Miksi kaikkia vesipulloja ei kannata käyttää uudelleen?

Miksi kaikkia vesipulloja ei kannata käyttää uudelleen?
Nelton Abdon Ramos Rojas

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Abdon Ramos Rojas.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Riippuen materiaalista, jota pullon valmistuksessa on käytetty, voi olla haitaksi terveydellesi käyttää muovisia vesipulloja uudelleen, mikäli niitä käytetään kauemmin kuin “parasta ennen” -päivään asti.

Jos siis tykkäät käyttää vesipulloja uusiokäytössä, kannattaa harkita, onko tämä sittenkään hyvä tapa. On kyllä tietysti hyvin tärkeää ottaa kierrätys osaksi arkipäivän tottumuksia, jotta ympäristöä voitaisiin suojella tehokkaammin.

Jos haluat tietää syyt siihen, miksi muoviset vesipulloja ei sovi käyttää uudelleen, jatka lukemista!

Miksi ei kannata uusiokäyttää kaikkia vesipulloja?

Ensinnäkin kannattaa pitää mielessä seuraavat faktat, jotka ilmenevät useista yhdysvaltalaisen National Institute of Environmental Health Sciences -instituutin tekemistä tutkimuksista.

Käytetyn näytteen mukaan kolmasosa brändeistä valmisti muovipulloja, joissa oli bakteereja tai karsinogeenisia, kehoa saastuttavia kemikaaleja. Näin oli siinä määrin, että karsinogeenien määrät ylittivät alan standardit.

älä käytä muovisi vesipulloja uudelleen

Muovipullot eivät ole aivan niin harmittomia kuin saatat ajatella. Itse asiassa ne voivat päästää nesteeseen vaarallisia kemikaaleja. Siksi on hyvin tärkeää kiinnittää huomiota erityismerkintöihin, jotka ovat nähtävissä pullojen pohjissa.

Yksi näistä on kolmio, jossa on numero sen mukaan, minkä tyypin muovia valmistuksessa on käytetty.

  • Pullot, joissa on “1” (PET) ovat turvallisia vain silloin, kun niitä käytetään ainoastaan kerran.

Jos altistat ne kuumuudelle tai auringolle, ne voivat päästää myrkyllisiä aineita veteen.

  • Jos näet, että pullossa on merkintä “3” tai “7”, eli PVC tai PC, ole varovainen, sillä tämän tyypin muovi päästää myrkyllisiä aineita, jotka saattavat päätyä ruokaan ja veteen.

Nämä kyseiset pullot voivat lopulta aiheuttaa kehossa vaarallisia sairauksia.

  • Pullot, jotka sen sijaan sopivat uudelleen käytettäväksi, ovat niitä, jotka on valmistettu polyetyleenistä ja joissa on merkintä “2” tai “4”. Samoin sellaiset pullot, jotka on valmistettu polypropyleenista ja joissa on merkintä “5” ja kirjaimet PP, ovat sopivia uudelleen käytettäviksi.

Nämä pullot ovat suhteellisen turvallisia, jos niitä käytetään kylmän veden säilytykseen ja mikäli ne on desinfioitu kunnolla.

Varo bakteereja!

kaikkia vesipulloja ei kannata käyttää uudelleen

Toinen asia, joka kannattaa muistaa silloin, kun käytät muovipulloja, on niiden sisältämä bakteerien joukko. Bakteerien määrä näissä pulloissa ylittää nimittäin usein tasot, jotka on määritelty turvallisiksi ihmisen keholle.

Me olemme kuitenkin ne, jotka itse luovat täydelliset olosuhteet mikrobien kasvulle, mikäli otamme pullon likaisin käsin ja sitten täytämme sen huoneenlämpöisellä vedellä.

Pullon peseminen ei itse asiassa kuitenkaan ole riittävä teko. Tämä prosessi tulisi suorittaa kunnolla, mutta lähes aina se tehdään vähemmän huolella.

Pullon pesemisen jälkeen saatat aiheuttaa itsellesi sairauden tai jopa saada A-hepatiitin.

Tässä yhteydessä ei voida korostaa liikaa bakteerien vaikutusta, sillä niitä on pulloissa paljon, ja aina ei ole mahdollista pestä pulloa kunnolla.

Korkit ovat täynnä mikrobeja, jotka voivat päästä suuhusi. Hyvä tapa yrittää suojata itseäsi onkin pillin käyttö (niitä myydään myös esimerkiksi metallista valmistettuina, jolloin voit uusiokäyttää ne uudelleen ja uudelleen).

Ole tarkkana kun varastoit vesipulloja

muovisia vesipulloja

Älä säilytä muovisia vesipulloja liian korkeissa lämpötiloissa.

Korkeat lämpötilat voivat nimittäin aiheuttaa kemikaalien pääsyn pulloista nesteeseen, mikä voi olla myrkyllistä kehollesi.

Samoin voi myös olla vaarallista varastoida vettä esimerkiksi autotallissa, jossa se on alttiina pakokaasulle, torjunta-aineille ja muille kemikaaleille, jotka voivat vaikuttaa veden makuun ja hajuun.

Ne saattavat tuottaa antimonia

miksi ei kannata käyttää vesipulloja

Antimoni on myrkyllinen materiaali, jota käytetään usein vesipullojen valmistuksessa. Mitä kauemmin pidät pullon, sitä enemmän antimonia se voi tuottaa.

Antimoni saattaa aiheuttaa pahoinvointia, oksentelua ja ripulia. Siten on tärkeää juoda vesi heti silloin, kun ostat pullon sekä välttää kovin pitkää säilytystä.

Seuraavalla kerralla kun mietit vesipullojen kierrätysmahdollisuuksia, muista siis nämä neuvot, ja pystyt välttämään mahdolliset ikävät haitat uusiokäytön seurauksena!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • “Qué significan los símbolos de reciclaje en los embases de plástico”, artículo en web ue2002
  • Comisión Europea, Comunicado de Prensa, “Plásticos de un solo uso: nuevas normas de la UE para reducir la basura marina”, 28 de mayo de 2018
  • “Envases de plástico” en web consumadrid
    • Jennifer A Honeycutt et al. “Effects of Water Bottle Materials and Filtration on Bisphenol A Content in Laboratory Animal Drinking Water”, J Am Assoc Lab Anim Sci. 2017 May; 56(3): 269–272.
    • Westerhoff P et al. “Antimony leaching from polyethylene terephthalate (PET) plastic used for bottled drinking water”, Water Res. 2008 Feb;42(3):551-6. Epub 2007 Aug 6.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.