Näin vaihdevuodet vaikuttavat sydämen terveyteen

Sydämen terveyden suojelemiseksi vaihdevuosien jälkeen ja suurempien terveysongelmien välttämiseksi on erittäin tärkeää harrastaa liikuntaa päivittäin ja kiinnittää huomiota mahdollisiin muutoksiin terveydentilassa.
Näin vaihdevuodet vaikuttavat sydämen terveyteen

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Vaihdevuodet tarkoittavat aikaa, jolloin naisella loppuvat kuukautiset. Moni ei välttämättä ajattele asiaa juurikaan. Mutta oletko koskaan miettinyt, kuinka vaihdevuodet vaikuttavat sydämen terveyteen? Kun elimistö lakkaa tuottamasta monia tärkeitä hormoneja, kuten estrogeenia ja keltarauhashormonia, nainen on alttiimpi eri vaivoille. Kerromme niistä tässä artikkelissa.

Kuuntele kehoasi välttyäksesi terveysongelmilta vaihdevuosien jälkeen.

Vaihdevuodet vaikuttavat sydämen terveyteen.

Estrogeenin alhaisempi taso on suurin syy sydänongelmien kehittymiseen vaihdevuosien jälkeen. Estrogeenilla on nimittäin tärkeä merkitys verisuonten sisäseinämien joustavuuden kannalta.

  • Estrogeeni edistää verisuonten laajenemista ja supistumista, mikä saa veren kiertämään.
  • Vaikka estrogeenilla on monia hyötyjä elimistölle, jotkut lääkärit eivät suosittele hormonikorvaushoitoa.

On suositeltavaa kysyä sydänlääkäriltä, onko hoito hyvä vaihtoehto sinulle. Lääkäri voi sitten yhdessä gynekologin tai endokrinologin kanssa mukauttaa hoidon sinulle sopivaksi. Nämä varotoimenpiteet ovat tarpeen, jos sinulla on suuri riski saada halvaus tai sydänsairaus tai niitä on esiintynyt suvussasi.

Kuinka vaihdevuodet vaikuttavat sydämen terveyteen?

Muutokset verensokeritasoissa

Muutokset estrogeeni- ja keltarauhashormonitasoissa vaikuttavat solujen kykyyn reagoida insuliiniin. Tästä syystä lasku tai muutos näiden hormonien pitoisuuksissa voi johtaa verensokerin heittelyyn.

Jos sinulla on ollut ongelmia diabeteksen, esidiabeteksen tai verensokeriarvojen kanssa, on tärkeää käydä terveystarkastuksissa puolen vuoden välein. Diabeteksen kohdalla on tärkeää kiinnittää tarkasti huomiota verensokeritasoihin. Vältä tekemästä elämäntapamuutoksia omin päin; kysy ensin neuvoa lääkäriltä.

Nämä varotoimenpiteet ovat tärkeitä, sillä vaihdevuodet vaikuttavat sydämen terveyteen vaikuttamalla vereen ja verisuoniin. Verisuonten kimmoisuus ja voima vähenevät, ja tämä voi johtaa verenpaineen kohoamiseen.

Painonnousu

Vaihdevuosienkin jälkeen on tärkeää harrastaa liikuntaa.

Vaihdevuodet hidastavat aineenvaihduntaa sekä ruoansulatusta, mikä johtaa lihomiseen. Ylipainoisilla naisilla on suurempi riski saada sydän- ja verisuoniongelmia, aina kohonneesta verenpaineesta sydänkohtaukseen.

Ylläpidä terveitä elämäntapoja etenkin 35 ikävuoden jälkeen sydämen terveyden suojaamiseksi. Tämä onnistuu esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

  • Noudattamalla terveellistä ja mahdollisimman vähän lisäaineita yms. sisältävää ruokavaliota
  • Liikkumalla 30 minuuttia päivittäin
  • Juomalla runsaasti vettä
  • Käymällä lääkärintarkastuksissa joka puolen vuoden välein

Suuret muutokset kolesterolitasoissa

Vaihdevuodet vaikuttavat sydämen terveyteen myös veren kolesterolitasojen kautta. Tämä johtuu siitä, että estrogeenitasot vaikuttavat LDL-kolesterolin määrään eli huonoon kolesteroliin.

  • On erittäin tärkeää, että hormonit pysyvät aina tasapainossa.
  • Jos et ole koskaan mittauttanut niitä, kysy gynekologilta mahdollisesta verikokeesta.

Korkea kolesterolitaso voi johtaa suonten tukkeutumiseen. Se voi myös aiheuttaa selittämättömiä mustelmia ja jopa sydänkohtauksia.

Muutokset sykkeessä

Ylläpitämällä terveellisiä elintapoja vaihdevuosien vaikutus sydämen terveyteen negatiivisesti on pienempi.

 

Vaihdevuodet voivat vaikuttaa myös sydämensykkeeseen. Tämä johtuu laskimotukoksista, jotka johtuvat verenkiertoon vaikuttavista hormonaalisista muutoksista.

Jos sinulla on aiemmin diagnosoitu sydänongelmia, on erittäin tärkeää kiinnittää enemmän huomiota niihin oireisiin, joita lääkäri on pyytänyt sinua tarkkailemaan. Jos huomaat epänormaalia tykyttelyä tai huimausta, on tärkeää ilmoittaa siitä kardiologille.

Käy tarkastuksissa

Useat naiset selviävät vaihdevuosista ilman sen suurempia ongelmia. On kuitenkin aina hyvä ajatus käydä seuraavilla lääkäreillä ainakin kerran. Parhaassa tapauksessa he vain varmistavat, että kaikki on niin kuin pitää, ja näin voit olla rauhallisin mielin.

  • Ensimmäiseksi tulisi käydä gynekologilla, joka voi tarkistaa mahdolliset vaihdevuosien tuomat muutokset. Jos tältä osin ei ole mitään ongelmaa, pelkkä gynekologikäynti voi riittää.
  • Jos kolesteroliarvoissa huomataan muutoksia, kannattaa käydä myös kardiologin luona. Jos suvussa on esiintynyt sydänongelmia, jatka säännöllisissä tarkastuksissa käymistä.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Berry, J. D., Dyer, A., Cai, X., Garside, D. B., Ning, H., Thomas, A., … Lloyd-Jones, D. M. (2012). Lifetime Risks of Cardiovascular Disease. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1012848
  • Lobo, R. A., Davis, S. R., De Villiers, T. J., Gompel, A., Henderson, V. W., Hodis, H. N., … Baber, R. J. (2014). Prevention of diseases after menopause. Climacteric. https://doi.org/10.3109/13697137.2014.933411
  • Hu, F. B., Grodstein, F., Hennekens, C. H., Colditz, G. A., Johnson, M., Manson, J. A. E., … Stampfer, M. J. (1999). Age at natural menopause and risk of cardiovascular disease. Archives of Internal Medicine. https://doi.org/10.1001/archinte.159.10.1061
  • Ayers, B. N., Forshaw, M. J., & Hunter, M. S. (2011). The menopause. Psychologist. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(98)05352-5

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.