Oletko verbaalisen väkivallan uhri?

tammikuu 11, 2018
Verbaalinen, eli sanallinen väkivalta ei jätä näkyviä haavoja, mutta se on aivan yhtä julmaa kuin fyysinen väkivalta. Tällä kertaa kerromme sanallisen väkivallan merkeistä tarkemmin.

Sanat ovat äärimmäisen voimakkaita. Ne voivat nostaa sinut korkeuksiin tai tuhota sinut, ja ne voivat sekä rauhoittaa että loukataMoni kuitenkin unohtaa kyseisen tosiasian, ja ikävä kyllä tässä voi olla merkittävä ongelma.

Sanallisen eli verbaalisen väkivallan tavoitteena on vahingoittaa sanoilla, ei siis fyysisellä väkivallalla. Kun nämä sanat vaikuttavat ajatuksiin ja uskomuksiin, ihmisen on hyvin vaikeaa tunnistaa, että hän on sanallisen väkivallan uhri. Siksi haluammekin nyt kertoa pääasiallisista merkeistä, jotka viestivät siitä, että itse kärsit tämän tyyppisestä kaltoinkohtelusta.

Koskettaako aihe sinua tai läheisiäsi? Jatka lukemista – mistä asioista sanallisen väkivallan kohteeksi joutumisen voi tunnistaa?

Sanallisen kaltoinkohtelun oireet uhrissa

1. Tässä on kyseessä muukin kuin pelkkä huutaminen

On tavallista luulla, että sanallisen väkivallan uhriksi joutumisen tulee tarkoittaa sitä, että kumppani huutaa toiselle koko ajan. Tosiasiassa tämä on kuitenkin sarja sellaisia käytöskuvioita, joiden kautta uhria manipuloidaan epäilemään omia uskomuksiaan, muistiaan tai mielenterveyttään.

Vahingoittaja voi käyttää uhkauksia (kuten vaikkapa uhata sinua itseäsi tai jotakin sinulle rakasta ihmistä vahingoittamisella), mutta näin ei aina ole. Jos ihminen ei käyttäydy aggressiivisesti, tämä ei tarkoita sitä, että väärinkohtelua ei voisi silti olla meneillään.

Lue aiheesta lisää: 7 varhaista merkkiä väkivaltaisesta parisuhteesta

iso nainen huutaa pienelle miehelle

Kumppani, joka kohtelee sinua sanallisesti vahingoittavasti, vertailee sinua jatkuvasti. Tämä voi olla vaikka sitä, että sinua verrataan kauniimpaan kaveriin tai kumppanin omiin läheisiin ystäviin, mutta aina on jotakin sellaista sanottavaa, jonka mukaan joku toinen on parempi.

Joskus ihminen tekee tällaisen vahingoittamisen erittäin hienovaraisesti. Hän voi esimerkiksi ottaa puheeksi jonkin julkkiksen, mutta pääpiirre on se, että toinen tulee tuntemaan olevansa alempiarvoinen.

Hän myös syyttää sinua kaikesta, ja myös silloin, kun kyseessä on sellainen asia, jota et voi hallita. Kumppani kritisoi työtäsi, palkkaasi, pukeutumistyyliäsi tai jopa kehosi muotoa. Sinua yksinkertaisesti jatkuvasti muistutetaan siitä, että vikoja löytyy, ja tämä tehdään suuren liiottelun kera.

Lisäksi tällainen ihminen löytää aina jotakin negatiivista sanottavaa toisen osapuolen ystävistä, ja etenkin silloin, jos he ovat vastakkaista sukupuolta. Hän inhoaa sitä, että toinen saa keneltä tahansa kollegalta puhelinsoittoja, ja hän halveksuu sitä, että toisella on sosiaalinen elämä.

3. Et tiedä, milloin olet joutunut loukkausten kohteeksi

Jokainen ajattelee, että on helppoa tunnistaa se, kun joutuu sanallisen vahingoittamisen kohteeksi. Tosiasiassa kuitenkin on niin, että ihmiset jotka ovat kärsineet tällaisesta kaltoinkohtelusta lapsuudessaan, eivät tunnista olevansa uhreja silloinkaan, kun näin käy myöhemmin heidän elämässään.

