mahdollisia seurauksia. Siinä on kyse siitä, että olet hiljaa niistä asioista, joista ei kannata valittaa. Olet myös hiljaa silloin, kun tunteesi puhuvat.

Sekä kärsivällisyys että hiljaisuus ovat tärkeimpiä hyveitä viisailla ihmisillä, ja ne ovat hyvin tärkeitä henkilökohtaisessa kehityksessä. Lue lisää hiljaisuudesta ja kärsivällisyyden merkityksestä ihmisen tasapainolle!

Kärsivällisyys ja hiljaisuus ovat viisaiden ihmisten hyveitä

Voidaan sanoa, että kärsivällisyys ja hiljaisuus ovat kuin yhden kolikon kaksi puolta – tämä kolikko on viisas ja ikivanha.

Esimerkki tästä voidaan ottaa Amerikan alkuperäisasukkaiden kulttuurista, jota kirjailija Kent Nerburn on kuvannut sellaisten kirjojensa kautta kuten “Not Wolf Nor Dog: The Forgotten Trails of an Old Indian.”

Kaikissa kirjoissaan hän tuo esille sen, että kärsivällisyyden ja hiljaisuuden kaltaisten käsitteiden merkitys on näille kansoille selvästi hyvin tärkeä. Seuraavassa on esimerkkejä näiden asioiden arvosta kyseisten alkuperäisasukkaiden kulttuureissa.

Amerikan alkuperäisasukkaat ja hiljaisuus

Some figure

Lakota-kansa kuuluu Sioux-intiaanien heimoon Pohjois-Amerikassa. He ovat viisasta kansaa, jolla on rikas ja syvällinen hengellisyys. Jopa nykyaikana se voi opettaa ihmiselle merkittäviä asioita elämästä.

Lakota-kansa uskoo, että on olemassa yhteys näkymättömään –  siihen, joka symbolisoi liittoa toisiin ihmisiin, ystäviin, perheenjäseniin ja rakastettuihin ihmisiin.

  • Tämä yhteys saavutetaan kunnioituksen ja ennen kaikkea hiljaisuuden kautta. Kyseessä on kaikkein kunnioittavin vuorovaikutus kahden ihmisen välillä. Hiljaisuutta ei tällöin tulisi vain käsittää kuuntelemisena, vaan lahjana, johon liittyen jaetaan aikaa ja luottamusta.
  • Jos ajattelet asiaa hiukan, tulet ymmärtämään, että usein käy näin: kun olet toisen ihmisen kanssa ja välillenne laskeutuu hiljaisuus, tunnet olosi epämukavaksi. Jotta voisit sitten välttää tätä tunnetta, saatat sanoa ensimmäisen päähäsi ilmestyvän ajatuksen.
  • Tällainen asenne kannattaa kuitenkin muuttaa.
  • Ei ole mitään maagisempaa kuin ryhmä ystäviä, jotka tuntevat olonsa mukavaksi hiljaisuuden vallitessa. Tällöin ei ole mitään velvollisuutta puhua – se riittää, että “olet läsnä”. Se näkymätön side yhdistää teidät, josta Lakota-kansa puhui.
  • Amerikan alkuperäisasukkaille hiljaisuus on hyve, jonka kautta he ovat tietoisia kaikesta siitä, joka heitä ympäröi ja joka heidät sitoo maahan, luontoon, elämän kiertokulkuun ja jopa heihin itseensä – omiin ajatuksiinsa.

Nämä ovat asioita, joita kannattaa tutkia syvällisesti.

Kärsivällisyys on taidetta, jota ei voida opettaa, mutta sen voi oppia

Lähes kukaan ei opeta ihmiselle sitä, että kun hän tulee tähän maailmaan, asiat eivät aina tule tapahtumaan siten, kuin hän itse haluaisi. Kukaan toinen ei myöskään voi estää sitä, että huolimatta siitä kuinka paljon itsesi jollekin asialle omistat, et ehkä saa juuri sitä mitä toivot.

Sanotaan, että kärsivällisyys on “pyhää”, mutta itse asiassa se on taidemuoto, jonka ihminen tulee hallitsemaan ajan kuluessa. Se perustuu pettymyksiin tai siihen ymmärtämykseen, että elämä opettaa ihmiselle vahvuutta – se ei siis ole lähtöisin kirjoista tai opettajalta.

Some figure

Jos haluat olla kärsivällinen, tämä vaatii ennen kaikkea sitä, että et koskaan anna periksi. Jos jokin ei tapahdu siten kuin sinä haluat, älä hylkää päämääriäsi, sillä kärsivällisyys on myös rauhaa ja varmuutta.

  • Kärsivälliset ihmiset tietävät kuinka tarkastellaan, kuinka ajatellaan hiljaisuudessa, kuinka ollaan huomioivia ympäristön suhteen ja kuinka kehitetään sitä intuitioita, joka sallii ihmisen löytää parhaat mahdollisuudet toiminnalle.
  • Ne, jotka eivät pysty välttämään ulkoapäin tulevaa melua sekä toisten tai omia negatiivisia ajatuksia tai mielipiteitä, eivät koskaan tule pääsemään omiin tavoitteisiinsa.
  • Tämä johtuu siitä, että kärsivällisyys edellyttää, että sinulla on myös se viisaus, että tiedät mitä välttää ja mitkä polut valita.

Jos sinulla on unelma, et voi antaa toisten ihmisten pilata matkaasi fatalismillaan tai sellaisilla lauseilla kuten “lopeta tuon ajatteleminen, sillä juna on jo mennyt ohitse”.

Some figure

Kärsivälliset ja viisaat ihmiset ovat oman elämänsä paras tukijalusta. He tulevat aina ottamaan parhaan junan, vaikka se olisikin myöhässä – vaikka se olisikin todella myöhässä.

Tämä on odotuksen arvoista, sillä odottaessasi sinä kehität itsessäsi muita tärkeitä taitoja: kestävyyttä, rohkeutta, sinnikkyyttä ja ennen kaikkea yhtä asiaa – toivoa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • D. Enrique Ataide y Portugal. Vida y pensamientos morales de Confucio. Tomo primero.  http://fama2.us.es/fde/vidaYPensamientosMorales.pdf
  • García Mansilla, Yolanda. (2013). La lengua lakota y el reflejo de su cultura. Universidad de Almería. http://repositorio.ual.es/handle/10835/2732
  • Grandbois, D. M., & Sanders, G. F. (2009). The resilience of native american elders. Issues in Mental Health Nursing. https://doi.org/10.1080/01612840902916151}
  • Nerburn, K. and Plant, R., 2010. Neither Wolf Nor Dog.
  • Schnitker, SA y Emmons, RA. La paciencia como virtud: perspectivas religiosas y psicológicas. En Investigación en el estudio científico social de la religión, volumen 18 (págs. 177–208). Rodaballo. https://doi.org/10.1163/ej.9789004158511.i-301.69

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.