Laihduttamisen 3 psykologista haastetta

On tärkeää ymmärtää omaa kehoaan ja sen muotoa. On turha yrittää laihduttaa itseään mallin mittoihin tai haikailla tiimalasivyötäröstä, mikäli se ei kerta kaikkiaan vastaa omaa kehon muotoasi. Nauti kehostasi juuri sellaisena kuin se on.

Laihduttaminen. Monet aloittavat tiukan laihdutuskuurin ennen kesäkuukausia tarkoituksenaan näyttää hyvältä bikineissä rannalla. Toiset taas haluavat laihduttaa pelkästään terveyssyistä: ollakseen vahvempia, kykenevämpiä ja terveen kokoisia. Laihduttaminen ei aina ole helppoa fyysisten ja psyykkisten rajoitusten takia.

Monen tavoitteissa on terveellinen ruokavalio, joka sisältää riittävästi vitamiineja ja muita ravintoaineita. Yritämme poistaa ruokavaliosta kaikki epäterveelliset kiusaukset, kuten karkit, leivokset, keksit, sipsit, pikaruuan ja limut. Harrastamme liikuntaa päivittäin laihdutusta nopeuttaaksemme. Harmittavan usein monet laihduttajat joutuvat rämpimään laihtumisprosessissa eteenpäin ilman perheen tukea ja yhteiskunnan asettamien kauneusihanteiden alaisena.

Tässä artikkelissa käsittelemme laihtumisen psykologisia esteitä ja ongelmia.

1. Tuen puute perheen ja ystävien puolelta

Laihduttaminen voi olla henkisesti raskasta

”Tänään aloitin laihdutuskuurin”. Nämä sanat ovat saattaneet päästä suustasi moneen otteeseen, eivätkä perhe, kumppani tai ystävät enää reagoi sanoihisi monen epäonnistuneen yrityskerran jälkeen. Joskus voit kohdata skeptisyyttä tai vitsailua laihdutuksesi suhteen, etenkin jos olet yrittänyt laihduttaa aiemminkin.

Yksi tavallinen ilmiö, jonka monet laihduttajat kohtaavat, on se, etteivät muut ihmiset kunnioita uutta ruokavaliotasi tai tavoitteitasi. Lounastauolla kaikki muut painelevat hampurilaispaikkaan, ja sinä jäät yksin mutustamaan salaattiasi toimiston kahvilaan. Ystävien kanssa illallistaessa valitset terveellisen vaihtoehdon ja muut vitsailevat pupuruuan jyrsimisestä. Miten voit suojat itseäsi muiden negatiivista vaikutusta vastaan?

Jos olet asettanut itsellesi selkeät tavoitteet, älä anna periksi. Jos haluat laihduttaa, mutta et saa tukea läheisiltäsi, keskity päämäärääsi, äläkä anna muiden haitata laihtumistasi. Valmistaudu jo ennalta negatiivisiin kommentteihin ja varmista, etteivät ne lannista sinua.

Pysyttäydy terveellisessä ruokavaliossa ja suhtaudu siihen optimistisesti. Kun muut huomaavat, miten tyytyväinen olet, he kunnioittavat terveellisiä valintojasi. Jos läheisesi joutuvat kuuntelemaan valitusta tylsästä ruuastasi tai tarkkailevat kärsimystäsi, kun et voi tilata jälkiruokaa, he omaksuvat helposti asenteesi ja heijastavat sen takaisin sinuun. He voivat heittää ilmoille kommentteja, jotka murentavat päättäväisyyttäsi.

Pysy lujana ja varmista, että uusi ruokavaliosi sisältää tarpeeksi ravintoaineita ja erilaisia ruokia, jotta et kyllästy ja ala himoita epäterveellistä ruokaa. Tee päämääräsi selväksi myös muille: kerro, miten paljon haluat laihduttaa ja miksi, ja kerro myös toivovasi muiden kunnioitusta ja tukea uudella terveellisellä tielläsi.

2. “Mutta olet aina ollut pikkuisen pulska…”

Pieni tyttö syö hampurilaista

Monet ihmiset kantavat mukanaan muutamaa ylimääräistä kiloa geneettisistä syistä johtuen. Tämä on yksi niistä hankalista tekijöistä, jotka laihduttajan täytyy kohdata. Jos koko perheesi on ylipainoinen tai isokokoinen, on hyvin todennäköistä, että geeneissänne on taipumusta ylipainoon. On vaikeaa alkaa laihdutuskuurille, kun muu perhe on suurikokoinen. He voivat kokea, että tuomitset tai arvostelet heitä.