Lisäksi vahingoittaja voi harjoittaa tätä käytöstä vitsinä tai pilailuna, jolla saadaan toisen olo huonoksi. Tässä voi olla kyseessä halveksuva kommentti, joka sanotaan suuren hymyn kera, vaikka se on tosiasiassa hyökkäys toisen kykyjä, arvoja ja resursseja vastaan.

Sillä ei ole väliä, jos ulkoapäin katsottuna henkilö vaikuttaa hyvin herttaiselta. Tässä on tärkeää kysyä itseltään, kuinka tällaiset ”viattomat” kommentit saavat sinut tuntemaan.

4. Sinusta voi tulla itse kaltoinkohtelija

pariskunta mököttää

Voit jatkaa uhrina olemista, voit muuttua kaltoinkohtelijaksi, tai voit olla näitä molempia. Yleistäen on niin, että kaltoinkohtelun kaavaa on vaikeaa saada murtumaan. Ellei ihminen tunnista että kyseessä on vakava ongelma, ja jos hän ei etsi apua tilanteeseensa, on lähes mahdotonta muuttaa näitä käytöskuvioita.

Jos lapsi kasvaa sellaisessa ympäristössä, jossa vanhemmat eivät pysty hallitsemaan tunteitaan, tämä voi olla haitallista. Esimerkiksi voi käydä niin, että lapsesta tulee myöhemmin sanallisesti aggressiivinen, sillä hän ei tiedä, kuinka tunteita tulisi käsitellä.

Toisaalta voi olla niin, että jos olet saanut päätökseen sellaisen suhteen, jossa kärsit sanallisesta väkivallasta, mahdollisuus sille on suuri, että käyttäydyt itse haitallisesti kumppaniasi kohtaan seuraavassa suhteessasi.

5. Miltä sinusta tuntuu?

On tärkeää, että jokaisella parisuhteen tasolla sen edetessä kysyt itseltäsi seuraavan kysymyksen: ”Miltä minusta tuntuu?”.

Tämä auttaa sinua ymmärtämään, tekeekö kumppanisi sinut todella onnelliseksi ja kannustaako hän sinua tuntemaan itsesi varmaksi. Jos kärsit verbaalisesta väkivallasta, itsetuntosi on se ensimmäinen asia, joka alkaa vajota.

Mitä pidempään kärsit tämän tyyppisistä kommenteista, sitä helpompaa on alkaa uskoa saamiasi loukkauksia ja kritiikkiä. Kannattaa alkaa kysyä itseltäsi, miksi olet pelokas, tai miksi olet aina surullinen tai hermostunut silloin, kun olet kumppanisi kanssa tai kun tiedät että tulet näkemään hänet.

Lue aiheesta lisää: Löydä itsellesi positiivinen itsetuntoharjoitus

6. Sanalliseen väkivaltaan suhtautuminen

pariskunnan riita

On fakta, että meillä on kaikilla vikoja ja ongelmia. Lisäksi on niin, että keskustelut ja ristiriitaiset mielipiteet ovat tavallisia parisuhteen asioita.

Sellaisia seikkoja, jotka eivät kuitenkaan koskaan ole normaaleja ja joita ei koskaan tulisi sietää, ovat seuraavat:

  • Toinen saa olosi tuntumaan alempiarvoiseksi. On tietysti sellaisia tilanteita ja ihmisiä, jotka ovat sinun yläpuolellasi jollakin tavalla, mutta ei koskaan tulisi menettää näkökentästä sitä eroa, joka on nöyryyden ja negatiivisten kommenttien välillä.
  • Hän aiheuttaa sinussa negatiivisia tunteita, kuten surullisuutta tai masentuneisuutta. Jos olosi on huono kaiken aikaa, ja jos kumppanisi näkeminen luo enemmän negatiivisia tunteita kuin positiivisia, on tärkeää, että opettelet ottamaan hänestä etäisyyttä.

Jos uskot, että olet sanallisen väkivallan uhri, ja vaikka tällaista kohtelua olisi vain aivan vähän, on tärkeää, että et jätä merkkejä huomiotta. Meidän suosituksemme on etsiä asiantuntijan apua, kuten esimerkiksi terapeutin tai psykologin tahoilta.

Tunnistatko itsesi näistä merkeistä? Onko verbaalinen väkivalta koskettanut omaakin elämääsi?

UUTISIA VERKOSSA