Lasten kasvattaminen ei tarkoita heidän luomistaan, vaan heidän itse itsensä luomista

kesäkuu 18, 2017
Vanhempana olo ei ole helppoa. Saatat ehkä haluta siloitella tien lastesi edessä, mutta sinun täytyy antaa heidän rakentaa oma polkunsa, jotta he voivat tulla itsenäisiksi yksilöiksi. 

Lasten kasvattaminen ei tarkoita, että luot miniversioita itsestäsi. Emmehän kuitenkaan puhu koneista ilman vapaata tahtoa.

Mikäli yrität tehdä niin ja estää lapsiltasi heidän oman itsensä kehittymisen, rajoitat heitä. Ennemmin tai myöhemmin tällä tulee olemaan seurauksia.

Jos opetamme heille mitä ajatella, kuinka olla ja ettei kaikkea tarvitse kyseenalaistaa ja kysellä, se saa heidät kyvyttömiksi käyttää yhtä arvokkaimmista kyvyistä mitä heillä voi koskaan olla: itseluottamusta.

Älä menetä tätä: Jotta lapset oppivat kunnioittamaan, täytyy kasvatuksessa kunnioittaa heitä

Sufi-opettajan vertauskuva

valaisee

Sufi-opettaja kertoi aina vertauskuvan joka oppitunnin lopussa, mutta hänen oppilaansa eivät aina ymmärtäneet sen tarkoitusta. 

“Opettaja,” sanoi yksi oppilas eräänä päivänä uhmakkaalla äänellä. ”Kerrot aina meille tarinoita, muttet koskaan selitä niiden tarkoitusta.” 

“Olen pahoillani,” pyysi opettaja anteeksi, ”mutta salli minun hyvittää virheeni antamalla sinulle herkullisen persikan.” 

Kiitos, opettaja.”

“Mutta haluan kiittää sinua arvokkaasti. Annatko minun kuoria persikan puolestasi?

Kyllä, kiitos paljon,” oppilas sanoi, yllättyneenä ja hyvillään opettajan kiltistä tarjouksesta. 

“Koska minulla on jo veitsi kädessäni, haluaisitko että leikkaan persikan sinulle jotta voit syödä sen mukavammin?” 

“Se olisi kovin hienoa, mutten halua hyväksikäyttää anteliaisuuttasi, opettaja.” 

“Se ei ole hyväksikäyttöä jos tarjoudun. Haluan vain miellyttää sinua niin paljon kuin voin. Salli minun myös pureskella persikka sinulle ennen kuin anna sen sinulle.” 

“Ei, opettaja, en halua että teet niin!” oppilas huusi, yllättyneenä ja epämieluissaan. 

Opettaja pysähtyi, hymyili ja sanoi, ”jos selitän jokaisen tarinani tarkoituksen oppilailleni, se on kuin antaisin heille pureskellun hedelmän.

Lue tämä: Hypervanhempien lapsista kasvaa onnettomia

Olet oman elämäsi päähenkilö

poika ja kissa

Itsemääräys lapsilla tarkoittaa sitä, että mitä tahansa he valitsevat, he ovat oman elämänsä päähenkilöitä, sillä niin asioiden tulisi olla. 

Vaikka he ovat pieniä, ei ole mitään syytä miksi sinun tulisi antaa heille ”pureskeltu hedelmä.” Virheet, mokaaminen ja valintojen tekeminen täytyy olla läsnä jo aikaisesta vaiheesta lähtien.

Se on sopiva aika opettaa heille hyviä tapoja jotta he tietävät kuinka hallita tunteensa, oppia kaikesta mitä he tekevät, ja tietää että he voivat nousta takaisin ylös sen jälkeen kun he kaatuvat.

Kuitenkin niin monet vanhemmat haluavat olla lapsensa elämän päähenkilöitä. He kertovat heille kuinka ajatella, käyttäytyä, ja valita.

Absoluuttisen totuuden muuttaminen haasteeksi voi olla hyväksi jopa aivan pienimmälle lapselle. Se auttaa häntä tekemään päätöksiä, reflektoimaan ja tarkastelemaan mitä tapahtuu. 

He alkavat uskoa omiin kykyihinsä, ja vain sitten he pystyvät tuntemaan olonsa varmoiksi ja voivat alkaa kohtaamaan isoimmat pelkonsa.

Opettaminen ei ole luomista, vaan sallimista

äiti ja tytär

Opettaminen ei ole luomista, vaan ennemmin lasten sallimista rakentaa oma polkunsa. Harkitse mahdollisuutta, että tämän kieltämisellä voi joskus olla kauaskantoisia seurauksia.

Harkitaan esimerkiksi nuoria aikuisia, jotka menevät yliopistoon selkeästi ilman motivaatiota, koska heidän vanhempansa pakottivat heidät valitsemaan tietyn pääaineen.

Miksi et antaisi lastesi lentää? Miksi et antaisi heidän pyrkiä siihen, mitä he haluavat? Ehkä tämä on heidän vanhempiensa pelkojen ja epävarmuuksien hedelmä.

Mutta aika on loppumassa näiltä lapsilta, sillä he tuhlaavat sitä asioihin, joista he eivät ole kiinnostuneita.

Kaiken tämän vuoksi on välttämätöntä antaa siivet pikkuistesi ajatuksille, vaalia hyvää harkintakykyä ja välttää syöttämästä vastauksia lusikalla.

Kuinka voit tehdä tämän?

  • Laita lapsesi tekemään askareita, jotka eivät aiheuta heille liikaa stressiä tai ahdistusta. Täten he huomaavat, että he ovat kykeneviä ja osaavia.
  • Anna heidän lentää yksin, antaen heille tilaa itsellensä missä he saavat tuntea että he ovat kontrollissa omien vastaustensa löytämisestä.
  • Tue heitä aina, mutta ilman sen määrittämistä mitä he tekevät. Varmista, että he tietävät voivansa luottaa tukeesi.
äiti ja lapset

Haluatko oppia lisää? Lue: Montessori-tekniikat auttavat lapsen vihan hillinnässä

On normaalia haluta kasvattaa lapsesi aivan kuten sinut kasvatettiin. Sinun täytyy kuitenkin avata silmäsi jottet tee samoja virheitä jotka vaikuttivat sinuun.

Muista aina, että opettaminen ei ole luomista, vaan jopa kaikista pienimmän lapsen sallimista uskoa itseensä jotta he voivat loistaa.

Pääkuvan lähde wikiHow.com

UUTISIA VERKOSSA