Onnelliset ihmiset eivät juoruile muista

Kritisoimalla muita

Omista aikasi itsesi kehittämiselle ja ympäristösi parantamiselle, sen sijaan että viettäisit aikaa muita kritisoimalla tai muiden kritiikistä huolestuen.

“Sellainen yksilö, joka omistaa aikansa itsensä kehittämiseen, ei ehdi kritisoimaan muita.”

-Äiti Teresa-

Elämässä on vain harvoja yhtä rasittavia ja väsyttäviä asioita, kuin jatkuvasti muita kritisoivan ihmisen kuuntelu. Jatkuva kritisointi vangitsee sekä kritiikkiä antavan että sitä kuuntelevan negatiivisten tunteiden myrskyyn ja vaikuttaa mielialaan vakavasti.

Kaikentietävät ja muiden asioihin sotkeutuvat ihmiset kuluttavat muiden energiaa ja jättävät pahan maun suuhun. Jos löydät itsesi tilanteesta, jossa joku kritisoi sinua jatkuvasti, on sinulla kaksi vaihtoehtoa: voit joko etäännyttää itsesi kyseisestä ihmisestä tai yrittää auttaa häntä. Ei ole mitään henkisesti heikompaa, kuin sellainen ihminen, joka omistaa kaiken aikansa muiden tekemisten kritisoinnille.

On erittäin tärkeää, että osaat suojata fyysistä ja psykologista tilaasi. Sinun on pystyttävä luomaan sellainen tila, joka on täysin vapaa ei-kehittävästä kritiikistä. Kritiikki on tärkeä osa elämää, mutta jotkut ihmiset kritisoivat muita parantaakseen omaa oloaan. Sanat voivat satuttaa, etenkin silloin kun ne tulevat rakastamiltamme ihmisiltä.

Nainen laatikossa

Se, mitä muut ihmiset sinusta ajattelevat on osa heidän todellisuuttaan, ei sinun

“Se, mitä muut ihmiset sanovat sinusta on heidän todellisuutensa, ei sinun. He saattavat tietää nimesi, mutta eivät tarinaasi. He eivät ole eläneet nahoissasi, tai kävelleet kengissäsi. He tietävät sinusta vain sen, mitä olet heille kertonut tai mitä he ovat sinusta arvanneet, mutta he eivät tunne kaikkia enkeleitäsi ja demoneitasi.”

Jotkut ihmiset antavat mielipiteensä jokaisesta tilanteesta ilman pyytämistä, he tekevät sen joko pahansuopuudesta tai ilman aikeita kritisoida toista. Osa ihmisistä ei ole tietoinen siitä, miltä heidän sanansa kuulostavat muiden korvaan. Osa taas tietää täysin, miten paljon ruma sana satuttaa. Jälkimmäisessä tapauksessa on tarkoitus satuttaa ja tehdä haittaa toiselle kritisoimalla ja nostattaa itsensä toisen yläpuolelle.

Tällaisilla ihmisillä on yleensä alhainen itseluottamus, ja he eivät pysty hyväksymään itseään tai muita ihmisiä. Tämä selittää sen, miksi he pystyvät niin helposti tuomitsemaan ja lokeroimaan muita ihmisiä, sillä se heijastaa heidän omaan itseensä suuntaavia tunteita. He projisoivat omia henkisiä kamppailujaan muihin.

Vaikka luulemme pystyvämme lukemaan sen, mitä toiset ajattelevat, ei tämä todellisuudessa pidä paikkaansa. On olemassa tiettyjä merkkejä, jota toisen kehonkielestä ja sanoista oppii lukemaan tietyllä tavalla pitkän ajan jälkeen, mutta tästä huolimatta on täysin mahdotonta tietää, mitä toinen ajattelee. Osalla ihmisistä on vaikeuksia ymmärtää jopa omia tunteitaan ja päänsä sisältöä, puhumattakaan muiden tunteista ja vaikeuksista.

Älä siis kiinnitä huomiota siihen, mitä muut ihmiset sinusta puhuvat. Heidän sanansa syntyvät illuusiosta, jonka he ovat itse luoneet. Heidän olettamuksensa eivät ole todellisia tai faktaan perustuvia.

“Onnettomimmat ihmiset maailmassa ovat niitä, jotka miettivät liikaa sitä, mitä muut heistä ajattelevat.”

