Mitä tehdä, kun lapsi puree?

Usein lapsi puree siksi, että hän ei tiedä miten hallita omia negatiivisia tunteitaan. Opettele kohtaamaan tämä ilmiö - nyt kerromme, miten asiaan kannattaa suhtautua.
Mitä tehdä, kun lapsi puree?

Kirjoittanut Thady Carabaño

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

On tavallista, että lapsi puree muita ihmisiä noin 2-3 vuoden ikäisenä. Näin käy siksi, että lapsi alkaa kokea tunteita, joita hänellä ei aiemmin ole ollut (kuten vihaa, turhautuneisuutta tai mustasukkaisuutta), eikä hän osaa suunnata niitä hyvällä tavalla.

Vaikka tämä ei ehkä olekaan vakava ongelma, se voi kuitenkin toistua usein eikä se tietenkään ole mukavaa. Lapsi ei osaa ilmaista tuntemaansa hyvällä tavalla, joten hän puree.

Missä tilanteissa lapsi puree?

Tämän käytöksen ymmärtäminen on avainasia, jotta voisit saada lapsesi lopettamaan kyseisen aggressiivisen käytöksen. Yleisesti ottaen ongelmaa ilmenee silloin, kun lapsi on tuntemattoman henkilön hoidossa tai vanhemmistaan erossa.

Joskus lapsi kuitenkin puree sisaruksiaan tai vanhempiaan. Pureminen on ilmaisu jostakin, ja on tärkeää selvittää mikä on kyseessä. Lapset purevat kodin tilanteista johtuen, ja syynä voi olla mikä tahansa seuraavista:

  • läheisen sukulaisen tai vanhemman kuolema
  • uuden sisaruksen saapuminen ja siihen liittyvä mustasukkaisuus
  • vanhempien ero
  • muutto tai vieras ympäristö
  • väkivallan näkeminen omassa perheessä
  • lapsen olo on turhautunut, yksinäinen tai avuton
  • hän tarvitsee rakkauden osoittamista tai enemmän vapautta
  • hän on poissa tolaltaan tai liiaksi stimuloitunut
  • joku toinen on purrut häntä
  • rakkauden ilmaisu
  • vihan tai pelon ilmaisu

Mitä tehdä, kun lapsi puree?

lapsi puree toisen lapsen sormea

On tavallista, että lapsi puree kun hän on hyvin pieni, mutta luultavasti hän lopettaa tämän käytöksen kasvaessaan. Se, että tiedät ongelman olevan yleinen, ei ehkä lohduta – etenkään jos oma lapsesi on joutunut toisen puremaksi.

Jos olet itse siinä tilanteessa että lapsesi puree toista tai tarhatäti kertoo näin käyneen, ota avuksi seuraavat neuvot. On parasta auttaa lasta pääsemään tästä vaiheesta yli mahdollisimman pian.

Hoida purruksi tullutta lasta, mutta huomioi myös tekijä

Jos lapsesi on purrut toista lasta, tarkista rauhallisesti ja hellävaraisesti puremisen kohteeksi joutuneen tila, mutta huomioi myös syyllinen. Hoida ensin pureman saanutta ja varmista, että hän ei tarvitse lääkärihoitoa.

Varmista, että purija ymmärtää, että pureminen ei ole keino saada sinun huomiotasi. Ota lapsi mukaan “uhrin” hoitamiseen, jotta hän näkee, että hänen tekonsa on aiheuttanut kipua ja vahinkoa.

Älä kohtele purijaa julmasti – tämä saa aikaan vain hänen sulkeutumisensa ja haluttomuutensa selittää, miksi hän käyttäytyi kyseisellä tavalla.

Pysy rauhallisena – älä kurita

Vaikka ei olekaan helppoa pitää vihaa sisällä, kun näet tätä aggressiivista käytöstä lapsella, tässä tulee pysyä rauhallisena. Väkivalta sekä rankat moitteet tai rangaistukset saavat aikaan vain vihaa ja turhautumista, jotka saivat aikaan itse puremisen.

Hellävaraiset ja rauhalliset sanat ovat parhaat, kun selität lapselle että pureminen sattuu ja ettei hänen tulisi toistaa tätä käytöstä enää – huolimatta siitä, kuinka vihainen hän on.

Puhu lapsellesi siitä, miten vihaisena tulee käyttäytyä

Opeta, että hänen tulisi etsiä apua läheisimmältä aikuiselta, kun hän on vihainen. Pureminen on kaikkein tavallisinta päiväkodeissa, ja lapsen tulisi oppia ilmaisemaan tunteensa opettajalle.

Jos toinen lapsi esimerkiksi vie häneltä jotakin, lapsesi tulee osata kertoa tälle että hän ei pidä siitä mitä tämä on tehnyt. Hänen tulisi sitten kertoa opettajalle asiasta, jotta tilanne voidaan ratkaista.

On hyvin tärkeää, että puhut myös opettajalle tai vastaavalle henkilölle. Sinun tarvitsee tietää, kuinka hän suhtautuu aggressiivisuutta tai vihaa sisältäviin tilanteisiin hoitopaikassa.

Käytä positiivista vahvistamista

Positiivisen käytöksen vahvistaminen on parempaa kuin aggressiiviseen käytökseen keskittyminen. Kolmevuotiaana lapsi alkaa nauttia tovereidensa seurasta, ja kun hän leikkii rauhallisesti näiden kanssa, sinun kannattaa ylistää lapsesi hyvää käytöstä.

“Voi, miten kivasti leikit nyt kaverisi kanssa! Tosi hyvä!” Samalla puhu lapsellesi puremisesta. Kun hän syö, selitä että ihminen puree sellaisia asioita kuten leipää ja hedelmiä, ja että kavereita ei tule purra.

Älä koskaan itse pure lasta

Jotkut ihmiset luulevat, että jos he tekevät samoin, lapsi ymmärtää, että pureminen sattuu. Tämä ei todellakaan kannata. Sen sijaan että lapsi oppisi tästä, hän luulee että pureminen on hyväksyttävä tapa päästää oma viha ilmoille.

Lapsellesi antamat esimerkit ovat voimakkaampia kuin mikään, mitä hänelle kerrot. Älä koskaan pure lastasi – edes vitsinä.

Tarkkaile ja mene väliin

lasten huono käytös

Kun lapsi opettelee hallitsemaan itseään, sinun tulee olla valppaana niiden asioiden suhteen, jotka saavat aikaan puremista. Näin pystyt näkemään mikä voi saada aikaan tätä käytöstä, jotta voit estää sitä tapahtumasta.

Heti kun huomaat että lapsesi aikoo purra toista, sinun täytyy olla jämäkkänä. Älä menetä rauhallisuuttasi, ota lapsi pois tilanteesta ja selitä hänelle, että teko on väärä. “On väärin purra, enkä anna sinun purra kaveriasi.”

Lopuksi

Kaikkein tärkeintä on, että muistutat lastasi siitä, että rakastat häntä.

Osoittamasi rakkaus auttaa häntä ilmaisemaan niitä tunteita, jotka aiheuttivat puremista ja hallinnan menettämistä. Tee selväksi, että paheksut tätä käytöstä, mutta ettet koskaan tule lakkaamaan rakastamasta lastasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.