Munasarjojen monirakkulaoireyhtymään saattaa löytyä parannuskeino

elokuu 18, 2018
Viimeisimmissä tutkimuksissa on löydetty mahdollinen parannuskeino munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Tämä tieteen edistysaskel voi osoittautua ilouutiseksi monille tästä oireyhtymästä kärsiville naisille.

Tiesitkö, että yksi viidestä naisesta kärsii munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä (PCOS)? Tässä oireyhtymässä munasarjat tai lisämunuaiset tuottavat normaalia enemmän mieshormoneja.

Monirakkulaiset munasarjat

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä kärsiville naisille saattaa kehittyä myös diabetes, ongelmia aineenvaihdunnassa, sydän- ja verisuonisairauksia ja korkea verenpaine. Yleisimmät oireet ja epämukavuus johtuvat kuitenkin munasarjoihin muodostuvista nesteen täyttämistä rakkuloista, kystista.

naisen tutkimus

Monirakkulaisten munasarjojen oireet:

  • Epäsäännölliset kuukautiset
  • Hedelmättömyys
  • Lantiokipu
  • Painonnousu
  • Akne tai rasvainen iho
  • Liiallinen kasvojen, rinnan, reisien tai vatsan karvoitus
  • Tummanruskeat tai mustat alueet ihossa

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä johtuu androgeenihormonien lisääntymisestä. Siihen liittyy myös insuliiniresistenssiä. Androgeenien suuri määrä on syynä epätoivottuun karvoitukseen kaikkialla kehossa. Lisäksi se aiheuttaa ihon rasvoittumista ja finnejä.

Insuliini puolestaan kontrolloi verensokeria. Kun nämä tasot ovat korkealla, se saa aikaan lisää halua syödä. Näin ollen tästä oireyhtymästä kärsivät naiset ovat tavallisesti ylipainoisia ja lihovat helposti.

Naiset, joiden äideillä on tämä oireyhtymä, saavat sen itsekin todennäköisesti tulevaisuudessa. Se voidaan diagnosoida verikokeilla, lantion tutkimuksella ja ultraäänellä.

Onko munasarjojen monirakkulaoireyhtymään parannuskeinoa?

Valitettavasti useiden lähteiden mukaan tähän oireyhtymään ei ole parannuskeinoa. Lääkärit kehottavat ainoastaan kiinnittämään huomiota ruokavalioon ja liikkumaan, sekä saattavat määrätä lääkkeitä helpottamaan oireita. Yleisin suositus on syödä ehkäisypillereitä kuukautiskierron ja mieshormonien säätelemiseksi sekä aknen pitämiseksi poissa.

Nature Medicine -lehdessä on kuitenkin julkaistu tutkimus, jossa kyseenalaistetaan se ettei tällä oireyhtymällä olisi hoitoa.

Mitä tutkimus kertoo

Kohdun hormonihäiriön ja PCOS:in väliltä on löydetty yhteys.

Uudessa tutkimuksessa selvisi, että Anti-Müller-hormoni (AMH) vaikuttaa eri tavoin raskaana oleviin ja tästä oireyhtymästä kärsiviin naisiin kuin niihin, joilla kyseistä oireyhtymää ei ole.

Tämän hormonin pitoisuus on 30 % korkeampi naisilla, joilla on monirakkulaiset munasarjat, verrattuna terveisiin naisiin. Hiiriin pistetty ylimääräinen AMH sai aikaan sen, että hiirten jälkeläisille kehittyi PCOS aikuisena. Tämä löytö sai tutkijat kiinnostumaan tästä nimenomaisesta hormonista mahdollisen parannuskeinon löytämiseksi.

Tärkeä uutinen on tämä: hoitokeino löydettiin hiirten kohdalla, joten nyt tutkijat haluavat aloittaa farmakologiset kokeilut naisilla myöhemmin tänä vuonna.

munasarjojen monirakkulaoireyhtymä

Hoitoa etsitään

Tutkimusta johtaa Paolo Giacobini Ranskan National Institute of Health and Medical Research -tutkimuslaitoksesta.

Tutkimuksessa monirakkulaisista munasarjoista kärsiviin hiiriin pistettiin setroreliksi-nimistä lääkettä, mikä sai oireet katoamaan.

Tämä saattaa olla loistava uutinen miljoonille tästä vaivasta kärsiville naisille. Useissa tapauksissa nämä naiset joutuvat syömään ehkäisypillereitä haluamattaankin. Jos tämä oireyhtymä voidaan parantaa, myös näiden naisten hedelmällisyys lisääntyisi.

Mene lääkäriin, jos uskot että sinulla on munasarjojen monirakkulaoireyhtymä. On tärkeää pitää huolta terveydestä. Käy lääkärissä myös siinä tapauksessa, jos sinulla on mitään kysymyksiä tai huolia tähän oireyhtymään liittyen.

UUTISIA VERKOSSA