Myytit maanis-depressiivisyydestä tulee hävittää

toukokuu 24, 2017
Moni uskoo virheellistä tietoa maanis-depressiivisyydestä, kuten näitä vahingollisia myyttejä, joilla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Opi faktat tätä sairautta koskien, jota tietäisit, kuinka se vaikuttaa ihmisen kehoon ja mieleen.

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on sairaus, johon kuuluu äkillisiä mielialan vaihteluja, joihin ei tunnu olevan mitään selkeää syytä.

Tämä ei kuitenkaan ole täydellinen määrittely kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä eli maanis-depressiivisyydestä. Koskien tätä sairautta on myös laajalti levinneitä myyttejä, ja nämä tulisi nostaa esille ja heittää sitten suoraan romukoppaan.

Joskus käytämme kuvausta ”maanis-depressiivinen” väärällä ja ajattelemattomalla tavalla.

Ehkäpä nämä lauseet kuulostavat tutuilta: ”Ystäväsi vaikuttaa vähän maanis-depressiiviseltä.” ”Miksi olet tuollainen? Olet todella maanis-depressiivinen.”

Nämä lauseet eivät ole ainoastaan haitallisia niille, jotka todella tästä sairaudesta kärsivät, sillä lisäksi ne ovat täysiä myyttejä.

Tällä kertaa haluammekin hävittää eräitä näistä haitallisista uskomuksista – lue lisää, ja saat tietää, mikä EI ole totta maanis-depressiivisyyttä koskien.

Suurimmat myytit kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä

”Se vaikuttaa vain ihmisen mielialaan”

Kun sanomme aiemmin kuvaamiemme kaltaisia asioita, viittaamme vain ihmisen tunteisiin, sillä kuvittelemme, että siitä tässä sairaudessa on ainoastaan kyse.

Tämä on kuitenkin suuri virhe, ja se on myös yksi suurimmista myyteistä, joita maanis-depressiivisyyteen liittyy.

  • Ihminen, jolla tämä häiriö on, omaa myös ongelmia järkevässä ajattelussa ja keskittymisessä, kuten myös muistin kanssa.
  • Samoin saattaa olla ongelmia seksihalukkuudessa sekä muutoksia energiatasoissa. Tämä saattaa saada aikaan masennusta ja alhaista itsetuntoa.

”Tällaiset ihmiset eivät voi elää normaalia elämää”

Tämä on aivan täysi valhe. Ne, joilla on kaksisuuntainen mielialahäiriö, voivat elää täysin normaalia elämää.

Oletko sattunut kuulemaan laulaja Demi Lovatosta? Tällä julkkiksella on diagnoosi kyseisestä sairaudesta, kuten myös monilla muilla tunnetuilla henkilöillä ja taiteilijoilla.

Ongelma maanis-depressiivisyyttä koskien on se, että kyseessä ei ole ihmisen selittämätön räjähtely silloin tällöin. Sairaudesta kärsiville vaikein ongelma on oman ytimen ja tasapainon löytäminen. Heille elämä on joko mustaa tai valkoista, eikä lähes koskaan harmaata.

Lue aiheesta lisää: 6 ahdistusta ja masennusta aiheuttavaa ruokailutottumusta

maanis-depressiivinen

Valehtelisimme jos sanoisimme, ettei tästä sairaudesta kärsivä ihminen tarvitse apua. Jos ihminen haluaa tasapainottaa itse itsensä, kyseessä on hyvin monimutkainen asia, vaikkakaan ei mahdoton. Onkin aina parasta etsiä käsiinsä asiantuntijan apua maanis-depressiivisyyden hoitamiseksi.

Ongelmasta tietoisena oleminen ja joogan harjoittaminen voivat olla suureksi avuksi, kuten myös muiden mielen tasapainottamiseen tarkoitettujen harjoitusten ja aktiviteettien tekeminen, jotka tekevät ihmisen mielestä sopeutuvaisemman ja hallitumman.

”Kaksisuuntainen mielialahäiriö on vain tavallista mielialojen vaihtelua”

Moni ajattelee, että maanis-depressiivisyys on kuin niitä mielialavaihteluja, joita ihminen kokee tietyissä tilanteissa – kun rakastettu henkilö kuolee tai kun hän ei suoriudu hyvin jossakin kokeessa, tai kun hän on muissa vastaavissa arkipäivän tilanteissa.

