Näin parannat hedelmällisyyttä

Optimoidaksesi raskaaksi tulemista sinun kannattaa pitää painoindeksisi normaalilukemissa. Kannattaa pitää myös mielessä, että paljon urheilevien kehossa vapautuu endorfiineja, jotka voivat vaikuttaa ovulaatioon.
Näin parannat hedelmällisyyttä
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli.

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Jos suunnittelet raskaaksi tulemista ja vauvan saamista, sinun kannattaa valmistaa niin kehosi kuin mielesi tähän projektiin. Aina raskaaksi tuleminen ei ole helppoa ja se voi ottaa aikansa. Jos haluat optimoida raskaaksi tulemisen mahdollisuutta, saat tästä artikkelista vinkkejä ja neuvoja siihen, miten parannat hedelmällisyyttä luonnollisesti.

Raskaaksi tulemiselle on monta edellytystä ja monet seikat voivat haitata hedelmöittymisprosessia. Esimerkiksi ylipaino, epäterveellinen ruokavalio, stressi, ikä ja päivittäiset huonot tavat, kuten alkoholin nauttiminen ja tupakointi voivat vaikeuttaa raskaaksi tulemista. Jopa työpaikalla ja työolosuhteilla voi olla oma vaikutuksensa hedelmällisyyteen. Jos työskentelet toimistossa, jossa istut työpäivän paikoillasi saamatta liikuntaa, voi tällä olla negatiivinen vaikutus raskaaksi tulemiseen. Jos etsit terveellisiä ja luonnollisia tapoja tehostaa kehosi hedelmällisyyttä, lue alta parhaat vinkkimme.

8 vinkkiä hedelmällisyytesi lisäämiseen

Elintapoihin littyvät vinkit

  • Syö terveellisesti. Kehnolla ruokavaliolla voi olla suora vaikutus kuukautiskiertoon ja ovulaatioon. Roskaruoka ja ravinneköyhät ateriat tekevät kehon hedelmällisyydelle hallaa, joten vaihda uppopaistettu pikaruoka kotona valmistettuun ruokaan (käytä oliiviöljyä ruoan kypsentämiseen). Lisää paljon kasvispitoista proteiinia ruokavalioosi esimerkiksi täysjyvän muodossa ja poista liiallinen eläinproteiini, kuten punainen liha. Panosta korkealaatuisiin kasviksiin ja hedelmiin ja karsi ruokavaliostasi liialliset hiilihydraatit, kuten valkoisista jauhoista valmistetut ruuat (pasta, leipä), sokeri, maitotuotteet ja hiilihapotetut juomat. Korvaa limut ja muut makeutetut juomat tuorepuristetulla hedelmämehulla tai raikkaalla vedellä. Älä juo liikaa kahvia vaan pysyttele muutamassa kupissa tai lopeta kahvin juominen kokonaan.
    parannat hedelmällisyyttä
  • Pidä painosi sopivana. Hedelmällisyyteen vaikuttavat hormonit voivat heittää häränpyllyä jos kehon painoindeksi on liian korkea tai liian alhainen. Pitämällä itsestäsi huolta ja varmistamalla, että olet ihannepainossa ja painoindeksisi on normaalissa lukemissa, myös kehosi tuottaa hormoneja tasaiseen tahtiin. Liikapaino voi hormonien lisäksi vaikuttaa munasarjojen toimintaan ja ylipainoiset naiset kärsivätkin usein epäsäännöllisistä kuukautisista.
  • Vältä stressiä. Jos alat tuntea olosi stressaantuneeksi sen takia, ettet näytä tulevan raskaaksi, vaikka olette yrittäneet jo monta kuukautta, kannattaa pitää hetki tauko yrittämisestä ja sen sijaan pyrkiä vähentämään yrittämiseen liittyvää stressiä. Stressillä on huomattavan negatiivinen vaikutus hedelmällisyyteen ja usein stressaantuneet lasta yrittävät pariskunnat onnistuvatkin tulemaan raskaaksi vasta sen jälkeen, kun he lakkaavat yrittämästä ja stressitasot laskevat. Varaa siis itsellesi ja kumppanillesi aikaa rentoutumiseen ja muistakaa, että seksin on tarkoitus olla hauskaa ja mieluisaa, ei pelkkää vauvan yrittämistä. Meditoi, harrasta niitä asioita joista nautit ja vietä aikaa yhdessä kumppanisi kanssa ilman suorituspaineita. Huomaat, että stressitasosi laskiessa alat keskittymään enemmän sekä itsesi että kumppanisi kehon ja mielen tasapainoon ja samalla myös hedelmällisyystasot nousevat entiselleen.
    hedelmällisyyttä
  • Lopeta tupakointi. Jos haluat parantaa mahdollisuuksiasi tulla raskaaksi, kannattaa sinun lopettaa tupakointi. Ethän tupakoisi raskaanakaan, joten miksi sitten yrittäessäsi tulla raskaaksi. Tupakoivat naiset ovat savuttomia naisia alttiimpia keskenmenoille ja tupakoivien lapset altistuvat muita enemmän hengitysteiden ja sydämen toiminnan ongelmille ja sairauksille.

