Miten hiilihapolliset juomat vaikuttavat terveyteen?

Miten hiilihapolliset juomat vaikuttavat terveyteen?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli.

Viimeisin päivitys: 25 syyskuuta, 2022

Hiilihapolliset juomat maistuvat herkullisen makealta ja raikastavalta etenkin kuumana kesäpäivänä. Hiilihapolliset juomat houkuttelevat monia juomaan limsaa päivittäin niiden kuplien, makeuden ja virkistävän vaikutuksen takia. Hiilihapollisten juomien sokeripitoisuus on nykypäivänä monen tiedossa, joten perinteinen kokis saatetaan korvata sokerittomalla, keinotekoisesti makeutetulla versiolla. Nämä sisältävät sokerittomuutensa takia myös todella vähän kaloreita. Keinotekoisesti makeutetut juomat voivat kuitenkin olla jopa sokeria haitallisempia hampaille ja elimistölle. Miten hiilihapolliset juomat vaikuttavat terveyteen ja kannattaako niitä juoda ollenkaan? Otetaan selvää.

Monien tieteellisten tutkimusten mukaan hiilihapolliset juomat voivat olla haitallisia terveydelle, etenkin suurissa määrissä pitkällä ajanjaksolla nautittuna. Laske hetkeksi kokispullo käsistäsi ja lue lisää siitä, miten hiilihapolliset juomat vaikuttavat elimistöösi.

Mitä hiilihapolliset juomat sisältävät?

Hiilihapollisten juomien (limsat, maustetut kivennäisvedet ja energiajuomat) valmistuksessa sekoitetaan suodatettua vettä, hiilidioksidia, aromeita, makeutusaineita (sokeria, aspartaamia jne.) ja lisäaineita, jotka kontrolloivat ja lisäävät ruuan hapokkuutta saaden aikaan raikastavan tunteen.

Virvoitusjuomissa on hyvin vähän tai ei ollenkaan ravintoaineita. Vaikka ne tuntuvatkin täyttävän vatsaa, ei elimistö saa niistä periaatteessa mitään hyödyllistä käyttöönsä. Alkunsa virvoitusjuomat saivat lääketeollisuudessa, kun niitä kehiteltiin parantaviksi juomiksi esimerkiksi päänsäryn ja ruuansulatuksen vaivojen helpottamiseksi.

Niistä ajoista on kulunut jo kauan ja nykyään limsoja löytyy monissa eri mauissa, väreissä ja muodoissa. Tunnetuimpia merkkejä ovat mm. Coca-Cola, Fanta, Pepsi, 7Up, Mountain Dew ja Sprite. Energiajuomia löytyy myös monia eri merkkejä. Yhdistävänä tekijänä kaikilla näillä on kuitenkin hiilihapot, makeus ja hapokkuus.

Miten ne vaikuttavat terveyteen? Virvoitusjuomien vaikutusta ihmisen terveyteen on tutkittu laajalti, ja etenkin niiden vaikutuksia lapsiin ja nuoriin, jotka ovat yksi suurimmista virvoitusjuomien kohderyhmistä. Alla näet listattuna virvoitusjuomien aiheuttamat haitalliset oireet, jotka vaihtelevat ihmisestä ihmiseen. Oireet esiintyvät etenkin silloin, kun hiilihapotettuja juomia kulutetaan paljon joka päivä.

Oireita, jotka syntyvät liiallisesta hiilihapollisten juomien kulutuksesta

  • Päänsärky
  • Tärinä
  • Sydämen rytmihäiriöt
  • Ahdistus
  • Uniongelmat ja unettomuus
  • Masennus
  • Pahoinvointi ja oksentelu
  • Jatkuva virtsaamisen tarve
  • Luuntiheyden aleneminen (hiilihapolliset juomat vaikeuttavat kalsiumin imeytymistä)
  • Ruokahalun menettäminen

Miten hiilihapotetut juomat vaikuttavat terveyteen?

