Lääkitys kystiitin hoitoon: ominaisuudet ja vasta-aiheet
Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza
Kystiitti on alempien virtsateiden tulehdus, joka ilmenee, kun tietyt bakteerit saavuttavat virtsarakon. Tämä patologia on yleensä erittäin inhottava, ja se tulee hoitaa mahdollisimman pian. Tässä artikkelissa kerromme eri lääkitysvaihtoehdoista kystiitin hoitoon.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että virtsatietulehdukset ovat yksi yleisimmistä syistä käydä lääkärin vastaanotolla. Oireet vaihtelevat kivusta ja virtsaamisvaikeuksista sameaan virtsaan, jolla on voimakas tai epämiellyttävä haju.
Tämän tilan varhainen diagnoosi ja nopea hoito on ratkaisevan tärkeää terveysennusteen parantamiseksi. Terapeuttinen epäonnistuminen tai ammatillisen lähestymistavan viivästyminen edistää komplikaatioiden ilmaantumista keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä.
5 erilaista lääkettä kystiitin hoitoon
Hoidolla pyritään poistamaan kystiitistä vastuussa olevat bakteerit ja lievittämään epämukavuutta. Kystiittilääkitys valitaan sen mukaan, onko kyseessä akuutti vai krooninen infektio. Terapeuttisia vaihtoehtoja ovat seuraavat:
1. Antibiootit
Tämä on ensisijainen lääke kystiitin hoitoon, koska antibiootit ovat vastuussa taudinaiheuttajan hävittämisestä. Tutkimusten mukaan virtsatietulehduksia aiheuttavat useimmiten ruoansulatuskanavassa elävät mikro-organismit, kuten Escherichia coli. Jotkut niistä antibiooteista, jotka ovat tehokkaita näitä bakteereja vastaan, ovat seuraavat:
- Fosfomysiini: Tämä on yksi niistä lääkkeistä, joita käytetään virtsatieinfektioiden hoitoon. Suositeltu annos on yksi 8 gramman pussi kerta-annoksena tai 24 tunnin välein 2 päivän ajan.
- Nitrofurantoiini: Nitrofurantoiini on toinen tehokas lääke kystiittiin. Annostus on yleensä yksi 100 milligramman kapseli 6 tunnin välein 7-10 päivän ajan. Fosfomysiinin tapaan nitrofurantoiinilla on tutkimusten mukaan minimaalinen vaikutus suoliston normaaliin floraan.
- Trimetoprimi-sulfametoksatsoli: Tämä on seos kahdesta farmakologisesta yhdisteestä, jotka ovat erityisen tehokkaita Escherichia colia ja muita enterobakteereja vastaan. Sen annostus on yleensä 1 tai 2 tablettia 12 tunnin välein, vähintään 5 päivän ajan.
- Penisilliinit ja kefalosporiinit: Nämä ovat yhdisteitä, jotka estävät bakteereja peittävän seinämän muodostumista. Niiden annostus vaihtelee kunkin lääkeryhmän mukaan. Jotkut käytetyt penisilliinit ovat ampisilliini ja amoksisilliini klavulaanihapon kanssa.
- Fluorokinolonit: Näitä ei usein käytetä komplisoitumattomissa virtsatieinfektioissa, koska riskit ovat useimmissa tapauksissa suuremmat kuin hyödyt. Ofloksasiini, siprofloksasiini ja levofloksasiini ovat joitakin hyödyllisimpiä.
Vasta-aiheet
Tärkein vasta-aihe antibioottien ottamiselle kystiittiin on allergia vaikuttavalle aineelle, erityisesti penisilliinille. Näiden lääkkeiden käyttö, jos on allerginen, voi aiheuttaa hengenvaarallisen yleistyneen tulehdusreaktion.
Lisäksi raskaana olevien tai imettävien naisten tulee mainita tilastaan lääkärille, sillä ne voivat vaikuttaa vauvaan. Alle 3 kuukauden ikäisten lasten ja munuaissairauksista kärsivien tulee saada erityisannoksia.
2. Antispasmodit ja kipulääkkeet
Kipu ja poltto virtsaamisen aikana ovat ärsyttävimpiä kystiitin oireita. Muita epämukavuutta aiheuttavia oireita ovat virtsaamiskipu, vatsakipu ja lisääntynyt virtsaamistiheys. Kystiittilääkkeiden joukossa on kouristuksia ja kipua lieventäviä lääkkeitä.
