Mitä tehdä, jos kumppani on maanis-depressiivinen?

Kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivät voivat viettää normaalia elämää jos he jatkavat hoitoaan. Tämän häiriön ymmärtäminen sekä sen tietäminen, kuinka voit auttaa sairaudesta kärsivää kumppania, ovat äärimmäisen tärkeitä asioita, jos itse olet tällaisessa suhteessa.
Mitä tehdä, jos kumppani on maanis-depressiivinen?

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kaksisuuntainen mielialahäiriö vaikuttaa ihmisen tunteisiin. Maanis-depressiivinen ihminen kärsii sairaudesta, joka usein onkin haitaksi ihmissuhteissa – tämä koskee etenkin romanttisia suhteita.

Parisuhteen aikana maanis-depressiivinen henkilö saattaa kokea myönteisiä tai negatiivisia asioita. Jos olet itse tällaisessa parisuhteessa, on tärkeää ymmärtää mikä oma roolisi on. On myös olennaista, että jatkat kumppanisi tukemista.

Tärkein asia on olla kärsivällinen sekä olla se ihminen toiselle, jolta hän saa tunne-elämän tasapainoa. Sinun tulee siis tietää, että maanis-depressiivisillä ihmisillä on sellaisia käytöskuvioita, jotka eivät ole heidän oman tahtonsa tulosta.

Jatka lukemista ja saat tietää tarkemmin, mitä maanis-depressiivisen ihmisen kumppanin tulee tietää.

Mikä kaksisuuntainen mielialahäiriö on?

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on hyvin yleinen psykiatrinen häiriö, johon kuuluu masennuksen jaksoja, jotka vaihtelevat euforian jaksojen kanssa.

Monissa tapauksissa nämä jaksot muuttuvat kroonisiksi, joten niistä kärsivät tulevat tarvitsemaan lääkehoitoa koko loppuelämänsä ajan.

Tämä häiriö saattaa olla perinnöllinen, vaikka sitä geneettistä häiriötä joka kyseisen sairauden aiheuttaa, ei vielä olekaan voitu määrittää. Häiriön syyt ovat siis tuntemattomat, mutta uskotaan, että ne ovat tulosta monista hermosto-biologisista sekä psykososiaalisista tekijöistä.

Mitä voit tehdä, jos kumppanisi on maanis-depressiivinen?

Jos olet sellaisen ihmisen kanssa parisuhteessa, jolla on kaksisuuntainen mielialahäiriö, tämä ei tarkoita sitä, että sinun tulisi toimia toisen hoitajana sekä asettaa oma elämäsi kakkossijalle. On monia asioita, joita voit tehdä kumppanisi vuoksi ilman, että sinun tarvitsisi lyödä itseäsi laimin.

On tärkeää, että autat kumppaniasi tunnistamaan häiriön oireet

Sinä olet jatkuvasti kumppanisi tukena, joten kuka muu pystyisi paremmin tunnistamaan sen, mitä kumppanillesi tapahtuu? Hetki kerrallaan saat tarpeeksi kokemusta, jotta voisit tietää, milloin kriisi tai sairauden uusiutuminen tapahtuu.

Tällä tavalla on helpompi toimia jo etukäteen, jotta ongelmia voitaisiin välttää paremmin.

Toimi yhteistyössä lääkärin kanssa

Sinä olet täydellinen tiedonlähde lääkärille, jotta kumppanisi edistystä voitaisiin jatkuvasti arvioida.

Jos kommunikoit hyvin lääkärin kanssa, voit saada kaiken mahdollisen irti jokaisesta käynnistä. Yritä olla piilottamatta mitään yksityiskohtia, ja kirjoita ylös ne asiat joita pidät tärkeänä, jos sinun tarvitsee.

Älä suojele kumppaniasi liikaa

maanis-depressiivinen puoliso

Jos olet ylisuojeleva kumppanisi suhteen, et saa tehtyä mitään hyvää. Kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivä viettää suurimman osan ajastaan samalla tavalla kuin ilman tätä sairautta elävä ihminen, eli hän viettää yleensä normaalia elämää.

Kun kumppanisi on vakaa, älä rajoita omaa itsenäisyyttäsi tai omia velvollisuuksiasi.

Kun hän sitten saa manian tai masennuksen jakson, on tärkeää olla hänen kanssaan niin paljon kuin vain mahdollista. Tällä tavalla voit estää itsetuhoisaa käytöstä.

