Miksi kvinoan syönti kannattaa?
Kirjoittanut ja tarkastanut liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante
Tiedätkö, miksi kvinoan syönti kannattaa? Kyseessä on siemen, jota kutsutaan myös “kaikkien viljojen äidiksi”, ja se on kasvi, joka kuuluu juurten ja pinaatin kanssa samaan ryhmään. Sekä sen siemenet että lehdet sisältävät erilaisia ravinteita.
Näihin ravinteisiin kuuluvat aminohapot, tyydyttymättömät rasvahapot, vitamiinit ja mineraalit, ja siinä on myös runsaasti kuitua.
Kvinoan syönti kannattaa myös sen sisältämän 16 grammaa proteiinia 100 grammaa kohden, ja lisäksi se sisältää myös kuusi grammaa rasvaa jokaista kymmentä viljagrammaa kohden.
Kvinoan ominaisuudet
Tällä tuotteella on aivan loistavia hyötyjä, joista tässä ovat vain muutamat:
- runsaasti proteiineja, jopa 25 %
- se sisältää mineraaleja: rautaa, magnesiumia ja kalsiumia
- vitamiinit: C, E, B1, B2 ja B3
- se sisältää runsaasti aminohappoja
- se tarjoaa Omega-6 -rasvahappoja
- sen glykeeminen indeksi on hyvin alhainen
- se sisältää paljon kuitua
Kvinoan syönti kannattaa seuraavista syistä
1. Se auttaa pudottamaan painoa
Haluatko pudottaa painoa? Älä tässä tapauksessa epäröi, vaan ota ruokavalioosi mukaan kvinoan syönti!
- Sen kuitu- ja proteiinisisältö auttaa nopeuttamaan ruoansulatusprosessia. Siten se vähentää ummetuksesta aiheutuvaa vaivaa.
- Se myös poistaa huonoa kolesterolia (LDL-kolesterolia), jota on varastoituneena suoliston seinämiin.
- Lisäksi se sisältää rautaa ja B12-vitamiinia, jotka auttavat polttamaan energiaa sekä edistävät painonpudotusta. Kun kehossa ei ole tarpeeksi B-vitamiinia, ravinteet eivät tule yhdistetyiksi tehokkaasti.
- Kvinoa myös saa olon täydemmäksi tehokkaasti.
2. Se vähentää kolesterolia
- Kuten jo mainitsimmekin, kvinoa sisältää liukenevaa kuitua. Se auttaa poistamaan liiallisen rasvan joka kerta kun syöt jotakin ruokaa.
- Lisäksi sen sisältämät rasvahapot lisäävät hyvän kolesterolin (HDL-kolesterolin) määrää, ja ne vähentävät sen sijaan huonon kolesterolin (LDL-kolesterolin) määrää.
- Hyvä hyöty on myös se, että antioksidantit auttavat nopeuttamaan aineenvaihduntaa sekä puhdistavat pois niitä rasvoja, jotka tukkivat valtimot.
3. Se on hyvä energianlähde
Jos on yksi sellainen ruoka, joka kannattaa ehdottomasti lisätä urheilijan ruokavalioon, se on kvinoa.
- Tämä on vilja, joka sisältää proteiineja ja aminohappoja, jotka ovat elintärkeitä lihasten rakentamiseksi sekä kudosten korjaamiseksi rasituksen jälkeen.
- Mineraalit ja kosteuttavat tekijät tekevät tästä tuotteesta loistavan energianlähteen.
- Kvinoassa on kaksi kertaa niin paljon proteiinia kuin muissa viljoissa.
4. Se antaa iholle kosteutusta
Kvinoa on antioksdianttiruoka, joka koostuu flavonoideista. Nämä vastaavat siitä, että ennenaikaisen ikääntymisen merkkejä voidaan torjua, ja ne poistavat myrkyllisiä aineita kehosta.
Se sisältää myös lysiiniä, joka auttaa elastiinin ja kollageenin tuotannossa. Näin pystytään edistämään vahingoittuneen kudoksen parantumista nopeammin.
