Näin parannat lähimuistiasi helposti

Voit parantaa lyhyen aikavälin muistiasi ottamalla osaksi arkea tietyt tottumukset ja harjoitteet. Uni, tasapainoiset ateriat, kaikkien aistien käyttö sekä leikit mielelle voivat kaikki olla tärkeitä tekijöitä, jotta voisit parantaa kykyäsi muistaa asiat paremmin.
Näin parannat lähimuistiasi helposti
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López.

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Unohdatko usein sen, mitä halusit sanoa? Tai unohdatko joskus, miksi menitkään keittiöön tai mitä sinun olikaan tarkoitus ostaa kaupasta? Oletko koskaan unohtanut tärkeitä päivämääriä tai tapahtumia? Jos näin on käynyt, paranna lähimuistiasi ohjeidemme avulla!

Aivosi saattavat olla täynnä tietoa, ja tällöin ne ovat kenties alkaneet kapinoida tilannetta vastaan. Hyvä uutinen on se, että voit parantaa kykyäsi muistaa asiat lyhyellä aikavälillä – tässä ovat tehokkaita apuja eräät tottumukset ja harjoitukset.

Jatka lukemista ja paranna lähimuistiasi!

Paranna lähimuistiasi näin

Meillä on kahden tyyppistä muistia: pitkän ja lyhyen aikavälin. Jälkimmäistä käytetään suoran tiedon varastointiin, esimerkkinä tästä voisi olla jonkun hiljattain tapaamasi ihmisen nimi. Lyhyen aikavälin muistin kapasiteetti on rajallinen.

Sen sijaan pitkän aikavälin muistia käytetään sellaisiin tehtäviin, joissa vaaditaan enemmän keskittymistä ja työtä, kuten esimerkiksi koe tai jokin sellainen asia, jota teet joka päivä.

Jos haluat tehdä lyhytmuististasi tehokkaamman, kannattaa ottaa käyttöön seuraavat vinkit.

Lue aiheesta lisää: 7 aivoille haitallista tapaa

1. Kiinnitä paremmin huomiota asioihin

paranna lähimuistiasi nauttimalla omasta ajasta

Ensinnäkin sinun tulisi keskittyä ainoastaan yhteen asiaan kerrallaan. Viime vuosina on ollut pinnalla “multitasking“, eli useiden asioiden tekeminen samaan aikaan, ja tämän ajattelumallin mukaan voidaan tehdä monia asioita yhdellä kertaa. Siitä on tullut melkoisen suosittu filosofia, mutta se ei itse asiassa ole realistinen.

Vaikka ihminen voikin nimittäin tehdä yhtä asiaa samalla kun puuhaa toisen parissa, ja hän voi yhtä asiaa hoitaessaan saada päätökseen toisen askareen, emme aina pysty jakamaan huomiotamme kahden tai useamman asian kesken samalla kertaa.

Miksi näin sitten on? Siksi, että aina on se yksi asia, joka “varastaa” huomiosi, etkä välttämättä tee hyvää työtä kummankaan hoitamasi asian suhteen. Aivosi toimivat paremmin silloin, kun keskityt vain siihen, mikä on aivan suoraan edessäsi.

2. Pidä hauskaa mieltä treenaavien pelien parissa

Voit stimuloida lyhytmuistiasi lukemattomilla tavoilla.  Aivosi pystyvät vastaamaan stimuloinnin lähteisiin ja harjoitteisiin samalla tapaa kuin lihaksesikin tekevät.

Kun opit jotakin uutta, mielesi luo uusia hermostollisia väyliä, ja siten tulee luoduksi enemmän yhteyksiä (aivan kuten metrojärjestelmässäkin tapahtuu – tämä on yksi esimerkki, joka helpottaa asian ymmärtämistä).

Koska mielesi pystyy luomaan uusia väyliä, on hyvin tärkeää antaa sille materiaalia, jotta se voisi rakentaa ne “raiteet”, jotka yhdistävät ajatuksesi.

Miten tämä sitten tapahtuu? Siten, että otat avuksi mieltä treenaavat leikit, arvoitukset ja muut tämän tyyppiset pelit.

3. Käytä kaikkia aistejasi

paranna lähimuistiasi pänttäämällä asioita
Et ainoastaan luo muistoja sillä, mitä näet silmiesi kautta. Itsekin varmasti kannat mukanasi muistoa jostakin tietystä tuoksusta lapsuudessasi, kuten esimerkiksi isoäitisi tuore leipä, tai sitten muistat vaikkapa laulun, jota äitisi sinulle lauloi silloin kun olit peloissasi. Voit käyttää kaikkia aistejasi myös aikuisena!