Älä kritisoi kumppaniasi

Saatat kritisoida kumppaniasi ilman, että itse huomaat sitä. Yritä muistaa, että sinä olet yksi niistä ihmisistä joihin hän luottaa kaikkein eniten.

Muista aina se, että oireet joita kumppanisi kokee, ovat todellisia. Hän ei halua kärsiä tästä häiriöstä, ja hän saattaa tehdä parhaansa pystyäkseen toipumaan.

Varmista, että kumppanisi ottaa lääkkeensä

lääke maanis-depressiivisyys

Sinun tulisi vahtia, että kumppanisi ottaa lääkkeensä oikealla tavalla. On sellaisia tapauksia, joissa potilas alkaa tuntea olonsa paremmaksi ja päättää sitten, ettei hän enää jatka lääkehoitoaan.

Jos potilas lopettaa osittain tai täysin lääkkeiden syönnin ilman että lääkäri on päätöksessä mukana, seurauksena saattaa olla uusiutuminen tai pahempi tilanne.

Kuinka voit huolehtia omasta itsestäsi, jos kumppanisi on maanis-depressiivinen?

Suuren osan ajasta unohdat ehkä antaa itsellesi aikaa jotta voisit ladata akkusi, sillä huolehdit toisesta ihmisestä.

On hyvin tärkeää että annat aikaa itsellesi, ja sinun saattaa olla tarpeen pohtia terapian aloittamista. Kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön ei ole olemassa parannuskeinoa, joten muista se, että kyseessä on asia, joka tulee olemaan olemassa koko kumppanisi loppuelämän ajan.

Sinun tulee varmistaa, että voit huolehtia teistä molemmista tiettyjen jaksojen aikana, ja siksi onkin äärimmäisen tärkeää, että sinulla on perheesi ja ystäviesi tuki, sillä nämä ajat voivat joissakin tilanteissa olla hyvin vaikeita.

Jos sinusta tuntuu, että alkaa olla hyvin vaikeaa elää kumppanisi maanis-depressiivisyyden kanssa, on hyvä idea puhua terapeutille.

Sinulla ei ole syytä tuntea syyllisyyttä. Tästä häiriöstä kärsivän kumppanin kanssa eläminen voi olla hyvin vaikeaa joillekin ihmisille. Tämän vuoksi on tarpeen etsiä monenlaisia apukeinoja, jotta tilannetta voitaisiin kohentaa.

Mitä tulisi tehdä, jos kumppanilla on kriisi?

Kaikkein tärkein asia on se, että olet tietoinen siitä, haluaako kumppanisi tai pystyykö hän vahingoittamaan itseään tai ympärillään olevia.

Sinun tulisi etsiä apua nopeasti, jos sinusta tuntuu että et pysty ottamaan tilannetta haltuusi. Vältä kumppanisi yksin jättämistä kriisin aikana – vältä sitä kaikin keinoin – ja yritä saada yhteys hänen lääkärinsä niin pian kuin vain mahdollista.

Kun puhut asiantuntijalle, pyydä häntä antamaan oma henkilökohtainen numeronsa, mikäli tarvitset joskus hänen apuaan kriisin aikana.

Jos huomaat, että kumppanillasi on yksi tai useampi tässä artikkelissa kuvatuista oireista, kannusta häntä käymään lääkärissä ja aloittamaan hoito. Näin voitte molemmat nauttia yhteisestä elämästänne enemmän.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Young, A. S., & Fristad, M. A. (2015). Bipolar Disorder. In Encyclopedia of Mental Health: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-397045-9.00002-1
  • Kara, N., & Einat, H. (2014). Bipolar disorder. In Behavioral Genetics of the Mouse Volume II: Genetic Mouse Models of Neurobehavioral Disorders. https://doi.org/10.1007/CBO9781107360556
  • Geddes, J. R., & Miklowitz, D. J. (2013). Treatment of bipolar disorder. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(13)60857-0
  • Grunze, H., Vieta, E., Goodwin, G. M., Bowden, C., Licht, R. W., Azorin, J. M., … Kasper, S. (2018). The World Federation of Societies of Biological Psychiatry (WFSBP) Guidelines for the Biological Treatment of Bipolar Disorders: Acute and long-term treatment of mixed states in bipolar disorder. World Journal of Biological Psychiatry. https://doi.org/10.1080/15622975.2017.1384850

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.