Logo image
Logo image

Nämä ovat 5 terveellisinta hedelmää

3 minuuttia
Nämä ovat 5 terveellisinta hedelmää
Sofía Quintana Alonso

Tarkistanut ja hyväksynyt: fysioterapeutti Sofía Quintana Alonso

Kirjoittanut Ekhiñe Graell
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Hyvä ruokavalio on äärimmäisen tärkeää, jos haluat parantaa terveyttäsi ja hyvinvointiasi. Hedelmä ja marja tarjoava loistavan ratkaisun tähän. Nämä ovat yksi kaikkein hyödyllisimmistä tuotteista elimistön kannalta. Lisäksi hedelmät sisältävät etenkin paljon vitamiineja. Siksi on hyvin suositeltavaa syödä monipuolisesti hedelmiä kaikkina vuodenaikoina. Tässä artikkelissa kerromme sellaisista hedelmistä, jotka ovat erityisen suositeltavia, jos haluat lisätä hyvinvointiasi. Esittelemme siis markkinoiden 5 terveellisintä hedelmää ja marjaa. Näitä sinun ei missään nimessä kannata jättää pois ruokavaliostasi!

Hedelmiä kannattaa aina syödä erityisesti tuoreina. Jos tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, voit syödä myös kuivattuja tai pakastettuja hedelmiä, kunhan ne ovat sellaisia, jotka säilyttävät hyvät ominaisuutensa näissäkin olosuhteissa. Muista myös, että hedelmiä on parasta nauttia silloin, kun ne ovat sesongissa ja ostaa niitä sellaisilta myyjiltä, jotka tarjoavat lähellä tuotettuja tuotteita. Voit nauttia hedelmiä monella eri tavalla, ja niistä voi koota hyvinkin monenlaisia ruokalajeja ja aterioita. Lue siis lisää ja ala syömään näitä herkullisia ja äärettömän terveellisiä hedelmiä päivittäin!

1. Mustikka – supermarja

Mustikka on lähinnä kylmissä ilmastoissa kasvava marja ja se kuuluu maapallon pohjoisiin alueisiin. Mustikassa on vain vähän kaloreita ja saat siitä paljon hyötyä elimistösi hyvinvoinnin edistämiseksi. Näistä hyödyistä voidaan mainita esimerkiksi suuri annos C-vitamiinia sekä runsaita määriä kaliumia, rauta ja kalsiumia. Mustikassa on huomattava määrä luonnollisia pigmenttejä, kuten antosyaaneja ja karotenoideja.

Siksi mustikat ovat erinomaisia luonnollisia antioksidantteja ja ne auttavat estämään sellaisia sairauksia kuten syöpää tai silmänpohjan rappeumaaNe ovat myös suuri apu virtsatietulehdusten välttämiseksi. Lisäksi niistä saa paljon kuitua, mikä parantaa suoliston toimintaa sekä kohentaa hampaita, hiuksia ja lihaksia.

2. Appelsiini – terveellisin hedelmä

Appelsiinit ovat yksi kaikkein terveellisimmistä hedelmistä, joita voit kaupasta hankkia. Kuten jo varmasti tiedätkin, saa appelsiineista saa suuren määrään C-vitamiinia, jonka avulla ehkäiset ja jopa hoidat hengitysteiden sairauksia, kuten flunssaa, vilustumista ja limakalvontulehdusta. Tässä hedelmässä on myös suuri määrä kaliumia, joten se auttaa pitämään lihaksesi hyvässä kunnossa. Se sisältää myös yhdistettä nimeltään hesperidiinia, joka voi olennaisesti vähentää kolesterolin määrää veressäsi.

Some figure

Appelsiinin mahtava tuoksu rauhoittaa hermojasi ja poistaa ahdistuneisuutta. Siksi tämä hedelmä auttaakin täydellisesti rentoutumisessa. Eräs tämän hedelmän loistavista vaikutuksista on, että se on mahtava antioksidantti ja puhdistaja, joten se desinfioi elimistöäsi. Kun syöt appelsiinia, hyötyvät tästä myös solusi, sillä tämä hedelmä tarjoaa niille suojaa.

3. Omena

Omena on hyvin tavallinen ja suosittu hedelmä ja se onkin erittäin terveellinen. Omena on luonnollinen ja hyvin tehokas antioksidantti, mikä johtuu pääasiassa sen sisältämistä flavonoideista. Omenat pystyvät ehkäisemään erilaisia sairauksia sekä viivyttämään ikääntymisen aikaansaamia muutoksia. Omena myös vahvistaa vastustuskykyäsi yleisesti ottaen. Hammaslääkärit suosittelevat omenoiden syömistä siksi, että se vähentää suussa olevien bakteerien määrää.