Uusi tutkimuksia virvoitusjuomien haittavaikutuksista ilmestyy jatkuvasti. Monet terveysalan ammattilaiset suosittelevat hiilihapollisista juomista luopumista kokonaan ja joissakin maissa esimerkiksi energiajuomien myyntiä alaikäisille on rajoitettu.

hiilihapolliset juomat

Vaikutus keskushermoston toimintaan

Monet hiilihapolliset juomat sisältävät korkean pitoisuuden kofeiinia. Kofeiini on piristävä alkaloidi, jota esiintyy luonnossa yli 60 kasvin lehdissä, siemenissä ja hedelmissä. Kofeiini stimuloi keskushermostoa ja sydäntä, joka pitää mielen virkeänä  ja valppaana ja estää väsymyksen syntymistä. Tämän takia monet meistä nauttivatkin kupin tai kaksi kahvia aamuisin, sillä muuten voi tuntua siltä, ettei herää kunnolla.

Kofeiini myös laajentaa verisuonia ja kiihdyttää aineenvaihduntaa. Pieni määrä kofeiinia päivittäin on hyödyllistä terveydelle, mutta suurissa määrissä sen vaikutukset kääntyvät negatiivisiksi. Liiallinen kofeiini aiheuttaa riippuvuuttaa, päänsärkyä, sydämen rytmihäiriöitä, tärinää, ahdistusta ja unettomuutta. Pidä huolta siitä, ettet juo liikaa teetä, kahvia tai hiilihapollisia juomia.

Karsinogeeninen vaikutus

Hiilihapotetuissa juomissa on miellyttävä väri ja maku, ne pysyvät tuoreina pitkään, kunhan pullo tai tölkki pysyy suljettuna, eikä sisältö pääse kontaktiin ilman kanssa.

Pitkä säilyvyys, vahva väri ja maku tarkoittavat ikävä kyllä sitä, että virvoitusjuomat ovat täynnä säilöntäaineita, kemikaalisia lisäaineita ja happoja, jotka voivat olla haitallisia munuaisten toiminnalle. Nämä ainekset kertyvät elimistön kudoksiin ja edesauttavat syöpäsolujen syntymistä ja kasvua, ja voivat johtaa kasvainten syntyyn pitkällä aikavälillä. Karsinogeenistä vaikutusta voi ehkäistä syömällä paljon antioksidantteja, joita saa tuoreista kasviksista ja hedelmistä.

Närästyksen ja refluksitaudin lisääntyminen

Aikoinaan uskottiin, että hiilihapotetut juomat auttavat ruuansulatuksen toimintaa. Nykyään tiedetään, että asia on päinvastoin. Virvoitusjuomien korkea hiilihappopitoisuus lisää mahanesteiden hapokkuutta, mikä osaltaan nopeuttaa ruuansulatusta, mutta myös aiheuttaa inhottavaa poltteen tunnetta mahassa ja ruokatorvessa, lisää närästystä ja jopa refluksitautia (mahan sisällön nousu ruokatorveen).

Hiilihapotettujen juomien nauttiminen voi aiheuttaa jopa kipuja, etenkin niille, jotka kärsivät mahahaavoista ja mahakatarrista. Virvoitusjuomien nauttimista ei suositella niille, jotka kärsivät närästyksestä ja mahan hapokkuudesta.

Hampaiden reikiintyminen

Virvoitusjuomien hiilihappo ja sokeri yhdessä vahingoittavat hampaiden kiillettä ja voivat johtaa reikien syntymiseen. Virvoitusjuomien ainesosat voivat myös aiheuttaa muutoksia makunystyröiden toiminnassa. Etenkin lasten tulee välttää sokerisia juomia ja ruokia, ja kunnollinen hampaidenpesu tulee muistaa suorittaa kaksi kertaa päivässä.

Taipumus ylipainoon

Kaikissa virvoitusjuomissa on suuri määrä sokeria tai makeutusaineita, yhdessä pienessä pullossa limua voi olla kolmesta neljään ruokalusikallista sokeria. Sokerittomat juomat eivät ole sen parempia, sillä ne sisältävät aspartaamia, sakariinia ja sorbitolia. Joidenkin tutkimusten mukaan esimerkiksi aspartaami voi aiheuttaa herkissä yksilöissä päänsärkyä ja migreeniä. Sukroosi ja glukoosi sisältävät paljon kaloreita, mikä voi suurissa määrissä nautittuna johtaa painonnousuun.

