Onko suihkussa käynti monta kertaa päivässä haitaksi?

Onko suihkussa käynti monta kertaa päivässä haitaksi?

Viimeisin päivitys: 07 tammikuuta, 2019

Liiallinen peseytyminen suihkussa voi olla haitaksi terveydellesi – näin kuulee aina välillä jonkun sanovan. Onko tuo väite kuitenkaan totta, vai onko se pelkkä myytti? Tällä kertaa perehdymme siis aiheeseen suihkussa käynti ja annamme sinulle hyödyllistä tietoa, jotta voit arvioida kuinka usein se tosiasiassa kannattaa. Jaamme myös muutamia vinkkejä liittyen henkilökohtaiseen hygieniaan ja suihkussa peseytymiseen.

Liiallinen peseytyminen suihkussa

Kuten jo varmaan tiedätkin, voivat kaikki tavat – mukaan lukien terveellisetkin – muuttua terveydelle haitalliseksi, jos niitä toteuttaa liian usein. Liian monta kertaa päivässä toistuvaan suihkussa käyntiin liittyy eritysesti sellainen ongelma, että tätä tapaa on vaikea ajatella haitallisena – onhan siinä periaatteessa kyse jostakin olon hyväksi tekevästä asiasta.

Mitä tulee henkilökohtaiseen hygieniaan, on aina tärkeää, että peseytyminen suihkussa ja muu vastaava itsensä hoitaminen tehdään oikealla tavalla. Niin pystyt pitämään kiinni tasapainosta puhtauden tunteen sekä oman elimistösi vahingoittumattomuuden välillä. On yleistä tietoa, että ihmisen iho on yksi kehon tärkeimmistä elimistä, ja se on siksi “temppelimme” olennaisia osia. Sen lisäksi iho on yksinkertaisesti suurin ihmisen elin, ja se myös on kaikkein eniten bakteereille altistuva.

Nykyisin on tavallista käydä suihkussa useamman kerran päivässä, ja tähän voi olla useampia syitä. Niitä voivat olla muun muassa elimistön viilentäminen kuumana päivänä, liikunnan jälkeinen peseytyminen tai kuumasta suihkusta nauttiminen rentoutumistarkoituksessa.  On kuitenkin syytä suhtautua hieman varauksella tällaiseen jatkuvaan suihkussa käyntiin, sillä kuten aikaisemmin jo mainitsimme, on totta, että hyvätkin tavat muuttuvat usein terveydelle haitallisiksi liian usein toteutettuina.

Syitä välttää liiallista suihkussa käyntiä

nainen suihkussa

 

Teollisten pesuaineiden sisältämät haitalliset ainesosat

On yleisesti jaettua tietoa nykyisin, että useat kaupoista löytyvät pesuaineet sisältävät suuren määrän kemikaaleja, kuten esimerkiksi parabeeneja ja xenoestrogeeneja. Ne saattavat myös sisältää esimerkiksi raakaöljyyn pohjautuvia ainesosia, joilla on arvatenkin haitallisia vaikutuksia ihmisen hyvinvoinnille, ja tällaiset ainesosat liitetään usein myös joidenkin syöpien kehittymiseen.

Ihomme on laaja ja monimutkainen elin – pidä siitä siis hyvää huolta!

Kuten jo mainitsimmekin, on iho ihmisen elimistön suurin elin, ja siksi siitä tulisi pitää niin hyvää huolta kuin suinkin mahdollista. Ihollasi on useita öljyjä sekä erilaisia luonnollisia aineita, ja liiallinen peseytyminen suihkussa voi vaikuttaa tähän tasapainoon haitallisella tavalla.

Siksi ihon pesemistä monta kertaa saman päivän aikana tulisikin välttää. Tällä tavalla pystyt säilyttämään ihollasi olevat luonnolliset tekijät, kuten esimerkiksi bakteerit. Bakteerit ovat itse asiassa eräs kaikkein tärkeimmistä iholla sijaitsevista luonnollisista elementeistä, ja ne ovat äärimmäisen tärkeitä sen kannalta, että ihollasi on suojaa ulkopuolisia aineita vastaan.

