Lankkuliikkeen 5 hyötyä

Lankku on koko vartaloa treenaava liike, joka auttaa sekä estämään vammoja että vahvistaa useita erilaisia lihasryhmiä. Se antaa sinulle paremman tasapainon sekä kohentaa ryhtiäsi.
Lankku

Useimmat ihmiset ovat tietoisia siitä, että liikunta on yksi parhaista tavoista pitää yllä tasapainoista painoa ja kehon kiinteyttä. Jos aktivoit aineenvaihduntaasi, lisäät polttamiesi kaloreiden määrää sekä kiinteytät lukuisia kehosi osia. Samalla pystyt saamaan aikaan muutoksia ulkonäössäsi, mikä onkin monen tavoite.

Ei kuitenkaan ole aina helppoa harrastaa liikuntaa säännöllisesti, ja siten kaikki sen mahdolliset hyödyt jäävät monella saamatta. Ajanpuute, työstä johtuva väsymys ja vaikeudet päästä kuntosalille ovat eräitä niistä syistä ja kenties tekosyistä, joita moni itselleen antaa välttääkseen liikunnan säännöllistä harrastamista.

Kaikki nämä esteet huomioiden haluammekin tällä kertaa kertoa eräästä hyvin helposti liikkeestä, jonka avulla voit saada aikaan suuret tulokset – parasta on, ettei sinun tarvitse ollenkaan lähteä kotoasi.

Tämä suosittu liike tunnetaan nimellä lankku, ja se toimii siten, että saat harjoitettua kehosi tärkeimpiä lihasryhmiä.

Ainoat asiat, mitä lankkuliikkeeseen tarvitset, ovat joogamatto ja tietysti sopiva määrä tahdonvoimaa. Kerää siis motivaatiosi, seuraa ohjeitamme ja kokeile tätä loistavaa perusharjoitusta!

Miksi lankkuliike on hyvin hyödyllinen?

Lankku on liike, jolla on kehosi kunnon kannalta lukuisia hyötyjä, eikä sinun tarvitse käyttää päivässä kuin muutamia minuutteja saadaksesi aikaan oleellisen muutoksen.

Se ei kuitenkaan ole liikkeenä kaikkein vaivattomin, sillä lankku vaatii paljon fyysistä voimaa ja keskittymistä.

Lankkuliikkeen hyötyihin kuuluvat seuraavat:

1. Se harjoittaa lihaksia ja tekee niistä näkyvämmät

Lankku saa useat lihasryhmät tekemään työtä, ja näihin alueisiin kuuluvat seuraavat: poikittainen vatsalihas, suora vatsalihas, vinot vatsalihakset ja pakaralihakset.

Tämä hyöty kannattaa pitää mielessä, sillä jokaisella lihasryhmällä on oma tarkoituksensa ja hyötynsä kehosi toiminnan kannalta.

  • Poikittainen vatsalihas: nämä lihakset lisäävät vatsan painetta, jotta voisit nostaa enemmän painoa sekä litistää vatsaasi.
  • Suora vatsalihas: parantaa kykyä niissä liikkeissä, joissa on kyse hyppäämisestä.
  • Vinot vatsalihakset: nämä lihakset vastaavat sivuttaisista joustoista ja vyötärön kääntymisestä.
  • Pakaralihakset: nämä tukevat alaselkääsi, ja mitä vahvemmat ne ovat, sitä puoleensavetävämmät ne ovat ulkonäöltään.

2. Lankkuliikkeellä estät kehon vammoja

Ranteet

Jotta vartalosi voisi toteuttaa erilaisia liikkeitä, on tärkeää, että vahvistat lihaksiasi ja niveliäsi.

Lankku on tehokas ratkaisu, jos haluat lisätä lihasmassaasi sekä vähentää kipua urheilun yhteydessä tai muuten vaativien fyysisten aktiviteettien jälkeen.

3. Lankkuliikettä voi tehdä missä vaan

Tarvitset siihen vain hiukan lattiatilaa niin, että saat vartalosi täyteen pituuteensa – tämä on ainoa edellytys lankkuliikkeen tekemiselle.

Siksi kyseinen harjoite on hyvin helppo vaihtoehto esimerkiksi matkan aikana, tai jos vaikkapa asut hyvin pienessä asunnossa.

4. Se parantaa ryhtiäsi

Jos lihaksesi ja nivelesi ovat vahvoja, myös ryhtisi pysyy hyvänä.  Kun saat tämän liikkeen hallintaasi, pystyt seisomaan suorempana, ja siten huomaat myös näyttäväsi pidemmältä.

Lankku vahvistaa niitä lihaksia, jotka tukevat selkärankaasi, ja se auttaa korjamaan huonoa ryhtiä.

5. Lankku parantaa tasapainoasi

Tasapaino

Yksi tärkeimmistä lankun hyödyistä on se, että kehität sen avulla keskittymiskykyäsi, tasapainoasi ja koordinaatiokykyäsi.

Kun vasta aloittelet lankkuun vaadittavien lihasryhmien treenaamista, voi olla vaikeaa löytää tasapaino ja pysyä siinä. Ajan kuluessa tulet kuitenkin pikkuhiljaa huomaamaan parannuksen kyvyssäsi pysyä hyvässä asennossa.

Näin lankkuliike tehdään oikeaoppisesti

Jotta voisit tehdä tämän liikkeen kunnolla, muista eräät tärkeät vinkit.

  • Jalat: nämä ovat yksi kehosi tukipisteistä, joten jalkojen täytyy olla paikoillaan koko harjoituksen ajan.
  • Reidet ja sääret: niiden tulisi olla suorina ja yhdessä – muuten tulet vähentämään vatsalihaksille asettamaasi painetta.
  • Pakaralihakset: näiden lihasten tulisi olla tiukat, ja ne eivät saa rentoutua ennen liikkeen päättymistä.
  • Alaselkä: sinun tulee olla varovainen alaselkäsi kanssa, ja se tulisikin pitää täysin suorana. Huono ryhti voi nimittäin aiheuttaa liikkeen yhteydessä selkävamman.
  • Vatsalihakset: niiden tulisi pysyä supistettuina – tulet tuntemaan vatsaasi kohdistuvan paineen selvästi.
  • Kyynärpäät: laita ne suoraan hartioidesi alapuolelle niin, että muodostat suoran linjan.

Vinkkejä aloittelijoille

Jotta voisit kunnolla hyötyä lankkuliikkeestä, sinun tulisi pitää kehosi samassa asennossa ainakin muutaman sekunnin ajan. Voit jatkaa harjoitetta jopa muutaman minuutin verran.

Alussa on kuitenkin parasta aloittaa 10-15 sekunnin kestolla.

Sitten kun sinulla on jo hiukan kokemusta, voit edetä kahteen minuuttiin ja toistaa tätä viisi kertaa.

Ole alussa varovainen, sillä kehoa ei kannata laittaa liian kovalle koetukselle – älä siis pakota itseäsi enempää kuin on hyväksi.

Lankku auttaa sinua lisäämään voimaasi vähitellen, ja se on liike, joka ei oikein tehtynä aiheuta mitään vammaa eikä fyysistä epämukavuutta.

Kokeile siis lankkua ja tee siitä päivittäinen rutiini – näin pääset helposti tuloksiin, jotka näkyvät ja tuntuvat!