Nilkkojen nivelrikko on äänetön ja yleinen sairaus

Nilkkojen nivelrikko huonontaa erittäin monen ihmisen elämänlaatua. Tämä on näkymätön ja vaikeasti karkotettava sairaus, joka rajoittaa liikkuvuutta. Lisäksi sen aiheuttama kipu ei aina häviä, vaikka kipulääkkeet otetaan avuksi.
Nilkkojen nivelrikko on äänetön ja yleinen sairaus
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Vaikka moni mainitseekin usein lantionsa tai polviensa kulumisesta aiheutuvat vaivansa, myös nilkan nivelrikko on hyvin tavallinen nivelrikon tyyppi, ja se kuuluu kehoa rappeuttaviin sairauksiin.

Kannattaa muistaa tähän sairauteen liittyen, että nilkan nivel on hyvin tärkeä tekijä ihmisen kävelykyvyn kannalta. Itse asiassa sen toiminta on elintärkeää, sillä kehomme ryhdin muodostaa linja, johon kuuluvat lantio, polvi ja jalka, ja näiden osien tulisi olla sopusoinnussa keskenään.

On useita sellaisia tekijöitä, jotka vaikuttavat kaikkien niiden monimutkaisten rakenteiden hauraaseen terveyteen ja kestävyyteen, jotka muodostavat nilkan nivelen.

Nivelrikko nilkassa on hankala vaiva, ja se on todellinen kirous siitä kärsivien elämänlaadun kannalta. Seuraavassa kerromme tästä sairaudesta tarkemmin – jatka lukemista!

Kuinka nilkan nivelrikko kehittyy?

Tämän tyypin nivelrikko aiheutuu vähitellen etenevästä kulumisesta nilkan nivelen rustossa. On tavallista, että nilkoista tulee jäykät ja niihin kehittyy epämuodostumia ihmisen ikääntyessä.

Lue aiheesta lisää: 5 tärkeää faktaa nivelreumasta

Tyypillisesti voi ilmetä myös luun työntymistä ulospäin, mikä tekee tästä ongelmasta hyvin kivuliaan ja se voi rajoittaa jokapäiväistä elämää.

 

nilkan nivelrikko aiheuttaa kipua

Syyt, jotka edistävät nilkan nivelrikon syntyä, voivat olla monenlaisia:

  • jos sinulla on ollut useita nyrjähdyksiä
  • olet urheilija
  • sinulla on kystia tai epänormaalia luun kasvua

Myös autoimmuniteettisairaudet, kuten psoriasis tai nivelreuma, johtavat usein vähitellen etenevästi kyseisen ongelman syntyyn.

  • Traumatologit sanovat myös, että tästä tilasta on olemassa eräs kummallisempi versio, johon liittyy nilkan itsensä epämuodostuma. Tämä tarkoittaa, että nivelrikkoa kehittyy ihmisellä joskus ajan kuluessa suuremmalla todennäköisyydellä yksinkertaisesti siksi, että hänellä on lättäjalat.

Lopuksi mainittakoon vielä sellainen fakta, että aina nilkan nivelrikkoon ei ole havaittavissa mitään tiettyä syytä. Joskus saattaa kehittyä sairaus, joka tunnetaan nimellä primäärinen nivelrikko, joka on pääasiassa ikääntyneempien ihmisten vaiva.

Mitä oireita nilkan nivelrikolla on?

Ensimmäinen varoitus ruston kulumisesta tässä nivelessä on kipu, joka ilmaantuu kävellessä. Alat huomata tätä kipua pitkän kävelylenkin tehtyäsi.

  • Paine tai selkeämpi ja terävä kipu nilkan alueella alkaa tuntua kävellessä, ja se pakottaa lepuuttamaan nilkkaa muutaman minuutin ajan, jotta kipu lievittyisi.
  • Myöhemmin nilkka saattaa turvota, ja se saattaa jopa aiheuttaa vaikeuksia tietyn tyyppisten kenkien käyttämistä ajatellen.
  • Lisäksi monet potilaat valittavat kivusta yön aikana.
  • Voi myös kehittyä kivuliasta kantaluun työntymistä ulospäin, jonka mainitsimmekin jo aikaisemmin. Tämä ilmiö kehittyy vähitellen, ja se johtuu etenevästä nilkan epämuodostumasta.

