Mikä lemmikki sopii sinulle parhaiten?

elokuu 23, 2018
Se mikä lemmikki sopii kenellekin, riippuu paljon henkilön luonteenpiirteistä.

Lemmikkieläimen omistaminen voi parantaa kokonaisvaltaista terveyttä, niin fyysistä kuin psyykkistäkin. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan nämä hyödyt ovat vieläpä melko vaikuttavat. Jotkut lemmikit ovat kuitenkin toisia hyödyllisempiä terveydellisestä näkökulmasta katsottuna.

Jotkut lemmikit voivat olla todellinen terveysriski, jos niitä ei hoideta kunnolla. Näin on esimerkiksi vihreän leguaanin kohdalla.

Asiantuntijat suosittelevat eniten kissoja ja koiria

naisen lemmikit

Ei ole sattumaa, että kissat ja koirat ovat kaikkein suosituimpia lajeja eläinrakkaiden ihmisten keskuudessa. Kummatkin ovat kesyjä, terveitä ja mukautuvia, ja niistä tiedetään paljon, erityisesti eläinlääketieteen maailmassa.

Molemmat eläimet voivat kuitenkin tartuttaa ihmiseen mikro-organismeja. Infektioita ja viruksia voidaan ehkäistä puhtaudella ja rokotuksilla.

Ihmisen terveyteen liittyen näiden lemmikkieläinten välillä on joitakin eroja.

Lue myös: Lemmikin omistamisen hyödyt

Kissoihin liittyy pieni toksoplasmoosin riski

Toksoplasmoosi on ehkäpä ainoa negatiivinen asia kissoissa koiriin verrattuna. Kyseessä on Toxoplasma gondii –loiseliön välittämä sairaus, jolla voi olla hyvin negatiivisia vaikutuksia raskaana oleviin naisiin. Tehokas immuunijärjestelmä on oleellinen asia tämän infektion ehkäisemisessä. Totuus on kuitenkin se, että suurin osa kissanomistajista on sille immuuni ja kehittänyt vasta-aineita tähän usein oireettomaan sairauteen.

Jos mietimme terveyden kannalta kaikkein hyödyllisintä eläintä, koirilla vaikuttaisi olevan pieni etu kissoihin verrattuna. Tämä ei tarkoita sitä, etteivätkö kissat olisi erinomaisia lemmikkejä.

Koiran omistamisen terveyshyödyt

koira on paras lemmikki

Koira lemmikkinä voi hyödyttää paljon psyykkistä terveyttä. Koirien kanssa oleminen vapauttaa dopamiinia ja serotoniinia nämä kaksi ainetta ehkäisevät stressiä ja sydämen toimintahäiriöitä.

Tämä ei ole ainoa tapa, jolla koirat suojaavat sydäntä. Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan sydänsairaudesta kärsivillä koiranomistajilla on pidempi elinajanodote kuin koirattomilla. Tämä on loogista, sillä koiranomistajat käyvät päivittäin yleensä vähintään 20 minuutin kävelyillä lemmikkinsä kanssa. Tämä lisää liikuntaa ja parantaa sydämen rytmiä. Lisäksi lemmikinomistajat masentuvat pienemmällä todennäköisyydellä.

Koirat ja allergiat

Jotkut ihmiset eivät siedä lemmikkieläinten karvaa; allergiat ovatkin edelleen ongelma monille lemmikinomistajille.

Useat asiantuntijat huomauttavat, että koira perheessä vähentää lasten alttiutta saada allergioita. Tämä johtuu siitä, että immuunijärjestelmä sopeutuu elämiseen lemmikin kanssa. Lisäksi koiraeläinten bakteerikanta voi vahvistaa osaltaan omaa immuunipuolustustamme.

Joka tapauksessa allergioista kärsivät ihmiset voivat valita karvattomia koiralajeja, kuten meksikonkarvatonkoiran, argentiinankarvatonkoiran tai kiinanharjakoiran. Yksi vaihtoehto on myös englanninbuldoggi, sillä sen paksu turkki on suhteellisen lyhyt.

Katso myös: Poista lemmikkien punkit ja kirput luonnollisesti

Miten voi tietää, mikä lemmikki on hyödyllisin omalle terveydelle

kissa on paras lemmikki

Se, mikä eläin on hyödyllisin omalle terveydelle, riippuu monista tekijöistä:

  • Ensimmäiseksi kannattaa selvitää, mitkä lajit ovat ihmiselle kaikkein riskialtteimpia.
  • Toiseksi tulee selvittää, mitkä ovat minkäkin lemmikin terveyshyödyt.

Joskus uskottiin, että esim. hamsterit ja kilpikonnat olivat hyväksi lapsille. Nykyään molempien tiedetään kantavan bakteereja ja tartuntoja, jotka ovat yhtä vaarallisia kuin salmonella.

Koira on edelleen ”ihmisen paras ystävä”

Koirat ovat edelleen käytännöllisin lemmikki terveyden kannalta. Niihin liittyy vain vähän riskejä, ja niiden seura saa todistetusti aikaan positiivisia vaikutuksia omistajansa elämässä.

Kaikesta huolimatta riippuu omasta elämästä ja mieltymyksistä, mikä lemmikki on hyödyllisin itselle.

UUTISIA VERKOSSA