Mitkä ovat vaaleanpunaisen vuodon syyt?
Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Mariel Mendoza
Ellei muita oireita, kuten kipua, kuumetta tai emättimen kutinaa, ole, vaaleanpunainen vuoto johtuu harvoin terveysongelmista. Itse asiassa se on lähes aina normaalia vuotoa, johon on sekoittunut pieni määrä verta. Se on siis tavallista kuukautisten päättymisen jälkeisinä päivinä.
Sitä esiintyy myös joissakin raskauksissa, erityisesti alkuvaiheessa, tai ehkäisypillereiden haittavaikutuksena. Jopa pieni repeämä tai vamma yhdynnän jälkeen voi aiheuttaa sitä.
Joka tapauksessa se ei yleensä aiheuta huolta. On kuitenkin tärkeää tunnistaa vaaleanpunaisen vuodon vakavammat ja harvinaisemmat syyt, kuten emätintulehdus. Tässä on luettelo, johon voit tutustua ja josta voit keskustella lääkärisi kanssa.
Muista, että on aina parempi varata aika gynekologille diagnoosin varmentamiseksi ja oikea-aikaisten neuvojen saamiseksi.
1. Ovulaatio
Kun vaaleanpunaista vuotoa esiintyy syklin keskivaiheilla (noin 2 viikkoa ennen arvioitua kuukautisten alkamispäivää), se vastaa todennäköisesti ovulaation ajankohtaa.
Kun munasolu vapautuu munasarjasta, munarakkula repeää ja hyvin pieni määrä verta pääsee kohtuun. Tämä niukka verenvuoto synnyttää vaaleanpunaisen vuodon, kun se joutuu kosketuksiin normaalin emätinvuodon kanssa. Se on paljon helpompi tunnistaa naisilla, joilla on säännöllinen 28 päivän sykli.
Niillä, joilla kuukautiset ovat epäsäännölliset, voi olla vaikea tietää, milloin ovulaatio tapahtuu. Lisäksi voi esiintyä muita oireita, kuten seuraavia:
- Rintojen arkuus.
- Kipu alavatsassa tai selässä.
- Vatsakramppeja, jotka muistuttavat kuukautiskramppeja.
2. Kuukautisten alku tai loppu
Jos vaaleanpunaista vuotoa esiintyy juuri kuukautisten loppumisen jälkeen, se johtuu jonkin verijäämän poistumisesta. Värin voi odottaa muuttuvan vaaleammaksi ja läpinäkyvämmäksi päivien kuluessa.
Sama ilmiö havaitaan joidenkin kuukautisten alussa. Silloin verta on vielä vähän eikä se tule ulos kirkkaanpunaisena, vaan se näyttää vaaleanpunaiselta.
Tämän vuodon värin arvioinnin sijaan tärkeämpää on verenvuodon kesto ja määrä. Pienempi kokonaismäärä kaikkien kuukautisia vastaavien päivien aikana on hypomenorrea. Sitä vastoin pitkittynyt tai erittäin runsas kuukautisvuoto on hypermenorrea. Kummastakin tilanteesta on keskusteltava lääkärin kanssa.
3. Hormonaaliset epätasapainotilat
Naishormonien pitoisuus veressä muuttuu kuukautiskierron eri vaiheissa. Yksi tärkeimmistä niistä on estrogeeni. Kierron puolivälin jälkeen estrogeenipitoisuus laskee ja progesteronipitoisuus nousee.
Kun progesteroni alkaa laskea, osa kohdun limakalvosta saattaa irrota ennenaikaisesti eli ennen kuukautisten odotettua ajankohtaa, jos hedelmöitystä ei ole tapahtunut. Samoin käy, jos jokin seikka aiheuttaa odottamattoman hormonaalisen epätasapainon. Esimerkiksi jos noudatat rajoittavaa ruokavaliota, harrastat rasittavaa liikuntaa tai jos koet voimakkaan stressin jaksoja.
