Mistä käsien turvotus johtuu?

Joskus kädet voivat turvota niin, että sormukset painautuvat ihoon ja tuntuvat tiukoilta. Sormet voivat näyttää paksuilta ja oudon värisiltä. Mistä tämä johtuu? On olemassa muutamia syitä siihen, miksi kädet turpoavat ja vaikka suurin osa näistä syistä on täysin vaarattomia, ne voivat joskus olla merkki jostakin sairaudesta. Jatka lukemista ja tutustumme näihin syihin tarkemmin.

Miksi sormet turpoavat?

Turvotus käsissä

Sormien turpoaminen on yleinen vaiva, joka johtuu usein harmittomista syistä. Joskus kädet voivat alkaa kihelmöidä ja turvota vaikka kävelylenkin yhteydessä. Yleensä kihelmöinti johtuu verenkierron kiihtymisestä, kun sydän pumppaa verta käsiin – joskus tämä aiheuttaa turpoamista.

Toisaalta jos vain yksi sormi on turvonnut, kyseessä voi olla vamma tai tulehdus. Jos kätesi turpoavat säännöllisesti, on hyvä tutkia, mikä sen aiheuttaa, sillä joskus turvonneet sormet ovat merkki nivelsairauksista. Sormien turvotus voi johtua esimerkiksi näistä syistä:

  • Vamma tai vaurio sormessa. Löitkö kätesi vahingossa johonkin? Puriko koira sinua? Ehkä viilsit sormeesi vahingossa ruokaa laittaessasi? Yleensä tällaiset vammat ovat selkeä syy turvotukseen ja kipuun, mutta joskus voit satuttaa kätesi johonkin huomaamattasi. Tunteja myöhemmin sormet alkavat turvota, etkä ymmärrä, mistä se johtuu.
  • Vaurioitunut nivelside tai rusto. Jos työnkuvaasi kuuluu tiettyjen liikkeiden jatkuva toistaminen käsillä ja sormilla tai raskaiden esineiden liikuttelu, voivat sormet vaikuttaa turvonneilta työpäivän päätteeksi. Rasitusvammat voivat aiheuttaa turvotusta ja vahingoittaa jänteitä ja rustoa.
  • Limapussintulehdus tai bursiitti. Limapussit (bursat) ovat nesteen täyttämiä pusseja, joita kehossa on noin 160. Ne vähentävät lihasten, jänteiden tai luiden välistä hankausta ja tasaavat rasitusta. Liiallinen rasitus sekä toistuvat pienet iskut tai revähdykset voivat kuitenkin saada limapussit ärtymään ja tulehtumaan. Tämä kivulias vaiva ilmenee usein sormien nivelissä, ja joskus tulehtuneeseen kohtaan voi syntyä pieni, kipeä kuhmu. 
  • Rannekanavaoireyhtymä. Tämä kivulias vaiva on yleinen etenkin naisilla. Rannekanavaoireyhtymässä ranteen läpi kulkevaan hermoon kohdistuu painetta, mikä johtaa sormien turpoamiseen, tunnottomuuteen ja jäykkyyteen. Kipu voi olla kovaa.
  • Hyytelörakko. Rakkulakasvain eli ganglio on hyytelömäistä, kirkasta eritettä sisältävä tarkkarajainen pyöreähkö kyhmy tai patti nivelen tai jänteen kohdalla sijaitseva nivelkapselin tai jännetupen pullistuma. Se on eräänlainen hyvänlaatuinen kasvain. Sen syntymiseen vaikuttavat esimerkiksi tapaturma tai nivelärsytys.
  • Tulehdus. Tulehdus voi aina olla selkeä syy sormien turpoamiseen. Streptokokki voi aiheuttaa vakavaa turvotusta sormissa ja aiheuttaa kipua ja kuumetta.
  • Kynsivallintulehdus. Tämä on selkeä vain yhteen sormeen liittyvä tulehdus. Kynsivallintulehdus aiheuttaa kovaa kipua ja turvotusta etenkin tulehtuneen kynnen alueella. Kynsi voi mätiä.
  • Nivelreuma. Nivelreuma on valitettavan yleinen vaiva, ja se tulisi aina pitää mielessä, mikäli kärsit jatkuvasta turvotuksesta, jäykkyydestä ja kivusta sormissa. Nivelreuma on krooninen sairaus, joka vaikuttaa kehon niveliin, usein se ilmenee etenkin sormissa. Nivelreuma aiheuttaa kipua ja turvotusta.
  • Bakteeriperäinen niveltulehdus. Tämän tyylinen tulehdus nivelessä on tartuntatauti ja joskus vaikea erottaa nivelreumasta, sillä sen oireet ovat yleensä samat. Varaa aika lääkäriin, mikäli epäilet tulehdusta tai reumaa. 

Jos enemmän kuin yksi sormi on tulehtunut, tulee sinun tarkkailla oireita. Tarkista molemmat kädet: onko kyseessä vain yhden sormen turpoaminen, vai esiintyykö sitä myös muissa sormissa? Jos koko käsi on turvonnut, se johtuu yleensä verenkiertoon liittyvistä ongelmista tai kämmenluiden vioista. Jos turvotusta esiintyy vain yhdessä sormessa, tarkasta kynnen kunto ja mieti sitten, oletko mahdollisesti iskenyt käden huomaamattasi johonkin tai kärsinyt jonkun hiljattaisen vaurion. Turpoaminen voi johtua niinkin vaarattomasta asiasta kuin hyönteisen puremasta. Jos turvotus jatkuu 5 päivää kauemmin, varaa aika lääkäriin.

Miten sormien turvotusta voi hoitaa?

Inkivääri auttaa turvotukseen

Jos turvotus jatkuu monta päivää, käänny lääkärin puoleen. Jos kyseessä on ohimenevä vaiva, voit hillitä turvotusta näillä luonnollisilla hoidoilla:

1. Kylvetä sormia kylmässä ja kuumassa rosmariinivedessä. Rosmariini sopii loistavasti nivelten ja ruston kipuilun ja turvotuksen hoitoon. Sekoita kaksi tuoreen rosmariinin oksaa kuumaan veteen ja upota turvonnut sormi tai koko käsi veteen kolmen minuutin ajaksi. Toista hoito heti uudestaan kylmällä vedellä. Vaihtele kylmän ja kuuman veden välillä, tämä parantaa verenkiertoa ja turvotus vähenee. Viimeistelläksesi hoidon voit hieroa turvonneita käsiä muutamalla tipalla rosmariiniöljyä. 

2. Jos epäilet, että turvotus johtuu bakteeritulehduksesta, hiero valkosipulinkynttä tulehtuneelle alueelle. Valkosipuli on luonnollinen antibakteerinen aines, joka helpottaa tulehdusta ja turvotusta.

3. Inkivääristä valmistettu kääre. Inkivääri helpottaa turvotusta nopeasti. Raasta muutama pala tuoretta inkivääriä ja sekoita kuumaan veteen. Upota turvonneet sormet tai käsi seokseen muutamaksi minuutiksi. Poista raastettu inkivääri vedestä ja aseta turvonneelle alueelle, kääri sideharsoon ja anna imeytyä 10 minuuttia. Älä paina liian kovaa. Tämä helpottaa tulehdusta varmasti.