Logo image
Logo image

Maksaläiskien hoito luonnollisin keinoin

3 minuuttia
Maksaläiskien hoito luonnollisin keinoin
Viimeisin päivitys: 27 maaliskuuta, 2019

Ihoon ilmestyy maksaläiskiä ja tummia kohtia usein  runsaan auringolle altistumisen seurauksena. Se on melko tavallinen ihovaiva vaalean tai oliivin värisen ihon omistavilla nuorilla naisilla.  Tässä artikkelissa opit maksaläiskien ominaisuuksista, syistä sekä siitä, miten maksaläiskien hoito onnistuu luonnollisia keinoja käyttäen.

Maksaläiskien ominaisuuksia

Maksaläiskät liittyvät usein naisilla progesteroni- ja estrogeenihormonien epätasapainoon. Siksi maksaläiskien puhkeaminen on yleistä raskaana olevilla, hormonaalista ehkäisyä käyttävillä, sekä hormonikorvaushoitoja vaihdevuosien aikana käyttävillä naisilla.

Maksaläiskien puhkeamisen edellytyksenä on, että on altistuneena auringonvalolle: tämän takia tätä ihovaivaa tavataan useimmiten trooppisessa ilmastossa elävillä naisilla, sekä kesäaikaan myös muualla elävien naisten keskuudessa. Muita syitä ovat voimakas stressi, kosmetiikan sivuvaikutukset, jotkin lääkkeet, perintötekijät tai kilpirauhasen huono toiminta.

Maksaläiskillä on vain yksi oire:  ihon värimuutokset. Tämä voi aiheuttaa huolta ja epävarmuutta ulkonäöstämme. Ihon värimuutokset ovat yleensä ruskean sävyisiä. Nämä laikut ilmestyvät yleensä otsaan, poskiin, nenään ja ylähuuleen. Yleensä laikut ovat symmetrisiä ja näkyvät samalla tavalla kasvojen molemmilla puolilla.

Some figure

 

Lääketieteellisiin hoitoihin voi kuulua kojihappoa, atselaiinihappoa sekä hydrokinonia ja tretinoniinia sisältäviä voiteita. Maksaläiskien hoito onnistuu myös kuorimalla ihoa steroideja sisältäviä tai kemiallisia voiteita käyttäen, sekä vaikeissa tapauksissa käyttäen laserhoitoa. Monesti lopetetaan ongelmia aiheuttavat hormonaaliset hoidot tai odotetaan kunnes raskaus päättyy ja seurataan mahdollisten oireiden jatkumista.

Asianmukaisen hoidon jälkeen läiskät normaalisti häviävät muutaman kuukauden kuluessa. Maksaläiskät voivat tulla uudelleen näkyviin, jos nainen tulee uudestaan raskaaksi tai alkaa käyttämään hormoniehkäisyä. Lääkärit arvelevat, että näiden laikkujen ehkäisyyn voi auttaa  hyvä aurinkovoide, joka samalla auttaa ehkäisemään ihosyövän syntymistä ja ryppyjen muodostumista.

Maksaläiskien hoito kotikonstein

Muutamilla kotoa löytyvällä aineksella voit helposti hallita näitä ruskean värisiä läiskiä, joita ilmestyy kasvoihisi ollessasi raskaana, käyttäessäsi hormonaalista ehkäisyä tai vaihdevuosien aikana. Sinun on myös hyvä tietää, että maksaläiskät kasvattavat melamiinin tuotantoa, joka tuo väriä iholle.

Some figure

 

Ollaan montaa mieltä siitä, millaisen ihotyypin haltijat kärsivät eniten maksaläiskistä.  Joidenkin lähteiden mukaan tumman ihon omaavilla naisilla on suurempi taipumus saada maksaläiskiä, kun taas toiset lähteet kertovat vaaleaihoisten tai oliivin värisen ihon omaavien henkilöiden olevan alttiimpia maksaläiskille. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että tämän esteettisen vaivan eli maksaläiskien hoito onnistuu myös luontaisia tuotteita käyttämällä.

Maksaläiskien hoito kotikonstein:

 • Banaani: Muussaa banaani ja levitä sosetta tummiin kohtiin 15 minuutiksi. Toista tämä neljä kertaa viikossa. Huuhtele pois lämpimällä vedellä.
 • Munakoiso: Leikkaa munakoiso viipaleiksi ja ota talteen sisälmys. Tee siitä haude ja laita se iholle. Pidä 15 minuuttia ja poista vedellä. Tämän voit tehdä kolme kertaa viikossa.
 • Musta balsamico: 4 tai 5 tippaa riittää, sekoita tipat kananmunan valkuaiseen. Laita seosta tummiin kohtiin aamuisin ja iltaisin.
 • Vetyperoksidi: Puhdista kasvot vetyperoksiin kastetulla pumpulilla ennen nukkumaan menoa.
 • Naamio: Sekoita kaksi ruokalusikkaa maitojauhetta, neljä ruokalusikkaa hunajaa sekä kaksi lusikkaa sitruunamehua kunnes saat aikaan tahnan. Levitä iholle ja anna vaikuttaa noin 20 minuuttia. Pese ja laita kerros luonnonjogurttia. Anna vaikuttaa tämän vielä 10 minuuttia ja pese pois.
 • Sipuli ja etikka: Murskaa yksi sipuli ja sekoita se pieneen määrään etikkaa. Levitä seos tummille kohdille ja anna olla 15 minuuttia. Jos ihoa alkaa polttaa tai tunnet ärsytystä, pese pois välittömästi.
Some figure

 

Muuta tietoa maksaläiskistä

 • Maksaläiskät ovat periytyvä ominaisuus, joten jos jollain perheenjäsenelläsi on maksaläiskiä, saattaa niitä ilmaantua myös sinulle. Vältä suoralle auringonvalolle altistumista ja käytä aina korkean suojakertoimen aurinkovoiteita kun menet ulos. Jos mahdollista, välttele hormonaalisen ehkäisyn käyttöä tai muita hormonikorvaushoitoja.
Some figure

 

 • Mieti tarkkaan, ennen kuin aloitat maksaläiskien hoidon, vaikka se olisi kotitekoistakin. Jos hoito on hyvin voimakas, voi sillä olla täysin päinvastainen vaikutus, jolloin laikut vain lisääntyvät.
 • Tummia laikkuja esiintyy useammin naisilla 20 ja 50 ikävuoden välillä.
 • Maksaläiskiin ei ole lopullista parannuskeinoa. Kuitenkin raskauden, hormonaalisen ehkäisyn käytön tai auringolle altistumisen myötä syntyneitä maksaläiskiä voi pyrkiä vähentämään erilaisilla hoidoilla – kuten edellä mainituilla kotona toteutettavilla luonnollisilla hoidoilla.
 • Maksaläiskien suurin ongelma on esteettinen, sillä maksaläiskät eivät aiheuta muita ongelmia tai vahingoita kehoa millään tavalla.
 • Joissain tapauksissa laikut voivat hävitä aivan itsestään ilman mitään hoitoja, vaikkapa synnytyksen jälkeen.
 • On olemassa myös ammattilaisten toteuttamia käsittelyjä maksaläiskien hoitoon, kuten esimerkiksi mikrohionta, kemialliset kuorinnat ja laserhoidot. Näitä hoitoja suositellaan vain vakavissa ja pitkälle edenneissä tapauksissa.
 • Käy ihotautilääkärin luona mahdollisimman pian maksaläiskien ilmaannuttua, niin hän osaa neuvoa parhaan hoitotavan omassa tapauksessasi.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.