Mitä virtsasi väri kertoo terveydestäsi?

Joskus kannattaa kiinnittää huomiota myös virtsaan. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että virtsan väri vaihtelee värittömän ja keltaisen välillä riippuen kehon nesteytyksestä. Se voi myös kuitenkin kertoa eräistä puutostiloista, joten asian kanssa kannattaa olla joskus tarkkana.
Mitä virtsasi väri kertoo terveydestäsi?
Nelton Abdon Ramos Rojas

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Abdon Ramos Rojas.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Virtsasi väri voi kertoa hyvin paljon sinun terveydestä. Jos haluat analysoida omaa terveydentilaasi paremmin, tämä on itse asiassa yksi kaikkein parhaimmista menetelmistä siihen tarkoitukseen.

Voimme siis päätellä, olemmeko hyvässä kunnossa katsomalla virtsamme väriä, ja tämän on vahvistanut tutkijoiden ryhmä Cleveland Clinic -klinikalla Yhdysvaltojen Ohiossa.

Heidän kehittämänsä menetelmä hyödyntää ohjeistoa, joka auttaa visualisoimaan tarkasti sen, minkä väristä henkilön virtsa on. Virtsan erilaiset mahdolliset värit kertovat paljon ihmisen terveydestä.

Siinä värien valikoimassa, joka ohjeistoon sisältyy, voidaan nähdä kaikki muunnelmat läpinäkyvästä läpikuultavaan keltaiseen, kirkkaaseen ja jopa tummiin väreihin.

Kannattaa myös pitää mielessä, että virtsan väri voi olla vaalenpunainen, punainen, oranssi, vihreä tai jopa liila. Värin antama viesti on joka sävyn kohdalla erilainen.

Katsotaan sitten tarkemmin niitä värejä, joita virtsalla voi olla sekä sitä, mitä ne kaikki kertovat henkilön terveydestä – jatka lukemista ja kiinnitä asiaan huomiota omalla kohdallasi!

virtsaväri taulukko

Väritön

Jos tämä väri on oman virtsasi väri, ehkäpä tässä on kyseessä se, että juot liikaa vettä. Saatat siten tarvita vähennystä päivittäiseen määrääsi, joten yritä nauttia hiukan niukemmin tätä nestettä, ja saat asiat taas kuntoon!

Virtsasi väri:

Keltainen

On erilaisia mahdollisia keltaisen sävyjä, ja ne kertovat hyvin erilaisista asioista terveyteesi liittyen:

  • Vaaleankeltainen: Tämä tarkoittaa sitä, että terveytesi on normaali, ja kehosi on täydellisen nesteytetty. Tämä on hyvä asia, sillä kyseessä on paras väri, joka virtsalla voi olla.
  • Tummankeltainen: Kehosi toimii tavalliseen tapaan, mutta sinun tulee juoda enemmän vettä.
  • Hunajankeltainen: Kehosi ei saa tarpeeksi vettä, ja siten sinun täytyy juoda sitä enemmän.
  • Siirapin tai tumman oluen väri: Jos virtsasi on tämän väristä, se tarkoittaa, että sinulla saattaa olla maksasairaus tai vakava puutteellisen nesteytyksen tila. Juo siis enemmän vettä. Jos virtsasi väri pysyy kuitenkin samana, käy lääkärin vastaanotolla selvittämässä asia.
hoitaja pitää virtsakoetta kädessä

Punainen virtsa

Jos olet syönyt punajuurta tai mustikoita viimeaikoina, on normaalia, jos virtsasi väri muuttuu jonkinlaiseksi punaisen sävyiseksi. Jos et kuitenkaan ole nauttinut näitä ruokia, sinulla on virtsassasi verta.

Tämä ilmiö ei välttämättä ole vakava, mutta se voi myös kertoa jostakin vaarallisesta ongelmasta, kuten esimerkiksi munuaisten sairauksista, kasvaimista, tulehduksista ja muista vastaavista häiriöistä. Joka tapauksessa paras asia, minkä voit tässä tilanteessa tehdä, on käydä lääkärin luona.

Oranssi virtsa

Oranssi virtsa voi johtua useista erilaisista asioista, joita ovat seuraavat:

  • Sinulla ei ole kehossasi tarpeeksi nesteytystä.
  • Se voi olla oire siitä, että et saa kunnollista ravintoa.
  • Lisäksi se voi myös olla oire maksaa koskevasta häiriöstä.
virtsan väri kertoo paljon

Sininen tai vihreä virtsa

Jos virtsasi on tämän väristä, sinun tulee käydä lääkärissä, vaikka tässä onkin kyseessä vain ennalta ehkäisevä asia.

