Miksi minun täytyy pissata niin usein?

· lokakuu 11, 2016
Jos haluat kontrolloida vessassa käyntiäsi, tietyt harjoitukset voivat auttaa pidentämään virtsaamiskertojen väliä. Aloita hitaasti ja lisää harjoituksia ajan mittaan.

Oletko jo tottunut etsimään elokuvateatterissa aina istuimen, joka on uloskäyntiä lähellä, koska jossain vaiheessa sinun täytyy kuitenkin mennä vessaan? Entä hirvittävätkö sinua erityisen pitkät bussimatkat, joilla on vain muutama pysähdyspaikka?

Jos et tiedä mitä virtsarakossasi on meneillään, jatka lukemista, koska me selitämme, miksi sinun täytyy pissata niin usein.

Tarve ei välttämättä ole yhtä tiuha kuin ajattelet

juoma

Tuntuuko sinusta siltä, että joudut käymään usein vessassa? Todellisuudessa sinun täytyy käydä noin 8 kertaa päivässä vessassa, jos juot suositellun vesimäärän eli 2 litraa päivässä.

Suositeltu määrä on kaksi litraa, koska vesi auttaa poistamaan myrkkyjä ja virtsaaminen on yksi parhaista keinoista sen tekemiseen.

Jos juot vähemmän vettä, täytyy sinun käydä myös vessassa vastaavasti vähemmän. Tämä voi kuitenkin johtaa virtsaputken tulehduksiin, munuaiskiviin ja muihin ongelmiin.

Virtsarakkosi on pieni

Tällä yleisellä lausahduksella voi olla myös totuusperää, vaikka se voikin kuulostaa hieman hassulta. Aivan samalla tavalla, kun jotkut ihmiset ovat pitkiä ja jotkut lyhyitä, myös virtsarakollasi on oma ainutlaatuinen kokonsa. Useimmat virtsarakot kykenevät pidättämään noin 500 ml nestettä.

Voit mitata oman virtsarakkosi tilavuuden yksinkertaisella kotona tehtävällä kokeella. Hanki astia, josta voit mitata virtsaatko kerralla 250 – 500 ml nestettä kerrallaan. Alle 250 ml tai yli 500 ml ei ole ”normaali” tulos.

Jos et jostain syystä halua tehdä testiä kotona, myös laboratoriotestistä voi olla hyötyä.

Oletko koskaan miettinyt, voitko harjoittaa rakkoasi pidättämään enemmän nestettä kerrallaan? Vastaus tähän kysymykseen on kyllä. Rakko voi kyllä venyä täynnä ollessaan, mutta virtsan pidättäminen ei kuitenkaan ole terveellistä, sillä se voi aiheuttaa tulehduksia.

Et juo paljon vettä

vedenjuominen

Jos sinua häiritsee se, kuinka usein sinun täytyy käydä vessassa, voi olla että rajoitat jo juomasi veden määrää. Monet tekevät tätä, jotta he välttyvät tiheältä virtsaamistarpeelta matkustaessa tai jopa työskennellessä.

On kuitenkin hyvä tietää, että et ainoastaan vapaaehtoisesti kuivata kehoasi, vaan myös aiheutat vahinkoa rakollesi.

Kun juot vähän vettä, huomaat että virtsasi haisee ja näyttää väkevämmältä.

Tämä johtuu siitä, että kun vastustat virtsaamistarvettasi, nesteestä tulee väkevämpää ja se puolestaan ärsyttää virtsarakkoa. Toisaalta liian runsaan vesimäärän juominenkaan ei ole hyväksi. On parasta valita tässäkin asiassa kultainen keskitie ja olla juomatta vettä liikaa tai liian vähän.

Muista, että jos jätät juomatta tarpeellisen nestemäärän, kehosi ei kykene pääsemään eroon myrkyistä ja munuaisillesi aiheutuu ongelmia.

