Kukaan ei ole katkeroitumisesi arvoinen

Kukaan ei voi pilata elämääsi ilman, että annat heille siihen luvan. Jos et anna, he eivät kykene siihen, sillä vain sinä olet oman onnesi seppä.
Katkeruus tipotiessään

Jos sallit sen, ihmiset voivat pilata elämäsi ja tehdä sinusta katkeran. He voivat käyttää aseinaan pelkoa, negatiivisia asenteita, paljastaa epävarmuuksiasi ja saada sinut huolehtimaan asioista, jotka eivät edes ole huolehtimisen arvoisia…

Tämän tapahtuminen on epämiellyttävää, mutta yllättävän yleistä, ja ennen kuin huomaatkaan, olet voinut jo pahoittaa mielesi. Sinun täytyy oppia lähestymään asioita eri tavalla, sillä on aivan liian yleistä, että annamme ihmisten pilata päivämme heidän huonoilla asenteillaan.

On hyvä pitää mielessä, että katkeruus on ennen kaikkea kyvyttömyyttä olla onnellinen.

Ennen kuin kritisoit jotakuta tai väität hänen “pelkästään pilaavan muiden elämän”, ole kärsivällinen ja avoin ottaessasi selville, kärsiikö kyseinen henkilö esimerkiksi masennuksesta.

Jos heidän ainoana tehtävänään näyttää olevan harmin aiheuttaminen, kontrollointi tai kiristäminen, älä anna heidän tehdä sitä sinulle.

Muiden elämän pilaaminen ei ole hyväksyttävää

Ala tästä päivästä lähtien toteuttaa uutta päämäärää: älä anna kenenkään saada sinua tolaltasi tai aiheuttaa katkeroitumistasi.

Katso myös Joskus tarvitset uuden alun päästäksesi eteenpäin

Sinun täytyy rakentaa suojamuuri vahingoittavia sanoja vastaan, jotka yrittävät katkaista siipesi kun haluat lentää ja sammuttaa liekkisi unelmoida. Sinun täytyy myös suojautua niiltä ihmisiltä, jotka toistavat sinulle ettet pysty, vaikka tunnet haluavasi pystyä.

Lopettaaksesi nämä vahingolliset sanat, voit käyttää seuraavia strategioita.

nainen pilvissa

 

Kuulen sanasi ja ymmärrän sinua, mutta suojelen itseäni sinulta

Kuten mainitsimme tämän artikkelin alussa, negatiivinen käytös voidaan luonnehtia katkeruudeksi, ärtyneisyydeksi, epätoivoksi tai jopa viitteiksi piilossa olevasta masennuksesta.

 • Reagoiminen vihalla tai välinpitämättömyydellä voi voimistaa toisen negatiivisia tunteita.
 • On parasta kuunnella heitä ja tyynesti kohdata heidän argumenttinsa itsevarmuudella ja kärsivällisyydellä.
 • Jos he tarvitsevat apua, tarjoa joitain tapoja, joilla he voivat sen saavuttaa ja ymmärtää, mitä heidän sisällään tapahtuu.
 • Jos heillä ei yksinkertaisesti ole empatiaa sinua kohtaan, eivätkä he arvosta sinua, nosta suojamuurisi pystyyn ja ota heihin etäisyyttä.

Katkeruus ei paranna katkeruutta

Et voi ratkaista toisen loukkausta loukkaamalla häntä itse. Pienemmät pelot eivät häviä, kun kuvioon astuu suurempi pelko, eivätkä surut myöskään katoa, kun tunnet muita negatiivisia tunteita.

 • Jos perheenjäsenesi, kumppanisi tai ystäväsi pilaa usein onnelliset hetket ja vähättelee toiveitasi ja unelmiasi, älä voimista tilannetta suuttumalla ja reagoimalla vihamielisesti.
 • Sinun täytyy olla sekä määrätietoinen että älykäs. Et yksinkertaisesti pysty muuttamaan ympärilläsi olevia ihmisiä. Tietyt persoonallisuustyypit ovat tottuneet halventamaan, loukkaamaan ja vähättelemään muita.

Mitä pikemmin hyväksyt tämän, sen parempi, sillä se auttaa sinua toimimaan loogisemmin: ottamalla etäisyyttä tai nostamalla suojamuurisi pystyyn.

nainen aurinkolaseissa

Keinoja katkeruuden välttämiseen

Rafael Santandreu on psykologi, joka on esimerkiksi kirjassaan “The Art of Not Being Bitter” osoittanut, että huono elämänlaatu, jonka saatat kokea jossain vaiheessa elämääsi, johtuu väärien periaatteiden noudattamisesta. Tämä voi tapahtua tietämättä ja näkyä tekojesi ja ajatustesi kautta.

Yksi tapa hallita näitä sopimattomia reaktioita on oppia, kuinka antaa asioiden tehdä sinusta hieman vähemmän katkeran. Yritä pitää nämä yksinkertaiset toimintatavat mielessäsi:

 • Yritä olla valittamatta liikaa. Sen sijaan että surkuttelisit pahoja asioita tai mitä sinulla ei ole, yritä arvostaa sitä mitä sinulla on ja ratkaista asiat, jotka huolestuttavat sinua.
 • Santandreuta lainataksemme, älä itse tee elämästäsi kurjempaa. Ihmiset usein sanovat asioita, kuten “jos irtisanoudun tästä työstä, kaikki loppuu” tai “jos kumppanini jättää minut, kuolen”.
 • Vaikka et tietäisikään sitä, et tarvitse paljoa ollaksesi onnellinen. Yritä arvostaa pieniä asioita ympärilläsi.
 • Tarkkaile ajatuksiasi. Voit olla pahin vihollisesi.
 • Älä vaadi mitään toisilta, äläkä odota heiltä mitään.
 • Rakasta itseäsi ehdoitta ja kykene hyväksymään ympärilläsi olevat ihmiset sellaisina kuin he ovat. Rakasta heitä arvostaen, aivan kuin arvostat itseäsikin.
 • Käytä huumoria taistelussa ympäröivää kaaosta vastaan. Jos joku yrittää päättäväisesti tuottaa sinulle harmia, vastaa hänelle huumorin avulla.

Ei kannata antaa valtaa heidän “likaisille tempuillensa”.