Mikä on zumban suosion salaisuus?

Oletko koskaan kuullut lajista nimeltä zumba? Oletko jo kokeillut sitä? Tai haluaisitko tietää enemmän tästä liikuntamuodosta ja siitä, miksi siitä on tullut niin suosittu? Jatka lukemista, sillä nyt kerromme zumban salaisuudesta!

Olet luultavasti nähnyt tätä lajia mainostettavan kuntosalisi seinillä tai kuullut jonkun sanovan, että hän käy zumba-tunneilla.

Tässä artikkelissa haluamme kertoa yksityiskohtaisesti villityksestä nimeltään zumba – tämä on suosittu liikuntamuoto, joka mahdollistaa kalorien polttamisen jopa 800 yksikön vauhdilla tunnissa.

Mistä tässä lajissa oikein on kyse, ja miksi zumba on niin suosittua? Jatka lukemista ja saat selville!

Mitä zumba oikeastaan on?

zumbatunti

Tämä laji on saanut naiset villeiksi kaikissa ikäryhmissä. Zumba on liikuntamuoto, jossa yhdistyvät monen tyyppiset tanssilajit, kuten esimerkiksi salsa, merengue, reggaeton ja muut vastaavat tyylit.

Nämä tunnit perustuvat aerobisiin koreografioihin, jotka eivät ainoastaan mahdollista painon pudottamista tehokkaasti, vaan ne myös vähentävät stressiä sekä parantavat tasapainoa ja koordinaatiokykyä.

 • Tämä moderni liikuntamuoto on peräisin Kolumbiasta, joka on myös yksi niistä Etelä-Amerikan maista, joissa zumba on kaikkein suosituinta. Zumba-tunneilla kuulet kaiken tyyppisiä rytmejä, ja voit liikkua niihin sovitettujen erilaisten koreografioiden tahtiin.
 • Lisäksi tämä harjoitusmuoto kiinteyttää lihaksia sekä mahdollistaa 500-800 kalorin polttamisen yhden session aikana, jonka kesto on yleensä noin tunti.

Sana ”zumba” tulee eräästä toisesta laajassa käytössä olevasta sanasta Kolumbiassa, joka on ”rumba”, ja se tarkoittaa kyseisessä maassa juhlaa.

 • Tämän lajin luoja on Alberto ”Beto” Pérez, joka on kuntosaliohjaaja.
 • Zumba on vasta viime vuosina levinnyt moniin muihin maihin, vaikka Beto loi sen jo 90-luvun lopulla, kun hän halusi piristää tuntejaan ja lisätä niihin latinomusiikkia.

Tämä idea tuotiin Pohjois-Amerikkaan vuonna 2011, ja moni julkisuuden henkilö (kuten esimerkiksi Shakira, Jennifer López ja Rihanna) mainosti sitä. Siitä lähtien zumba on sitten levinnyt Eurooppaan ja muualle Amerikkaan.

Mistä zumbassa on tarkemmin ottaen kysymys?

tanssitunti

Sinun ei tarvitse olla mitenkään erityisellä tavalla fyysisesti valmistautunut zumbaa harrastaaksesi, eikä sinun myöskään ole tarpeen olla kokenut tanssin harrastaja.

On kuitenkin muistettava, että aina on olemassa loukkaantumisen riski, ja tuntien vaikeusaste riippuu musiikista, jota ohjaaja käyttää. Useimmissa tapauksissa on kuitenkin niin, että nopeampi rytmi yhdistetään hitaampaan.

Zumba on suositumpaa naisten keskuudessa, mutta vaikka se saattaakin vaikuttaa ”pelkältä tanssilta”, tässä on kyseessä intensiivinen ja dynaaminen liikuntamuoto.

Jokaisen session kesto on noin 50-60 minuuttia (vaikka voitkin käydä myös puolen tunnin kestoisilla pikatunneilla), ja ne alkavat lämmittelyllä sekä jatkuvat sitten yhdistelmällä liikkeitä, jotka tehdään useimmiten latinomusiikin tahtiin.

Tämän tyypin harjoittelu tarjoaa pidemmällä aikavälillä monia merkittäviä hyötyjä:

 • Salsaa, merengueta tai bachataa tanssimalla voit polttaa kaloreita, poistaa stressiä sekä jättää ongelmasi hetkeksi sivuun.
 • Musiikki on tässä liikuntamuodossa se erityinen juttu, sillä jokaiseen kappaleeseen on olemassa koreografia, joka tekee harjoittelusta vähemmän tylsää.
 • Rytmit ovat hyvin nopeita, ja askeleet ovat mukaansatempaavia. Jokaisella tunnilla voit vahvistaa lihaksiasi, parantaa sydämesi ja verisuontesi rytmiä, hikoilla sekä pitää hauskaa.

