Myrkyllinen sisäinen dialogi – 11 vahingollista ajatusta

· helmikuu 12, 2017
Tässä maailmassa terveen sisäisen vuoropuhelun ylläpito on ainoa tapasi saada sisäinen rauha.

Olet varmasti kokenut itsekin tämän kiintoisan ilmiön. Me ihmiset emme koskaan lopeta sisäistä vuoropuheluamme, jonka kautta tarkastelemme sisäistä ja ulkoista maailmaamme.

Tämä sisäinen dialogi on se, joka sallii meidän sisäistää sen mitä ympärillämme tapahtuu sekä antaa sille merkitystä. Ja voit arvata, että kyseessä on hyvin tärkeä sen kannalta, mikä henkinen ja tunnetason terveytemme on.

Vaikka tuntuukin siltä, että nämä ajatukset tulevat ja menevät, itse asiassa on olemassa jatkuva vuorovaikutus sen välillä mitä ajatuksemme ovat ja kuinka me käyttäydymme, mitä me tunnemme ja miten reagoimme ympäristöömme.

Kuten Epiktetos sanoi: ”Se ei ole oleellista mitä sinulle tapahtuu, vaan se, kuinka siihen reagoit”.

Terve sisäinen dialogi on yhtä kuin terveellinen elämä

Kolibri kädellä

Hallitsemme omaa kohtaloamme, ja tunnemme ja käyttäydymme arvojemme ja uskomustemme mukaisesti.

Ne tunteet, joita kyseiset uskomukset tai ajatukset aiheuttavat ja jotka tulevat sisäisestä dialogistamme, määrittävät meitä niin paljon, että ne voivat vääristää todellisuuttamme erittäin voimakkaasti.

Näitä ajatuksia ja uskomuksia, jotka vaikuttavat negatiivisesti elämäämme, voivat olla esimerkiksi seuraavat:

  • Tarve saada hyväksyntää toisilta hinnalla millä tahansa.
  • Olon tunteminen huonoksi silloin, kun emme saa mitä haluamme.
  • Uskomus, että me voimme saavuttaa onnellisuuden velttouden tai toimettomuuden avulla.

Seuraavassa on eräitä niistä lauseista, joita ei koskaan tulisi olla sisäisessä vuoropuhelussamme.

1. ”Minun täytyy olla menestyksekäs kaikessa, mitä teen.”

Elämässä on muutakin kuin voittajia ja häviäjiä. Mustavalkoiset ajatukset, jotka perustuvat ajatukselle ”kaikki tai ei mitään”, ovat epäterveellisiä. Epäonnistuminen on usein perusta menestykselle.

Muista, että monet tärkeät keksinnöt, kuten röntgenkuvat ja penisilliini, olivat tulosta useista epäonnistumisista.

Hiukset ovat lehtiä

2. ”Jos epäonnistun tässä, olen epäonnistunut ihminen.”

Tässä pätee sama kuin äskeisessäkin kohdassa: virheiden tekeminen ja epäonnistuminen ovat asioita, jotka usein johtavat menestykseen. Ei ole järkeä ajatella seuraavalla tavalla: ”Jos teen virheen, se tarkoittaa, että epäonnistun”. Sinun täytyy antaa itsellesi mahdollisuus ja oikeus epäonnistua, sillä tällä tavalla voit saavuttaa sen, mikä tarkoituksenasi on tehdä.

3. ”Jos en saa toisten hyväksyntää, en tule olemaan onnellinen.”

Tämä on tavallinen uskomus. On tärkeää, että et tunne itseäsi torjutuksi, mutta ei ole välttämätöntä tai edes mahdollista tulla hyväksytyksi kaikkien taholta. Tämä on tosiasia, joka jokaisen ihmisen tulisi hyväksyä, ja se auttaa meitä hyväksymään itsemme.

4. ”En voi elää ilman sinua. Tarvitsen sinua ollakseni onnellinen.”

Tämän tyyppinen ajattelu tulee siitä harhaluulosta, joka liittyy toisten rakastamiseen ja oman itsen rakastamiseen. Rakkauden tulee olla molemminpuolista, monimuotoista ja puolueetonta, eikä siinä voi olla sitoumuksia.

Jos rakkaus ja riippuvuus ovat olemassa samalla kertaa, ne tulevat tuhoamaan toisensa.

5. ”Jos et ole samaa mieltä kanssani, et ilmeisestikään pidä minusta.”

”Kukaan ei näe arvoani, sillä olen arvoton.” ”Minun henkilökohtainen arvoni riippuu siitä, mitä muut minusta ajattelevat.” Useimmille meistä kritiikki tarkoittaa samaa kuin torjunta.

Kuten Emerson on sanonut: ”Anna minun olla koskaan lankeamatta siihen vulgaariin virheeseen, että kuvittelen olevani vainottu aina silloin, kun joku on eri mieltä kanssani.”

6. ”En voi sietää sitä, kun toiset sanovat minulle mitä minun pitäisi tehdä.”

Meidän tarvitsee tietysti ottaa vastuuta omista teoistamme, mutta meidän ei tulisi kääntää katsettamme silloin, kun toiset tarjoavat meille neuvoja tai mielipiteitä.

Yhteistyö ei estä meitä antamasta arvoa itsellemme sekä vahvistamasta omaa identiteettiämme, vaan se sen sijaan auttaa meitä tulemaan paremmiksi.

Nainen ja lintu

7. ”En ole tarpeeksi hyvä.”

”En pysty siihen. Ei minun kannata yrittää, en koskaan tule pystymään siihen.” Tähän voimme sanoa vain sen, että ei koskaan kannata unohtaa yhtä erittäin tärkeää oletusta elämää koskien yleisesti: Jos uskot enemmän siihen että voit kuin siihen että et voi, tulet olemaan oikeassa.