Ylipainoa ei kuitenkaan tule nähdä pelkkänä perimätekijänä, sillä muuten ruoka dominoi koko elämää, etkä koskaan onnistu laihdutuksessa tai terveellisten elämäntapojen ylläpitämisessä. Kotona opitut ruokailutottumukset kantavat pitkälle aikuisikään saakka, joten niistä voi olla vaikeaa, mutta ei mahdotonta, päästä eroon.

Kun päätät omaksua uudet, terveellisemmät elämäntavat ja ruokavalion, sinun täytyy ehkä kohdata perheesi järkytys aiheesta: ”Miksi ihmeessä laihdutat? Me olemme aina olleet tämän kokoisia, ei sille voi mitään.” Älä anna tällaisten kommenttien lannistaa itseäsi, äläkä anna muiden mielipiteiden vaikuttaa itseesi silloin, kun mielessäsi on selkeä päämäärä.

3. Älä tule epärealististen kauneusihanteiden huijaamaksi

Älä yritä laihduttaa saadaksesi mallin vartalon

Monet naiset alkavat laihdutuskuurille tai treenikuurille mielessään tietynlainen kuva siitä, miltä heidän kuuluisi näyttää. Monet haaveilevat littanasta pyykkilautavatsasta, ohuista reisistä ja kapeasta lantiosta. On hyvä pitää mielessä, että tavalliset naiset harvoin näyttävät laihoilta malleilta. Jotkut ihmiset ovat luonnostaan pitkäraajaisia ja hoikkia, toiset taas lyhyitä, kurvikkaita tai pyöreitä.

Ei ole olemassa yhtä vartalomallia, joka on kaikkien saavutettavissa. Edes tiukalla laihduttamisella ja treenauksella ei välttämättä saavuta ihannevartaloaan, sillä ihmiset ovat erimuotoisia ja kokoisia luonnostaan. Median esittämät kuvat täydellisistä kehoista ovat usein kuvanmuokkausohjelmien tuotoksia, eikä niiden perusteella tule yrittää muokata itseään. Pidä nämä seikat mielessä kehosi suhteen:

  • Kehosi on täysin ainutlaatuinen ja sinun tulee oppia rakastamaan itseäsi juuri sellaisena kuin olet. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sairaalloisen ylipainoisten tulisi vain hyväksyä tilanteensa, sillä ylipaino on terveydelle haitallinen tila. Mikäli sinulla on ylipainoa, tulisi sinun pyrkiä laihtumaan, mutta älä tee sitä huippumallien kropan toivossa, vaan tee se itsellesi sopivalla tavalla, terveellisesti ja turvallisesti.
  • Terveellistä ruokavaliota noudattaessa on tärkeää pitää positiivinen asenne. Luota siihen, että saavutat tavoitteesi päämäärätietoisella toiminnalla. Älä odota tuloksia muutamassa viikossa tai edes kuukaudessa, pysyvimmät tulokset saavutat pitkällä ajanjaksolla. Älä tee liikaa liian lyhyessä ajassa, vaan aloita ruoka- ja kuntoiluremontti pikku hiljaa. Pidä huolta myös psyykkisestä terveydestäsi, äläkä koskaan ala ihmedieeteille tai näännytä itseäsi.
  • Älä yritä laihduttaa itseäsi saman kokoiseksi kuin joku muu on. Älä suhtaudu pakkomielteisesti tiettyyn vaa’an lukuun tai sentteihin. Älä vertaa omia muotojasi tai kokoasi muihin. Geneettinen perimä määrittää pitkälti sen, miltä kehomme näyttää, mihin rasvaa varastoituu ja minkä muotoisia olemme luonnollisesti. Jos olet pienikokoinen, et voi venyttää sääriäsi pitkiksi, tai jos sinulla on leveä lantio, et voi kaventaa luitasi. Hyväksy itsesi juuri sellaisena kuin olet, sillä se on avain onneen ja itseluottamukseen. Muokkaa itsestäsi se paras versio, joka juuri sinä voit olla, äläkä yritä näyttää ihannoimiltasi henkilöiltä.
  • Jos olet ihannepainossasi eikä sinulla ole terveysongelmia, nauti terveydestäsi ja kauneudestasi. Ei ole mitään viehättävämpää, kuin ihminen joka viihtyy omassa kehossaan, hymyilee ja on onnellinen.