Antispasmodit, kuten skopolamiini ja flavoksaatti, auttavat lievittämään oireita. Molemmat estävät virtsarakon supistumisen, mikä vähentää kipua ja virtsaamistiheyttä.
Fenatsopyridiini on kipulääke, joka vaikuttaa virtsateihin, joten se pystyy lievittämään kystiitin aiheuttamaa kipua. Itse asiassa Urologia -lehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että se on hyödyllinen lääke ja että ihmiset, joilla on komplisoitumaton kystiitti, sietävät sitä hyvin.
Vasta-aiheet
Sekä skopolamiini että flavoksaatti ovat vasta-aiheisia obstruktiivisten virtsatiesairauksien sekä pylorisen tukkeuman ja paralyyttisen ileuksen yhteydessä. Tämä johtuu siitä, että ne vähentävät luonnollista peristaltiikkaa ja pahentavat näitä patologioita. Skopolamiini on myös vasta-aiheinen myasthenia graviksessa ja ahdaskulmaglaukoomassa.
Fenatsopyridiini on vasta-aiheinen alle 12-vuotiaille lapsille. Lisäksi sitä tulee käyttää erittäin varoen ihmisillä, joilla on maksasairaus tai munuaissairaus.
3. Antiseptiset aineet
Jotkut kystiitin hoidossa käytetyt hyödylliset lääkkeet ovat antiseptisiä aineita. Ne ovat kemiallisia yhdisteitä, joita käytetään iholla tai limakalvoilla bakteerien kasvun estämiseksi. Tässä tapauksessa yleisimmin käytettyjä ovat metenamiini ja metyylitioniniumkloridi.
Molemmat yhdisteet pystyvät poistamaan bakteereita virtsateistä, mikä lievittää oireita muutamassa päivässä. Lisäksi tutkimukset osoittavat, että metenamiinia määrätään usein estämään kystiitin uusiutumista lyhyellä aikavälillä.
Vasta-aiheet
Metenamiinia ei saa missään tapauksessa antaa henkilöille, joilla on vaikea maksan tai munuaisten vajaatoiminta tai joilla on metabolinen asidoosi. Tämä johtuu siitä, että nämä kliiniset kuvat voivat pahentua ja vaarantaa potilaan hengen.
4. Tulehduskipulääkkeet
Ei-steroidisia tulehduskipulääkkeitä (NSAID), kuten ibuprofeenia, käytetään tutkimusten mukaan ensisijaisesti kystiitin aiheuttaman vaivan hoitoon. Vaikutusmekanisminsa ansiosta ne vähentävät virtsarakon tulehdusta, mikä lievittää kipua ja poltetta virtsaamisen aikana.
Näiden yhdisteiden tehokkuutta voidaan lisätä, kun niitä käytetään yhdessä spasmolyyttien, kuten skopolamiinin, kanssa. Kuten edellä mainittiin, jälkimmäinen vähentää virtsarakon ja virtsaputken supistuksia, mikä lisää helpotusta.
Vasta-aiheet
Tulehduskipulääkkeet ovat turvallisia useimmille ihmisille. Niiden käyttö on vasta-aiheista vain potilailla, joilla on ollut niiden käyttöön liittyviä sairauksia, kuten bronkospasmi, nokkosihottuma tai ruoansulatuskanavan verenvuoto.
5. Ehkäisevät lääkkeet
On olemassa hyödyllisiä immunisointimenetelmiä kystiitin hoitoon ja ehkäisyyn, kuten Uro-vaxom ®. Tämä on tabletti, joka sisältää yli 10 Escherichia coli -kantaa, joka, kuten jo mainittiin, on tärkein virtsatieinfektioiden aiheuttaja maailmanlaajuisesti.
Lääkkeellä on kyky aktivoida immuunijärjestelmä taistellakseen näiden bakteerien kolonisaatiota ja hyökkäystä vastaan. Current Urology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todetaan, että se on tehokas hoito estämään toistuvia virtsatieinfektioita.
Vasta-aiheet
Tämä on yksi turvallisimmista lääkkeistä koko listalla ja sen ainoa vasta-aihe on allergia jollekin lääkkeen aineosalle. Sen ottaminen on lopetettava, jos havaitaan ihoreaktioita, kuten urtikariaa, turvotusta tai kuumetta.
Sen tehoa alle 4-vuotiaille lapsille ei ole vielä osoitettu.