Mitä hoitoja nilkan nivelrikkoon on olemassa?

röntgenkuva jalasta


Nilkan nivelen injektiot

Yksi kaikkein tavallisimmista hoitomuodoista ovat injektiot, jotka on valmistettu hyaluronihaposta tai kortikosteroideista.

Injektiot parantavat nivelen liikkuvuutta hetkellisesti, sillä ne “kosteuttavat” sitä, mutta tässä tulee muistaa, että vaikutus on todellakin vain väliaikainen.

Erityiset pohjalliset

Asiantuntijan mielipide on erittäin tärkeä näissä tapauksissa. Saat siten suosituksia sopivista hoidoista perustuen omiin oireisiisi.

  • Toinen tavallinen strategia on korjaavien pohjallisten käyttö. Niiden tarkoituksena on muokata ja korjata jalan epämuodostumaa.
  • Ne auttavat myös vähentämään voiman haitallista vaikutusta nilkassa käveltäessä, ja ne edistävät kivunlievitystä.
  • On myös saatavilla erään tyyppisiä jalkineita, joissa on mukana erityiset nilkkoja hoitavat pohjalliset.

Kirurgiset toimenpiteet nilkan nivelrikon hoitamiseksi

Kun traumatologi sanoo että leikkaus on tarpeen, ratkaisuna on tämän sairauden lievittäminen tähystyksen avulla.

  • Tämä on tehokas ratkaisu sairauden aikaisissa vaiheissa, jolloin niveltä korjataan yksinkertaisella ja yleisesti ottaen nopealla tavalla.
  • Jos sen sijaan tapaus on hyvin vakava, ja kun nivelen tuhoutuminen on jo erittäin pitkällä, täydellinen nilkan proteesi voidaan myös ottaa käyttöön.

Näin voidaan saada potilaalle taas nivelen täysi liikkuvuus.

Kuinka nilkan nivelrikon syntyä voidaan estää?

vesijumppa auttaa nilkan nivelrikkoon

Ei tulisi tätä aihetta koskien unohtaa, että nilkan nivelrikko voi muuttua halvaannuttavaksi sairaudeksi. Sitä kannattaa siis yrittää torjua niin hyvin kuin mahdollista, jotta ainakin voitaisiin hidastaa sairauden etenemistä.

Ota siis käyttöösi eräät yksinkertaiset strategiat tämän sairauden torjumiseksi:

  • Tee liikkuvuutta edistäviä liikkeitä uima-altaassa.
  • Kävele pinnoilla, joilla ei ole yhtään epätasaisuutta.
  • Pidä painosi terveellisellä tasolla.
  • Vältä korkokenkien käyttöä.
  • Yritä kävellä paljain jaloin aina kotonasi, sillä tämä on kaikkein vähiten vaarallinen tapa kävellä nilkan nivelrikon ollessa kyseessä.

Lopuksi vielä eräs tärkeä fakta nivelrikon syitä koskien: tämä sairaus on ongelma, jonka suurin syy ovat perintötekijät. On tavallista, että nilkan nivelrikon oireet alkavat ilmetä noin 55-vuotiaana.

Kysy traumatologilta sellaisista tekniikoista tai neuvoista, jotka kannattaa ottaa avuksi, jotta nivelten terveyttä voidaan hoitaa, tai jotta ainakin voidaan estää nilkan nivelrikon etenemistä tehokkaasti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Hintermann, B., & Ruiz, R. (2014). Artrosis de tobillo y su tratamiento con artroplastía total de tobillo. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/S0716-8640(14)70113-0
  • Zadegan, F., Raould, A., & Hannouche, D. (2014). Fracturas maleolares del adulto y luxaciones del tobillo. EMC – Aparato Locomotor. https://doi.org/10.1016/S1286-935X(14)67554-7
  • Giovanni Carcuro, U., Sergio Eckholt, G., & Rodrigo Millán, P. (2014). Opciones no protésicas en el tratamiento de la artrosis de tobillo. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/S0716-8640(14)70109-9

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.