Luukipu - neuvoja ja hoitokeinoja

Luukipu - neuvoja ja hoitokeinoja

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Luukipu tuntuu herkkyytenä ja epämukavuutena, mikä on yleistä etenkin vanhemmilla ihmisillä, sillä se johtuu usein luiden kulumisesta, vammoista, murtumista tai ruokavalion puutoksista. Luukipu voi muuttua krooniseksi ja esiintyä vain yhdellä alueella tai useammissa luissa. Useimmiten kipu rajoittuu raajoihin: käsiin, jalkoihin ja kantapäihin.

Luukipu on eri asia kuin nivelten tai lihasten kipu. Luukipu on vähemmän yleistä kuin nivelkipu ja se voi johtua monista eri syistä. Luukivulla voi olla monenlaisia negatiivisia seurauksia. Luukivun takia potilas voi joutua välttämään harrastuksia, se voi johtaa sairauspoissaoloihin sekä se tekee muutenkin elämästä hankalampaa. Onneksi luukipua voidaan kuitenkin suuressa osassa tapauksia hoitaa tehokkaasti.

Luukipu ja sen syyt

Osteoporoosi heikentää luuta.

 

  • Lapset ja teini-ikäiset kokevat luukipua yleensä kasvupyrähdysten aikaan.
  • Monet kokevat luiden kipuilua flunssan tai vilustumisen yhteydessä.
  • Osteoporoosi on vakava luukipua aiheuttava sairaus, joka vaatii asiantuntijan apua. Osteoporoosi heikentää luita, tekee niistä hauraita ja vähentää niiden tiheyttä. Osteoporoosista kärsivät naiset miehiä yleisemmin ja se vaivaa etenkin vanhempia ihmisiä.
  • Osteomyeliitti eli luutulehdus voi aiheuttaa kipua.
  • Munuaisten sairaudet ja tulehdukset.
  • Aliravitsemus.
  • Peräpukamat ja kohdun ongelmat.
  • Vaihdevuodet, sillä ne heikentävät luustoa ja lisäävät riskiä osteoporoosiin.
  • Luusyöpä.
  • Luunmurtumat ja vammat.
  • Reumasairaudet.
  • Leukemia.
  • Anemia eli raudanpuute.

Luukipu ja sen hoitokeinot

Syystä riippumatta voit hoitaa luiden kipuilua muutamalla keinolla ja parantaa elämänlaatua.

Syö paremmin

Aivan ensimmäiseksi kannattaa tutkia ruokavalio läpikotaisin ja varmistaa, että se on terveellinen, ja että se sisältää kaikki tarvitsemasi tärkeät ravintoaineet. Vältä eläinrasvoja niin paljon kuin mahdollista ja syö enemmän raakoja ja höyrytettyjä kasviksia. Vältä sokeria ja valkaistuja jauhoja, sillä nämä poistavat elimistöstä mineraaleja ja ryöstävät luustolta kalsiumia – tämä johtaa luiden hitaaseen haurastumiseen.

Ehkäise ummetus

Ummetus voi johtaa luuston kipuiluun.

 

Ummetus voi johtaa ikävään kipuun luustossa. Jos kipu johtuu ummetuksesta, on tärkeää tehdä jotain asian ehkäisemiseksi ja suoliston puhdistamiseksi. Kokeile hedelmäsmoothieita ja papaijan nauttimista.

Lepää

Riittävä lepo on tärkeä osa luukivun ehkäisyä ja hoitoa. Nuku 8 tuntia päivässä ja vältä liiallista rasitusta, mikäli kärsit luiden kivusta. Älä harrasta liian rasittavaa liikuntaa, kuten juoksua, vaan suosi pehmeämpiä liikuntamuotoja: kävelyä, uintia, pyöräilyä ja venyttelyä.

Ravintolisät

Jos kärsit luukivusta ja siihen liittyvistä ongelmista, lisää kalsiumin määrä ravinnossa ja nauti enemmän A-, D- ja C-vitamiineja joko tabletteina tai ruoka-aineiden kautta. Sitrushedelmät, porkkana, selleri, manteli, pähkinät, chia- siemenet ja kala ovat terveellisiä ruokia, joita kannattaa lisätä viikottaiseen ruokavalioon runsaasti.