Sinulla on tulehdus tai munuaiskiviä

Kun sinulla on virtsatietulehdus tai pieniä kristallimaisia muodostelmia munuaisissa, jotka tunnetaan paremmin nimellä munuaiskivet, voi rakkosi ärsyyntyä. Tämä taas aiheuttaa sen, että virtsaamisen tarve lisääntyy ja koet myös muita oireita.

Useimmiten munuaiskivet aiheuttavat voimakasta selkä- tai kylkikipua. Virtsatietulehduksen tavanomaisia oireita ovat puolestaan suurempi virtsaamisen tarve ja kipu.

Jos et kiinnitä oireisiin huomiota ja käänny lääkärin puoleen, tilanne voi pahentua ja voi olla, että munuaiskivesi pitää poistaa jopa kirurgisesti.

Sinun tulee harjoittaa lihaksiasi

sali

Useimmilla naisilla ei ole aavistustakaan, kuinka jännittää tai rentouttaa lantionpohjan lihaksia. Se voi aiheuttaa sen, että tunnet tarvetta mennä vessaan heti, kun tunnet tarvetta virtsata.

Tämän lopettaaksesi sinun tulee harjoittaa lihaksia, jotka pidättävät virtsaa virtsarakossasi.

Aiemmin tässä artikkelissa mainitsimme, että sinun ei tulisi vastustaa virtsaamisen tarvetta, mikä on totta. Tämän harjoituksen kohdalla puhumme kuitenkin vain muutamista minuuteista: jos pidätät virtsaa muutamien minuuttien ajan, etkä ryntää vessaan välittömästi tarpeen tullen, vahvistuu rakkosi hieman.

Lantionpohjan lihasten harjoitukset ovat tässä suuri apu.

Voit harjoittaa lantionpohjan lihaksiasi jännittämällä ja rentouttamalla lihaksia, joita käytät myös virtsasuihkun katkaisemiseen liikuttamatta mitään muuta osaa kehossasi.

Tämä neuvo on hyödyllinen erityisesti raskaana oleville ja juuri synnyttäneille naisille. Jopa seksielämäsi hyötyy näiden harjoitusten tekemisestä.

Käytät lääkkeitä, jotka lisäävät virtsaamisen tarvetta

Syömäsi ruoka sekä lääkkeet voi myös aiheuttaa liiallista virtsaamisen tarvetta.

Tämä on erittäin yleistä diureettisten eli nestettä poistavien lääkkeiden yhteydessä, joita käytetään muun muassa hoitamaan korkeaa verenpainetta. Tämä sisältää myös luonnolliset diureetit, kuten papaijan.

Diureetit tuottavat virtsaa, mikä aiheuttaa sen, että sinun täytyy käydä vessassa useammin.

Antikolinergit ovat toinen lääkeryhmä, jotka aiheuttavat kasvanutta virtsaamistarvetta. Niitä syödään muun muassa hoitamaan ahdistuneisuutta, masennusta ja muita samankaltaisia ongelmia.

Jos olet aloittanut lääkityksen ja huomannut, että sinun on sen jälkeen täytynyt käydä useammin vessassa, käänny lääkärisi puoleen. On olemassa useita eri vaihtoehtoja saman ongelman hoitamiseen, ja voit varmasti vaihtaa sitä lääkettä, joka aiheuttaa tihentyneen virtsaamistarpeen.

Sinulla saattaa olla diabetes

diabetes

Millainen ruokavaliosi on? Onko painosi normaalipainon rajoissa? Urheiletko? Tihentynyt virtsaamistarve on klassinen diabeteksen merkki ja jos ongelmasi todella on diabetes, sinun täytyy hoitaa se välittömästi.

Kun veressäsi on liikaa sokeria, kehosi ei enää tietyn pisteen jälkeen pysty syntetisoimaan sitä miksikään muuksi. Silloin sokeri kulkee kehosi läpi virtsan mukana, mikä aiheuttaa virtsaamistarpeen.