Mikä on hiivasienitulehdus?

Candida-sieni ilmaantuu kun vastustuskykyson syystä tai toisesta alentunut, mutta onneksi siitä pääsee eroon.
Mikä on hiivasienitulehdus?
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Hiivasienitulehdus on kiusallinen vaiva. Candida-sienen tulehdukset ovat opportunistisia. Se tarkoittaa, että vastustuskykysi tulee olla alentunut, jotta se voi ilmaantua. 

Mikä on hiivasienitulehdus?

Hiivasienitulehdus on mykoosi, Candida -laadun sienen aiheuttama tulehdus.  

  • Ne voivat olla akuutteja, subakuutteja tai kroonisia tulehduksia.
  • Ne vaikuttavat ihoon, limakalvoihin ja syväkudoksiin.
  • Niiden oireet ovat hyvin vaihtelevia.
  • Prognoosi on myös hyvin vaihteleva, miedoista limakalvon tulehduksista elämää uhkaaviin immuunikyvyn tukahduttavan tulehduksen ollessa kyseessä.
  • Ne ovat opportunistisia mykooseja. 

Candida spp

Tämä on tyyppi, jonka enimmäkseen yksisoluinen hiivankaltainen sieni aiheuttaa. Tähän tyyppiin kuuluu kolme laatua, joista olemme tässä kiinnostuneita:

  • Candida albicans: Tämä on kaikista aggressiivisin, ja vastuussa yli puolesta oireista.
  • Candida glabrata
  • C. parapsilosis: Liitetty katetrien ja neulojen käyttöön.
  • C. krusei: Liitetty Flukonazolin (antifungaali) käyttöön.
* spp:tä käytetään viittaamaan kaikkiin laatuihin, jotka kuuluvat tähän tyyppiin.
hiivasienitulehdus

Mitä ovat opportunistiset patogeenit?

Opportunistiset patogeenit ovat niitä, jotka eivät tartuta tervettä henkilöä normaaleissa olosuhteissa. Täytyy olla muutos joihinkin immuunikyvyn biologisiin estoihin, jotta tartunta voi tapahtua. 

Candida –tyyppi, aivan kuin useimmat sienet ja jotkut bakteerit, kuuluu tähän patogeenienryhmään. Itse asiassa Candida on osa normaalia ihon ja limakalvojen kasvustoa suurella määrällä ihmisiä.  

Kuinka hiivasienitulehdus syntyy? 

Mekaanisten estojen muutoksesta: vaurio ihossa tai limakalvoissa (ensisijaiset esteet)

Tämä tapahtuu ihmisille, joilla on katetri, proteesi tai jotka ovat dialyysissa. Se samoin selittää tulehdukset suonensisäisillä huumeidenkäyttäjillä.

“Jos sieni liikkuu verenkiertoon, se voi vaikuttaa melkein mihin tahansa kehon elimeen. Tämä tapahtuu potilailla, joilla on vakavasti tukahtunut vastustuskyky (kontrolloimaton HIV tai terminaalivaiheen leukemia).”

Vauriot iholla tai limakalvoilla estää niitä täyttämästä toimensa esteenä, sallien sienen kasvun. Joten tällä tavoin ihon tai limakalvot lävistävät ruiskut tai katetrit jotka kuluttavat limakalvoja tekevät ihmisen alttiimmaksi tälle tulehdukselle.

Muutokset bakteerikasvustossa

Vauriot bakteerikasvustossa syntyvät yleensä antibioottien käyttämisen myötä. Tämä voi selittyä sillä, kuinka laajasti nämä antibiootit toimivat. Ne “hyökkäävät” sekä tulehduksista vastuussa olevia bakteereja sekä normaaleita bakteereita vastaan. Joten kun tämä este on kadonnut, mykoosin mahdollisuus nousee.

On esimerkiksi varsin yleistä että nuorilla naisilla ilmenee hiivasienitulehdus emättimessä antibioottikuurin ottamisen jälkeen.