Huomaat vaaleanpunaista vuotoa tai “valemenkat”, jossa on kevyttä vuotoa milloin tahansa syklin aikana. Sama vaikutus johtuu hormonaalisista sairauksista, jotka eivät ole hyvin hallinnassa, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta.
4. Hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden käyttö
Ei ole selvää, että hormonaaliset ehkäisyvalmisteet muuttavat emättimen mikrobistoa. Tässä mielessä ei voi olettaa, että vuoto luetaan ehkäisypillereiden syyksi.
On kuitenkin totta, että yleinen haittavaikutus on epäsäännöllinen verenvuoto, erityisesti käytön alussa, kolmen ensimmäisen kuukauden aikana. Näin ollen vaaleanpunainen vuoto on mahdollista.
Väärinkäyttö on myös mahdollisuus. Naiset, jotka eivät ota tai aseta lääkettä määrättynä aikana tai jotka unohtavat annoksen, lisäävät metrorrhagian ja pienten tai suurten vuotojen esiintymisen riskiä odottamattomina ajankohtina.
Lue tämäkin: Kiertotietoisuus: miksi oma kuukautiskierto on tärkeää tuntea?
5. Vaihdevuodet
Yleisiä vaihdevuosioireita ovat kivulias yhdyntä, emättimen kutina ja vuoto. Ne kuuluvat yleensä niin sanotun urogenitaalisen oireyhtymän piiriin, jota esiintyy yleensä yli 50-vuotiailla naisilla.
Estrogeenin väheneminen voi johtaa emättimen surkastumiseen. Emättimen kudokset ohenevat ja kuivuvat, mikä johtaa pieniin verenvuotoihin, jotka ilmenevät vaaleanpunaisena vuotona.
Vaarallisin tila olisi kuitenkin kohdun limakalvon liikakasvu. Tähän tilaan liittyy kohdun limakalvon paksuuntuminen, joka voi aiheuttaa verenvuotoa ja keskipitkällä aikavälillä johtaa kohdun limakalvon syöpään.
6. Sukupuoliyhdyntä
Seksin aikainen kitka voi aiheuttaa emättimen limakalvoon pieniä ärsytyksiä tai mikrovammoja, jotka voivat johtaa lievään verenvuotoon. Tämä näkyy selvemmin, jos sinulla on samanaikainen infektio.
Ota huomioon myös joidenkin liukuvoiteiden vaikutus, sillä ne voivat ärsyttää limakalvoa. Kosketuksessa emättimen limakalvoon ne tulehduttavat sitä, ja tunteja tai päiviä käytön jälkeen voi esiintyä epämukavuusoireita sekä lievää verenvuotoa.
7. Vaaleanpunainen vuoto, joka johtuu alkion istutuksesta
Tämä vaaleanpunainen vuoto esiintyy heti ovulaation jälkeen. Tämä johtuu siitä, että hedelmöittynyt munasolu on istutettu kohdun limakalvoon ja raskaus on alkanut.
Istutukset tapahtuvat yleensä 6. ja 7. päivän välillä hedelmöittymisestä eli sen yhdynnän jälkeen, jossa hedelmöittyminen tapahtui. Vaaleanpunainen vuoto osuu tällöin kierron puolivälin ja odotetun kuukautispäivän väliin. Se ei kestä kauan, vaan häviää alle viikossa.
8. Raskaus
Raskauden aikana kohdunkaula muuttuu herkemmäksi ja saattaa vuotaa hieman yhdynnän tai gynekologisen tutkimuksen jälkeen. Tämä vuoto näkyy vaaleanpunaisena. Vaikka se on hyvänlaatuista, on aina hyvä, että se arvioidaan ja diagnosoidaan ajoissa.
Vaikka se on harvinaisempaa, on tilanteita, jotka ovat vakavia äidin ja sikiön kannalta. Varhaisen raskauden aikainen verenvuoto voi alkaa kevyesti ja lisääntyä.