Muut lääkkeet kystiitin hoitoon
Kaikki edellä mainitut lääkkeet ovat hyödyllisiä akuuttiin kystiittiin, mutta hoitovaihtoehdot kroonisissa tai toistuvissa tapauksissa voivat vaihdella. Interstitiaalinen kystiitti on yksi vakavimmista muunnelmista, joten sen lähestymistavan tulisi olla aggressiivisempi yhdistämällä seuraavat vaihtoehdot:
- Antihistamiinit: Nämä vähentävät virtsaamistiheyttä. Yksi tämän ryhmän lääkkeistä on loratadiini.
- Pentosaanipolysulfaattinatrium: Uskotaan suojaavan virtsarakon sisäseinämiä ärsyttäviltä aineilta, vaikka sen vaikutusmekanismia ei täysin tunneta. Se vähentää elimen vaurioita ja lievittää kipua virtsaamisen aikana.
- Trisykliset masennuslääkkeet: Useisiin reseptoreihin kohdistuvan affiniteetin ansiosta ne rentouttavat virtsarakkoa ja estävät kipua antaen helpotusta. Tässä tapauksessa käytettävät lääkkeet ovat amitriptyliini ja imipramiini.
Joitakin suosituksia ja kotihoitokeinoja
On mahdollista soveltaa joitakin elämäntapamuutoksia kystiittiin liittyvän epämukavuuden vähentämiseksi. Joitakin suosituksia:
- Juo runsaasti vettä.
- Rajoita ärsyttävien juomien, virvoitusjuomien ja sitruunamehun kulutusta.
- Vältä kahvia ja alkoholia.
- Käytä lämpimiä kompresseja alavatsalla paineen lievittämiseksi.
Lisäksi on olemassa joitakin kotihoitoja, jotka voivat olla hyödyllisiä tämän tilan ehkäisemiseksi ja hallitsemiseksi. On kuitenkin tärkeää korostaa, että ne eivät korvaa lääkärin määräämiä kystiittilääkkeitä.
The Journal of Nutrition -lehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että karpaloiden nauttiminen vähentää virtsatieinfektioiden todennäköisyyttä jopa 26 %.
Yrttiteet, kuten voikukka ja persilja, ovat osoittautuneet tehokkaiksi. Niillä on diureettisia ominaisuuksia, joten ne auttavat estämään bakteerien kolonisaatiota virtsateissä.
Useita vaihtoehtoja samaan tilanteeseen
Kuten huomaat, kystiittiin on olemassa monenlaisia lääkkeitä. Osa niistä on suunnattu taudinaiheuttajan poistamiseen. On kuitenkin olemassa myös yhdisteitä, joita käytetään vähentämään ja lievittämään oireita.
Jos uskot, että sinulla on kystiitti, käy lääkärin vastaanotolla. Vain ammattilainen voi varmistaa, että otat lääkettä, joka on oikea ratkaisu juuri sinun tapauksessasi.
Kystiitti on alempien virtsateiden tulehdus, joka ilmenee, kun tietyt bakteerit saavuttavat virtsarakon. Tämä patologia on yleensä erittäin inhottava, ja se tulee hoitaa mahdollisimman pian. Tässä artikkelissa kerromme eri lääkitysvaihtoehdoista kystiitin hoitoon.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että virtsatietulehdukset ovat yksi yleisimmistä syistä käydä lääkärin vastaanotolla. Oireet vaihtelevat kivusta ja virtsaamisvaikeuksista sameaan virtsaan, jolla on voimakas tai epämiellyttävä haju.
Tämän tilan varhainen diagnoosi ja nopea hoito on ratkaisevan tärkeää terveysennusteen parantamiseksi. Terapeuttinen epäonnistuminen tai ammatillisen lähestymistavan viivästyminen edistää komplikaatioiden ilmaantumista keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä.
5 erilaista lääkettä kystiitin hoitoon
Hoidolla pyritään poistamaan kystiitistä vastuussa olevat bakteerit ja lievittämään epämukavuutta. Kystiittilääkitys valitaan sen mukaan, onko kyseessä akuutti vai krooninen infektio. Terapeuttisia vaihtoehtoja ovat seuraavat:
1. Antibiootit
Tämä on ensisijainen lääke kystiitin hoitoon, koska antibiootit ovat vastuussa taudinaiheuttajan hävittämisestä. Tutkimusten mukaan virtsatietulehduksia aiheuttavat useimmiten ruoansulatuskanavassa elävät mikro-organismit, kuten Escherichia coli. Jotkut niistä antibiooteista, jotka ovat tehokkaita näitä bakteereja vastaan, ovat seuraavat:
- Fosfomysiini: Tämä on yksi niistä lääkkeistä, joita käytetään virtsatieinfektioiden hoitoon. Suositeltu annos on yksi 8 gramman pussi kerta-annoksena tai 24 tunnin välein 2 päivän ajan.
