Miksi leivän syönti ei ole aina hyväksi?

· heinäkuu 13, 2018
Valkoisen leivän syönti voi olla yhtä haitallista kuin liiallinen sokerimäärä, joten jos et halua luopua leivästä, kannattaisi ainakin vaihtaa terveellisempiin laatuihin.

Viime vuosina on annettu useita varoituksia leivän runsaasta syönnistä, ja tästä tuotteesta onkin tullut todella yleinen puheenaihe. Vaikka leipä on ollut osana ihmisen ruokavaliota jo muinaisista ajoista lähtien, nykyisin tiedetään olevan monia syitä leivän poistamiseksi ruokavaliosta.

Perusresepti leivän osalta koostuu jalostetusta vehnäjauhosta, vedestä ja suolasta. Tähän sitten lisätään monien leipien kohdalla lisäaineita. Siten leipä ei välttämättä ole paras valinta ravinteiden osalta.

Itse asiassa onkin niin, että koska leipä sisältää paljon hiilihydraatteja, sitä ei suositella osaksi ruokavaliota etenkään silloin, kun tavoitteena on pudottaa painoa. Jos syöt leipää joka päivä, tuloksena voi olla ylipainoa ja lisäksi ruoansulatuksen häiriöitä.

Onko sitten muitakin hyviä syitä vähentää leivän nauttimista? Vastaus on kyllä. Vaikka voikin olla ihan harmitonta syödä leipää pienissä määrin, runsas leivän nauttiminen voi aiheuttaa monia vakaviakin reaktioita ihmisen kehossa.

Jatka lukemista ja saat tietää, mitä nämä mahdolliset leivänsyönnin haitat ovat!

Leipä ja sen alhainen ravinnearvo

valkoinen leipä

Leipä, ja etenkin teollinen valkoinen leipä, ei ole kovin ravitsevaa ruokaa. Jalostusprosessi, jonka valkoinen leipä käy lävitse, saa sen menettämään monia hyviä ominaisuuksiaan, sillä tällöin vehnänalkiot ja leseet poistetaan.

Tuloksena on tuote jossa on vain vähän kuitua, vitamiineja ja mineraaleja, ja kuitenkin runsas tärkkelyksen määrä, mikä tarkoittaa sitä että ruoansulatus ja aineenvaihdunta voivat kärsiä.

Vaikka ei olekaan hyvä poistaa kaikkia hiilihydraatteja ruoasta, sellaiset jauhon lähteet kuten leipä ovat luultavasti se huonoin vaihtoehto hiilihydraattien saamiseksi.

Siinä on runsaasti natriumia

Liiallinen natriumin saanti voi johtaa eräisiin terveysongelmiin. Kaikkein huolestuttavinta on se, että yli 77 % ihmisten saamasta määrästä tulee jalostetuista ruoista, joihin kuuluu myös leipä.

Tämä jalostettu ruoka voi tuoda tullessaan fosfaattien ja natriumbikarbonaattien määrän lisääntymistä, ja tämä voi aiheuttaa nesteen kertymistä ja korkeaa verenpainetta.

  • Teollinen valkoinen leipä voi sisältää jopa 19 grammaa suolaa kiloa kohden, mikä on noin 4,7 grammaa 250 gramman leipäannoksessa.
  • Maksimaalinen suolan määrä on Maailman terveysjärjestön mukaan viisi grammaa päivässä.

Sillä on korkea glykeeminen indeksi

Valkoinen leipä on nopeasti palavaa ruokaa, jolla on korkea glykeeminen indeksi. Tämä tarkoittaa, että koska sitä ei käytetä kunnolla energianlähteenä, se vähentää insuliinia sekä aiheuttaa verensokerin kohoamista huipuiksi.

Sen vaikutukset kehossa ovat samankaltaiset kuin valkoisella sokerilla, sillä se nostaa glukoositasoa, vaikuttaa haiman toimintaan sekä aiheuttaa aineenvaihdunnan häiriöitä kuten diabetesta, ja se voi myös saada aikaan ylipainoa.

Se sisältää runsaasti gluteenia

gluteeni

Vehnä, josta leipä valmistetaan, sisältää liikaa gluteenia. Tämä seos proteiineja edistää ruoan käymisprosessia, ja siten se tekee siitä elastisemman, pehmeämmän ja herkullisemman tuntuisen.

Ongelmana on se, että monellla meistä on herkkä ruoansulatusjärjestelmä, joka ei pystyy kunnolla käsittelemään gluteenia.

  • Gluteeniallergia tai keliakia aiheuttaa vatsakipua, ripulia, refluksia ja tulehtuneisuutta.

Kuinka voit vähentää leivän määrää ravinnossasi?

Leivän poistaminen täysin ruokalistalta voi olla vaikeaa monelle, joka käyttää sitä erilaisilla tavoilla arkipäivän osana. Ottaen kuitenkin huomioon kaikki leipään liittyvät riskit, on hyvä idea alkaa tehdä pieniä muutoksia, jotta voisit karsia leipää ruokavaliostasi.

Korvaa leipä muilla vastaavilla tuotteilla

Jopa terveellinen leipä, jota marketeista löytää, voi sisältää runsaasti kaloreita, joten kohtuus on suositeltavaa. Siksi kannattaakin kenties etsiä muita hiilihydraattien lähteitä, jotta voisit korvata leivän ruokavaliossasi kevyemmillä tuotteilla.

  • On monia sellaisia reseptejä, joissa ei ole perinteisten ruokien sisältämiä jalostettuja jauhoja. Kasvisten käyttö tai pitsan valmistaminen kukkakaalitaikinasta ovat hyviä esimerkkejä tällaisesta.

Etsi ruokia, joissa on vain täysjyväviljaa

tummempaa leipää

Täysjyvästä valmistetussa leivässä on enemmän ravinteita ja hyviä ominaisuuksia kuin valkoisessa leivässä. Vaikka yleensä täysjyvätuotteet ovatkin kalliimpia kuin valkoiset, kannattaa harkita tämän muutoksen tekemistä ostoksissa.

  • Ole kuitenkin varovainen, sillä jotkut leivät eivät kaikesta huolimatta ole täysin täysjyvästä valmistettuja, vaikka näin annettaisiin ymmärtää. On tärkeää tarkistaa tuoteselosteet, jotta voisit varmistaa, onko vilja on todella täysjyvää vai onko kyseessä yhdistelmä jalostettua jauhoa ja täysjyvää.

Vältä leipäkoreja ravintoloissa käydessäsi

Monissa ravintoloissa pöytään tuodaan korillinen leipää ennen ateriaa. Jotta voisit välttää leivän syönnin näissä tilanteissa, kannattaa pyytää tarjoilijaa jättämään korin väliin.

Kuinka usein itse syöt leipää? Ja minkä tyyppistä leipää valitset? Nyt kun tiedät leivän haitat kehollesi, kokeile muiden korvaavien tuotteiden ottamista keittiöösi leivän korvaajiksi.