Myöhemmin raskauden aikana kaksi tilannetta, joissa vuoto on vaaleanpunaista, ovat etinen istukka ja istukan irtoaminen. Ensin mainittu tapaus havaitaan yleensä ultraäänitutkimuksilla. Jälkimmäinen tilanne on vakava, ja siihen liittyy kipua, joka etenee nopeasti runsaaksi verenvuodoksi.
Raskauden loppupuolella synnytystä aikaistavan limatulpan poistuminen on jälleen hyvänlaatuinen vaaleanpunaisen vuodon aiheuttaja. Tällöin koostumus on viskoosimainen.
9. Kohdunulkoinen raskaus
Kohdunulkoinen raskaus syntyy, kun hedelmöittynyt munasolu asettuu kohdun ulkopuolelle, yleensä jompaan kumpaan munanjohtimeen. Vaaleanpunainen vuoto voi olla yksi ensimmäisistä oireista.
Se voi olla myös vaaleanruskeaa vuotoa. Kohdunulkoisen raskauden edetessä vuoto muuttuu runsaaksi punaiseksi vuodoksi, joka on ajoittaista tai jatkuvaa.
Oireisiin liittyy vatsakramppeja. Varhainen diagnoosi ehkäisee vakavia komplikaatioita. Usein ainoa mahdollinen lähestymistapa on leikata ja poistaa kyseinen munanjohdin.
10. Synnytyksen jälkeen
Synnytyksen jälkeen voi esiintyä emätinvuotoa. Se on normaali osa toipumisprosessia ja kestää 4-6 viikkoa.
Synnytyksen jälkeisinä alkupäivinä vuoto on kirkkaanpunaista. Se voi sisältää tuoretta verta, kudosta ja limaa. Viikon kuluttua vuoto muuttuu vaaleanpunaiseksi tai vaaleanruskeaksi, ja lopulta se muuttuu valkoiseksi tai keltaiseksi ja häviää kokonaan.
11. Lantionpohjan tulehdussairaus
Lantionpohjan tulehdussairaus aiheuttaa vaaleanpunaista vuotoa johtuen infektiosta, joka voi vaikuttaa kohtuun, munanjohtimiin, munasarjoihin ja muihin lantion rakenteisiin. Sen aiheuttavat yleensä bakteerit; samat bakteerit, jotka aiheuttavat sukupuoliteitse tarttuvia infektioita, kuten klamydiaa ja tippuria.
Oireet voivat vaihdella lievistä vakaviin, ja niihin kuuluvat seuraavat:
- Jatkuva tai ajoittainen alavatsakipu.
- Kipu yhdynnän aikana.
- Epäsäännöllinen emätinverenvuoto.
- Epänormaali emätinvuoto.
- Kivulias virtsaaminen.
- Kuume.
Hoitona määrätään laajakirjoisia antibiootteja, ja on tärkeää kertoa asiasta myös kumppanille.
12. Keskenmeno
On tavallista, että keskenmeno tapahtuu raskauden ensimmäisten 12 viikon aikana. Aluksi vuoto on vaaleanpunaista tai vaaleanruskeaa. Keskenmenon edetessä vuoto muuttuu punaisemmaksi ja raskaammaksi.
Siinä voi olla verihyytymiä ja kudosta, ja muut oireet, kuten kouristukset, voimistuvat. Jos epäilet tätä, hakeudu ultraäänitutkimukseen. Hakeudu myös henkiseen tukeen, sillä nämä ovat mielenterveydelle traumaattisia olosuhteita.
On mahdollista, että vuotoa esiintyy myöhemmin uudelleen. Verenvuoto on yksi yleisimmistä komplikaatioista keskenmenon jälkeen.
13. Emättimen infektiot
Emättimen infektiot voivat johtua sienistä, bakteereista tai viruksista. Vaaleanpunainen vuoto on vain yksi mahdollisuus kaikkien niiden vuototyyppien joukossa, jotka voivat liittyä näihin tiloihin. Lisäksi on havaittavissa muita oireita, kuten seuraavat:
- Alavatsakipu.