Virvoitusjuomien liiallinen käyttö johtaa verensokerin nousuun, haiman tulehdustilaan ja pahimmillaan diabeteksen syntyyn. Elimistön käyttämättä jättämät, ylimääräiset hiilihydraatit puolestaan muuttuvat rasvaksi kudoksissa ja verisuonissa, mikä aiheuttaa ylipainoa ja verisuonien tauteja.

Luuntiheyden alentuminen

Kaiken tämän lisäksi virvoitusjuomat vaikuttavat haitallisesti luuston kuntoon. Kofeiini ja hapot ovat luuston vihollisia, sillä ne hidastavat ja vaikeuttavat luustolle elintärkeän kalsiumin imeytymistä, joka voi pahimmillaan johtaa luuntiheyden pienenemiseen.

Luiden huono kunto voi lopulta johtaa osteoporoosiin eli luukatoon, joka on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava sairaus. Sokerin ja happojen yhdistelmä vaikeuttaa myös raudan imeytymistä, mikä voi aiheuttaa anemiaa ja tekee sinut alttiiksi tulehduksille.

Ole varovainen kevytlimsojen kanssa

Kevytlimsoja markkinoidaan usein sinä terveellisempänä vaihtoehtona, sillä ne sisältävät hyvin vähän, jos ollenkaan kaloreita. Diabeteksen tai painonnousun ehkäisyssä ei kevytjuomista kuitenkaan ole mitään apua.

Monet vaihtavat sokerisen limun keinotekoisesti makeutettuun luullen tekevänsä hyvän päätöksen. Kevytjuomat ovat kuitenkin yhtä addiktoivia ja haitallisia kuin perinteisetkin virvoitusjuomat. Keinotekoiset makeutusaineet ovat yhtä vahingollisia elimistölle suurissa määrissä kuin sokeri. Makeutusaineet vaikuttavat aineenvaihduntaan, voivat johtaa vaurioihin aivoissa, muistinmenetykseen ja aiheuttaa jopa vakavien aivoperäisten rappeuttavien sairauksien, kuten Alzheimerin, syntymistä.

Lopuksi…

vesi

Jätä siis hiilihapotetut juomat hyllyyn ja juo niiden sijaan vettä, kotitekoista tuorepuristettua mehua ja smoothiejuomia. Jos vesi maistuu mielestäsi tylsältä, purista sekaan tippa sitruunan tai limen mehua, tai laita sekaan appelsiinilohkoja, mansikoita, mustikoita tai vadelmia oman maun mukaan.

Etenkin raskaana olevien naisten tulisi välttää hiilihapollisia juomia. Tämä koskee myös niitä, jotka kärsivät ahdistuksesta, rintakehän ongelmista, mahahaavoista, verenkierron häiriöistä, korkeasta verenpaineesta ja migreenistä.

Muista, että terveellinen keho tuottaa terveellisen ja onnellisen mielen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Vartanian, L. R., Schwartz, M. B., & Brownell, K. D. (2007). Effects of soft drink consumption on nutrition and health: a systematic review and meta-analysis. American journal of public health, 97(4), 667–675. https://doi.org/10.2105/AJPH.2005.083782
  • Anjum, I., Jaffery, S. S., Fayyaz, M., Wajid, A., & Ans, A. H. (2018). Sugar Beverages and Dietary Sodas Impact on Brain Health: A Mini Literature Review. Cureus, 10(6), e2756. https://doi.org/10.7759/cureus.2756
  • Chazelas, E., Srour, B., Desmetz, E., Kesse-Guyot, E., Julia, C., Deschamps, V., Druesne-Pecollo, N., Galan, P., Hercberg, S., Latino-Martel, P., Deschasaux, M., & Touvier, M. (2019). Sugary drink consumption and risk of cancer: results from NutriNet-Santé prospective cohort. BMJ (Clinical research ed.), 366, l2408. https://doi.org/10.1136/bmj.l2408

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.