- Nitrofurantoiini: Nitrofurantoiini on toinen tehokas lääke kystiittiin. Annostus on yleensä yksi 100 milligramman kapseli 6 tunnin välein 7-10 päivän ajan. Fosfomysiinin tapaan nitrofurantoiinilla on tutkimusten mukaan minimaalinen vaikutus suoliston normaaliin floraan.
- Trimetoprimi-sulfametoksatsoli: Tämä on seos kahdesta farmakologisesta yhdisteestä, jotka ovat erityisen tehokkaita Escherichia colia ja muita enterobakteereja vastaan. Sen annostus on yleensä 1 tai 2 tablettia 12 tunnin välein, vähintään 5 päivän ajan.
- Penisilliinit ja kefalosporiinit: Nämä ovat yhdisteitä, jotka estävät bakteereja peittävän seinämän muodostumista. Niiden annostus vaihtelee kunkin lääkeryhmän mukaan. Jotkut käytetyt penisilliinit ovat ampisilliini ja amoksisilliini klavulaanihapon kanssa.
- Fluorokinolonit: Näitä ei usein käytetä komplisoitumattomissa virtsatieinfektioissa, koska riskit ovat useimmissa tapauksissa suuremmat kuin hyödyt. Ofloksasiini, siprofloksasiini ja levofloksasiini ovat joitakin hyödyllisimpiä.
Vasta-aiheet
Tärkein vasta-aihe antibioottien ottamiselle kystiittiin on allergia vaikuttavalle aineelle, erityisesti penisilliinille. Näiden lääkkeiden käyttö, jos on allerginen, voi aiheuttaa hengenvaarallisen yleistyneen tulehdusreaktion.
Lisäksi raskaana olevien tai imettävien naisten tulee mainita tilastaan lääkärille, sillä ne voivat vaikuttaa vauvaan. Alle 3 kuukauden ikäisten lasten ja munuaissairauksista kärsivien tulee saada erityisannoksia.
2. Antispasmodit ja kipulääkkeet
Kipu ja poltto virtsaamisen aikana ovat ärsyttävimpiä kystiitin oireita. Muita epämukavuutta aiheuttavia oireita ovat virtsaamiskipu, vatsakipu ja lisääntynyt virtsaamistiheys. Kystiittilääkkeiden joukossa on kouristuksia ja kipua lieventäviä lääkkeitä.
Antispasmodit, kuten skopolamiini ja flavoksaatti, auttavat lievittämään oireita. Molemmat estävät virtsarakon supistumisen, mikä vähentää kipua ja virtsaamistiheyttä.
Fenatsopyridiini on kipulääke, joka vaikuttaa virtsateihin, joten se pystyy lievittämään kystiitin aiheuttamaa kipua. Itse asiassa Urologia -lehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että se on hyödyllinen lääke ja että ihmiset, joilla on komplisoitumaton kystiitti, sietävät sitä hyvin.
Vasta-aiheet
Sekä skopolamiini että flavoksaatti ovat vasta-aiheisia obstruktiivisten virtsatiesairauksien sekä pylorisen tukkeuman ja paralyyttisen ileuksen yhteydessä. Tämä johtuu siitä, että ne vähentävät luonnollista peristaltiikkaa ja pahentavat näitä patologioita. Skopolamiini on myös vasta-aiheinen myasthenia graviksessa ja ahdaskulmaglaukoomassa.
Fenatsopyridiini on vasta-aiheinen alle 12-vuotiaille lapsille. Lisäksi sitä tulee käyttää erittäin varoen ihmisillä, joilla on maksasairaus tai munuaissairaus.
3. Antiseptiset aineet
Jotkut kystiitin hoidossa käytetyt hyödylliset lääkkeet ovat antiseptisiä aineita. Ne ovat kemiallisia yhdisteitä, joita käytetään iholla tai limakalvoilla bakteerien kasvun estämiseksi. Tässä tapauksessa yleisimmin käytettyjä ovat metenamiini ja metyylitioniniumkloridi.