Minkä tyyppistä zumbaa on tarjolla?

On monia erilaisia tapoja harrastaa tätä viime aikojen suosituinta lajia, ja jokainen näistä on suositeltu tiettyä ryhmää ajatellen ja erityistä tarkoitusta varten.

Zumbatomic

Nämä tunnit ovat lapsille tarkoitettuja, ja ne koostuvat erityisistä koreografioista ja musiikista (ikään perustuen).

Sarjat ovat helposti seurattavia myös pienimmille. Näin he voivat pitää hauskaa, mutta lisäksi tunneista saadaan kaikki seuraavat hyödyt:

 • keskittymisen lisääntyminen
 • itseluottamuksen parantuminen
 • koordinaatiokyvyn kehittyminen

Zumba Gold

jumppa

Ero näiden ja tavallisten zumbatuntien välillä on se, että vauhti ja rytmi ovat erilaiset. Lisäksi liikkeet ovat tässä tyypissä mukautetut osallistujien tarpeisiin – he ovat yleensä ikääntyneempiä.

Kappaleet ovat kuitenkin edelleen saman tyyppisiä, eli salsaa, reggaetonia ja merengueta, mutta vähän hitaampia.

Aqua Zumba

Nämä tunnit ovat todellisia uima-allasbileitä. Sen lisäksi, että ne tarjoavat fyysisiä hyötyjä siinä missä tavallisetkin tunnit, tämän tyypin zumba mahdollistaa myös veden käytön lisätehosteena.

Tavoitteena on saada paremmat tulokset tai hyödyntää veden terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Zumba Toning

Tämä on kaikkein vaikein vaihtoehto tavallisille zumbatunneille. Jokaisella tunnilla liikkeet on suunniteltu lisäämään sydämen ja verisuonten kapasiteettia ja lihasten kestävyyttä.

Osallistujat käyttävät erityisiä maraca-välineitä liikkeiden rytmittämiseen, ja tämä tyyppi sisältää myös erityisiä rasvan polttamiseen tarkoitettuja liikkeitä.

Zumba Gold Toning

Tämä tyyppi yhdistää hauskuuden ja stressiä poistavan vaikutuksen, jotka zumban liikkeillä aina on, voimaa lisääviin liikkeisiin.

 • Tunnit alkavat sarjalla, jonka intensiteetti on alhainen ja jonka rytmit ovat tarttuvia, mutta intensiteetti ja nopeus lisääntyvät tunnin edetessä.
 • Lisäksi tämä muoto lisää lihasten kestävyyttä ja parantaa luutiheyttä, ja se parantaa ryhtiä ja koordinaatiokykyä sekä vahvistaa niveliä.

Zumba Circuit

tanssi

 • Tämä tuntityyppi on kestoltaan puoli tuntia, ja siinä yhdistyvät korkean intensiteetin tanssiliikkeet ja ajoitetut intervallisarjat.
 • Se on täydellinen vaihtoehto niille, jotka haluavat polttaa kaloreita, lisätä kestävyyttään sekä parantaa aineenvaihduntansa.

Zumba Sentao

Tämä on yksi kaikkein moderneimmista vaihtoehdoista zumbassa. Osallistujat tekevät liikkeet ja koreografiat siten, että he istuvat tuolilla. Kyseinen muoto zumbasta parantaa osallistujan painovoimakeskusta, tasapainottaa kehoa sekä voimistaa sydämen ja verisuonten terveyttä.

Zumba ja CrossFit: kaksi tämän hetken kuuminta lajia

Vaikka nämä kaksi ovatkin eri tyyppisiä lajeja, molemmilla on kunnia olla tämän hetken suosikkeja lukemattomilla kuntosaleilla.

Saat näistä liikuntamuodoista seuraavat hyödyt:

 • Vähennät stressiä ja ahdistuneisuutta.
 • Lisäät tunnetta onnellisuudesta vapauttamalla endorfiineja.
 • Pudotat painoa helpommin.
 • Kiinteytät kehoasi.

Moni valitsee sellaisen urheilurutiinin, joka yhdistää nämä kaksi liikuntamuotoa, ja voit käydä vaikkapa kahdesti viikossa molemmilla tunneilla. Zumba on aerobisempaa ja hauskempaa, kun taas  CrossFit on laji, joka tarjoaa mahdollisuuden lisätä lihasmassaa ja parantaa kestävyyttä.

Mitä olet itse mieltä, onko zumba maineensa veroinen laji, vai etkö vielä ole kokeillut tätä suosittua tapaa liikkua? Valitse itsellesi sopiva zumba-tunti ja tartu tilaisuuteen löytää tämän tanssillisen lajin viehätys!

UUTISIA VERKOSSA