- Pahanhajuinen vuoto.
- Kutina ja kirvely.
- Kipu yhdynnän aikana.
- Kuume.
Myös eritteen koostumus ja rakenne vaihtelevat tartunnanaiheuttajan mukaan. Siksi on tärkeää, että otat aina yhteyttä gynekologiin, jos epäilet emätintulehdusta, ja annat viljelynäytteen.
Lue lisää: Välivuoto – mistä se johtuu ja miten sitä hoidetaan?
Mitä tehdä, jos minulla on vaaleanpunaista vuotoa?
Jotta voit löytää vaaleanpunaisen vuodon syyn ja toimia sen mukaisesti, sinun on ensinnäkin arvioitava tilanteesi:
- Jos sinulla on kuukautiset tai ne ovat juuri päättyneet, se voi olla normaalia.
- Jos olet vaihdevuosi-ikäinen, on syytä käydä lääkärin vastaanotolla, jotta voidaan sulkea pois kohdun limakalvoon liittyvät ongelmat.
- Jos olet raskaana ja sinulla on muita oireita, kuten vatsakipua tai vilpitöntä verenvuotoa, hakeudu välittömästi lääkäriin.
- Olitko äskettäin yhdynnässä? Ehkä seksin aikana oli ärsytystä tai traumaa.
- Jos sinulla on ollut keskenmeno, vaaleanpunainen vuoto voi olla osa prosessia.
Tarkista nyt vuodon kesto ja määrä. Jos se on jotain satunnaista ja kevyttä, ei ehkä ole syytä huoleen, mutta jos se on jatkuvaa tai vaihtaa väriä, se saattaa vaatia lääkärin arviointia.
Milloin vaaleanpunaisen vuodon kohdalla on syytä mennä gynekologille?
Ota huomioon seuraavat varoitusmerkit, jotta voit kääntyä lääkärin puoleen, jos niitä ilmenee vaaleanpunaisen vuodon ohella:
- Kuume.
- Pahoinvointi ja oksentelu.
- Pahanhajuinen vuoto, joka voi olla merkki infektiosta.
- Pitkittynyt, yli viikon kestänyt vuoto.
- Voimakas vuoto, joka vaatii useiden kuukautissiteiden tai tamponien vaihtamista lyhyessä ajassa.
- Vatsakipu tai kouristelu, joka ei helpotu fyysisillä toimenpiteillä tai asennon muutoksilla.
Vaaleanpunainen vuoto on lähes aina hyvänlaatuista, mutta pidä sitä silmällä
Vaaleanpunainen vuoto voi johtua useista syistä. Yleisiä hyvänlaatuisia syitä ovat muun muassa kuukautiskierto itsessään, alkuraskaus, seksin aikaiset hankausvammat ja vaihdevuosien hormonimuutokset.
On kuitenkin olemassa varoitusmerkkejä, joiden perusteella voi epäillä vakavampia tilanteita. Voimakkaan verenvuodon, lantion tai vatsan alueen kivun sekä kuumeen tai pahanhajuisen vuodon pitäisi saada sinut hakeutumaan lääkäriin. Tarkkaile vuodon kestoa ja määrää. Jos olet epävarma, hakeudu lääkäriin, niin saat tarkemman diagnoosin.
Ellei muita oireita, kuten kipua, kuumetta tai emättimen kutinaa, ole, vaaleanpunainen vuoto johtuu harvoin terveysongelmista. Itse asiassa se on lähes aina normaalia vuotoa, johon on sekoittunut pieni määrä verta. Se on siis tavallista kuukautisten päättymisen jälkeisinä päivinä.
Sitä esiintyy myös joissakin raskauksissa, erityisesti alkuvaiheessa, tai ehkäisypillereiden haittavaikutuksena. Jopa pieni repeämä tai vamma yhdynnän jälkeen voi aiheuttaa sitä.