Sydän puussa

Ole vahva kritiikin edessä

“Käytin jokaisen suuntaani heitetyn kiven luodakseni oman voimani.”

-Elvira Sastre-

Jos mietit jatkuvasti sitä, miten muut sinua kritisoivat, vahingoitat samalla omaa hyvinvointiasi ja emotionaalista tasapainoasi. Tästä syystä onkin tärkeää omistaa aikasi itsesi kehittämiselle ja ympäristösi parantamiselle. Älä keskity huonoihin puoliisi (meillä kaikilla on niitä), vaan keskity korostamaan hyviä puoliasi ja vahvistamaan kykyjäsi.

Sinun tehtäväsi ei ole olla muiden arvostelemana tai arvostella muita, vaan keskittyä siihen, miten voit parhaiten korjata omat mokailusi. Kun keskityt itsesi kehittämiseen, saavutat aitoutta, rehellisyyttä, kunnioitusta, avokätisyyttä ja kunniaa.

Ei ole mitään mieltä yrittää olla täydellinen, mutta on tärkeää omaksua hyvä asenne elämään ja pyrkiä kohti itsensä kehittämistä. Tämä antaa sinulle mahdollisuuden elää ilman alistamista, ilman kiristämistä ja ilman että olet riippuvainen muista ihmisistä emotionaalisesti.

Iso nainen pienessä talossa

Paranna itsestäsi ne osat, jotka ovat vahingoittuneet

“Älä kiinnitä huomiota siihen, mitä muut tekevät tai ovat lopettaneet tekemästä. Keskitä huomiosi siihen, mitä sinä itse teet tai mitä olet lopettanut tekemästä.”

-Buddha-

Parantaaksesi satuttavasta kritiikistä ilmaantuneet emotionaaliset haavat, on sinun ymmärrettävä, että olemme kaikki uniikkeja ja ainutlaatuisia ihmisiä. Kun olet hyväksynyt tämän, voit seuraavaksi karistaa pois itsenäisen ajattelun pelon. Olet itse vastuussa elämästäsi ja teoistasi, älä anna sitä valtaa kenellekään muulle.

Muut ihmiset tuomitsevat ja kritisoivat sinua, et sinä itse. Ei-rakentava kritiikki kantaa mukanaan kritiikkiä antavan ihmisen emotionaalisen tyhjyyden. Kritiikkiä jakeleva ihminen ei anna itselleen lupaa kasvaa henkisesti, vaan tarkkailee pakkomielteisesti muiden tekemisiä.

Miten voi kohdata kritiikistä nousevat henkiset vauriot? Alta löydät toimivia vinkkejä:

  • Kun antaudut sen vietäväksi, mitä muut ihmiset sinusta ajattelevat tai sanovat, päädyt muuttumaan ihmiseksi, joka et oikeasti ole. Jos haluat miellyttää muita, se maksaa sinulle oman identiteettisi. Tämä ei ole terveellistä.
  • Oletko hyvä äiti? Oletko menestyksekäs urallasi? Fiksu? Hyvä työssäsi? Pitävätkö muut sinusta? Sinun on ymmärrettävä, että käytät turhaan energiaa murehtimalla sitä mitä muut sinusta ajattelevat. 
  • Vaikka sinusta tuntuukin usein siltä, että kaikkien katse suuntautuu juuri sinuun, on totuus se, että vain harvoin se mitä teet tai mitä lakkaat tekemästä on heille todellisuudessa tärkeää. Muut ihmiset miettivät omia ongelmiaan, eivät niinkään sinun ongelmiasi. Kaikki ovat liian kiireisiä miettimään omaa itseään omistaakseen turhan paljon aikaa muiden tekemisten miettimiselle.
  • Sillä ei ole mitään väliä mitä teet tai miten sen teet, sillä joku tulee aina ymmärtämään sinut väärin tai pitämään tekemisiäsi vääränä. Elä ja käyttäydy sen mukaan, mikä on itsellesi oikein. Ole luonnollinen ja tiedä se, että ainoa polku kohti itsenäisyyttä ja eheyttä on omaan itseesi luottaminen, omien intohimojesi seuraaminen.

Älä odota, että muut ihmiset ymmärtävät valitsemaasi polkua, sillä he eivät ole koskaan joutuneet kävelemään sitä pitkin.

Kuvat Bruniewska ja Chichi Huang