Näitä asioita masennuksesi ei halua tietää

Vain nykyhetkellä on todellista merkitystä. Älä kahlitse itseäsi menneisyyteen tai huolehdi liikaa tulevasta. Anna auringon säteiden lämmittää jokaista päivääsi.
Näitä asioita masennuksesi ei halua tietää

Viimeisin päivitys: 20 helmikuuta, 2019

Masennus on yleisin mielen sairaus nyky-yhteiskunnassa, ja se aiheuttaa suurimman määrän työpoissaoloista. Masennuksesi ei kuitenkaan tarvitse hallita elämääsi.

Masennuksesi ei tarvitse hallita elämääsi

Mistä ilmiö johtuu? Miksi masennus on modernin yhteiskunnan epidemia, johon sairastuu yhä useampi ihminen? On totta, että masennuksen syitä ja hoitoja tutkitaan yhä, ja uutta tutkimustietoa tästä sairaudesta syntyy lähes joka vuosi.

Masennusdiagnoosi on nykyisin yleisempi kuin aikaisemmin ja masennuslääkkeitä määrätään entistä herkemmin, tällä selittyy siis osittain diagnoosien räjähdysmäinen kasvu.

Mutta mistä masennus syntyy? Modernin elämän paineista ja kiireestä? Masennukselle ei ole yhtä syytä, vaan usein masennuksen syntyyn vaikuttaa monta eri tekijää.

Masennus on yksilöllinen sairaus, joka ilmenee jokaisella potilaalla eri tavoin. Tästä syystä on joskus hankalaa löytää toimivia strategioita masennuksen hoitoon ja oireiden lievittämiseen, mutta on olemassa muutamia faktoja, jotka kannattaa muistaa niinä päivinä, kun olo on surkea ja uupunut. 

Näitä asioita masennuksesi ei halua sinun tietävän!

1. Masennuksesi ei hallitse itsetuntoasi

masennuksesi ei määrittele sinua

Se, miten koet ja näet ympäröivän maailman riippuu pitkälti itsetunnostasi. Kun mieliala rypee pohjamudissa, voit tulla pakkomielteiseksi ympärilläsi olevia ihmisiä kohtaan ja kadehtia heidän onneaan ja menestystään.

Hyvä itsetunto on hyvä pohja ihmisen kehitykselle ja vaikuttaa myönteisesti mielialaan ja tyytyväisyyteen elämää kohtaan. Hyvän itsetunnon omaava ihminen tietää millainen hän on ja arvostaa itseään sellaisena kuin on. Hän tuntee hallitsevansa omaa elämäänsä ja on tyytyväinen sosiaalisiin suhteisiinsa.

Saatat kokea itsesi ihmisenä, joka ei ansaitse tiettyjä asioita, tai koet, ettei sinulla ole kykyjä tai oikeutta vastaanottaa hyviä asioita elämääsi. Alhainen itsetunto aiheuttaa sisäisen epätasapainon ja konfliktin, joka murentaa mieltä pikkuhiljaa.

masennuksesi ei kontrolloi sinua

Sanotaan, että vaikein ja vaarallisin masennuksen muoto on masennus, joka nousee ihmisen sisältä. Näissä tapauksissa masennukselle ei löydy aiheuttajia tai yksittäsiä ulkoisia syitä, kuten työpaikan menettäminen, läheisen kuolema jne.

Sisälähtöinen masennus nousee ihmisen aivoista, ja on saattanut kasvaa vuosien saatossa, mutta on odottanut puhkeamista tiettyyn hetkeen asti.

Ihmissuhteilla on suuri vaikutus ihmisen itsetuntoon. Jos perhe-elämäsi on lapsuudesta lähtien ollut hankalaa ja olet kärsinyt vaikeista vanhemmista, avioerosta ja muista perheen sisäisistä ongelmista, on itsetuntosi hyvin todennäköisesti matalalla.

Masennuksen tunteisiin liittyy selittämätön surullinen olo, motivaation puute ja välinpitämättömyys. Tarkkaile itsetuntoasi ja tee itestäsi elämäsi tähti ja keskus. Näyttele oman elämäsi pääosaa, älä sivuroolia.

2. Kärsimys ei jatku ikuisesti

Masennuksesi ei kuitenkaan jatku loputtomiin, eikä myöskään tuntemasi tuska ja ahdistus, joka voi lamauttaa.

Jos pystyt kohtaamaan jokaisen päivän rationaalisesti ja suljet pois negatiiviset ajatukset, masennus päästää pikkuhiljaa irti. Pidä kiinni unelmistasi ja suunnitelmistasi.

