Miksi vauvat nukkuvat vain äidin ollessa läsnä?

On varsin normaalia, että vauvat nukkuvat paremmin äidin ollessa lähellä ja se on lisäksi yleisempää kuin olisit uskonutkaan. Monet äidit kuitenkin orientoituvat opettamaan vauvan nukkumaan yksin jo heti syntymästään.
Miksi vauvat nukkuvat vain äidin ollessa läsnä?

Kirjoittanut Thady Carabaño

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Moni äiti on varmasti pohtinut väsyneenä ja itkuisena huonosti nukutun yön jälkeen, miksi vauva ei saa nukuttua yksin omassa huoneessaan. Vastaus on kuitenkin varsin yksinkertainen, sillä vauvat nukkuvat luonnollisesti paremmin oman äitinsä läsnäollessa. Vauvahan on loppujen lopuksi viettänyt yhdeksän kuukautta äitinsä kohdun lämmössä, eikä siis vastasyntyneelle vauvalle tämä seikka paljoa muutu syntymänkään jälkeen.

Vauvan sekava unirytmi on normaalia

Vauvat tarvitsevat paljon fyysistä kontaktia tunteakseen olonsa turvalliseksi ja rauhalliseksi. Tämä tunne muistuttaa vauvaa samasta turvallisuuden tunteesta, jota vauva tunsi jo kohdussa ollessaan. Siksi erityisesti vastasyntynyt vauva tarvitsee huomattavan paljon kontaktia niin herätessään, hereillä ollessaan, nukahtaessaan kuin nukkuessaankin.

Turvallisuuden tunne, jota vauva siis koki kohdussa jo ennen syntymää, tulee myös seuraamaan häntä syntymän jälkeen. Vastasyntyneiden läheisyyden kaipuulla viitataan usein syntymän jälkeiseen niin sanottuun “toiseen yhdeksään kuukauteen”, jonka aikana vauva tarvitsee alituista hoivaa ja huomiota. Lisäksi lapsen unirytmi alkaa usein tasaantua vasta 5-6 vuoden ikäisenä.

Vauva voi hyötyä vanhempien kanssa nukkumisesta

Jotkut vanhemmat opettavat vauvaa nukkumaan yksin omassa huoneessaan jo vastasyntyneenä, siinä missä toiset antavat vauvan nukkua samassa huoneessa ensimmäisten kuukausien ajan, ennen kuin siirtävät vauvan omaan huoneeseensa.

Vauvat eivät vielä pysty käsittämään ajantajua ja siksi vauva nukkuu usein vain silloin, kun tuntee äitinsä läsnäolon lähellään.

Yhdessä nukkuminen eli “co-sleeping”

Vauvan sekava unirytmi ja riittävä nukkuminen ovat yksi tuoreen äidin suurimmista stressin aiheuttajista. Liian monimutkaisten keinojen hakeminen ja löytäminen vauvan nukuttamiseen vie paljon aikaa. Harva kuitenkin tietää, että äidin että vauvan paremman unenlaadun salaisuus voi piillä niinkin yksinkertaisessa ratkaisussa kuin yhdessä nukkumisessa (englanniksi “co-sleeping).

Vuosisatojen ajan lapset ovat nukkuneet lähellä vanhempiaan siinä missä heidän äitinsä ja isänsä nuorina nukkuivat taas omien vanhempiensa kanssa – toisinaan samassa huoneessa tai useissa tapauksissa jopa samassa sängyssä.

Co-sleeping on vielä tänäkin päivänä suosittu nukkumistapa joissakin kulttuureissa ja maissa, vaikka sillä ei ole enää mitään tekemistä perheen tulotason kanssa.

Vauvat nukkuvat paremmin, kun tuntevat olonsa turvalliseksi

1980- ja 1990-luvulla muun muassa tiedemiehet Ferber ja Lozoff kehittävät omat teoriansa, joissa vanhempia kannustettiin opettamaan lapsensa nukkumaan yksin jo syntymästä lähtien. Useat muut tiedemiehet, lääkärit ja asiantuntijat tukivat näitä teorioita, mutta näistä teorioista unohdettiin usein yksi tärkeä seikka – myös vauvat ovat nisäkkäitä.

Aivan kuten monet muutkin nisäkkäät, myös vauvat nukkuvat parhaiten äitinsä läheisyydessä. Siksi esimerkiksi vauvaa imetettäessä tai keinutettaessa vauva pystyy tuntemaan äitinsä sydämenlyönnit ja haistamaan hänen ominaistuoksunsa, joka saa vauvan myös nukahtamaan helpommin.

Äidin läheisyydessä nukkuminen

Monet teoriat vauvojen unenlaadusta ja univaikeuksista syyttävät usein vanhempia liiallisesta tuudittamisesta ja sylissä keinuttamisesta, jolloin vauva “unohtaa”, miten nukahtaa luonnollisesti ilman apukeinoja. Nämä teoriat kuitenkin unohtavat, että vauva ei kasva yksin kohdussa, vaan pystyy tuntemaan lähes koko raskauden ajan kaikki äitinsä liikkeet ja erityisesti sydämenlyönnit.

Myös raskaana olevat naiset liikkuvat, ajavat autoa, kiipeävät ylös ja alas portaita ja harrastavat seksiä. Viimeisillä raskausviikoilla määrätty perusteellinen vuodelepokaan ei estä vauvaa kuulemasta ja tuntemasta kaikkea, mitä äiti tekee.

Äidin läheisyys luo turvaa vauvalle

Kaikki nämä liikkeet ja äänet pitävät seura vauvalle kohdussa ja nukkuminen täysin hiljaisessa kehdossa yksin omassa huoneessaan tuskin saa vauvaa tuntemaan oloaan kotoisaksi.

Vielä lopuksi

Voimme sanoa siis varmuudella, että kaikki vauvat nukkuvat paremmin äitinsä läsnäollessa, sillä äidin läsnäolo saa vauvan tuntemaan olonsa turvalliseksi. Yritämme kuitenkin kovasti opettaa vauvaa nukkumaan yksin jo pienestä pitäen, jolloin vauva ei saa unta, itkee ja estää myös vanhempia nukkumasta hyvin.

Sinua voisi myös kiinnostaa: Kuinka opettaa vauva nukkumaan läpi yön

Monet meistä ovat aivan varmasti nukkuneet pienenä vanhempiensa tai isovanhempiensa kanssa samassa huoneessa. Tänä päivänä tieteilijät keskittyvät etsimään uusia tieteellisiä lähestymistapoja varmistamaan teoriaa siitä, että ihmisvauvat todellakin nukkuvat paremmin äitinsä läheisyydessä. Uskomme kuitenkin, että kuuntelemalla yksinkertaisesti vauvamme tarpeita, saamme parhaiten selville, mitä lapsemme todellisuudessa haluaa ja tarvitsee.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Rocío Sánchez-Carpintero Abad. (2008). Trastornos del sueño en la niñez. Protocolos de Neurología.
  • Velayos Jorge, J. L., Moleres, F. J., Irujo, A. M., Yllanes, D., & Paternain, B. (2007). Bases anatómicas del sueño. Anales Del Sistema Sanitario de Navarra.
  • Izzedin-Bouquet, R. (2009). El método de observación de bebés de Esther Bick. Perinatol Reprod Hum.
  • VV.AA. (2017). El colecho en nuestro medio: estudio de casos y controles en las consultas pediátricas de Atención Primaria. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322017000100003

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.