Näin pääset eroon sisäänkasvaneista karvoista

Älä käytä pinsettejä sisäänkasvaneiden karvojen poistamiseen, sillä väärin tehtynä se voi johtaa tulehdukseen.
Näin pääset eroon sisäänkasvaneista karvoista

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Monet meistä antaisivat mitä tahansa saadakseen karvankasvun loppumaan kokonaan ja pitääkseen ihon sileänä ja pehmeänä jatkuvasti. Ihmisen iholla kasvaa kuitenkin luonnostaan karvaa, ja jos sen haluaa poistaa, tulee käyttää oikeaoppisia poistomenetelmiä. Neuvoillamme pääset eroon sisäänkasvaneista karvoista, joita syntyy karvojen poiston yhteydessä.

Etenkin herkkäihoiset voivat kokea karvanpoiston hankalana, sillä vahat ja karvojen höyläys voi ärsyttää ihoa ja johtaa sisäänkasvaneisiin, kivuliaisiin karvoihin, jotka punoittavat ikävästi. Jos ihokarvojen poisto on sinulle kivuliasta ja hankalaa, ja kärsit ihoärsytyksestä vahauksen tai muun menetelmän jälkeen, kannattaa kokeilla sokerointia. Sokerointi on hellävarainen karvanpoistomenetelmä, eikä siinä käytetä ärsyttäviä kemikaaleja. Sokerointi koetaan usein myös hyvin kivuttomana menetelmänä.

Jotta ihokarva pääsee kasvamaan tupesta ihon läpi, sen pitää tunkeutua ohuen ihokerroksen läpi pinnalle. Näin ei kuitenkaan aina tapahdu, ja se johtuu siitä, että karva on ohutta tai iho liian paksua. Kun karva ei pääse kasvamaan takaisin ihon pinnalle, se jatkaa kasvamista ihon alla väärään suuntaan ja siitä muodostuu sisäänkasvanut, kivulias karva.

Sisäänkasvaneiden karvojen poistaminen ei ole helppoa ja väärin tehtynä se voi olla kivuliasta ja inhottavaa hommaa. Tässä artikkelissa keskitymme siihen, miten pääset eroon sisäänkasvaneista karvoista sekä ehkäiset ne.

Eroon sisäänkasvaneista karvoista: valitse sopiva karvanpoistomenetelmä

Vahaus ja muut karvanpoistomenetelmät, joissa karva poistetaan kokonaan (karvatuppi mukaan lukien), saattavat johtaa ongelmiin, kuten sisäänkasvaneisiin karvoihin. Vahaus on suosittu tapa poistaa karvat, sillä se pitää karvat poissa viikkojen ajan, jolloin ei ole tarvetta jatkuvaan karvanpoistoon. Etenkin kesäisin vahaus voi olla hyvä vaihtoehto, kun kainalot ja sääret ovat usein näkösällä. Vahaus voi kuitenkin ärsyttää ihoa, eikä se välttämättä toimi kaikilla ihoalueilla tai poista kaikkia karvoja.

Jos kärsit jatkuvasti sisäänkasvaneista karvoista vahauksen tai epiloinnin yhteydessä, kokeile karvojen ajelua höylällä tai poista ne karvanpoistovoiteilla. Nämä ovat vähemmän aggressiivisia tapoja poistaa karvoitus ja vähentävät riskiä sisäänkasvaneisiin karvoihin.

eroon sisäänkasvaneista karvoista

Säännöllinen kuorinta

Yksi helpoista tavoista ehkäistä karvojen sisäänkasvaminen on kuoria iho säännöllisesti kuolleiden ihosolujen poistamiseksi. Ihosolukko voi nimittäin kertyä karvatuppeen ja tukkia sen aiheuttaen tulehduksen ja karvan epänormaalin kasvun. Kuori iho ennen ja jälkeen karvanpoiston.

Voit kuoria kaupasta saatavilla kuorintavoiteilla, valmistaa kuorintavoiteen itse tai käyttää kuorintahanskaa. Kuori iho kerran tai kaksi viikossa suihkun yhteydessä, tämä pitää ihon sileänä ja ehkäisee sisäänkasvaneita karvoja.

