Löydä itsellesi positiivinen itsetuntoharjoitus
Itsetunto ei ole kevyesti otettava asia. Mitä enemmän rakastat ja kunnioitat itseäsi, sitä parempi elämänlaatusi on. On tärkeää muistaa, että ajatuksesi ja tunteesi vaikuttavat suoraan myös fyysiseen terveyteesi. Itsetuntoa voi harjoittaa – löydä itsellesi positiivinen itsetuntoharjoitus tämän artikkelin vinkeillä.
Esimerkiksi ihminen, joka ei pidä itsestään, ei ole niin kiinnostunut tarkkailemaan ruokavaliotaan kuin sellainen henkilö, joka on tyytyväisempi itseensä. Rakastatko ja kunnioitatko itseäsi? Pidätkö siitä, millainen olet ihmisenä? Jos vastaus jompaankumpaan kysymykseen on “ei” tai “en ole varma”, kokeile noudattaa seuraavia tapoja parantaaksesi itsetuntoasi ja näin ollen elämänlaatuasi. Löydä itsellesi sopiva itsetuntoharjoitus seuraavien neuvojen avulla.
Positiivinen itsetuntoharjoitus
Hiljennä negatiivinen sisäinen äänesi
Huono itsetunto on pääosin peräisin asioista, joita sanot itsellesi. Koko maailma saattaa kritisoida moniakin puolia elämässäsi, mutta jos olet sinut itsesi kanssa, millään sellaisella ei ole väliä.
Jos taas kritiikki ja sabotointi tulee sinulta itseltäsi, mitkään tekemäsi asiat eivät ole hyviä. Saatat olla kiltein ja ystävällisin ihminen maan päällä, mutta silti koet, ettei se riitä.
Sisäisen äänen hiljentäminen tarkoittaa, että lakkaat sanomasta itsellesi asioita kuten:
- “Olen ruma”
- “Minusta ei ole mihinkään”
- “En ole tarpeeksi hyvä”
- “Kukaan ei tule pitämään minusta”
Tämä ei ole helppoa, sillä sisäinen äänesi puhuu silloinkin, kun et ajattele mitään. Tärkeää on kuitenkin tiedostaa se tapa, jolla puhut itsellesi. Tulet huomaamaan, että tämä itsetuntoharjoitus alkaa vähitellen muokata paremmaksi sitä, miten havainnoit itsesi.
Lakkaa odottamasta hyväksyntää muilta
Riippuuko itsetuntosi siitä, mitä mieltä muut ovat sinusta? Tietenkin haluat perheesi ja ystäviesi antavan sinulle hyväksyntänsä, mutta sinun ei tule olla riippuvainen siitä ollaksesi onnellinen.
Sinun on tärkeää oppia tekemään omat päätöksesi sen perusteella, mitä haluat ja tarvitset. Joskus tämä tarkoittaa sitä, että kuljet ihan omaa polkuasi. Ja se on OK. Se on osa kasvua ja kehittymistä ihmisenä.
Tärkein itsetuntoharjoitus on tehdä asioita, jotka tekevät sinut onnelliseksi.
Liikunta
Liikunta toimii yleisesti ottaen hyvänä harjoituksena itsetunnolle. Ensinnäkin se saa aikaan endorfiinien erittymisen, mikä tekee olon rennommaksi ja tyytyväisemmäksi. Lisäksi kehon hyvä fyysinen kunto saa sinut tuntemaan olosi paremmaksi.
Aloittaminen voi olla ensin vaikeaa, mutta kun hyvistä tavoista on muodostunut rutiini, niitä on vielä vaikeampi lopettaa! Suosittelemme aloittamaan varovasti, jos et ole vielä tottunut runsaaseen liikuntamäärään.
Sinun kannattaa liikkua 30 minuuttia joka päivä, mutta voit aloittaa tekemällä vain 10-15 minuutin treenejä muutaman ensimmäisen viikon ajan.
Lue myös: Eroon löysistä käsivarsista
Opettele hyväksymään itsesi
Saatat kuvitella, että sinussa on valtavia vikoja tai heikkouksia verrattuna sinua ympäröiviin ihmisiin. Saatat olla oikeassa, mutta sinun on opittava hyväksymään itsesi sellaisena kuin olet. Erityispiirteesi, ominaisuutesi ja vikasi tekevät sinusta ainutlaatuisen.