Immunosuppression tilat

Se johtuu joko sairaudesta, kuten HIV-potilailla, tai lääkkeistä, kuten elinsiirtopotilailla, jotka ottavat hylkimisenestolääkkeitä.

 

hiivasienitulehdus laboratorionäyte

Pinnallinen hiivasienitulehdus 

Muguet (kurkun hiivasienitulehdus)

Tämän tyypin piirteisiin kuuluu valkoiset pseudokalvot, jotk peittävät kielen, kitapurjeen ja suun limakalvot. Kun ne poistetaan, alta löytyy punainen, kulunut pinta. Ne voivat olla hyvin kivuliaita. Ne voivat saada nielemisen ja hengittämisen hyvin hankalaksi.

Ne ilmaantuvat useimmin ihmisillä, joilla on HIV (jopa 90 % tapauksista), ja ne ovat yksi tämän sairauden ensimmäisistä merkeistä. Se on yksi yleisimmistä opportunistista tulehduksista joka vaikuttaa tähän potilasryhmään, ja tapaukset ovat yleistyneet viime vuosina.

Se vaikuttaa myös ihmisiin joilla on syöpä, heidän heikentyneen vastustuskykynsä takia. Myös vastasyntyneet ovat alttiita, sillä he ovat vasta kehittymässä.

Emätintulehdus ja vulvovaginaalinen hiivasienitulehdus 

Tämä tyyppi on myös verrattain yleinen. Kliinisesti sen ominaispiirteet ovat:

  • Hyvin vahva poltteleva tunne vulvassa ja vaginassa, etenkin virtsatessa.
  • Vakava punaisuus genitaalialueen limakalvoilla.
  • Valkoisten pilkkujen ilmaantuminen punaisilla limakalvoilla.
  • Valkoisehko, paksu vaginaalinen erite, jossa on klimppejä. Kuvailtu näyttämään “raejuustolta”. 
naisella hiivasienitulehdus

 

Terskatulehdus ja hiivasienitulehdus

Tämä tyyppi on vähemmän yleinen kuin emättimen tulehdus. Normaalisti se ilmaantuu yhdessä diabeteksen kanssa, ympärileikkaamattomilla yksilöillä joilla on seksikumppani, joka kärsii hiivatulehduksesta.

Punaiset, paljaan näköiset vammat ja pinnalliset märkärakkulat ilmaantuvat terskalle ja esinahalle, ja ne ovat yleensä kivuliaita. Ne saattavat ilmaantua yhdessä polttavan tunteen kanssa joka pahenee virtsatessa.

Ihon hiivasienitulehdus

Tämä tyyppi ilmaantuu yleensä ihon taitteissa ja alueilla, joissa pidetään tiukkoja vaatteita. Kummassakin tapauksessa kehosi luo lämpimän, kostean ympäristön.

Tämä ympäristö luo punaisen ihottuman, joka kutisee kovasti. Normaalisti se ilmaantuu rintojen alle, takapuoleen, genitaalialueille, sekä muille alueille. Lisäksi joskus se tulehduttaa karvatuppeja ja näyttää finneiltä.

Imeväisillä lapsilla, joilla on vaippaihottuma, on verrattain yleistä saada Candida-tartunta.

APECED: tyypin 1 autoimmuuni polyendokrinopatia

Harvinainen sairaus, joka tulee AIRE-geenin mutaatiosta.

Sairaus alkaa lapsuudessa toistuvista kynsien ja suun hiivasienitulehduksista ilman mitään selkeää syytä. 

Sitten myöhemmin autoimmuuniset toimintahäiriöt tapahtuvat eri rauhasissa. Lisäämme tähän myös hypoparathyroidismin, lisämunuaisten vajaatoiminnan, sekä Addisonin taudin oireet.