Hedelmällisyyttä lisäävät vinkit

  • Akupunktio. Akupunktiolla on todettu olevan suotuisa vaikutus stressin, hermostuneisuuden ja ahdistuksen hoidossa ja uskotaanpa sen vaikuttavan myös hedelmällisyyteen. Suosittelemme kiinalaista akupunktiota ammattilaisen toteuttamana. Jos et kestä ajatusta neuloista, kokeile joogaa, tai chitä tai meditaatiota hedelmällisyyden tehostamiseen.
  • Tarkkaile ovulaatiokiertoasi. Ovulaation aikana munasolu irtoaa munasarjasta ja kulkeutuu kohtuun hedelmöitystä varten. Ovulaatio on kuukautiskierron hedelmällisin ajankohta eli mahdollisuus tulla raskaaksi on tuolloin suurimmillaan. Ovulaatio voi kestää 24-36 tuntia, mutta vaikka ovulaatio olisikin jo ohi, elävät siittiöt kehossa jopa viisi päivää, jolloin hedelmöitys on mahdollinen ovulaation jälkeenkin. Kohentaaksesi raskaaksi tulemisen mahdollisuutta, suosittelemme seksin harrastamista jopa neljänä päivänä ennen varsinaista ovulaatiopäivää ja kahtena päivänä ovulaation aikana ja sen jälkeen. Apteekeista ja gynekologiltasi saat ovulaatiotestejä, joiden avulla voit määritellä hedelmällisimmät päiväsi kuukaudessa.
    hedelmällisyyttä
  • Vältä raskasta liikuntaa. Painojen nostelu ja kovasti rasittava liikunta (esim. juoksu ja spinning) voivat haitata raskaaksi tulemista, jos niitä harrastetaan jatkuvasti. Kun huhkit salilla tai lenkkipolulla, vapautuu elimistöösi endorfiinia, joka voi hidastaa kehon siirtymistä ovulaatiovaiheeseen.
  • Käy lääkärissä säännöllisesti. Lääkäriltäsi saat neuvoja raskaaksi tulemiseen ja siihen, mitä sinun kannattaa välttää. Jos raskaaksi tuleminen tuntuu hankalalta, kannattaa keskustella asiasta lääkärin kanssa, jotta hän voi sulkea pois sellaiset sairaudet, jotka voivat haitata raskaaksi tulemista. Näitä ovat mm. endometrioosi, kystat ja rakot ja muut sukuelinten vaivat.

Kotikonstit hedelmällisyyden tehostamiseen

  • Lisää ruokalusikallinen vehnänalkiota tai vehnänalkioöljyä ruokavalioosi. Nauti myös ruokalusikallinen porkkanasiemeniä päivittäin.
  • Nauti salaatteja, jotka sisältävät sinimailasta ja merilevää.
  • Nauti lasillinen kurpitsasta valmistettua mehua päivittäin heti kuukautisten päättymisen jälkeen. Viipaloi kaksi kurpitsaa tehosekoittimeen ja kaada sekaan tilkka vettä, sekoita tasaiseksi ja nauti. Tämä tehostaa hedelmällisyyttä.
  • Uuta ruokalusikallinen kuivattuja pelargonian kukkia kuumassa vedessä ja anna jäähtyä. Nauti kaksi lasillista päivässä.
parannat hedelmällisyyttä
  • Lisää teelusikallinen mehiläishunajaa tai kuningatarhyytelöä eli emomaitoa ruokavalioosi. Nauti jogurtin seassa aamupalalla tai kaada smoothien sekaan.
  • Keitä ruokalusikallinen sarsaparillaa, lisää joukkoon kaksi ruokalusikallista maca-jauhetta, voikukan kukinto ja kourallinen nokkosta. Anna kiehua 10 minuuttia, jäähdytä ja nauti pitkin päivää.
  • Aamiaisen ohella voit nauttia lasillisen maitoa, johon sekoitat ruokalusikallisen pellavansiemeniä. Nauti päivittäin.
  • Suosi myös tuoretta appelsiinimehua, johon on sekoitettu tuorepuristettua greippimehua. Nauti päivittäin aamiaisella.
hedelmällisyyttä
  • Lisää ruokavalioosi kupillinen meksikolaisesta damiana-kasvista uutettua teetä. Lehtiä voi käyttää myös kylpyvedessä.
  • Kokeile vadelmateetä ja nauti sitä päivittäin. Vadelman lehdistä uutettu tee on voimakkaan makuista, joten siemaile sitä varovasti.
  • Poistaaksesi mahdolliset munanjohtimen tukokset, nauti kolme kupillista kehäkukkateetä päivittäin.