Joskus saattaa olla aivan liian vaikeaa hyväksyä sitä, ettet ole täysin sellainen kuin haluat. Mutta kannattaa muistaa, että sinussa on myös erikoisominaisuuksia, jotka ovat muille tärkeitä. Sen sijaan, että surisit asioita, jotka elämästäsi mahdollisesti puuttuvat, tai murehtisit painoasi tai työtäsi, jota vihaat, yritä alkaa arvostaa asioita, joita sinulla jo on.
Itsetuntosi paranee, kun kykenet kiittämään perheestäsi, ystävistäsi ja kaikista hyvistä asioista elämässäsi. Joskus myös vain asioiden katsominen toisesta näkökulmasta tekee onnellisemmaksi.
Ole sosiaalinen
Itsetunnon parantamisen kannalta on tärkeää, että sinulla on sosiaalinen tukiverkosto. Kun tiedät, että rinnallasi seisoo ihmisiä, se antaa sinulle tarvitsemasi turvallisuuden ja luottamuksen tunteen.
Lisäksi ajan viettäminen perheen ja ystävien kanssa auttaa vähentämään stressiä. Muista, että stressi vaikuttaa negatiivisesti sydän- ja verisuonijärjestelmään. Käytä aikaa ystävien kanssa jutteluun, luoden ja jakaen muistoja, jotka kestävät läpi elämän.
Varmista, että ympäröit itsesi ihmisillä, jotka ovat positiivisia ja kannustavia. Negatiivinen palaute ja myrkylliset ihmissuhteet ovat itsetuntosi pahimpia vihollisia.
Tee lista ominaisuuksistasi ja arvoistasi
Yksi vaikeimpia asioita on olla reilu itseään kohtaan. Kun kykenet näkemään itsesi rakkaudella ja hyväksymään sen, mitä olet, itsetuntosi kasvaa. Voit aloittaa itsetuntoharjoituksella, joka koostuu listan luomisesta omista hyvistä puolista.
Aluksi se on vaikeaa. Jos koet olevasi jumissa, kysy apua joltakulta läheiseltä ystävältä tai sukulaiselta. Huomaat, että rehellisen keskustelun jälkeen sinulla on selkeämpi kuva niistä ominaisuuksista, jotka tekevät sinusta ainutlaatuisen.
Tarkista lista silloin tällöin ja lisää sinne uusia ominaisuuksia sitä mukaa, kun löydät niitä. Tällä tavoin voit lukea listan aina uudestaan läpi joka aamu ja muokata sitä tarpeen vaatiessa. Älä aseta itsellesi mitään rajoituksia: kaikki ominaisuudet ovat tärkeitä.
Vältä täydellisyyden tavoittelua
Sinussa on vikoja aivan kuten kaikissa muissakin. Terveen itsetunnon kannalta tärkein tekijä on oppia hyväksymään nämä luonteesi viat. Tulet vain onnettomaksi, jos yrität päästä eroon kaikista huonoista puolistasi.
Jos keskityt niihin liikaa, jossain vaiheessa kykenet näkemään elämäsi vain siitä perspektiivistä. Tämä on epätervettä eikä hyödytä sinua mitenkään. Parasta on vain lakata huolehtimasta vioistasi.
Ensimmäisessä vaiheessa asetetaan itselle rajat suunnitelmia tehdessä. Älä yritä tehdä sellaista, mikä on ulottumattomissasi – keskity elämään hetkessä.
Terve itsetunto on onnellisen elämän perusta
Työstä omaa itsetuntoharjoitusta. Jos koet, ettei elämäsi ole sellaista kuin haluaisit, sinun on yritettävä tavoitella sitä. Tee se kuitenkin niin, että voit elää jokaisen päivän täysillä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Jordan, C. H., Zeigler-Hill, V., & Cameron, J. J. (2015). Self-Esteem. In International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-097086-8.25090-3
- Baumeister, R. F., & Outline, C. (1999). Self-Concept, Self-Esteem, and Identity. In Self. https://doi.org/10.1016/B978-012134645-4/50027-5
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.