Suositeltua lukemista: Parhaat kuorinnat kasvoillesi ja vartalollesi

Päivittäinen kosteutus

Kosteuttamalla ihoa joka päivä ehkäiset sen kuivumista ja muita tavallisia iho-ongelmia. Levitä kosteusvoide suihkun jälkeen, kun kuuma vesi avaa ihohuokosia ja haihduttaa ihon luonnollista kosteutta.

Jos ihosi on kuiva ja kovapintainen, kärsit ehkä muita herkemmin sisäänkasvaneista karvoista, sillä karvojen on vaikea puskea kuivan ja kovan ihokerroksen läpi ihon pinnalle. Kosteuta iho hellävaraisilla voiteilla tai öljyillä.

eroon sisäänkasvaneista karvoista

Kuuma vesi

Karvat kannattaa poistaa kuuman suihkun tai kylvyn jälkeen. Tämä keino sopii hyvin karvojenpoistoon, sillä kuuma vesi pehmittää ihoa ja korkea lämpötila avaa ihohuokoset. Tämä helpottaa karvojenpoistoa, sillä karvan saa nyppäistyä helpommin irti.

Jos karva on sisäänkasvanut, voit asettaa kuuman hauteen ihoalueelle ihoa pehmittämään. Näin karva pääsee puskemaan ihon läpi ja kasvamaan normaalisti.

Paistettu sipuli

Jos sinulla on sisäänkasvaneita karvoja, ja epäilet että karva saattaa muodostaa ikävän punaisen kuhmun iholle, kokeile tätä sipulireseptiä. Paista muutama sipuli pannulla ja aseta ihokarvan päälle. Varo polttamasta ihoa, anna sipulin jäähtyä hetki ennen käyttöä.

Sipulihaude auttaa pehmittämään ihoa ja puhkaisemaan kuhmun, niin että karva pääsee kasvamaan vapaasti.

eroon sisäänkasvaneista karvoista

Vältä pinsettien käyttöä

Kun ihokarva jää ihon alle, saattaa sinun tehdä mieli rikkoa iho ja nyppäistä karva pois pinseteillä. Tämä voi olla vaarallista, sillä jos haavaan pääsee bakteereja, se voi johtaa tulehdukseen tai muihin ongelmiin. Tällöin ihokarvan paikalle voi syntyä arpi.

Jos olet käyttänyt pinsettejä päästäksesi eroon sisäänkasvaneista karvoista ja olet huolissasi tulehduksesta, käytä desinfiointiainetta alueen puhdistukseen ja ihohuokosen parantamiseen. Jos alue tulehtuu, hakeudu lääkärin vastaanotolle.

Käytä aknelääkitystä iholla

Sisäänkasvaneet karvat ovat jossain määrin samanlainen ongelma kuin akne. Etenkin silloin, kun ne tulehtuvat ja täyttyvät mädällä. Sisäänkasvaneiden karvojen tulehdusta voikin siis hoitaa aknelääkkeiksi tarkoitetuilla salisyylihapolla tai bentsoyyliperoksidilla.

Yhdistämällä nämä hoidot kunnolliseen ihon kuorintaan pääset eroon sisäänkasvaneista karvoista nopeasti, sillä lääkkeet hillitsevät tulehdusta ja antavat karvalle enemmän tilaa. Näin karva pääsee kasvamaan takaisin ihon pinnalle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Anand P, Sarin N, Misri R, Khurana VK. Eruptive Vellus Hair Cyst: An Uncommon and Underdiagnosed Entity. Int J Trichology. 2018;10(1):31–33. doi:10.4103/ijt.ijt_61_17
  • Grajqevci-Kotori M, Kocinaj A. Exfoliative Skin-peeling, Benefits from This Procedure and Our Experience. Med Arch. 2015;69(6):414–416. doi:10.5455/medarh.2015.69.414-416
  • Kraft J, Freiman A. Management of acne. CMAJ. 2011;183(7):E430–E435. doi:10.1503/cmaj.090374

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.