Joka tapauksessa se ei yleensä aiheuta huolta. On kuitenkin tärkeää tunnistaa vaaleanpunaisen vuodon vakavammat ja harvinaisemmat syyt, kuten emätintulehdus. Tässä on luettelo, johon voit tutustua ja josta voit keskustella lääkärisi kanssa.
Muista, että on aina parempi varata aika gynekologille diagnoosin varmentamiseksi ja oikea-aikaisten neuvojen saamiseksi.
1. Ovulaatio
Kun vaaleanpunaista vuotoa esiintyy syklin keskivaiheilla (noin 2 viikkoa ennen arvioitua kuukautisten alkamispäivää), se vastaa todennäköisesti ovulaation ajankohtaa.
Kun munasolu vapautuu munasarjasta, munarakkula repeää ja hyvin pieni määrä verta pääsee kohtuun. Tämä niukka verenvuoto synnyttää vaaleanpunaisen vuodon, kun se joutuu kosketuksiin normaalin emätinvuodon kanssa. Se on paljon helpompi tunnistaa naisilla, joilla on säännöllinen 28 päivän sykli.
Niillä, joilla kuukautiset ovat epäsäännölliset, voi olla vaikea tietää, milloin ovulaatio tapahtuu. Lisäksi voi esiintyä muita oireita, kuten seuraavia:
- Rintojen arkuus.
- Kipu alavatsassa tai selässä.
- Vatsakramppeja, jotka muistuttavat kuukautiskramppeja.
2. Kuukautisten alku tai loppu
Jos vaaleanpunaista vuotoa esiintyy juuri kuukautisten loppumisen jälkeen, se johtuu jonkin verijäämän poistumisesta. Värin voi odottaa muuttuvan vaaleammaksi ja läpinäkyvämmäksi päivien kuluessa.
Sama ilmiö havaitaan joidenkin kuukautisten alussa. Silloin verta on vielä vähän eikä se tule ulos kirkkaanpunaisena, vaan se näyttää vaaleanpunaiselta.
Tämän vuodon värin arvioinnin sijaan tärkeämpää on verenvuodon kesto ja määrä. Pienempi kokonaismäärä kaikkien kuukautisia vastaavien päivien aikana on hypomenorrea. Sitä vastoin pitkittynyt tai erittäin runsas kuukautisvuoto on hypermenorrea. Kummastakin tilanteesta on keskusteltava lääkärin kanssa.
3. Hormonaaliset epätasapainotilat
Naishormonien pitoisuus veressä muuttuu kuukautiskierron eri vaiheissa. Yksi tärkeimmistä niistä on estrogeeni. Kierron puolivälin jälkeen estrogeenipitoisuus laskee ja progesteronipitoisuus nousee.
Kun progesteroni alkaa laskea, osa kohdun limakalvosta saattaa irrota ennenaikaisesti eli ennen kuukautisten odotettua ajankohtaa, jos hedelmöitystä ei ole tapahtunut. Samoin käy, jos jokin seikka aiheuttaa odottamattoman hormonaalisen epätasapainon. Esimerkiksi jos noudatat rajoittavaa ruokavaliota, harrastat rasittavaa liikuntaa tai jos koet voimakkaan stressin jaksoja.
Huomaat vaaleanpunaista vuotoa tai “valemenkat”, jossa on kevyttä vuotoa milloin tahansa syklin aikana. Sama vaikutus johtuu hormonaalisista sairauksista, jotka eivät ole hyvin hallinnassa, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta.
4. Hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden käyttö
Ei ole selvää, että hormonaaliset ehkäisyvalmisteet muuttavat emättimen mikrobistoa. Tässä mielessä ei voi olettaa, että vuoto luetaan ehkäisypillereiden syyksi.
On kuitenkin totta, että yleinen haittavaikutus on epäsäännöllinen verenvuoto, erityisesti käytön alussa, kolmen ensimmäisen kuukauden aikana. Näin ollen vaaleanpunainen vuoto on mahdollista.