Rentoutusmenetelmät

Luukipu helpottuu erilaisin rentoutusmenetelmin, esim. joogan avulla.

 

Stressi liittyy läheisesti luiden kipuun. On tärkeää varata aikaa rentoutumiselle ja rauhoittumiselle joka päivä. Voit kokeilla erilaisia rentoutumisharjoituksia mielen ja kehon tyynnyttämiseen, tai harjoittaa joogaa, meditaatiota ja muita rauhoittavia harrastuksia.

Luonnolliset hoitokeinot luukivun lievitykseen

Ylläolevien vinkkien lisäksi on olemassa muutamia luonnollisia hoitokeinoja, joiden avulla voit vähentää kipua tehokkaasti.

Erityisruokavalio

Jos luukipu johtuu tulehduksesta, reumasairaudesta, kovasta flunssapöpöstä tai ylipainosta, voit kokeilla erityisruokavaliota kahden päivän ajan ongelman selättämiseksi. Ruokavaliota ei tule noudattaa kauempaa kuin kaksi päivää, sillä se koostuu pelkästään ananaksesta, viinirypäleistä ja oliiviöljystä. On sanomattakin selvää, ettei tällaista ruokavaliota voi noudattaa pidempään, sillä se johtaa ravintoaineiden puutostilaan.

Aloita aamu nauttimalla kaksi ruokalusikallista oliiviöljyä ja syö kaikilla aterioilla ananasta ja siemenellisiä viinirypäleitä. Juo paljon vettä ja kahden kuuripäivän jälkeen voit aloittaa normaalin syömisen. Nauti tuoreita kasviksia, tummaa riisiä, kalaa, chia- siemeniä, oluthiivaa ja kasvipohjaisia tuotteita.

Inkivääritee

Inkivääritee auttaa lievittämään luukipua.

 

Inkiväärillä on kipua lievittävä ja tulehdusta helpottava vaikutus, joka voi auttaa ehkäisemään kipua luustossa. Inkivääri on tehokas juurikasvi, jolla on vahvan mausteinen ja kirpakka maku. Se sopii nivelten terveyden kohentamiseen ja myrkkyjen poistamiseen elimistöstä. Keitä kupillinen vettä ja sekoita joukkoon pala raastettua tuoretta inkivääriä. Anna uuttua 5 minuuttia ja nauti kolme kertaa päivässä.

Nokkonen

Nokkosella on diureettinen vaikutus, joka auttaa poistamaan ylimääräisen nesteen nivelistä, josta luukipu voi johtua. Valmista teejuoma kuivatusta nokkosenjuuresta ja nauti kolme kertaa päivässä.

Juoma, joka auttaa luukipuun

Tämä juoma auttaa vähentämään ja ehkäisemään kipua luissa, sillä se sisältää runsaasti kalsiumia, A-, B-, C- ja E-vitamiineja, sekä magnesiumia ja kaliumia.

Ainekset

  • 8 mansikkaa
  • 2 rkl appelsiinimehua
  • 2 dl soijamaitoa

Valmistus

Pese mansikat huolellisesti, poista kanta ja heitä tehosekoittimeen. Lisää mehu ja soijamaito. Sekoita tasaiseksi ja nauti siivilöimättä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Westwater, M. L., Fletcher, P. C., & Ziauddeen, H. (2016). Sugar addiction: the state of the science. European Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1007/s00394-016-1229-6
  • McFarlane, A. C. (2007). Stress-related musculoskeletal pain. Best Practice and Research: Clinical Rheumatology. https://doi.org/10.1016/j.berh.2007.03.008
  • Young, H. Y., Luo, Y. L., Cheng, H. Y., Hsieh, W. C., Liao, J. C., & Peng, W. H. (2005). Analgesic and anti-inflammatory activities of [6]-gingerol. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2004.09.009
  • Alford, L. (2007). The use of nettle stings for pain. Alternative Therapies in Health and Medicine.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.