Onko kylmä? Näin nukut hyvin kylmälläkin säällä

huhtikuu 21, 2017

Usein yritämme kaikkemme pysyäksemme lämpiminä – harva meistä pitää kitkerästä kylmyydestä. Paras nukkumislämpötila on kuitenkin hiukkasen viileä, sillä liian kuumissa oloissa nukkuminen voi heikentää unen laatua. Paras lämpötila makuuhuoneessa on noin 18 astetta. Opi lisää siitä, miten voit pysytellä lämpimänä kylmällä säällä ja taata rentouttavan unen.

Kun lämpötila laskee, monet nostavat makuuhuoneen lämpötilaa ja kasaavat lisäpeittoja sänkyyn. Taataksemme mukavan lämpötilan monet pukevat päälleen myös lämpimämmän pyjaman kuin kesäsäällä – onko tästä hyötyä vai haittaa? Tässä artikkelissa tutustumme siihen, miten takaat hyvät yöunet myös talvella.

Viileys takaa rauhaiset unet

herätyskello

 

Osa lukijoista saattaa olla täysin eri mieltä ensimmäisen kohdan kanssa, sillä monet haluavat olla mukavasti lämpimiä makuuhuoneessaan. On kuitenkin syytä miettiä, mikä on paras vaihtoehto keholle.

Kun talviaika koittaa, raahaamme talvipeitot varastosta ja kasaamme ne sängyn päälle. Etsimme käsiimme pitkähihaiset pyjamat ja osa käyttää villasukkia öisin. Suurin osa ihmisistä nostattaa myös makuuhuoneen lämpötilaa, mutta onko tämä hyvä päätös?

Mitä haittaa korkeasta lämpötilasta on nukkumiselle?

Jos nukut yli 18 asteen lämpötilassa, on siitä haittaa sekä terveydelle että ympäristölle. Jos haluat pysyä hyvässä kunnossa ja nukkua hyvin, tulee lämpötila pitää viileän puolella. Kotia tulisi lämmittää vain tarvittava määrä talviaikaan – samalla säästät sekä rahaa että luontoa. Kun lämpötila sisätiloissa laskee, kehomme oma lämmönsäätelyohjelma aktivoituu. Jos puemme päälle liian monta kerrosta villapaitoja tai annamme pattereiden hohkata täysillä, keho muuttuu laiskaksi.

Kun huoneen lämpötila on viileä, se auttaa elimistöä heräämään helpommin – viileä lämpötila auttaa sinua myös pysymään aktiivisempana päivän aikana. Jos huoneen lämpötila on liian korkealla, muutut helposti uneliaaksi ja saamattomaksi. Yli 21 asteen lämpötila voi jopa ehkäistä melatoniinin tuotantoa, joka alentaa kehon lämpötilaa ja tasapainottaa stressihormoni kortisolin määrää. Kortisoli liittyy läheisesti näläntunteeseen, ahdistukseen ja masennukseen.

Suositeltua lukemista: Rentouta itsesi ja nuku paremmin

Mikä lämpötila on paras unenlaadun kannalta?

nainen nukkuu

 

Viileyttä on huomattavasti helpompi kontrolloida kuin lämpöä – tämä pitää paikkansa etenkin nukkumisen suhteen. Kun lämpötila on korkealla, alamme hikoilla, olemme janoisia, emmekä kestä kuumien lakanoiden kosketusta. Kun lämpötilat ylittävät 26 astetta, keho alkaa hikoilla pitääkseen itsensä viileänä. Verisuonet laajenevat ja verenkierto kiihtyy. Nukahtaminen on vaikeaa, sillä aivot ovat aktiivisena ja valveilla yrittäen viilentää kehoa.