3. Keskity nykyhetkeen

Menneisyyttä tai tulevaisuutta ei ole tässä hetkessä olemassa. On vain tämä hetki ja se, mitä päätät sillä tehdä.

Älä haikaile menneisyyden tilanteita ja tapahtumia tai ryve itsesäälissä ja itsesyytöksissä sellaisten asioiden suhteen, joille ei enää voi mitään. Älä keskitä energiaasi tulevaisuuden pakkomielteiseen suunnitteluun.

Muista, ettei kukaan meistä tiedä, mitä tulevaisuus tuo mukanaan, kaikki voi muuttua silmänräpäyksessä. Älä märehdi satuttavia ja vaikeita asioita, jotka tapahtuivat kauan aikaa sitten.

Anna itsellesi lupa elää juuri nyt ja tässä kaikella elinvoimallasi. Usko siihen, että ansaitset onnea ja menestystä.

4. Pyydä apua, mutta varmista, että pyydät sitä oikeilta ihmisiltä

masennuksesi ei korvaa ystäviä

On tärkeää pitää mielessä, että vaikka usein kuvitellaan, että perheen puoleen voi kääntyä heti jos jotain on pielessä, ei näin aina ole. Jotkut eivät tule toimeen vanhempiensa tai sisarustensa kanssa, ja joskus heille puhuminen voi vain pahentaa tilannetta.

Kaikki eivät ymmärrä masennusta, eivätkä he osaa tai halua tukea masentunutta. Jotkut kokevat masennuksen heikkoutena, eivätkä pysty käsittämään, mistä masennus johtuu.

Varmistu siitä, että voit hakea tukea ja apua sellaisilta ihmisiltä, jotka haluavat sitä antaa. Pyydä apua perheeltä ja ystäviltä, jotka haluavat kuunnella, lohduttaa ja osaavat sanoa oikeita asioita.

Muista myös hakeutua ammattiauttajan puheille, sillä vaikka perhe ja ystävät haluavat auttaa, eivät he välttämättä ymmärrä sitä, miten masentunut mieli toimii.

5. Masennuksesi ei halua, että poistut kotoa

masennuksesi ei kontrolloi kaikkea

Masennus rakastaa sitä, että saa viettää koko päivän sängyssä tai kotona, kaihtimet suljettuina maailmaa vastaan. Masennus kaipaa hiljaisuutta, sillä hiljaisuudessa se ruokkii negatiivisia ja ahdistavia ajatuksia.

Älä anna masennuksen ottaa sinusta ylivaltaa. Poistu kotoa joka päivä ja käy kävelemässä – kokeile päivittäistä puolen tunnin kävelylenkkiä.

Hengitä raikasta ilmaa syvälle keuhkoihin, anna auringon lämmittää ja juttele tapaamillesi ihmisille, pysähdy silittämään koiraa tai katsele lasten leikkiä. Ympäröi itsesi elämällä, liikkeellä, valolla ja ilolla – joka ikinen päivä.

6. Masennus rakastaa roskaruokaa

Leivokset, karkit, valmisateriat, hampparit ja ranskikset… Kaikki nämä ruuat voivat tuntua lohduttavilta ahdistuneena ja surullisena, sillä ne tuovat hetkellisen hyvänolontunteen. Todellisuudessa roskaruoka lisää aivojen kemikaalien epätasapainoa, joka voi johtaa masennuksen syvenemiseen. 

Skippaa roskaruoka ja suosi tuoreita vihanneksia ja hedelmiä. Juo vettä ja teetä virvoitusjuomien sijaan. Terveellinen ruokavalio vaikuttaa suoraan mielen terveyteen, poistaa kuona-aineita ja parantaa mielialaa.

7. Masennuksesi ei hallitse sinua

masennuksesi ei hallitse sinua

Tämä ei ole helppoa. Masennuksen kieltäminen vaatii paljon rohkeutta ja voimaa, mutta yksi asia on varma: et ole yhtä masennuksen kanssa. Masennus ei muodosta persoonaasi, vaan masennus on osa sitä, ja sille voi sanoa “ei”.

Olet ihminen, joka ansaitsee onnen ja tyytyväisyyden ja sen, että voit katsoa elämääsi innostuneena ja toiveikkaana. Päästä irti varjoissa piileskelevästä masennuksesta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Beck, A. T., Rush, A. J., Shaw, B. F., & Emery, G. (1983). Terapia cognitiva de la depresión. Brouwer.
  • Dio Bleichmar, E. (1992). La depresión en la mujer. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría.11(39), 283-289.
  • Pérez Álvarez, M., & García Montes, J. M. (2001). Tratamientos psicológicos eficaces para la depresión. Psicothema, 13 (3).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.