Väärinkäyttö on myös mahdollisuus. Naiset, jotka eivät ota tai aseta lääkettä määrättynä aikana tai jotka unohtavat annoksen, lisäävät metrorrhagian ja pienten tai suurten vuotojen esiintymisen riskiä odottamattomina ajankohtina.
Lue tämäkin: Kiertotietoisuus: miksi oma kuukautiskierto on tärkeää tuntea?
5. Vaihdevuodet
Yleisiä vaihdevuosioireita ovat kivulias yhdyntä, emättimen kutina ja vuoto. Ne kuuluvat yleensä niin sanotun urogenitaalisen oireyhtymän piiriin, jota esiintyy yleensä yli 50-vuotiailla naisilla.
Estrogeenin väheneminen voi johtaa emättimen surkastumiseen. Emättimen kudokset ohenevat ja kuivuvat, mikä johtaa pieniin verenvuotoihin, jotka ilmenevät vaaleanpunaisena vuotona.
Vaarallisin tila olisi kuitenkin kohdun limakalvon liikakasvu. Tähän tilaan liittyy kohdun limakalvon paksuuntuminen, joka voi aiheuttaa verenvuotoa ja keskipitkällä aikavälillä johtaa kohdun limakalvon syöpään.
6. Sukupuoliyhdyntä
Seksin aikainen kitka voi aiheuttaa emättimen limakalvoon pieniä ärsytyksiä tai mikrovammoja, jotka voivat johtaa lievään verenvuotoon. Tämä näkyy selvemmin, jos sinulla on samanaikainen infektio.
Ota huomioon myös joidenkin liukuvoiteiden vaikutus, sillä ne voivat ärsyttää limakalvoa. Kosketuksessa emättimen limakalvoon ne tulehduttavat sitä, ja tunteja tai päiviä käytön jälkeen voi esiintyä epämukavuusoireita sekä lievää verenvuotoa.
7. Vaaleanpunainen vuoto, joka johtuu alkion istutuksesta
Tämä vaaleanpunainen vuoto esiintyy heti ovulaation jälkeen. Tämä johtuu siitä, että hedelmöittynyt munasolu on istutettu kohdun limakalvoon ja raskaus on alkanut.
Istutukset tapahtuvat yleensä 6. ja 7. päivän välillä hedelmöittymisestä eli sen yhdynnän jälkeen, jossa hedelmöittyminen tapahtui. Vaaleanpunainen vuoto osuu tällöin kierron puolivälin ja odotetun kuukautispäivän väliin. Se ei kestä kauan, vaan häviää alle viikossa.
8. Raskaus
Raskauden aikana kohdunkaula muuttuu herkemmäksi ja saattaa vuotaa hieman yhdynnän tai gynekologisen tutkimuksen jälkeen. Tämä vuoto näkyy vaaleanpunaisena. Vaikka se on hyvänlaatuista, on aina hyvä, että se arvioidaan ja diagnosoidaan ajoissa.
Vaikka se on harvinaisempaa, on tilanteita, jotka ovat vakavia äidin ja sikiön kannalta. Varhaisen raskauden aikainen verenvuoto voi alkaa kevyesti ja lisääntyä.
Myöhemmin raskauden aikana kaksi tilannetta, joissa vuoto on vaaleanpunaista, ovat etinen istukka ja istukan irtoaminen. Ensin mainittu tapaus havaitaan yleensä ultraäänitutkimuksilla. Jälkimmäinen tilanne on vakava, ja siihen liittyy kipua, joka etenee nopeasti runsaaksi verenvuodoksi.
Raskauden loppupuolella synnytystä aikaistavan limatulpan poistuminen on jälleen hyvänlaatuinen vaaleanpunaisen vuodon aiheuttaja. Tällöin koostumus on viskoosimainen.