Molemmat yhdisteet pystyvät poistamaan bakteereita virtsateistä, mikä lievittää oireita muutamassa päivässä. Lisäksi tutkimukset osoittavat, että metenamiinia määrätään usein estämään kystiitin uusiutumista lyhyellä aikavälillä.
Vasta-aiheet
Metenamiinia ei saa missään tapauksessa antaa henkilöille, joilla on vaikea maksan tai munuaisten vajaatoiminta tai joilla on metabolinen asidoosi. Tämä johtuu siitä, että nämä kliiniset kuvat voivat pahentua ja vaarantaa potilaan hengen.
4. Tulehduskipulääkkeet
Ei-steroidisia tulehduskipulääkkeitä (NSAID), kuten ibuprofeenia, käytetään tutkimusten mukaan ensisijaisesti kystiitin aiheuttaman vaivan hoitoon. Vaikutusmekanisminsa ansiosta ne vähentävät virtsarakon tulehdusta, mikä lievittää kipua ja poltetta virtsaamisen aikana.
Näiden yhdisteiden tehokkuutta voidaan lisätä, kun niitä käytetään yhdessä spasmolyyttien, kuten skopolamiinin, kanssa. Kuten edellä mainittiin, jälkimmäinen vähentää virtsarakon ja virtsaputken supistuksia, mikä lisää helpotusta.
Vasta-aiheet
Tulehduskipulääkkeet ovat turvallisia useimmille ihmisille. Niiden käyttö on vasta-aiheista vain potilailla, joilla on ollut niiden käyttöön liittyviä sairauksia, kuten bronkospasmi, nokkosihottuma tai ruoansulatuskanavan verenvuoto.
5. Ehkäisevät lääkkeet
On olemassa hyödyllisiä immunisointimenetelmiä kystiitin hoitoon ja ehkäisyyn, kuten Uro-vaxom ®. Tämä on tabletti, joka sisältää yli 10 Escherichia coli -kantaa, joka, kuten jo mainittiin, on tärkein virtsatieinfektioiden aiheuttaja maailmanlaajuisesti.
Lääkkeellä on kyky aktivoida immuunijärjestelmä taistellakseen näiden bakteerien kolonisaatiota ja hyökkäystä vastaan. Current Urology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todetaan, että se on tehokas hoito estämään toistuvia virtsatieinfektioita.
Vasta-aiheet
Tämä on yksi turvallisimmista lääkkeistä koko listalla ja sen ainoa vasta-aihe on allergia jollekin lääkkeen aineosalle. Sen ottaminen on lopetettava, jos havaitaan ihoreaktioita, kuten urtikariaa, turvotusta tai kuumetta.
Sen tehoa alle 4-vuotiaille lapsille ei ole vielä osoitettu.
Muut lääkkeet kystiitin hoitoon
Kaikki edellä mainitut lääkkeet ovat hyödyllisiä akuuttiin kystiittiin, mutta hoitovaihtoehdot kroonisissa tai toistuvissa tapauksissa voivat vaihdella. Interstitiaalinen kystiitti on yksi vakavimmista muunnelmista, joten sen lähestymistavan tulisi olla aggressiivisempi yhdistämällä seuraavat vaihtoehdot:
- Antihistamiinit: Nämä vähentävät virtsaamistiheyttä. Yksi tämän ryhmän lääkkeistä on loratadiini.
- Pentosaanipolysulfaattinatrium: Uskotaan suojaavan virtsarakon sisäseinämiä ärsyttäviltä aineilta, vaikka sen vaikutusmekanismia ei täysin tunneta. Se vähentää elimen vaurioita ja lievittää kipua virtsaamisen aikana.
- Trisykliset masennuslääkkeet: Useisiin reseptoreihin kohdistuvan affiniteetin ansiosta ne rentouttavat virtsarakkoa ja estävät kipua antaen helpotusta. Tässä tapauksessa käytettävät lääkkeet ovat amitriptyliini ja imipramiini.
Joitakin suosituksia ja kotihoitokeinoja
On mahdollista soveltaa joitakin elämäntapamuutoksia kystiittiin liittyvän epämukavuuden vähentämiseksi. Joitakin suosituksia:
- Juo runsaasti vettä.
- Rajoita ärsyttävien juomien, virvoitusjuomien ja sitruunamehun kulutusta.