Talvella liiallinen kylmyys ei myöskään ole hyväksi: jääkylmät jalat tai vilunväreet eivät johda mukavaan yöuneen. Jos lämpötila laskee alle 12 asteeseen, aivot ovat aivan yhtä aktiivisina ja yrittävät nostaa kehon lämpötilaa. Alat värisemään ja ihohuokoset aukenevat. Kylmissä lämpötiloissa verisuonet supistuvat ja veri ei kierrä käsissä ja jaloissa kunnolla. Tämä johtuu siitä, että kaikki lämpö keskittyy sisäelinten ympärille ja yrittää pitää ne lämpiminä ja toimivina.

Suositeltua lukemista: Miellyttävä makuuhuone näillä 5 muutoksella

Neuvoja talvella nukkumiseen

mies nukkuu

 

Ota huomioon se, minkälainen lämpötila kotonasi tulisi olla ja vältä lämpötilan kääntämistä täysille. Kun pidät tämän mielessä voit nukkua paremmin myös talvella, kun lämpötilat laskevat.

Harrasta kevyttä liikuntaa

Ennen nukkumaanmenoa, jopa vain muutamaa minuuttia ennen, voit suorittaa kevyitä liikkeitä nostaaksesi kehon lämpötilaa. Aloita nousemalla haara-asentoon, nosta kädet ilmaan ja paina kämmenet toisiaan vasten pään yläpuolella. Hengitä sisään tehdessäsi tämän. Laske kädet takaisin alas ja hengitä ulos. Toista muutaman kerran.

Juo teetä

 tee

 

Yksi mukavimmista asioista talvessa on se, että voit nauttia kupillisen kuumaa teetä sängyssä. Kuuma juoma ennen nukkumaanmenoa nostattaa lämpötilaa, eikä sinun tarvitse pukea päälle montaa vaatekerrosta. Muista että osa teejuomista sisältää kofeiinia, joka voi aiheuttaa unettomuutta, joten suosi kofeiinittomia juomia, kuten kamomillaa.

Ota kuuma kylpy tai sauno

Tämä on toinen talviajan ilo. Tuntia ennen nukkumaanmenoa voit ottaa kuuman kylvyn, suihkun tai saunoa. Lämpö rentouttaa lihaksia ja nostattaa kehon lämpötilaa. Jos lisää kylpyveteen kylpysuolaa tai kuivattuja kukkia, on kylvyn rentouttava vaikutus vieläkin tehokkaampi.

Pukeudu kerroksiin

Olo saattaa tuntua kylmältä juuri ennen sänkyyn kömpimistä, mutta kehon lämpötila nousee peittojen alla nukahtamisen jälkeen. Jos näin tapahtuu, voit pukeutua kerroksiin, jotka on helppo riisua. Vältä tiukkoja vaatteita, nappeja ja muita elementtejä, jotka voivat painautua ihoon epämukavasti. Suosi hengittäviä luonnonkuituja ja pukeudu kaksiosaiseen pyjamaan ja sukkiin.

Säädä huoneen lämpötilaa

veden lämpötila

 

Lämmön ei tarvitse olla päällä koko yötä, vaan voit ajastaa lämmön niin, että se sammuu itsestään yön hiljaisina tunteina ja menee päälle noin tunti ennen heräämistä – näin huone on mukavan lämmin herätessä. Muista, että optimaalinen makuuhuoneen lämpötila on 18 asteen paikkeilla.

Vältä vetoa

Jos ikkunat ja ovet vetävät, muuttuu talo varmasti kylmäksi keskellä yötä. Vaihda ikkunat kunnollisesti eristettyihin ja varmista, etteivät ulko-ovet vedä. Kunnollinen eristys pitää talon lämpimänä ja säästää energiakuluissa.

Käytä peittoja kerroksittain

Peittojen kohdalla pätee sama vinkki kuin vaatteiden kohdalla: käytä niitä kerroksittain. Ihoa lähimmän kerroksen tulee olla ohuin ja mitä kauemmas iholta menet, sitä paksummaksi peitot voivat muuttua. Näin nukut lämpimänä ja mukavasti ja voit potkia pois ylimääräiset peitot, jos olo on liian kuuma.

Hyvää yötä!

UUTISIA VERKOSSA