Mitä tehdä kun lapsella on parasiitteja suolistossa

elokuu 5, 2018
Tiedätkö mitä tehdä, jos lapsellasi on parasiitteja suolistossa? Parasiitit ovat hyvin yleisiä ja ne vaikuttavat lapsesi terveyteen. Jos niitä ei hoideta etkä mene lääkäriin, ne saattavat uusiutua milloin tahansa.

Kerromme tämän päivän artikkelissa mitä tehdä jos lapsellasi on parasiitteja eli loisia suolistossa. Ne ovat hyvin yleisiä ympäri maailman ja niitä tulee vastaan monilla lapsilla. Yleisimpiä suoliston parasiitteja ovat mm. lapamato ja kihomato.

Parasiitteja voi tulla kaiken ikäisille lapsille, mutta yleisimmin niitä löydetään alle 14-vuotiailta. Jos huomaat lapsesi olevan rauhaton öisin ja hänellä on epämukava olo, on hyvä tietää, että nämä ovat suoliston parasiittien aiheuttamia oireita.

Mitä tehdä kun lapsella on parasiitteja

1. Vie lapsi lääkäriin

Jos epäilet että lapsellasi on parasiitteja, vie hänet suoraan lääkäriin.

Parasiiteista ei ole vaikea päästä eroon; itse asiassa se on yleisempi ongelma kuin mitä luuletkaan. Noudata ohjeita tarkasti kohta kohdalta, jotta voit ehkäistä sitä tapahtumasta uudelleen.

lääkäri tarkistaa vauvaa

Kun lapsella on matoja, todennäköisesti koko perheellä on matoja. Siksi kaikkien tulee noudattaa hoito-ohjeita. Lue meidän hyödylliset ja käytännölliset vinkkimme tästä:

  • Kaikkien perheenjäsenten tulee kylpeä aamuisin. Tämä auttaa poistamaan suuren määrän parasiittien munia.
  • Kädenlämpöiset kylvyt ja salvat auttavat vähentämään ärsytystä ja kutiamista. 
  • Vaihda kaikkien alusvaatteet päivittäin ja vaihda lakanat usein. Tämä vähentää tartuntaa ja uudelleen sairastumista.
  • Pidä kynnet lyhyinä ja harjaa ne puhtaaksi kynsiharjalla.
  • Kaikkien perheenjäsenten tulee pestä käsiä usein, etenkin vessakäyntien jälkeen ja ennen ruoanlaittoa.

Tämä kannattaa lukea: 6 oiretta suolistomadoista

2. Tarkkaile lapsen ruokavaliota

Olet varmaan kuullut myytin parasiiteista ja makean nauttimisesta, että kun lapsi haluaa yhtäkkiä makeisia, se tarkoittaa että hänellä on parasiitteja suolistossa. Tämä ei pidä paikkansa.

Toki on hyvä pitää silmällä mitä lapset syövät. Makeisten syöminen ei ole merkki parasiiteista suolistossa, mutta se ei myöskään ole hyväksi heidän terveydelleen.

vauva syö sosetta

Kun peset ruokia, kuten hedelmiä ja vihanneksia, käytä vain puhdasta vettä, jossa ei varmasti ole pöpöjä eikä bakteereita. Tämä on todennäköisin tapa, jolla lapset saavat parasiitteja.

On totta, että on hyvä pitää silmällä mitä lapsi syö, mutta ruoka ei ole ensimmäinen syyllinen, kun etsitään parasiittien syntyperää.

Parasiitteja tulee enimmäkseen puistojen hiekasta, leikkipaikoilta, uima-altaista, vessanpöntön reunoilta, leluista, käsistä ja kynsienalusista. Siksi on elintärkeää opettaa lapsellesi hyviä hygieniatapoja.

3. Tarkkaile lapsen unenlaatua

Parasiittien munat kulkeutuvat suun kautta ja menevät ruoansulatusjärjestelmään ja kuoriutuvat ohutsuolessa. Parasiittien toukat kehittyvät vasta kun ne ovat paksusuolessa. 

Muutamaa viikkoa myöhemmin naaras tulee suoliston päähän ja tulee ulos muniakseen lisää munia. Tämä tapahtuu öisin.

lapsi nukkuu sängyssään

Tämä aiheuttaa levottomia unia, ärsyyntyneisyyttä, painajaisia, hampaiden narskuttelua ja jopa unissakävelyä. Siksi on tärkeää tarkkailla kuinka lapsesi nukkuu.

Mikäli huomaat joitain näistä oireista, tarkasta lapsesi peräaukon suu ja sukupuolialueet. Voit myös katsoa lähemmin lapsesi ulostetta näkyykö siellä pieniä, valkoisia viiruja.

Loppupäätelmä

Tiedätkö onko lapsellasi parasiitteja?

Tämä on hyvin yleinen ongelma maailmalla, mikä vaikuttaa terveyteen ja lapsen unen laatuun. Jos sitä ei hoideta oikein tai et mene lääkäriin, tartunta voi uusiutua milloin tahansa.

Lapset eivät ole ainoita, jotka saavat parasiitteja. Kun yksi perheenjäsen on saanut tartunnan, on todennäköistä että muutkin ovat saaneet tartunnan. Onneksi sitä voi hoitaa nopeasti ja helposti. Kun tartunta on saatu kuriin, pidä jatkuvasti yllä hyvää hygieniaa. Näin pidät parasiitin loitolla ja samalla muutkin tartuntataudit, jotka voivat vaikuttaa koko perheeseen.

UUTISIA VERKOSSA