Jos sinulla on ongelmia muistaa ihmisten nimiä, toista niitä useamman kerran ääneen. Näin tekemällä korvasi auttaa niiden muistamisessa, ja jos haluat muistaa jonkin reseptin, maistele tietoisesti makuja kitalaellasi.

4. Muistitekniikka

Tämä tekniikka pitää sisällään sen, että käytetään sanoja, kuvia tai lauseita assosiaatioiden muodostamisessa, jotta voitaisin parantaa lyhyen aikavälin muistia.

Riimittelykin voi olla tässä suuri apu. Voit keksiä erilaista tietoa kuvaavia lauseita – luo näitä ihan vapaasti.

Voit myös keksiä omia sääntöjä, joissa on sellaista henkilökohtaista tietoa, joka on helppo muistaa, kuten esimerkiksi perheenjäsenen tai sinulle tärkeiden muiden ihmisten nimikirjaimet. Käytä sellaisia yhdistelmiä, jotka on itsellesi helpointa toistaa.

5. Jaottele ja järjestä tietoa

kalenteri

Kun sinun tarvitsee muistaa vaikkapa kymmennumeroinen puhelinnumero, ei ole kovin helppoa yrittää tehdä tätä ihan yhdellä kertaa ilman jaottelua. Kun sen sijaan jaat numerot kahteen tai kolmeen osaan, joissa on neljä tai kolme numeroa, on helpompaa pitää tämä numeroryhmä tallessa mielessä tulevaisuutta varten. Toista jakamiasi numeroita useamman kerran, jotta ne säilyisivät mielessäsi.

Toinen tekniikka, joka voi todella olla hyvä apu, on jaottelu. Kun olit koulussa, opettaja antoi varmasti jossakin vaiheessa tehtäväksi karttojen tekemisen tekstin pääideoiden kuvaamiseksi. Tämä on hyvä menetelmä myös silloin, kun sinun täytyy muistaa paljon asioita aikuisena!

Konkreettiset tiedot ja numerot auttavat mieltämme erittäin paljon.

6. Syö paremmin, jos haluat muistaa paremmin

On aivan ehdottomasti olemassa yhteys sen välillä, mikä ihmisen päivittäinen ruokavalio on ja minkälaista hänen aivotoimintansa on.

Ruokavalio, joka on täynnä Omega-3 -rasvahappoja (näitä löytyy sellaisista ruoista kuten lohesta, maapähkinöistä ja avokadosta) ja kasviproteiineja (hedelmät ja kasvikset), estää ennenaikaista ikääntymistä sekä mielen tai kognitiivisia sairauksia, kuten esimerkiksi Alzheimerin tautia.

7. Nuku paremmin

paranna lähimuistiasi nukkumalla hyvin

Oletko huomannut, että sinun on vaikeampaa muistaa jokin asia silloin, kun ilta on jo pitkällä? Tai että et voi muistaa millään jotakin helppoa asiaa, jos olet nukkunut vain 3-4 tuntia? Näin käy siksi, että aivojesi tarvitsee levätä, jotta ne voisivat saada takaisin voimansa, aivan kuten muidenkin kehosi lihasten tarvitsee.

Kannattaisi pitää yllä terveellistä unirutiinia: sopiva määrä on 7-9 tuntia. Mene nukkumaan ja nouse samaan aikaan joka päivä, ja aina kun voit, ota iltapäivällä pienet nokoset. Älä katso televisiota sängyssä, ja vältä suuria illallisia, sillä tämä tulee tekemään olostasi uneliaan.

8. Liikunta kannattaa

Jos pidät kiinni liikuntarutiinista, sinun on helpompi parantaa lyhytmuistisi kuntoa.

Liikunnan aikana kehosi pumppaa happea, ja tämä “puhdas ilma” tulee pääsemään myös mieleesi. Kun näin käy, pystyt paremmin muistamaan kaiken sen tiedon, jonka saat päivän aikana. Voit harrastaa sykettä nostavaa liikuntaa (pyöräily, juoksu matolla tai ulkona jne.), jotta voisit vahvistaa aivojesi toimintoja.

Oletko huomannut, että lyhytmuistisi ei enää toimi yhtä hyvin kuin ennen? Huolestuttaako asia sinua? Ota käyttöön nämä muutamat neuvot, ja paranna lähimuistiasi helposti arjen rutiineja muuttamalla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Engelhardt, H.; Buber, I.; Skirbekk, V., and Prskawetz, A. (2010). “Social involvement, behavioral risk and cognitive functioningg among older people”, Ageing & Society, 30 (5): 779-809.
  • Mendoza, V. M. (2018). “Envejecimiento activo, mejor vida en la tercera edad”, en Salud y Medicina. Zaragoza (México): UNAM.
  • Salthouse, T. A. (2010). Major issues in cognitive aging. London: Oxford UP.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.