9. Kohdunulkoinen raskaus
Kohdunulkoinen raskaus syntyy, kun hedelmöittynyt munasolu asettuu kohdun ulkopuolelle, yleensä jompaan kumpaan munanjohtimeen. Vaaleanpunainen vuoto voi olla yksi ensimmäisistä oireista.
Se voi olla myös vaaleanruskeaa vuotoa. Kohdunulkoisen raskauden edetessä vuoto muuttuu runsaaksi punaiseksi vuodoksi, joka on ajoittaista tai jatkuvaa.
Oireisiin liittyy vatsakramppeja. Varhainen diagnoosi ehkäisee vakavia komplikaatioita. Usein ainoa mahdollinen lähestymistapa on leikata ja poistaa kyseinen munanjohdin.
10. Synnytyksen jälkeen
Synnytyksen jälkeen voi esiintyä emätinvuotoa. Se on normaali osa toipumisprosessia ja kestää 4-6 viikkoa.
Synnytyksen jälkeisinä alkupäivinä vuoto on kirkkaanpunaista. Se voi sisältää tuoretta verta, kudosta ja limaa. Viikon kuluttua vuoto muuttuu vaaleanpunaiseksi tai vaaleanruskeaksi, ja lopulta se muuttuu valkoiseksi tai keltaiseksi ja häviää kokonaan.
11. Lantionpohjan tulehdussairaus
Lantionpohjan tulehdussairaus aiheuttaa vaaleanpunaista vuotoa johtuen infektiosta, joka voi vaikuttaa kohtuun, munanjohtimiin, munasarjoihin ja muihin lantion rakenteisiin. Sen aiheuttavat yleensä bakteerit; samat bakteerit, jotka aiheuttavat sukupuoliteitse tarttuvia infektioita, kuten klamydiaa ja tippuria.
Oireet voivat vaihdella lievistä vakaviin, ja niihin kuuluvat seuraavat:
- Jatkuva tai ajoittainen alavatsakipu.
- Kipu yhdynnän aikana.
- Epäsäännöllinen emätinverenvuoto.
- Epänormaali emätinvuoto.
- Kivulias virtsaaminen.
- Kuume.
Hoitona määrätään laajakirjoisia antibiootteja, ja on tärkeää kertoa asiasta myös kumppanille.
12. Keskenmeno
On tavallista, että keskenmeno tapahtuu raskauden ensimmäisten 12 viikon aikana. Aluksi vuoto on vaaleanpunaista tai vaaleanruskeaa. Keskenmenon edetessä vuoto muuttuu punaisemmaksi ja raskaammaksi.
Siinä voi olla verihyytymiä ja kudosta, ja muut oireet, kuten kouristukset, voimistuvat. Jos epäilet tätä, hakeudu ultraäänitutkimukseen. Hakeudu myös henkiseen tukeen, sillä nämä ovat mielenterveydelle traumaattisia olosuhteita.
On mahdollista, että vuotoa esiintyy myöhemmin uudelleen. Verenvuoto on yksi yleisimmistä komplikaatioista keskenmenon jälkeen.
13. Emättimen infektiot
Emättimen infektiot voivat johtua sienistä, bakteereista tai viruksista. Vaaleanpunainen vuoto on vain yksi mahdollisuus kaikkien niiden vuototyyppien joukossa, jotka voivat liittyä näihin tiloihin. Lisäksi on havaittavissa muita oireita, kuten seuraavat:
- Alavatsakipu.
- Pahanhajuinen vuoto.
- Kutina ja kirvely.
- Kipu yhdynnän aikana.
- Kuume.
Myös eritteen koostumus ja rakenne vaihtelevat tartunnanaiheuttajan mukaan. Siksi on tärkeää, että otat aina yhteyttä gynekologiin, jos epäilet emätintulehdusta, ja annat viljelynäytteen.
Lue lisää: Välivuoto – mistä se johtuu ja miten sitä hoidetaan?
Mitä tehdä, jos minulla on vaaleanpunaista vuotoa?