Lopuksi vielä sellainen asia, että se sisältää riboflaviinia, joka lisää joustavuutta ja pehmeyttä iholla.
5. Se vähentää migreenejä
Kun ihmisellä on migreeni, ilmenee verisuonten laajenemista, sillä ne hermokuidut jotka ympäröivät verisuonia aivoissa, joutuvat venymään. Tämä saa aikaan kipua, tulehtuneisuutta ja lihaskouristuksia.
Kvinoassa on runsaasti magnesiumia. Tämä on mineraali, joka auttaa parantamaan verenkiertoa, ja se on hyväksi etenkin verisuonten rentouttamisen kannalta.
6. Se on ihanteellista ruokaa keliakiasta ja diabeteksesta kärsiville
Kvinoa on gluteeniton tuote, ja siten sen sisällyttäminen ruokavalioon ei ole millään tavalla vaaraksi niille, joilla on keliakia.
Diabetesta sairastavat sen sijaan pystyvät hyötymään sen alhaisesta glykeemisesta indeksistä, mikä hallitsee verensokerin tasoja sekä edistää hyvää verenpainetta.
7. Se on hyväksi hiuksille
Sen sisältämä yhdistelmä ravinteita, vitamiineja, kalsiumia ja fosforia lisää päänahan kosteutusta. Lisäksi se estää kuivuutta, sekä hillitsee hilseilyä.
Kuinka kvinoaa valmistetaan?
Kvinoa itää hyvin nopeasti, ja se on loistava ratkaisu proteiinin saamiseksi ilman, että syödään lihaa.
Tarvittavat ainekset
- 100 g kvinoaa
- 1 ruokalusikallinen oliiviöljyä
- 1 lasilllinen vettä (200 ml)
- Suolaa (maun mukaan)
Näin valmistat kvinoaa
- Pese ensin kvinoa hanan alla hyvin muutaman minuutin ajan.
- Sitten kuumenna öljyä pannulla, lisää sekaan kvinoa, ja kuullota.
- Lisää sekaan vesi ja myös suolaa maun mukaan.
- Lopuksi peitä ja anna kiehua hiljalleen.
Kuinka kvinoaa kannattaa nauttia?
Kun olet keittänyt kvinoan, sitä voidaan käyttää seuraavilla tavoilla:
- keitoissa tai salaateissa
- kvinoajauho on hyvä valinta kakkujen ja keksien valmistukseen
- se sopii myös myslien ja murojen valmistukseen
Oletko jo kokeillut tätä paljon puhuttua terveystuotetta? Mikäli et, on aika ottaa kvinoa syönti osaksi ruoanlaittoa, sillä sen hyödyt ovat yksinkertaisesti loistavat!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Food and Agriculture Organization of the United Nations. [Internet]. La quinua: cultivo milenario para contribuir a la seguridad alimentaria mundial. 2011. Disponible en: http://www.fao.org/docrep/017/aq287s/aq287s.pdf
- Hernández Rodríguez, J. La quinua, una opción para la nutrición del paciente con diabetes mellitus. Revista Cubana de Endocrinología, 2015; 26(3): pp. 304 – 312.
- Navarro-Perez D, Radcliffe J, Tierney A, Jois M. Quinoa Seed Lowers Serum Triglycerides in Overweight and Obese Subjects: A Dose-Response Randomized Controlled Clinical Trial. Curr Dev Nutr. 2017;1(9):e001321. Published 2017 Aug 24. doi:10.3945/cdn.117.001321
- Li L, Lietz G, Bal W, Watson A, Morfey B, Seal C. Effects of Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) Consumption on Markers of CVD Risk. Nutrients. 2018;10(6):777. Published 2018 Jun 16. doi:10.3390/nu10060777
- Vega-Gálvez, A., Miranda, M., Vergara, J., Uribe, E., Puente, L., & Martínez, E. A. (2010, December). Nutrition facts and functional potential of quinoa (Chenopodium quinoa willd.), an ancient Andean grain: A review. Journal of the Science of Food and Agriculture. https://doi.org/10.1002/jsfa.4158
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.