Mistä kehosi yrittää kertoa sinulle, kun vatsaan sattuu?

Jos vatsaan sattuu pidempään, on parasta mennä lääkäriin ja saada diagnoosi ja hoitoa.
Mistä kehosi yrittää kertoa sinulle, kun vatsaan sattuu?

Viimeisin päivitys: 25 huhtikuuta, 2019

Sattuuko ylävatsaasi? Ylävatsakipua kutsutaan myös epigastriseksi kivuksi. Toisin sanoen ylävatsan kipualue sijaitsee navan ja rintakehän välissä. Vaivaa ei pidetä huolestuttavan ongelmana, vaikka useat ihmiset tulevat lääkärin vastaanotolle sen vuoksi. On tärkeää, että opit tuntemaan omaa kehoasi ja tulkitsemaan sen lähettämiä signaaleja, sillä vatsakipu voi johtua monesta eri syystä. Muistathan, että vatsasi voi oireilla sekä fyysisten että psyykkisten aiheuttajien takia. Kun vatsaan sattuu, mitä kehosi yrittää kertoa sinulle?

Kun vatsaan sattuu – vatsakivun mahdolliset aiheuttajat

Ruoka-allergiat

Ruoka-aineallergiasta kärsivän vatsaan sattuu, esim. laktoosin vuoksi.

Joiden ruokien jälkeen olo vatsassa tuntuu epämiellyttävältä joko samantien tai muutaman tunnin jälkeen. Yleisimmät aiheuttajat ovat laktoosi ja gluteeni.

Molemmissa tapauksissa kipu tuntuu pitkään ruuan syömisen jälkeen. Yritä tunnistaa, mikä ruoka-aine aiheutti sinulle kipua, jotta voit välttää sen syömistä ja korvata sen jollain muulla.

Stressi tai kiukku

Voimakkaat tunteet, kuten raivo, viha tai stressi voivat mennä suoraan vatsaan ja se voi tuntua kipuna. Etenkin jos se on kerran tapahtunut, se tulee helposti uudestaan.

Hermojärjestelmäsi ja ruuansulatusjärjestelmäsi ovat suoraan yhteydessä tunteisiisi. Kun kehosi stressihormonien taso on korkealla tarpeeksi pitkään, se voi aiheuttaa tulehdusta suolistossa ja ripulia.

Poista stressiä säännöllisellä joogalla: 5 joogaliikettä ahdistuksen ja stressin torjuntaan

Roskaruuan liiallinen syöminen

Liiallinen roskaruuan syöminen aiheuttaa vatsaongelmia ja -kipuja.

Liiallinen roskaruuan syöminen, joka sisältää paljon epäterveellistä rasvaa, sokeria tai tulisia mausteita, voi aiheuttaa vatsakipua etenkin vatsan vasemmalla puolella.

Kipu kestää niin pitkään, kunnes ruoka on kokonaan sulanut. Jos ruuan sulaminen elimistössäsi kestää liian pitkään, se voi aiheuttaa pahoinvointia ja jopa oksentamista.

Ruuansulatushäiriöt

Ruuansulatusvaivat eli ammattikielellä dyspepsia aiheuttavat kipua vatsan keskiosissa.

Tämä johtuu useimmiten närästyksestä ja ilmasta heti syömisen jälkeen. On arvioitu, että 5-11 % ihmisistä kokee ruuansulatusvaivoja liiallisen juomisen jälkeen tai jos he ovat syöneet liian nopeasti.

Kuukautiset

PMS- oireet voivat aiheuttaa alaselkäkivun lisäksi vatsakipuja.

Kuukautisia edeltävä oireyhtymä eli PMS-oireet tarkoittavat fyysisiä ja hormonaalisia oireita, joita nainen kokee kuukautiskierron lopussa. Yleensä kipua esiintyy alaselässä, mutta monet kokevat kipua vatsassaan.

Vatsakipu voi kestää kuukautiskierron loppuun asti. Suosituksena on pysyä aktiivisena, syödä terveellisesti ja nukkua tarpeeksi.

Vatsatulehdus

Mistä tietää, onko vatsassa tulehdus? Sen on voinut aiheuttaa ruuasta saatu parasiitti, bakteeri tai virus.

Oireet riippuvat siitä, mistä bakteerista on kyse. Oireita voivat olla kirvely, kipu, väsymys, ruokahaluttomuus tai jopa kuume.

Tulehdusta voi hoitaa luonnollisin keinoin, mutta jos oireet ovat voimakkaat tai kipu jatkuu pitkään, on parasta mennä suoraan lääkäriin.

Ummetus

Vatsaan voi sattua ummetuksen takia.

Kiireinen elämäntyyli tuottaa keholle stressiä ja vähäkuituinen ruokavalio ja nesteiden puute voi aiheuttaa ummetusta.

Estä ummetusta liikkumalla aktiivisesti, lisäämällä viljoja ja kasviksia ruokavalioosi ja juomalla vähintään kaksi litraa vettä päivittäin.

Jos ongelma ei mene pois, pyydä apteekista tai lääkäriltäsi laksatiiveja.

Refluksitauti

Kun mahalaukun hapot kulkevat väärään suuntaan ruokatorvea ylöspäin, tuntuu polttavaa ja terävää kipua vatsasta nieluun asti.

Lievää refluksitautia hoidetaan vaihtamalla ruokavaliota. Oireita ehkäistään välttämällä rasvaisia ja mausteisia ruokia, suklaata ja kahvia, nauttimalla kevyitä illallisia ja lisäten runsaasti kuituja ruokavalioon.

Lääkityksen sivuoireet

Lääkekuurin aikana on hyvä tutustua lääkityksen sivuoireisiin, sillä ne saattavat aiheuttaa vatsakipua. Ne saattavat aiheuttaa tulehdusta ja epämiellyttävää tunnetta ruokatorvessa.

Kun ruuansulatuskanavassa on liikaa happoa, se heikentää vatsan sisäpintaa ja aiheuttaa kipua, jopa mahahaavoja jos hapon määrä on suuri.

Ota kehosi välittämät viestit vakavasti. Vatsakivun takana on monia aiheuttajia ohimenevästä ongelmasta aina vakaviin vatsahaavoihin.

Huom. Luonnolliset hoitokeinot tai antibiootit auttavat joissain tapauksissa, kun toiset vaativat leikkausta. Jos vatsaan sattuu oudolla tavalla, älä odota, vaan mene suoraan lääkäriin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Hausdorf, K. (1995). ALLTAGLICHES PRAXISSYMPTOM: MAGENBESCHWERDEN. Munchener Medizinische Wochenschrift. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.1037/14194-002
  • Schulz, M., Helmstadter, A., & Braun, R. (1994). Consultation of stomach complaints | DAS BERATUNGSGESPRACH AM BEISPIEL: MAGENBESCHWERDEN. PZ Prisma. https://doi.org/10.1038/ng830

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.