Jotta voit löytää vaaleanpunaisen vuodon syyn ja toimia sen mukaisesti, sinun on ensinnäkin arvioitava tilanteesi:
- Jos sinulla on kuukautiset tai ne ovat juuri päättyneet, se voi olla normaalia.
- Jos olet vaihdevuosi-ikäinen, on syytä käydä lääkärin vastaanotolla, jotta voidaan sulkea pois kohdun limakalvoon liittyvät ongelmat.
- Jos olet raskaana ja sinulla on muita oireita, kuten vatsakipua tai vilpitöntä verenvuotoa, hakeudu välittömästi lääkäriin.
- Olitko äskettäin yhdynnässä? Ehkä seksin aikana oli ärsytystä tai traumaa.
- Jos sinulla on ollut keskenmeno, vaaleanpunainen vuoto voi olla osa prosessia.
Tarkista nyt vuodon kesto ja määrä. Jos se on jotain satunnaista ja kevyttä, ei ehkä ole syytä huoleen, mutta jos se on jatkuvaa tai vaihtaa väriä, se saattaa vaatia lääkärin arviointia.
Milloin vaaleanpunaisen vuodon kohdalla on syytä mennä gynekologille?
Ota huomioon seuraavat varoitusmerkit, jotta voit kääntyä lääkärin puoleen, jos niitä ilmenee vaaleanpunaisen vuodon ohella:
- Kuume.
- Pahoinvointi ja oksentelu.
- Pahanhajuinen vuoto, joka voi olla merkki infektiosta.
- Pitkittynyt, yli viikon kestänyt vuoto.
- Voimakas vuoto, joka vaatii useiden kuukautissiteiden tai tamponien vaihtamista lyhyessä ajassa.
- Vatsakipu tai kouristelu, joka ei helpotu fyysisillä toimenpiteillä tai asennon muutoksilla.
Vaaleanpunainen vuoto on lähes aina hyvänlaatuista, mutta pidä sitä silmällä
Vaaleanpunainen vuoto voi johtua useista syistä. Yleisiä hyvänlaatuisia syitä ovat muun muassa kuukautiskierto itsessään, alkuraskaus, seksin aikaiset hankausvammat ja vaihdevuosien hormonimuutokset.
On kuitenkin olemassa varoitusmerkkejä, joiden perusteella voi epäillä vakavampia tilanteita. Voimakkaan verenvuodon, lantion tai vatsan alueen kivun sekä kuumeen tai pahanhajuisen vuodon pitäisi saada sinut hakeutumaan lääkäriin. Tarkkaile vuodon kestoa ja määrää. Jos olet epävarma, hakeudu lääkäriin, niin saat tarkemman diagnoosin.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Bastianelli, C., Farris, M., Bianchi, P., & Benagiano, G. (2021). The effect of different contraceptive methods on the vaginal microbiome. Expert Review of Clinical Pharmacology, 14(7), 821-836. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/17512433.2021.1917373
- Breeze, C. (2016). Early pregnancy bleeding. Australian family physician, 45(5), 283-286. https://search.informit.org/doi/abs/10.3316/informit.092306183838720
- Bridwell, R. E., Long, B., Montrief, T., & Gottlieb, M. (2022). Post-abortion complications: a narrative review for emergency clinicians. Western Journal of Emergency Medicine, 23(6), 919. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9683756/
- Chacón, C. A. C., Chala, A. F. B., Maldonado, C. A. R., & Barcia, K. A. A. (2022). Enfermedad inflamatoria pélvica. Recimundo, 6(3), 30-36. https://recimundo.com/index.php/es/article/view/1644
- Hendriks, E., Rosenberg, R., & Prine, L. (2020). Ectopic pregnancy: diagnosis and management. American Family Physician, 101(10), 599-606. https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2020/0515/p599.html
- Jin, J. (2017). Vaginal and urinary symptoms of menopause. Jama, 317(13), 1388-1388. https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2614191
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.