Vihreä tai sininen virtsa voi johtua harvinaisesta perinnöllisestä sairaudesta nimeltään hyperkalsemia. Se saattaa myös olla seurausta siitä, että olet syönyt tiettyjä ruokia tai käyttänyt sellaisia lääkkeitä, jotka ovat saneet aikaan kyseisen sivuvaikutuksen.

Poreileva tai vaahtoava virtsa

Jos tätä tapahtuu vain silloin tällöin, kyseessä ei ole ongelma. Jos kyseinen ilmiö kuitenkin on jatkuva, sinulla saattaa olla liikaa proteiinia ruokavaliossasi tai jokin munuaissairaus.

Kuten aikaisemmin kuvaamissamme tapauksissakin, paras ratkaisu on asiantuntijan luona käynti.

Liila virtsa

Cleveland Clinic -klinikan tutkijoiden mukaan tällaista virtsan väriä ei ole olemassa.

On kuitenkin tehty tutkimuksia, joiden mukaan kyseistä väriä saattaa ilmetä katetroinnin jälkeen, ja yleisesti ottaen tämä väri koskee sellaisia naisia, joilla on munuaisten toimintahäiriöitä.

On kuitenkin äärimmäisen harvinaista, että virtsa on liilaa sävyltään.

Valkoinen virtsa

Jos virtsassasi on valkoisia hiukkasia, tämä tarkoittaa sitä, että sinulla on bakteeritulehdus.

Miehen virtsalla voi myös olla valkoiseen päin menevä sävy seksin jälkeen, ja tätä ilmenee yleensä vanhemmilla miehillä.

Tilanteita, jolloin tulisi ottaa välittömästi yhteyttä lääkäriin

Jos sinulla on jokin seuraavista tilanteista, on tärkeää, että puhut asiasta lääkärille niin pian kuin vain mahdollista:

  • Jos huomaat epänormaalin virtsan värin, eikä tähän ole mitään selitystä, eikä väri myöskään katoa.
  • Jos huomaat virtsassasi verta. Vaikka näin kävisikin vain kerran, kyseessä on tarpeeksi suuri syy käydä asiantuntijan luona.
  • Jos virtsasi on tummanruskeaa, samean vaaleanpunaista, punaista tai ruskeaa, eikä tässä ole kyseessä lääkkeiden syönti.
  • Jos huomaat, että virtsasi on myös hyvin “paksua” tai kuplivaa, sillä tämä saattaa tarkoittaa sitä, että sinulla on jokin ongelma munuaistesi kanssa.

Samalla on hyvä muistaa, että jos virtsallasi on pitkän aikaa voimakas haju, tällöinkin on syytä käydä asiantuntijan luona, eikä asiassa kannata odotella.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Aycock, R. D., & Kass, D. A. (2012). Abnormal urine color. Southern Medical Journal. https://doi.org/10.1097/SMJ.0b013e31823c413e
  • Kavouras, S. A., Johnson, E. C., Bougatsas, D., Arnaoutis, G., Panagiotakos, D. B., Perrier, E., & Klein, A. (2016). Validation of a urine color scale for assessment of urine osmolality in healthy children. European Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1007/s00394-015-0905-2
  • Armstrong, L. E., Maresh, C. M., Castellani, J. W., Bergeron, M. F., Kenefick, R. W., LaGasse, K. E., & Riebe, D. (1994). Urinary Indices of Hydration Status. International Journal of Sport Nutrition. https://doi.org/10.1123/ijsn.4.3.265
  • Raymond, J. R., & Yarger, W. E. (1988). Abnormal urine color; differential diagnosis. Southern Medical Journal. https://doi.org/10.1097/00007611-198807000-00008
  • Zhang, N., Du, S., Zheng, M., Tang, Z., Yan, R., Zhu, Y., & Ma, G. (2017). Urine color for assessment of dehydration among college men students in Hebei, China – A cross-sectional study. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition26(5), 788–793. https://doi.org/10.6133/apjcn.052017.09
  • Meng QH, Handy B, Wagar EA. It’s not easy being blue-green. Ann Lab Med. 2013;33(6):457–458. doi:10.3343/alm.2013.33.6.457
  • Kang KK, Choi JR, Song JY, et al. Clinical significance of subjective foamy urine. Chonnam Med J. 2012;48(3):164–168. doi:10.4068/cmj.2012.48.3.164

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.