Some figure

Omenankuoren kuitupitoisuus on hyvin suuri ja tämä on hyödyksi kolesterolin vähentämiseksi veressä. Kuidusta saa ennen kaikkea apua suoliston toiminnan edistämiseen. Lisäksi omenoissa on myös runsas määrä kalsiumia, magnesiumia, fosforia ja kaliumia.

4. Kiivihedelmä

Vaikka tämä ei ole kovin tavanomainen hedelmä, on kiivillä paljon sellaisia ominaisuuksia, joiden vuoksi sitä kannattaisi syödä enemmän. Monet näistä ominaisuuksista ovat sinullekin varmasti uusia. Se on tärkeä kuidun lähde. Siten se on muiden kuitua sisältävien hedelmien lailla hyvä apu kolesterolin vähentämiseen sekä suoliston toiminnan edistämiseen. Vaikka tämä fakta saattaa tuntua ihmeelliseltä, on kiivihedelmässä kaksinkertainen määrä C-vitamiinia appelsiiniin verrattuna. Tässä siis yksi selkeä syy aloittaa tämän hedelmän syönti mahdollisimman pian!

Some figure

C-vitamiini vahvistaa vastustuskykyäsi ja estää hengitysteihin liittyviä sairauksia sekä edistää raudan imeytymistä elimistössä. Kiivihedelmissä on suuri määrä luteiinia, joka on luonnollinen pigmentti ja se toimii filtterinä auringon säteilylle. Tämä hedelmä sisältää myös suuren määrän foolihappoa, jotta voisit paremmin estää anemiaa ja sydän- ja verisuoniongelmia.

5. Mansikka

Tämä marja on ennen kaikkea äärimmäisen herkullinen, mutta lisäksi se on hyvin terveellinen valinta. Mansikoissa on paljon C-vitamiinia, lesitiiniä ja pektiiniä, joten ne auttavat sinua alentamaan kolesterolin määrää kehossasi. Lisäksi ne estävät sellaisia sairauksia kuten ateroskleroosia. Mansikat auttavat kontrolloimaan kakkostyypin diabetesta ja ne auttavat tulehduksen hoidossa. Niissä on Omega-9 -rasvahappoja ja erilaisia mineraaleja, kuten magnesiumia ja kuparia.

Some figure

Mansikat ovat hyvä valinta, jos kärsit ripulista, sillä niillä on supistava vaikutus elimistössä. Niitä käytetään myös ihonhoidossa, sillä mansikat tehoavat etenkin vammoihin ja näppylöihin. On myös syytä tietää, että mansikoista saa mahtavan luonnollisen hammastahnan. Mansikat pitävät suusi puhtaana sekä suojaavat sitä hampaiden reikiintymiseltä ja huononhajuiselta hengitykseltä. Mahtava marja, joka on todella herkullinen!

Aloita heti syömään näitä 5 terveellisintä hedelmää ja marjaa, mikäli haluat kohentaa hyvinvointiasi makoisalla tavalla!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Adams, M. Dieta Reductora de Colesterol.
  • Apaza Condori, C., & Rosello Apaza, M. D. P. (2017). Efecto del extracto seco del pericarpio de naranja (Citrus sinensis) en hiperglucemia de Rattus norvegicus con diabetes mellitus tipo 2 inducida experimentalmente, Arequipa 2016.
  • Apples, raw, with skin [Includes USDA commodity food A343] Nutrition Facts & Calories. (2018). Retrieved from https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1809/2
  • Araujo, L., Buitrago, D., Marquina, M., Morales, N. O. R. A., Méndez, G., Pernía, T., & Sosa, M. (2002). Comparación de la actividad anti-inflamatoria de los polifenoles presentes en las frutas; Mora (Rubus fruticosus B.), Fresa (Fragaria vesca L.) y Grapefruit (Citrus paradasi M.). Revista de la Facultad de Farmacia, 44.
  • Coronado, M., Vega y León, S., Gutiérrez, R., Vázquez, M., & Radilla, C. (2015). Antioxidantes: perspectiva actual para la salud humana. Revista chilena de nutrición, 42(2), 206-212.
  • López-Sobaler, A. M., Aparicio Vizuete, A., Anta, O., & María, R. (2016). Beneficios nutricionales y sanitarios asociados al consumo de kiwi. Nutrición Hospitalaria, 33, 21-25.
  • Paz, A. M., & Ibañez, A. J. (2011). Desarrollo y evaluación de dos prototipos de compotas de manzana y mango con azúcar y alto contenido de fibra (Bachelor’s thesis, Zamorano: Escuela Agrícola Panamericana 2012).
  • Strawberries, raw Nutrition Facts & Calories. (2018). Retrieved from https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/2064/2
  • The 20 Healthiest Fruits on the Planet. (2018). Retrieved from https://www.healthline.com/nutrition/20-healthiest-fruits#section8

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.