Kuinka voit säilyttää tasapainon suihkussa käynnin ja terveyden välillä?

vesisuihku

 

On siis edellisen perusteella selvää, että se, mikä on haitallista ei ole jokapäiväinen suihkussa käynti sinänsä, vaan usein päivässä toistuva peseytyminen suihkussa. Jos käyt suihkussa useammin saman päivän aikana ja jos käytät liian voimakkaita sekä kemikaaleja sisältäviä tuotteita, aiheutat siis itsellesi enemmän haittaa kuin hyötyä terveytesi kannalta. Ottaen tämän huomioon olemme koonneet tähän pienen listan vinkeistä, joilla voit pitää kiinni tasapainosta suihkussa käynnin hyötyjen ja haittojen välillä.

  • Älä käytä liian kuumaa vettä. Useimmat ihmiset rakastavat miellyttävän kuumaa suihkua, ja käyttävät minkä tahansa syyn tästä nauttiakseen. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että liian pitkään kestävä altistuminen kuumalle vedelle saattaa aiheuttaa ongelmia ihollesi. Jos siis haluat nauttia kuumasta vedestä suihkussa, ota lyhyempi suihku, ja pidä lämpötila myös hieman alempana kuin aiemmin.
  • Yritä käyttää hellävaraista saippuaa, joka sisältää vähemmän kemikaaliainesosia. Jos voit ostaa luonnollista saippuaa, on tämä vielä parempi vaihtoehto, sillä se on hellävaraisempaa ihosi kannalta.
  • Paras tapa käyttää kasvonaamioita on itse asiassa suihkua ennen, eikä toisinpäin kuten joskus luullaan. Tällä tavalla ihosi ei ime itseensä sellaisia ärsytystä aiheuttavia kemikaaleja, joita saattaa kuulua naamioiden ainesosiin.
  • Sen jälkeen kun olet käyttänyt esimerkiksi shampoota, saippuaa tai muita puhdistusaineita, tulisi sinun pestä nämä aineet iholtasi huolellisesti, sillä ne saattavat kuivattaa sitä. Varmista siis suihkusi lopuksi, että mistään pesuaineista ei ole ihollasi jäänteitä.

Suosittelemme, että et käyttäisi pyyhettä kovakouraiseen ihon kuivaamiseen, sillä jos hierot sitä ihoasi vasten kovin voimallisesti saatat tehdä siitä karhean ja kuivan. Sen sijaan ehdottaisimmekin, että taputtelisit ihoasi pyyhkeellä hankaamisen sijaan, ja laittaisit sitten jotakin hyvälaatuista kosteusvoidetta.

Mikä on hyvä suihkuveden lämpötila?

Lopuksi haluamme vielä sanoa muutaman sanasen suihkuveden lämpötilasta, joten tässä pari vinkkiä aiheesta.

Kun haluat ottaa viileämmän suihkun, suosittelemme noin 15 °C lämpötilaa, mikä saa aikaan ihosi kiinteytymisen. Jos taas haluat lämpimämmän suihkun, voisit nostaa lämpötilan 30 °C asti, mikä saa aikaan koko kehosi rentoutumisen.

Myös kuuma vesi voi olla virkistävää elimistölle, joten esimerkiksi 40 °C lämpöinen suihku saa aikaan piristävän tunteen. Tämä voi kuulostaa omituiselta, mutta se on totta: kuuma vesi voi piristää. Näin korkeassa lämpötilassa elimistö alkaa päästää itsestään pois kuumuutta, ja siksi olo tuntuu itse asiassa virkistyneeltä. Emme kuitenkaan suosittele kuuman veden käyttöä suurissa määrissä tai usein, joten tällaisen suihkun tulisi kestää vain vähän aikaa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.