Mitä teen jos kumppani pettää?

Vaikka ajattelisit tietäväsi tarkalleen mitä tekisit kumppanin pettäessä, tämän sitten todella tapahtuessa tunnet varmasti epävarmuutta.
Mitä teen jos kumppani pettää?

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Saatat ajatella tietäväsi tarkalleen, mitä teet jos kumppani pettää sinua: tietysti jättäisit hänet! Mutta kun totuuden hetki sitten tulee, tilanteeseen saattaa liittyä monia epäilyksiä etkä tiedäkään miten toimia. Tämä on täysin normaalia.

Kun odottamaton tilanne tulee eteen, tunteet sumentavat arviointikyvyn. Tunnet yhtäkkiä olevasi hukassa etkä näe enää tilannetta riittävän etäältä.

Jotkut neuvot on hyvä pitää mielessä uskottomuutta koskien.

Mieti rauhassa ennen päätöksen tekemistä

Kuten sanoimme, tunteet tulevat sumentamaan arviointikykysi. Et osaa reagoida, ja kumppani saattaa pyydellä anteeksi ja anella toista mahdollisuutta. Mutta älä hätiköi, vaan mieti rauhassa.

Voit sanoa kumppanillesi, että tilanne on niin odottamaton ettet osaa ajatella selkeästi juuri nyt, saati tehdä mitään päätöksiä. Saattaa silti olla hyväksi puhua tunteistaan jollekulle luotettavalle henkilölle. Tämä henkilö ei kerro sinulle miten sinun tulisi toimia, hän on vain kuuntelevana korvana ja antaa tukea tänä vaikeana aikana.

pettäminen ja sitä seuraava ero

Näin näet tilanteen etäämpää, selvität ajatuksiasi ja annat tunteidesi rauhoittua. Vasta sitten tiedät mitä haluat tehdä: joko päättää suhteen tai antaa toisen mahdollisuuden. Tästä pääsemmekin seuraavaan kohtaan.

Jos kumppani pettää minua, pitäisikö hänelle antaa toinen mahdollisuus?

Jos kumppanisi pettää sinua, älä ainakaan anna hänelle toista mahdollisuutta heti, hätiköiden ja ajattelematta. Mieti asiaa rauhassa, sillä useimmiten ihmiset antavat uuden mahdollisuuden vain saadakseen kumppaninsa maistamaan omaa lääkettään tai voidakseen syytellä kumppania tämän virheestä jatkuvasti päin näköä.

Yksi huomioitava asia toisen mahdollisuuden antamisessa on se, että terapia on ehdoton. Vaikka ajattelisitkin voivasi antaa anteeksi ja olla kantamatta kaunaa, saatat valehdella itsellesi. Terapiaan meneminen voi auttaa sinua luottamaan taas suhteeseesi, hyväksymään tapahtuneen ja menemään eteenpäin vahvempana. Ilman näitä asioita toinen mahdollisuus saattaa olla tuomittu epäonnistumaan.

Mieti arvojasi

Sinun tulisi miettiä arvojasi uudelleen aina silloin tällöin. Mitä ajattelet uskottomuudesta? Ajatteletko siitä edelleen samalla tavalla kuin aiemmin vai onko jokin muuttunut? Tätä kannattaa pohtia uudelleen ja toimia sen mukaan.

Jos uskottomuus on edelleen sinusta mahdotonta hyväksyä, sen anteeksi antaminen johtaa vain suhteeseen täynnä kipua, riitoja ja jatkuvaa epäluottamusta. Tässä tapauksessa suhde kannattaa katkaista kerralla eikä katsoa taaksepäin.

jäätävä halaus

Tämän päätöksen tekeminen tulee sattumaan, se on varmaa. Mutta se, ettei elä omien vakaumustensa mukaisesti ja hyväksyy jotakin omien arvojensa vastaista, satuttaa vielä enemmän ja pidempään.

Älä pysy yhdessä vain lasten takia

Yksi syy, jolla kumppanukset perustelevat yhdessä pysymistä, ovat lapset vaikka se olisi vastoin heidän omia arvojaan. Kumppanit sanovat esim. “Jos lapsia ei olisi, jättäisin hänet” tai “Lapseni tarvitsevat ehjän perheen.”

Tämä on vain tekosyy välttää eroaminen, sillä lapset ottaisivat aina mieluummin onnelliset vanhemmat, eronneetkin, kuin yhdessä elävät ja jatkuvasti riitelevät sellaiset. Onnettomien vanhempien lasten kokemat mahdolliset ongelmat tulevaisuudessa voivat olla hyvin vakavia.

Jos kumppanisi siis pettää sinua, ensiksi sinun tulisi olla tekemättä hätäistä päätöstä, ottaa etäisyyttä ja tarkastella tapahtunutta vasta sitten. Tämän jälkeen sinun tulisi pohtia omia arvojasi uudelleen ja lopulta tehdä tarkkaan harkittu päätös.

Kaikki ihmissuhteet tulisi rakentaa vakaalle pohjalle. Mitä mieltä sinä olet uskottomuudesta? Pystyisitkö antamaan pettämisen anteeksi?


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.