Tämä tarkoittaa sitä, että haluaminen on samaa kuin pystyminen, ja ensimmäinen askel on yrittää aina uudelleen ja uudelleen.

Se, mitä uskot määrittää sitä, kuinka toimit, ja tämä pätee niin suuresti, että päädyt vahvistamaan sen mitä niin paljon pelkäät, sillä sinä itse tuot asian esille. Kyseessä on kuin itsensä toteuttava ennuste.

8. ”Älä luota kehenkään, ole aina varuillasi.”

Emme luota, sillä tiedämme, että ihmiset tekevät virheitä, ja mekin teemme virheitä, ja me haluamme suojata itseämme virheiden tekemiseltä.

Terve epäluottamus on varmaankin järkevää tietyissä tilanteissa, mutta jätä epäluottamus taaksesi, kun se ei enää ole tarpeen ja aiheuttaa vain vahinkoa. Jos et näin kuitenkaan tee, tulet sulkemaan itsesi toisilta ihmisiltä sekä estämään omaa henkilökohtaista kasvuasi.

9. ”Olen parempi kuin kaikki muut.”

Kukaan ei ole arvokkaampi kuin jokin toinen. Nöyryys on perusta kunnollisuudelle ja kunnialle. Jos tunnet olevasi parempi kuin muut, tulet vain saamaan ylimielisen asenteen, joka ei ole ollenkaan tavoittelun arvoinen asia.

Sokrates on yksi maailman tunnetuimmista filosofeista, ja hän totesi seuraavasti: ”Todellinen viisaus on sitä, että tiedät, ettet ole mitään.” Ristiriitaistako? Ei niinkään, sillä jos asiaa ajattelet, ymmärrät sanoman olevan totta.

10. ”Olen hyödytön.”

Hyödyttömyyttä ei ole olemassa. Jos kuitenkin ajattelet näin, eli pidät itseäsi hyödyttömänä, tulet vain saavuttamaan motivaatiosi laskun sekä sysäämään kunnianhimosi ja kiinnostuksen kohteesi syrjään.

11. ”En ansaitse rakkautta.”

Tähän haluamme sanoa, että me kaikki ansaitsemme parasta.

Kärsimys on välttämätöntä kun joku ottaa meihin etäisyyttä, mutta palaten edelliseen ajatukseen, ainoa todellinen ja aito rakkaus on se, joka on meidän itsemme sisällä.

Tämä ajatus auttaa sinua asettamaan syrjään epärationaalisen tarpeesi saada rakkautta, joka sekoittuu taianomaiseen rakkauden tunteeseen.

Kyyhkyt pään ympärillä

Kaikki lauseet, joissa on hienovarainen viesti siitä, että ”minun tulisi”, ”minun pitäisi olla” tai ”minun pitää olla”, ovat ehdottomasti mahdollisia negatiivisia asioita hyvinvointisi kannalta.

Me voimme välttää näitä ajatuksia siten, että toteutamme seuraavaa:

  • Hyväksy vain todistetut ja havaitut faktat todellisuutena. Jos et ole hyvä jossakin yhtenä päivänä, se ei tarkoita sitä, että olisit hyödytön. Teet elämässäsi satoja sellaisia asioita, jotka todistavat että olet hyödyllinen.
  • Hyväksy todenmukaisina asioina vain ne, jotka tulevat logiikasta ja joissa ei ole ristiriitaa. Jos hyväksyt tässä ristiriidan, tulet vahingoittamaan sitä, kuinka arvostat omaa sisäistä itseäsi.
  • Ole joustava ja valmis muuttamaan omia käsityksiäsi uuden tiedon myötä. Ihmisen tulee omaksua joustava ja suvaitseva tapa ajatella, joka auttaa häntä tuntemaan olonsa paremmaksi ilman että se loisi hänelle esteitä.
  • Ei ole oikein tuomita tai ylistää mitään asiaa ehdottomissa puitteissa. Kun teemme ehdottomia ”kaikki tai ei mitään” -julistuksia, kiellämme täysin kaikki maailmassa olevat mahdollisuudet, ja hyväksymme vain oman todellisuutemme. On viisasta välttää sellaisia ilmaisuja kuten kaikki, ei mitään, ei kukaan, aina ja ei koskaan.
Linnut vapauteen

  • On epäterveellistä tuomita rankoin sanoin, ja onkin viisaampaa käyttää asenteita koskevia käsitteitä. On parempi sanoa ”käyttäydyt hullusti” kuin ”olet hullu”.
  • On tärkeää ajatella asioita mahdollisuuden näkökulmasta, ei sokean varmuuden. ”Se tulee varmaankin olemaan vaikeaa, mutta minä yritän” on selkeästi erilainen lausahdus kuin ”En voi tehdä sitä, enkä koskaan pysty tekemään sitä”.

Saatat kyllä tajuta, että vääristät totuutta, mutta siitä huolimatta et välttämättä voi muuttaa tapaasi nähdä asiat.

Yritä määrittää, mitkä tekijät vaikuttavat tähän, ja etsi aina vaihtoehtoisia näkemyksiä. Tee näin silloinkin, kun olet hyvin varma siitä mitä ajattelet. Etsi ratkaisuja ja todisteita, ja aseta ennusteesi ristiriitaan todellisuuden kanssa.

Jos sinusta tuntuu, että et voi hallita sitä kuinka ajatuksesi vaikuttavat sinuun, ja jos tilanne on liian vaikea, ota yhteys psykologiin, jotta voisit saada sitä tukea, jota tarvitset.

Viitteet:

Ellis, A. (2001). Overcoming Destructive Beliefs, Feelings, and Behaviors: New Directions for Rational Emotive Behavior Therapy. Prometheus Books.