Nämä ovat kuitenkin hyvin erilaisia asioita. Ne mielialavaihtelut, joita maanis-depressiivisyydestä kärsivällä on, häiritsevät ihmisen elämää ja hänen kykyjänsä, ja ne ovat myös pitkäkestoisia. Ne saattavat lisäksi ilmaantua ilman mitään selkeää syytä.

Esimerkkinä voisi olla se, että sateiset päivät saattavat yleisesti ottaen saada ihmisen mielialan vajoamaan. Tästä sairaudesta kärsivä voivat kuitenkin päätyä masennukseen olipa säätila mikä tahansa.

Samoin on niin, että jos ihmisellä on kaksisuuntainen mielialahäiriö, hän saattaa menettää työpaikkansa siksi, että ei pysty nousemaan ylös sängystä ja lähtemään töihin ajoissa. Näin käy huolimatta siitä, kuinka kovasti hän yrittää, sillä hän on herännyt äärimmäisen surullisena tai alhaisen mielialan kera, mikä vaikuttaa henkilöön fyysisesti.

Lue aiheesta lisää: Mitä tehdä, jos kumppani on maanis-depressiivinen?

”Itsemurha ei ole mikään suuri riski”

käsi

Tämän myytin kanssa tulee olla varovainen. On totta, että kyseisestä sairaudesta kärsivät eivät usein yritä itsemurhaa, vaan sen sijaan he yrittävät hallita tunteitaan erilaisten itseään vahingoittavien tapojen kautta.

Suurin osa maanis-depressiivisyydestä kärsivistä kuitenkin kokee tarvetta mennä tätä pidemmälle ja yrittää laittaa pisteen sille tunnetason vuoristoradalle, jonka he kokevat sekä ottaa tässä avukseen fyysisen kivun.

Itsensä vahingoittaminen fyysisesti on usein vain tapa saada huomio suuntautumaan muualle ja kokea tunnetta hallinnasta. Joskus kuitenkin tilanne menee hyvin pitkälle.

Siksi tämäkin on yksi suuri myytti maanis-depressiivisyydestä kärsiviä ihmisiä koskien, ja sen kanssa tulisi olla erityisen varovainen.

Lue aiheesta lisää: Tunnetko olosi jatkuvasti syylliseksi ja huonotuuliseksi? Kyseessä voi olla masennus

”Ihmiset, joilla on kaksisuuntainen mielialahäiriö, ovat heikkoja”

Moni ihminen, jolla tämä sairaus on, ei välttämättä etsi tilaansa apua, sillä tämän myytin mukaan olet heikko, jos et pysty hallitsemaan tunteitasi.

On kuitenkin niin, että masennus, ahdistus tai mikä tahansa muukin sairaus ei tee sinusta heikompaa kuin toisista.

Itse asiassa totuus onkin aika lailla tämän vastakohta. Ne, joilla on jokin mielenterveyden sairaus, joutuvat tekemään enemmän töitä jokapäiväisen elämänsä eteen ja jotta he voisivat menestyä. Tämä sitten tekee heistä ihmeellisen vahvoja ihmisiä, jotka tarvitsevat vain hiukan apua löytääkseen tasapainon elämäänsä.

Maanis-depressiivisyys on yksinkertaisesti häiriö, jota voidaan hoitaa, jotta ihminen voisi saavuttaa sen tasapainon jota hän tarvitsee.

jooga

Lue aiheesta lisää: Itkemisen tärkeys

Meidän tulee täysin heittää roskikseen nämä myytit kaksisuuntaista mielialahäiriötä koskien. Tällaiset epätodet väitteet estävät sitä, että todella ymmärrettäisimme tätä sairautta ja voisimme auttaa siitä kärsiviä läheisiämme oikealla tavalla.

Jos uskot, että kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä häiriöstä kärsivä on hullu tai saattaa tulla hulluksi koska hänen käytöksensä ei ole ymmärrettävää, asenteesi ei ole kypsä koskien tätä sairautta, joka uuvuttaa siitä kärsivän ihmisen. Sen sijasta tarvitaankin valmiutta ymmärtää ja auttaa asian kanssa kamppailevia ihmisiä ja läheisiä.

UUTISIA VERKOSSA