Syvä hiivasienitulehdus

Ruokatorven Candida

Löytyy normaalisti immunosuppressiivisiltä ihmisiltä. Se on hyvin yleinen HIV-tai lymfoomapotilailla. Sitä näkyy myös harvemmin ihmisillä, joita hoidetaan kortikoideilla. Joitakin vakavia oireita ovat:  

  • Polttava tunne rinnan alla
  • Vaikeus niellä (dysfagia)
  • Piroosi (sydämen polte)

Myös valkoiset pseudokalvot ilmaantuvat ruokatorven limakalvoille.

Tunkeutuva hiivasienitulehdus

Tässä sieni liikkuu verenkiertoon niin, että sillä on mahdollisuus vaikuttaa mihin tahansa kehon elimeen. Tämä ilmaantuu myös potilailla, joilla on hyvin vakavasti tukahdutetut vastustuskyvyt (HIV tai terminaalivaiheen leukemia).

Se on hyvin vakava oire, jolla on yleensä kehno ennuste. 

Diagnoosi

Diagnoosi tulee hankkimalla ja analysoimalla näytteitä.  

Lääkäri hankkii näytteen vaikuttuneelta alueelta ja kasvustosta. Sitten hän voi analysoida ne mikroskoopilla.

Ehkäisy ja hoito

Hyvä henkilökohtainen hygienia on tärkeää ehkäisyn kannalta. Suihkun jälkeen sinun tulisi kuivata ihosi taipeet hyvin ja pitää hyvää huolta genitaalialueestasi. Naisille on myös hyvä idea sisällyttää bioaktiivista jogurttia ruokavalioonsa ylläpitääkseen kunnollinen emättimen happopitoisuus.

kuukautissuojat

Hoito riippuu mykoosin tyypistä. Tyypillinen hoito on clotrimazoli.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • McCarty, T. P., & Pappas, P. G. (2016). Invasive Candidiasis. Infectious Disease Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.idc.2015.10.013
  • Millsop, J. W., & Fazel, N. (2016). Oral candidiasis. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2016.02.022
  • Maurissen, W., Van Meensel, B., Verguts, J., Donders, G., & Lagrou, K. (2009). Vulvovaginal candidiasis. Tijdschrift Voor Geneeskunde. https://doi.org/10.2143/TVG.65.23.2000660
  • Arendrup, M. C. (2010). Epidemiology of invasive candidiasis. Current Opinion in Critical Care. https://doi.org/10.1097/MCC.0b013e32833e84d2
  • Arroyo-Fajardo, A., San Juan-Delgado, M. F., & García-Rodríguez, J. (2017). Vaginitis por candida glabrata: ¿la gran olvidada? Revista Iberoamericana De Micología, 34(4), 246. doi:10.1016/j.riam.2017.01.001
  • Prieto Santa Anna, Luz Marina, Illnait Zaragozí, María Teresa, Ramos Rodallegas, Edna G., Lazcano Herrero, Bonfilio, Márquez Sánchez, Norma, Cantelar de Francisco, Nereyda, Manzur Katriba, Julián, & Martínez Machín, Gerardo. (2006). Candidiasis oral en pacientes seropositivos al VIH y casos SIDA: Aspectos clínicos, micológicos y terapéuticos. Revista Cubana de Medicina Tropical, 58(3) Recuperado en 11 de junio de 2020, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0375-07602006000300001&lng=es&tlng=es.
  • Estrada Pereira, Gladys Aída, Márquez Filiu, Maricel, Díaz Fernández, José Manuel, & Sánchez Cuza, Odalis. (2015). Candidiasis bucal en pacientes con tratamiento antineoplásico. MEDISAN, 19(9), 1080-1087. Recuperado en 11 de junio de 2020, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1029-30192015000900002&lng=es&tlng=es.
  • Palacios Martínez D, Díaz Alonso RA, Gutiérrez López M, Gordillo López FJ, Arranz Martínez E, Ruiz García A. Esofagitis candidiásica en una paciente inmunocompetente: a propósito de un caso. An Sist Sanit Navar. 2013;

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.