Raskaaksi tuleminen ei ole aina helppoa ja joskus sen eteen joutuu tekemään töitä. Hedelmällisyyttä on vaikea hallita. Tämän artikkelin vinkeillä valmistat kehoasi raskauteen ja suot hedelmöittymiselle parhaat olosuhteet. Jos olet yrittänyt jo kaikenlaisia keinoja eikä raskaudesta ole tietoakaan, kannattaa varata aika lääkäriin, jossa voitte tarkistaa, onko raskaudelle jokin fyysinen este.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Best, D., Avenell, A., & Bhattacharya, S. (2017). How effective are weight-loss interventions for improving fertility in women and men who are overweight or obese? A systematic review and meta-analysis of the evidence. Human Reproduction Update. https://doi.org/10.1093/humupd/dmx027
  • Cochrane, S., Smith, C. A., Possamai-Inesedy, A., & Bensoussan, A. (2016). Prior to Conception: The Role of an Acupuncture Protocol in Improving Women’s Reproductive Functioning Assessed by a Pilot Pragmatic Randomised Controlled Trial. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2016/3587569
  • Eggert J1, Theobald H, Engfeldt P. Effects of alcohol consumption on female fertility during an 18-year period.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14967377
  • Infertilidad y fertilidad: Actividades de investigación y avances científicos. https://www1.nichd.nih.gov/espanol/salud/temas/infertility/investigaciones/Pages/actividades.aspx
  • Konje, J. C., & Cade, J. E. (2008). Maternal caffeine intake during pregnancy and risk of fetal growth restriction: A large prospective observational study. BMJ. https://doi.org/10.1136/bmj.a2332
  • Louis GM, Lum KJ, Sundaram R, Chen Z, Kim S, Lynch CD, Schisterman EF, Pyper C. Stress reduces conception probabilities across the fertile window: evidence in support of relaxation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11880759
  • Park, J. J., Kang, M., Shin, S., Choi, E., Kwon, S., Wee, H., … Kaptchuk, T. J. (2010). Unexplained Infertility Treated with Acupuncture and Herbal Medicine in Korea. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2008.0600
  • Rich-Edwards JW, Spiegelman D, Garland M, Hertzmark E, Hunter DJ, Colditz GA, Willett WC, Wand H, Manson JE. Physical activity, body mass index, and ovulatory disorder infertility. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9054236
  • Silvestris, E., de Pergola, G., Rosania, R., & Loverro, G. (2018). Obesity as disruptor of the female fertility. Reproductive Biology and Endocrinology. https://doi.org/10.1186/s12958-018-0336-z
  • Fernández Molina, L., Soriano del Castillo, J. M., & Blesa Jarque, J. (2016). La nutrición en el periodo preconcepcional y los resultados del embarazo: revisión bibliográfica y propuesta de intervención del Dietista-Nutricionista. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética, 20(1), 48-60.
  • Moran, L., Tsagareli, V., Norman, R., & Noakes, M. (2011). Diet and IVF pilot study: short‐term weight loss improves pregnancy rates in overweight/obese women undertaking IVF. Australian and New Zealand Journal of Obstetrics and Gynaecology, 51(5), 455-459.
  • Louis, G. M. B., Lum, K. J., Sundaram, R., Chen, Z., Kim, S., Lynch, C. D., … & Pyper, C. (2011). Stress reduces conception probabilities across the fertile window: evidence in support of relaxation. Fertility and sterility, 95(7), 2184-2189.
  • ¿Quieres tener un hijo? Pues ya puedes empezar a tomar estos alimentos. (2018). Retrieved 12 March 2020, from https://www.quironsalud.es/blogs/es/aventura-madre/quieres-tener-hijo-pues-puedes-empezar-tomar-alimentos
  • Esterilidad femenina – Síntomas y causas – Mayo Clinic. Retrieved 12 March 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/female-infertility/symptoms-causes/syc-20354308

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.