- Vältä kahvia ja alkoholia.
- Käytä lämpimiä kompresseja alavatsalla paineen lievittämiseksi.
Lisäksi on olemassa joitakin kotihoitoja, jotka voivat olla hyödyllisiä tämän tilan ehkäisemiseksi ja hallitsemiseksi. On kuitenkin tärkeää korostaa, että ne eivät korvaa lääkärin määräämiä kystiittilääkkeitä.
The Journal of Nutrition -lehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että karpaloiden nauttiminen vähentää virtsatieinfektioiden todennäköisyyttä jopa 26 %.
Yrttiteet, kuten voikukka ja persilja, ovat osoittautuneet tehokkaiksi. Niillä on diureettisia ominaisuuksia, joten ne auttavat estämään bakteerien kolonisaatiota virtsateissä.
Useita vaihtoehtoja samaan tilanteeseen
Kuten huomaat, kystiittiin on olemassa monenlaisia lääkkeitä. Osa niistä on suunnattu taudinaiheuttajan poistamiseen. On kuitenkin olemassa myös yhdisteitä, joita käytetään vähentämään ja lievittämään oireita.
Jos uskot, että sinulla on kystiitti, käy lääkärin vastaanotolla. Vain ammattilainen voi varmistaa, että otat lääkettä, joka on oikea ratkaisu juuri sinun tapauksessasi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Artero, A., Lopéz-Cruz, I., Piles, L., Alberola, J., Eiros, J., Salavert, S., Madrazo, M. (2023). Fluoroquinolones Are Useful as Directed Treatment for Complicated UTI in a Setting with a High Prevalence of Quinolone-Resistant Microorganisms. Antibiotics, 12(1): 183. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9854898/
- Brodie A., El-Taji O., Jour I., Foley C., Hanbury D. (2020). A Retrospective Study of Immunotherapy Treatment with Uro-Vaxom (OM-89®) for Prophylaxis of Recurrent Urinary Tract Infections. Current Urology, 14(3):130-134. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33224005/
- Díaz, D., Espinoza, L., Madrid, A., Pizarro, P., Chamy, R. (2018). Isolation and Identification of Compounds from Bioactive Extracts of Taraxacum officinale Weber ex F. H. Wigg. (Dandelion) as a Potential Source of Antibacterial Agents.
- Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine; 2018: 2706417. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5817818/
- Jiménez, J., Carballo, K., Chacón, N. (2017). Manejo de infecciones del tracto urinario. Revista Costarricense de Salud Pública; 26(1). https://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1409-14292017000100001
- Kolman K. (2019). Cystitis and Pyelonephritis: Diagnosis, Treatment, and Prevention. Primary Care, 46(2):191-202. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31030820/
- Lee B., Bhuta T., Simpson J., Craig J. (2012). Methenamine hippurate for preventing urinary tract infections. Cochrane Database of Systematic Reviews, (10). https://www.cochrane.org/es/CD003265/RENAL_metenamina-para-la-prevencion-de-las-infecciones-urinarias
- Petrov S., Slesarevskaya M., Chibirov K., Topuzov M., et al. (2020). Efficiency and safety of phenazopyridine for treatment of uncomplicated urinary tract infection: results of multi-center, randomized, placebo-controlled, clinical study. Urologiia, 3:15-21. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32597580/
- Tan, C., Chlebicki, M. (2016) Urinary tract infections in adults. Singapure Medical Journal; 57(9): 485–490. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5027397/
- Urology Care Foundation (2023) Interstitial Cystitis. Consultado el día 12 de julio de 2024. https://www.urologyhealth.org/urology-a-z/i/interstitial-cystitis
- Xia, J., Yang, C., Xu, D., Xia, H., Yang, L., Sun, G. (2021). Consumption of cranberry as adjuvant therapy for urinary tract infections in susceptible populations: A systematic review and meta-analysis with trial sequential análisis. Plos One; 16(9): e0256992. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0256992
- Yu, Z., Jian-Guo, W., Hong-Ji, Z., Wen-Xiang, H., Bei, J. (2020). Efficacy of Nonsteroidal Anti-inflammatory Drugs for Treatment of Uncomplicated Lower Urinary Tract Infections in Women: A Meta-analysis. Infectious Microbes & Diseases; 2(2):p 77-82. https://journals.lww.com/imd/fulltext/2020/06000/efficacy_of_nonsteroidal_anti_inflammatory_drugs.7.aspx
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.